7 Септември, 2024 10:02 3 343 104

Икономическа изгода или криви сметки очакват Турция в БРИКС

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • брикс

Реджеп Ердоган, който е на власт от повече от две десетилетия, се опитва да изгради по-независима външна политика на Турция и да засили глобалното й влияние

Икономическа изгода или криви сметки очакват Турция в БРИКС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция, чийто път към Европейския съюз изглежда трайно заседнал в задънена улица, търси бъдещи партньорства и съюзи по интереси, а групата на нововъзникващите пазарни икономики БРИКС ѝ предлага нови възможности за икономическо сътрудничество. Официален представител на Кремъл потвърди, че страната е подала официално заявление за присъединяване към тази организация, а според източници на Блумбърг разширяването на БРИКС ще бъде обсъдено на среща през октомври в Казан, Русия. Зад намеренията на Анкара да се присъедини към БРИКС стои желание да се възползва от икономическия потенциал на групата, единодушни са анализаторите, но някои се питат дали тези сметки няма да се окажат криви.

Какво е мнението на САЩ и ЕС?

Съединените щати и Европейският съюз реагираха сдържано на информациите, че Турция планира да стане член на БРИКС, като признаха правото ѝ да прави сама избора с кои страни и съюзи да сътрудничи.

"САЩ вярват, че всички държави сами могат да избират страните и групите, с които да установяват отношения", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър в отговор на въпрос на турската секция на "Гласът на Америка" относно плановете на Турция да стане член на БРИКС, съобщи турската телевизия ТГРТ.

В същото време Милър подчерта значението на Турция като "важен съюзник, с който САЩ работят по различни въпроси".

Европейският съюз, чрез говорителя Петер Стано, също коментира преди това тези съобщения, като заяви, че Турция остава кандидат за членство в ЕС, но добави, че този статут носи и "известни ограничения".

"Турция, както всяка друга държава, има правото да прецени кое е най-добро за нея по въпросите на сътрудничеството", заяви Стано в отговор на въпроси, свързани с намерението на Турция да влезе в групата БРИКС.

Конкретно по въпроса за отношенията ЕС-Турция той заяви, че "Турция остава кандидат за членство", което, както отбеляза, "поставя известни ограничения".

"Между ЕС и Турция съществува митнически съюз, имаме много добри търговски отношения, от които турската страна има голяма изгода", изтъкна говорителят. "Очакваме всички страни, които се стремят към присъединяване в ЕС, да подкрепят европейските ценности и да спазват своите задължения по силата на сключените търговски споразумения, както и с външната и отбранителната политика на ЕС. БРИКС и ЕС са напълно различни организации по цели, структура и организация", добави Стано.

Решаваща среща на БРИКС през октомври

Юрий Ушаков, съветник по външните работи на руския президент Владимир Путин, заяви пред журналисти вчера, че Турция е подала кандидатура "за пълноправно членство" в блока, който Русия председателства тази година, и че молбата ѝ ще бъде разгледана.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на върха на БРИКС в Казан на 20-24 октомври, съобщиха източници от турското президентство, цитирани от турски медии. Говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик обаче се въздържа да даде конкретна информация, заявявайки: "Ако има конкретно развитие, ще го споделим".

Организацията БРИКС беше основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини през 2010 г. Тя неотдавна премина през разширяване и сега включва и Иран, Египет, Етиопия и Обединените арабски емирства. Саудитска Арабия заяви, че обмисля присъединяване, а Азербайджан и Малайзия вече са подали официално кандидатури.

БРИКС е обявила за своя цел да даде по-силен глас на големите нововъзникващи икономики, за да противодействат на западния световен ред. Нейните учредители призоваха за по-справедлив световен ред и за реформиране на международни институции като ООН, Международния валутен фонд и Световната банка, отбелязва АП.

Защо БРИКС?

Ердоган, който е на власт от повече от две десетилетия, се опитва да изгради по-независима външна политика на Турция и да засили глобалното ѝ влияние. Страната също така е недоволна от липсата на напредък в преговорите за членството ѝ в Европейския съюз.

С членството си в БРИКС Турция се стреми да засили икономическото си сътрудничество с държави като Русия и Китай и да се превърне в търговски мост между ЕС и Азия. В същото време обаче Анкара не иска да се откъсне напълно от Запада, отбеляза Блумбърг.

В интервю за сп. "Нюзуик" преди време Ердоган заяви, че не вижда проблем в сътрудничеството на членката на НАТО Турция със страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и БРИКС. По думите му "тези отношения допринасят за световния мир", а Турция е "в уникална позиция", тъй като успява да остане надежден партньор в рамките на сътрудничеството с всички организации.

