Тема: Украйна

7 Септември, 2024 22:03 4 041 74

Безразличен ли е Путин към случващото се в Курск?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • донбас-
  • курска област

Владимир Владимирович изведнъж се активизира и започна всеки ден да прави изявления, свързани с Украйна, включително за възможността за преговори с властите на съседната страна, която Русия нападна

Безразличен ли е Путин към случващото се в Курск? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Владимир Путин Донбас е номер едно, а Курск въобще не го интересува? Защо руският президент говори така? Коментар на Иван Преображенски.

Путин изведнъж се активизира и започна всеки ден да прави изявления, свързани с Украйна, включително за възможността за преговори с властите на съседната страна, която Русия нападна. Тези теми очевидно го интересуват толкова много, че е готов да говори по тях не само на руската управляваща класа, но дори и на учениците от основното училище.

Донбас е над всичко

Първото, за което Путин говори директно вече от месец, е следното: че за него Донбас е номер едно, а Курск въобще не го интересува. Мина месец от началото на украинското настъпление на руска територия, но в района така и не бяха прехвърлени сериозно количество войски от основния украински фронт. Междувременно Путин обяснява как украинците така и не са успели да отклонят вниманието му от настъплението в Донбас. Никакви петиции на жители от завзетите от украинците райони в Курска област, които молят за откриването на зелен коридор за завръщането им на териториите, останали под контрола на Русия, на са в състояние да отклонят руския управник от това настъпление, което армията му осъществява на чужда земя.

Но логиката на Путин може да бъде разбрана лесно. В неговите очи - ако се вслушаме в изявленията му от последните дни - руснаци (все едно дали сегашни или бъдещи) живеят и в Курска област, и в Донецка, Луганска, Запорожка или например Харковска в Украйна. Предполагам, че възприема дори и жителите на Киев не като потенциални, а просто като бъдещи руснаци. Щом е така, каква значение има кой от тези "руснаци" ще попадне под руските бомби?

Т.е. сещайки се понякога за Курска област, Путин очевидно е спокоен по отношение на нейните жители. И да умре някой - това са необходими загуби. Освен това предстоят избори, които Кремъл не отмени нито в Крим, нито в Белгородска или в Курска област. Какво като се водят бойни действия? Достатъчно е да се отмени гласуването във вече заетите от украинската армия райони, а в другите - да бъде инсценирано по познатата схема.

На мушката е украинският тил

В същото време Путин явно вижда някакви нови възможности за себе си в Украйна, в противен случай не би товарил децата с въпроси за "нелегитимността" на Володимир Зеленски и неосъществените избори в Украйна, което Киев се опитва да компенсира с мащабни властови рокади, като например оставката на външния министър Дмитро Кулеба. И съответно не би се връщал постоянно към въпроса за преговорите.

Очевидно Путин отново е повярвал, че ще успее да разцепи украинското общество - като сплаши някои и обърка други, вкарвайки ги в нов аналог на Минските споразумения, само че вече след закрепването на контрола над териториите, окупирани временно след февруари 2022. И ето, че след дълга пауза руската армия започна активно да атакува украинския тил, а руският президент - всеки ден да прави по някое изявление. По този начин Путин се опитва да удари по легитимността на Зеленски в очите на Запада и на самите украинци, като същевременно пробутва своя ултиматум, съгласно който преговори ще бъдат възможни, ако Украйна предаде на Русия Херсон и Запорожие - двата областни центъра, които руската армия не може да завладее с военна сила.

Резките промени в настроението на Путин

Показателно е, че веднага след началото на украинското настъпление в Курска област настроението на руския владетел