Мнението на анализаторите

Засиленият интерес на Турция към организацията БРИКС се дължи на желанието ѝ да бъде част от нарастващия икономически потенциал на организацията, която предлага нови възможности за сътрудничество и развитие, смятат турски анализатори, цитирани от агенция Синхуа.

"БРИКС вероятно ще доминира в световната икономика през следващите десетилетия, а Турция иска да бъде част от огромните възможности, които блокът предоставя в един многополюсен свят", каза пред китайската агенция Али Огуз Дирийоз, който преподава международни отношения в Университета по икономика и технологии ТОББ (TOBB) в Анкара.

Серкан Демирташ, базиран в Анкара външнополитически анализатор и журналист, споделя мнението, че зад интереса на Турция към БРИКС стои "икономически ориентирана дипломация, която не иска да пропусне нарастващата икономическа мощ на Азия в частност".

Не всички турски анализатори обаче са на мнение, че присъединяването към БРИКС ще е от полза за Турция.

"От квартала на богатите преминаваме към бедния квартал", коментира журналистът Фатих Алтайлъ. "На всичкото отгоре не към тези, които купуват от нас, а към тези, които ни продават. Сигурно е, че Турция няма да е тази, която ще се възползва от това. От това ще се възползва западният свят", посочи той.

В своя статия, цитирана от новинарския сайт Т24, Алтайлъ анализира отношенията със страните от БРИКС от гледна точка на икономиката, като изчислява, че Турция се пренасочва "от свят със среден доход на глава от населението над 50 хил. долара към друг блок със среден доход на глава от населението от 10 хил. долара".

Според автора Турция има сериозен външнотърговски дефицит както с Русия, така и с Китай, а като цяло дефицитът ѝ в търговията със страните от БРИКС е на стойност приблизително 97 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханъма

    46 60 Отговор
    Кой се е хванал с маскалите хаир не е видял!

    Коментиран от #6

  • 2 реру

    36 27 Отговор
    "Икономическа изгода или криви сметки очакват Турция в БРИКС"


    Не му е лесно на Ердоган... ама всичко е от главата...

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И сега очакваме

    35 31 Отговор
    Новия наточен електрически модел Москвич-Р.ЕЗ.А.К..

    Коментиран от #80

  • 5 Бай той Толстой

    38 26 Отговор
    Много елементарно бе,да не е писана статията за евроовце?🤗

    Коментиран от #66

  • 6 Бай той Толстой

    22 18 Отговор

    До коментар #1 от "Ханъма":

    Е,ти ще го отнесеш при всички положения.😁
  • 7 Русия

    7 14 Отговор
    Руска патриотична песен.

  • 8 Гост

    54 23 Отговор
    Какво да ги очаква? Какво добро видяха от Европа? Молиха се толко години да бъдат допуснати, а не бяха. Там поне няма да се срещнат отново с лицемерието.
  • 9 Тръмпакис

    16 34 Отговор
    Няма да приемат Турция в БРИКС, Турция е член на НАТО.

    Коментиран от #71

  • 10 криви сметки очакват вас

    31 34 Отговор
    евроатлантици и русофоборсуци като мечока гази бавно и накрая подписване на мирен договор по условияата на Русия

    Коментиран от #15, #16, #22

  • 11 Без

    22 21 Отговор
    Западните технологии ,Турция ще ше да произвежда са о лоши ментета ала масквич
  • 12 Па съм я бе

    27 26 Отговор
    Абе,ще ни го сложат турците,тоя път със съдействието на руснаците!Пак сме на грешната страна!

    Коментиран от #18

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 31 Отговор
    Уж анализ пък нито ред за Ердоган във времето 🤔
    Ердоган помни как САЩиянците му спретнаха преврат и пратиха самолет да го ликвидира❗
    Помни и кой буквално му спаси живота и законната власт в страната ‼️
    Ердоган помня как вече 20 години ЕсеС му поставя условие след условие за НЕприемане в съюза ❗
    Ердоган знае кой срива турската лира ❗
    Знае и кой построи АЕЦ в Турция и даде в ръцете му крана на тръбопровода‼️
  • 14 Хахахаха

    22 25 Отговор
    Копейки, значи сега САЩ трябва да нападнат Турция, понеже иска да се присъединява към чужда група. Понеже рашата нападна Украйна, защото искала в ЕС!

    Коментиран от #23, #26

  • 15 Рушляк

    24 19 Отговор

    До коментар #10 от "криви сметки очакват вас":

    То па един мечок ,скопен
  • 16 Хахахаха

    30 18 Отговор

    До коментар #10 от "криви сметки очакват вас":

    "Мечока" толкова бавно гази, че чак го прибират в кошарата. От покрайнините на Киев, вече стигна до война на руска територия!

    Коментиран от #97

  • 17 За протокола

    25 17 Отговор
    "От квартала на богатите преминаваме към бедния квартал", коментира журналистът Фатих Алтайлъ. "На всичкото отгоре не към тези, които купуват от нас, а към тези, които ни продават. Сигурно е, че Турция няма да е тази, която ще се възползва от това..."

    Тези думи казват всичко!

    Коментиран от #100

  • 18 Тоо

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Па съм я бе":

    Ма тебе вообще не са ти го вадили
  • 19 Kaлпазанин

    32 30 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    Ако беше.лесно няма да е интересно ,Брикс е бъдещето .там са и ресурсите и хората ,а не джендърите с извратените си разбирания за семейни ценности ,Брикс взема но и дава .не е само да сееш "демокрация“ да доиш и да превръщаш хората в роби

    Коментиран от #20, #43

  • 20 реру

    28 15 Отговор

    До коментар #19 от "Kaлпазанин":

    "... Брикс е бъдещето..."


    Може... за някои, но не и за България...

    Коментиран от #24, #27, #29

  • 21 иБРИКС -

    10 6 Отговор
    клубът на различните.
  • 22 реру

    27 15 Отговор

    До коментар #10 от "криви сметки очакват вас":

    "... мечока гази бавно..."


    Може... ама май въобще не му е до газене...

    Коментиран от #40

  • 23 А50

    24 14 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Ти гледай какво ще стане ако Турция тръгне да излиза от Нато. Не бъркай групите. Плюс това да си член в БРИКС не изисква да си член в някакъв военен съюз, както е ЕС и Нато, в БРИКС няма и администрация която да налага хиляди глупости. И кой според теб организира вътрешния сблъсък в Турция и опит за преврат срещу Ердоган. Не ви върви пропагандата
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Роко Сифреди

    23 9 Отговор
    Ердоган се мъчи да изплува по всякакви начини. Инфлацията в Турция е жестока, хората много обедняха. Щом на пазара в Истанбул турците викат "Добре, че са богатите гърци и българи...". Кофти

    Коментиран от #93

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 23 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    По пейките, даже не знаеш , че САЩ отдавна са нападнали Турция❗
    Нямат армия да нападнат сами и открито ВТОРАТА армия в НАТО ❗
    А организираха преврат в Турция, но не успяха❗
    Опитват да сринат икономиката на страната, заради покупката на военно оборудване от Русия, СЛЕД КАТО САМИТЕ САЩ ОТКАЗАХА ДА ИМ ПРОДАДАТ СВОЕ ❗
    Организираха им атака с ГЕОТЕКТОНИЧНО оръжие-
    каква е вероятността десет страни от една структура ДА ОТЗОВАТ "ЗА КОНСУЛТАЦИИ" СВОИТЕ ПОСЛАННИЦИ В ЕДИН И СЪЩ ДЕН,
    ДВА ДНИ ПРЕДИ СИЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ в Кахраманмараш❗
    / последното не е въпрос, всеки що- годе разбиращ от физика , математика и политика , знае отговора /
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 18 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    Дай диаграма с БВД на квартала на богатите Г-7❗ Може и на глава от населението ❗
    Благодаря предварително😉
  • 28 Гориил

    9 16 Отговор
    Американците имат ефективни лостове за влияние върху Анкара. Ако Türkiye се опита да изпълни заплахата, повечето от нейните високотехнологични оръжия ще бъдат блокирани (само с няколко щраквания на компютърната мишка).

    Коментиран от #46

  • 29 Госあ

    12 19 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    първо, за България специално тези данни са изкривени. Не може да се прави средно на глава от населението, защото разпределението е неправилно. Гледа ли заплатите обявени от НАП ? Нема как бате, статистически правила. Второ, по този показател най силни са Люксембург и Лихтенщайн, което изобщо не е критерии за влиянието на съответната държава. И трето, страни като нашата никога нема да са като Люксембург - с гаусово разпределение. Така че тия постчета...как да кажа...си ги....

    Коментиран от #30, #45

  • 30 Kaлпазанин

    10 8 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Дай постчета с външния дълг на страните от г-7 и на кого дължат и истинска инфлация и БВП ,и знаеш къде да си ги ......

    Коментиран от #31

  • 31 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Kaлпазанин":

    не ми е работа. само ти казвам кво да напраиш с тия барчета.
  • 32 никой не ще вече в ЕС

    16 15 Отговор
    Браво на Турция ще се отърве от тъпунгери и идиоти.

    Коментиран от #33

  • 33 Кой "полезен" идиот от Брюксел

    9 12 Отговор

    До коментар #32 от "никой не ще вече в ЕС":

    взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО ?
  • 34 Политиката на Турция

    16 14 Отговор
    Политиката на Турция е в полза на турския народ. Тоест, Турция се развива като суверенна държава.

    Политиката на България е в полза на евроатлантическите среди и интернационалния капитал в САЩ, ЕС и Турция. Тоест, България не се развива и отново е васална, подчинена и зависима не само на Турция, но преди всичко на САЩ, на ЕС и на техните интернационални банки, корпорации и военната им организация НАТО.
  • 35 Статистика

    12 10 Отговор
    От 2000 г. насам Г7 пада само надолу, докато БРИКС върви твърдо нагоре. Към момента Г7

    Коментиран от #38

  • 36 АБВ

    15 14 Отговор
    Хайде стига с антируската пропаганда - всички видяха сащисаните лъжи. При положение, че ЕС се разпада до три години, естествено е Турция да отиде в БРИКС! Организация на равноправни страни с взаимно уважение една към друга. ...за разлика от либералния фашистки диктат на ЕС. След това единствената боеспособна армия напуска Натю и лъсва голия задн-к на западните лицемери. Чао, Натю! И тогава ще е шансът на България Турция да не прибере Източна Румелия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 към момента

    9 7 Отговор

    До коментар #35 от "Статистика":

    Г7 под 30%
    БРИКС над 35%
  • 39 Ами

    18 13 Отговор
    От гледна точка на националния интерес е по-добре да си член на БРИКС, отколкото на ЕС.
    По простата причина, че БРИКС е съюз от нации, докато ЕС е съюз от корпорации.

    Коментиран от #50, #76

  • 40 Да знайш

    11 13 Отговор

    До коментар #22 от "реру":

    Всички бесни кучета си счупиха зъбите срещу Великата мечка, вкл и този с белите гащи...
  • 41 Кои сте вие

    12 5 Отговор
    че да правете сметките на Турция?
    Тя не ви бръсне за слива
  • 42 00001

    6 12 Отговор
    За 2023 България БВП 15 759$ на човек Русия БВП- 14 089$ на човек

    Коментиран от #48, #55, #67, #104

  • 43 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Kaлпазанин":

    Е, тук може да се по спори. Русия, гази в петрол, но населението е бедно, Африка е богата на диаманти, злато, но населението е бедно, тук е даден Люксембург бедна на ресурси, но богато население..... Всичко, е политика и ния може да сме богати.... ама, калинки

    Коментиран от #49, #52

  • 44 От Ванкувър до Владивосток

    7 3 Отговор
    Ако бяха приели Турция в ЕС, след това щяха да започнат преговори и със Сирия и Израел, освен не особено успешните с Грузия.
  • 45 реру

    16 5 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    "... Не може да се прави средно на глава от населението, защото разпределението е неправилно..."


    Явно в България е по-неравномерно разпределено, отколкото примерно в Русия, Индия, Бразилия...
    Интересно тези от МВФ, СБ и т.н. как не проумяват това когато обобщават разни данни.

    Коментиран от #51, #57

  • 46 Военен

    13 9 Отговор

    До коментар #28 от "Гориил":

    "повечето от нейните високотехнологични оръжия ще бъдат блокирани"

    Ха ха ха и системата за ПВО С-400 ли и самолета им КААN защото това е най-високотехнологичното което имат турците. А и самолетоносач строят пък краварите още да се чудят дали да им продадат самолети или не.

    Турция за жалост върви напред а ние имаме "велика" армия с 8 самолета на картинка и даже без ПВО че нашите С-300 ги дадохме на укрите. Навремето при "лошите" руснаци имахме повече бойни самолета от Гърция и Турция взети заедно, модерно ПВО, балистични ракети и какво ли още не и най вече имахме армия а сега 60% от "армията" ни са жени.

    Коментиран от #62, #83, #99

  • 47 Бездарна и платена журналистика

    12 4 Отговор
    Отново анонимен пасквил от БТА!
  • 48 Зелени банани

    10 5 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    Инфлацията, кредитите и вътрешните дългове също могат да се отчетат като "растеж на БВП", а изчисленията на човек в долари, за европейски страни е доста тъпо, като африканците, които живеели с два долара на ден.
  • 49 Историк

    7 6 Отговор

    До коментар #43 от "⚒️⚒️⚒️⚒️":

    "Русия, гази в петрол, но населението е бедно, Африка е богата на диаманти, злато, но населението е бедно"

    И ние имаме злато и уран но населението е бедно - когато си колония на някого така се получава независимо колко природни богатства имаш. Едни еврейчета в краварника решават кой да е богат и кой беден особено след "Перестройката". То и самите САЩ бяха много бедни преди двете световни войни въпреки природните им богатства. Войните ги направиха богати а от там и световна сила.

    Коментиран от #94

  • 50 Ддд

    4 8 Отговор

    До коментар #39 от "Ами":

    Палячо, ние в момента сме най дебни измежду най богатите. Ако влезем в БРИКС, там какво ще правим, ще сме средно богати от най бедните държави. Защото Индия, Китай, Бразилия, Русия и т.н., може и да са богаташи в държавите им, но МИЛИАРДИ ХОРА ИМА ПО БЕДНИ ОТ НАС в самите държави им!

    Коментиран от #54, #77

  • 51 Ддд

    6 11 Отговор

    До коментар #45 от "реру":

    Ти виждал ли се бедността в Китай, Индия, Бразилия или Русия? Скотовете са по добре, от тези същества в тези държави!

    Коментиран от #53, #59, #60

  • 52 Бедните руснаци

    7 11 Отговор

    До коментар #43 от "⚒️⚒️⚒️⚒️":

    Изкупува половин мен.жилища тук.А в Кипър говорят руски.
    Розов тъп1нгер ти колко жилища купи?

    Коментиран от #56, #96

  • 53 Най голямата бедност

    12 12 Отговор

    До коментар #51 от "Ддд":

    Съм виждал в САЩ

    Коментиран от #79

  • 54 Стой по очи на земята

    7 8 Отговор

    До коментар #50 от "Ддд":

    когато въоръжените американци влязат в предприятието ти.
    Роб фашистки

    Коментиран от #58

  • 55 Икономист

    5 6 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    И защо изчислявате всичко в долари - в България все още пазаруваме в левове а в Русия в рубли. Курсовете на валутите ама никога не са показвали реалната им покупателна способност. За реално изчисление на БВП има един параметър - паритет на покупателната способност - и коригиран с него БВП на Русия е доста по голям от този на България даже и на глава от населението.

    За пример ще ти дам че едно кафе в ресторант в Манхатън е 30 долара а в България най-скъпото което съм виждал е около 10 лв. което е около 6 долара. Кафето в САЩ генерира 5 пъти повече БВП отколкото кафето в България но американците не пият 5 пъти повече кафе отколкото българите.
  • 56 Ддд

    8 6 Отговор

    До коментар #52 от "Бедните руснаци":

    140 милиона руснаци, всички ли си купуват жилища в Кипър?
    Все едно да кажеш че от милиард и нещо китайци, всички обикалят като туристи по света.
    Или че всички българи сме еднакво богати?

    Коментиран от #63

  • 57 Госあ

    4 10 Отговор

    До коментар #45 от "реру":

    затова в Китай никой не спекулира с този показател, защо са малко страните като Люксембург и Швейцария. Даже в Германия говорят за медианна заплата. Относно разделението между и богати, най чутовно е в капиталистическите страни като сащ и англия. Има много анализи и сравнения между сащ и Китай относно карйно бедните. Много обичате средното на ангро и процентчетата, обаче си има некви правила. Извадки с неправилно разпределение се работят с други методи. Непараметрична статистика се нарича.
  • 58 Ддд

    7 8 Отговор

    До коментар #54 от "Стой по очи на земята":

    В момента гледам клипове, на руски фашисти с оръжие, които искат да превземат друга държава, заради икономически и имперски интереси.
    А и пишеш ли на американския интернет робе?

    Коментиран от #61

  • 59 Китаец

    8 7 Отговор

    До коментар #51 от "Ддд":

    "Скотовете са по добре, от тези същества в тези държави!"

    Ха ха ха само с лъжи пропаганда не става - кога ходи да видиш как живеят китайци, индийци и най-вече китайци. Гарантирам ти че ние живеем като скотове спрямо тях. Не бъркайте пропагандата с реалността.

    Коментиран от #65

  • 60 реру

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Ддд":

    Това определено трябва да го обясняваш на някои други, но щом ти идва отвътре...
  • 61 Антитрол

    7 7 Отговор

    До коментар #58 от "Ддд":

    "които искат да превземат друга държава, заради икономически и имперски интереси"

    А заради какви интереси господарите ти превзеха Ирак и Либия или тогава не можеше да гледаш клипове.
  • 62 Кашик от Звездец

    6 5 Отговор

    До коментар #46 от "Военен":

    Ама само каква армия имахме 1983 влязох в казармата в Звездец ,цялото вооръжение беше от 1944 г ,униформите бяха още по стари шаечни дрехи и обувки с цинтове и партенки шинели и гъбини,танкове 34 ,МТЛБ камиони Зил джуган и Прага ,най новото беше УАЗ ката на ком. На поделението

    Коментиран от #68, #69

  • 63 Американец

    4 7 Отговор

    До коментар #56 от "Ддд":

    "140 милиона руснаци, всички ли си купуват жилища в Кипър?"

    Обаче според опорките от 330 милиона американци всичките са богати - никой не живее под мостовете и в канализацията нали. Това че над 20% са на купони за храна и се хранят в безплатни благотворителни кухни е "руска пропаганда".
  • 64 Професор

    4 4 Отговор
    В Турция ще има или предсрочни избори или военен преврат този път истински. Положението в Турция - политическо, икономическо и социално е много зле.

    Коментиран от #82

  • 65 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Китаец":

    моля ти се, неграмотна паплач. Сега, действително има бедни квартали и селища. И във Франция ги има ! За сащ изобщо не отварям тема, Франция давам за пример. Но това е страна с 1,3млрд ! Не гледат модела и чудото, което направиха в Китай, което всъщност е историческа закономерност - Поднебесната през по-голямата част от историата си винаги са били водещ фактор, а намилат плоска пропаганда
  • 66 Галя от ПосолствоТО

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай той Толстой":

    Да бе , и аз се чудя що им плащаме за толкова посредствена пропаганда.
  • 67 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 7 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    Как сравняваш през БВП операция на аорта за 10 000$ с БЕЗПЛАТНА ТАКАВА ❓🤔
    Как сравняваш през БВП безплатно обучение срещу 20 000$ на семестър ❓🤔
    Благодаря предварително ‼️

    Коментиран от #101

  • 68 Военен

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Кашик от Звездец":

    "униформите бяха още по стари шаечни дрехи и обувки с цинтове и партенки шинели и гъбини"

    Е сега са с хубави униформи ама няма нито танкове нито МТЛБ-та нито самолети че даже и автоматите и пистолетите са по-стари от шаечните дрехи които носехме навремето. Превоза е със същите УАЗ-ки които навремето ти се струваха стари. Това е положението в сегашната ни "армия".

    Коментиран от #70, #73

  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Кашик от Звездец":

    То и сега армиЙКАта ни е с АК(алашник), УАЗ, ЗиЛ.....🤔
  • 70 Кашик от Звездец

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "Военен":

    И сега нямаме ,ама и не ни трябват ,нямаме имперски амбиции ,а и нямаме възможност

    Коментиран от #84

  • 71 ежко

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тръмпакис":

    Едното няма никаква връзка с другото!И Украйна можеше да стане член на ЕС без да се опитва да се присъединява към НАТО и тогава война нямаше да има!
    БРИКС, за разлика от ЕС, няма претенции да има общо законодателство, обща валута и загуба на суверенитет на която и да е от страните!Как я виждаш тая, утре в Брюксел да се гласува някоя тъпотия (например за равн брой изпълнителни директори от двата / десетте/ пола) и турците да почнат да назначават Фатмета на ключови позиции, щото така било гласувано в ЕП-то.......

    Коментиран от #74

  • 72 Българските турци

    5 4 Отговор
    Сметките "криви или прави" не ги прави Турция !!!... Световната геополитика е пред една глобална трансформация !!!... Последното преразпределение (Ялта) беше преди 80 години върху руините на последната световна война и изглежда няма да издържи 100 години !.. Днес всичко е по различно от тогава ! Една нова Световна война би означавало САМОУНИЩОЖЕНИЕ за планетата ни ! Всички сметкаджии и политически хазартни манипулатори(комарджии) са наясно с това и докато се примирят пред факта , че всичко ще се реши върху "ядренната шахматна дъска" от изкусни политически и военностратегически гросмайстори , ще продължават да си търкалят заровете и да си въртят рулетките с някаква надежда за "плячка" !... За страна като Турция "западната демокрация" е дреха с неподходяща кройка !...Турция се прекроява към своята си независима и оригинална демокрация и там вече не им пука нито от мними "съюзници" , нито от натрапени "врагове" !..."Българските турци" и поколенията на гастарбайтерите в Европа станаха доказателството за прозрат тази историческа истина , която определя пътя и посоката на Турция !!!

    Коментиран от #75

  • 73 Алоу

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "Военен":

    Воения пенционер Фаштай пушката ативай на вайна ,иран ирак сирия расия украйна израел палестина имаш избор,или те гони носталгията ,по бившите ти превилегии глляма заплата ,20 заплатки на куп и нищо правене.А между другото къде беше военен в артелната ли

    Коментиран от #85

  • 74 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #71 от "ежко":

    Таралежите се раждате без бодли ‼️
    🤔🤔Украйна можеше да стане член на ЕС без да се опитва да се присъединява към НАТО🤔🤔
    Това къде го чу, на горската поляна ли ❓
    България що не влезе само в ЕсеС ❓❓❓
    Я тичкай питай Галя ❗
  • 75 Имаш

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Българските турци":

    Някой неточности ,но иначе си прав .А и Турция не си налага начина на живот на другите ,и друго едни си спазват религията ,други си пият ръкъто и си носят европейските дрехи
  • 76 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ами":

    Ако наистна сме по-богати, спрямо другите страни с които търгуваме, сме на печалба. Защото с по-малко пари ще си купуваме по-вече стока. Елементарна математика.
  • 77 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ддд":

    Ако наистна сме по-богати, спрямо другите страни с които търгуваме, сме на печалба. Защото с по-малко пари ще си купуваме по-вече стока. Елементарна математика.
  • 78 Българин

    6 3 Отговор
    Всяко икономическо, политическо или военно сътрудничество с русия завършва с режим на тока и купони за хляб.

    Коментиран от #81

  • 79 Нагла копейка

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Най голямата бедност":

    Е те тука пресоли мандата...🤓🤓🤓
  • 80 факуса

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "И сега очакваме":

    по добре от чушкопеци тапицерии,опаковки, връзване на кабели и друга шир потреба у нас
  • 81 Вълчо от Мечка

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    А всяко икономическо, политическо или военно сътрудничество със запада завършва с национална катастрофа и загуба на територии.
  • 82 Али с баба

    5 4 Отговор

    До коментар #64 от "Професор":

    Не говори глупости....турците боготворят Ердоган и вярват в него.
    Имам роднини в Турция и знам как живеят знам и отношението им към политиците.
    Повярвай отношението им не е като нашето към нашите политици.

    Коментиран от #87

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Военен

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "Кашик от Звездец":

    "ама и не ни трябват"

    Че защо тогава купихме най-скъпите самолети в света щом не ни трябвали, защо ще купуваме "Страйкъри" които са полицейски машини а подарихме нашите МТЛБ и БМП които са военни машини. Защо поддържаме тогава "парадна" армия без въоръжение - тя не е ли разход. Ще кажеш НАТО ни пази - ама няма да дадеш жена си на "отговорно пазене" на някой надарен негър.

    Виждате ли как си противоречите в опитите да слугувате на чужди господари.

    Коментиран от #88

  • 85 Военен

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Алоу":

    "Фаштай пушката ативай на вайна ,иран ирак сирия расия украйна израел палестина"

    И защо трябва да "фащам пушката" във войни предизвикани от господарите ти - да защитавам техните интереси ли? Вие които сте се писали подлоги на краварите защо не хващате пушките - или там не е същото като зад компютъра където сте "велики".
  • 86 россиян..

    3 2 Отговор
    Още една империя в брикс-новия световен ред..чанчь за краваро-урсульската изметь.
  • 87 Професор

    2 3 Отговор

    До коментар #82 от "Али с баба":

    Според последното социологическо проучване одобрението към Ердоган е 20%. Ще има предсрочни избори като преди това ще се промени системата на управление. От президентска към парламентарна република защото Ердоган не желае друг да има правомощията които той има. Преди две седмици на честванията за годишнината в Манцикерт където селджушкуте тюрки разгромяват византийската империя военните демонстративно не излязоха да се снимат с Ердоган въпреки, че бяха поканени. Заговори се за конфликт между военните и управляващите. Икономиката е в колапс. Лихвите са 50%. Туристическия сезон беше слаб. Има над 10 милиона сирийци, афганистанци и иракчани като голяма част от тях не са регистрирани и не се знае кой откъде е. Има голяма агресия сред обществото. Голяма корупция, беззаконие. Примерно млада жена която критикува Ердоган в интервю беше арестувана а престъпници ограбили държавата с милиони бяха освободени. Ердоган не е в състояние да управлява защото вече е на възраст и с влошено здравословно състояние. Управляват неговите съветници.

    Коментиран от #90, #92

  • 88 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #84 от "Военен":

    "Ние сме част от развития свят."
    - Най голямата заблуда в която е въвлечена бившата "Източна Европа" !!!... Иначе звучи и реално и е пропита и с романтична красота...но е измама която полека лека излиза наяве ! ....
    НАТО е най ефикасна въдица за наплашените източноевропейски РИБИ ! Принципът и методът на западната колониална система в съвременното си олицетворение е безпрепятствено и почти без да среща никаква съпротива да овладява и колонизира нови територии само с приемане на нови членки в алианса и с методичното им демилитаризиране и създаване на илюзията за охрана и закрила !!!...България и всички други от изтока и тия които тепърва се натискат за членство за съжаление съвсем скоро ще проумеят горчивата истина. Няма нито разпад ,нито крах на когото и каквото и да е...има ново преразпределение на света ...и бъдете сигурни че "член 5 " го има само за защита на интересите на САЩ ! Турция знае това от "личен опит" !

    Коментиран от #89

  • 89 Оооооо Роме

    2 3 Отговор

    До коментар #88 от "Българските турци":

    Дето сите турци, там и гол Хасан. Хасанчо, едно време беше Хасан, сега си станал българските турци. И неразумни Хасане, поради що се срамиш да се наречеш циганин. Спри да се правиш на турчин, знаеш че си османски Ром.
  • 90 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #87 от "Професор":

    Живея в Турция от "Голямата татовска екскурзия " насам !... Изминават вече 35 години от тогава ! ... Тогава преди 35-40 години ни втълпявахте ,че Турция е "Третият свят" , че хората живеят в схлупени сламенни къщи, без ток и вода ! Никога няма да забравя онова нощно пътуване от Капитан Андреево до Истанбул по осветлената магистрала на Е -5 на ноща на 24 срещу 25 юли 1989 година ! Тогава разбрах какво е "Желязна завеса" , какво е дезинформация и туркофобия !... Виждам, че все още лансирате за истина същата изтъркана плоча !

    Коментиран от #91

  • 91 Хасане хасане

    2 0 Отговор

    До коментар #90 от "Българските турци":

    И преди и сега, тъп циганин си, и там ще си винаги циганин, и никога няма да станеш турчин. Факта че още се занимаваш с България, вместо да си ядеш пенсията на плажа, е достатъчно красноречив за това колко добре се чувстваш в държавата от която прадедите ти са тръгнали насам, дадени като подарък на някой еничарин да му слугуват.
  • 92 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #87 от "Професор":

    Какъв "професор" си щом не можеш да съзреш и пресееш реалното от измамното ?! Напълно погрешно тълкуване на политиката в Турция ! Bсичко е пропито с висока доза дезинформация примесена с явно игнориране с тънка арогантност ! Нека да не забравяме , че шахматът е интелектуална игра ! Играе се с мозък , с ум !..В тази игра между два съперника , превъзхождащ е винаги страната, която успява да си създава повече алтернативи в хода на играта ! В живота ни има много ситуации , които наподобяват и изискват този шахматен манталитет!... Някои от тях са дипломацията и международните политически отношения !... Страни които успяват да си създават много алтернативи в хода на събитията , винаги имат по изгодна позиция на масата на дипломацията и в развоите на тези събития ! Днес Турция е заела именно такава изгодна позиция в благодарение на умението си да създава и увеличава броя на алтернативите си и в дипломацията си , и в международните си отношения , и в отбранителната си стратегия и във финансовия си сектор ,и в икономиката , идустрията и промишленноста си !!!
  • 93 Кккккк

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Роко Сифреди":

    Какви богати българи сънуваш бе Североизточна България тъне във мизерия 90% безработица всичко е по скъпо от Германия вода , Ел. енергия храни, стандартът на живот Африкански най ниски пенсии и заплати
  • 94 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Историк":

    Да, затова (калинки) за щатите, доколкото знам военната им, индустрия е частна и да печелят, НО там се плащат данъци, тук часни паркинги не плащат
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Бедните руснаци":

    Имам, достатъчно. Не, знам какви "розови" балони те гонят, но аз на 7 години пишех по разбираемо. Не, пиши, че се излагаш
  • 97 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахаха":

    Добре че не си там, не правете пари от кръвта на хората , има други теми за които също ще получите надница
  • 98 Тест за идиоти

    0 1 Отговор
    Кой е казал: Дружбата ни с Русия е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество!
  • 99 Защо за жалост

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Военен":

    "Турция за жалост върви напред"
    ....
    Добре е, че върви напред. Поне имаме примера и какво трябва да правим. Колкото повече независими съседи имаме толкова по-добре и за нас. Нали не искаш да сме вечно наведени
  • 100 Дгх

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "За протокола":

    Този журналист е за Турция,колкото и Костадин Костадинов. Затова го изключете от списъка. Ако Турция беше диктатура, както говорят в" демокрациите" този отдавна щеше да е в затвора.
  • 101 00001

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На този свят няма нищо безплатно, но всичко подарено е добре дошло за , няма никаква стойност за този който го е получил.В България политиците както и много други са получили безплатно образование, но колкото струва образованието такова му е и качеството, и толкова се отценява и от работадателите,, Не наемат хора с диплома и претенции за професионалнъ познания , които нямат, Иначе дипломите им изглеждат добре .10 000 за операция дават чужденци , който е здравно осигурен не плаща , това не означава че не получава сметката за да види колко е платено от застраховката.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 пояснение

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "00001":

    2024г. средно-дневно възнаграждение на човек, на заплата в България, след удръжки - 50лв- Една торбичка с нормална храна 100 лв./ 380-450 лв месечни сметки . Годишен данък на имот + автомобил(и) 700-800 лв. 33% процента от парите в семейството идват от заплати - 66 % от сива икономика , иначе няма оцеляване .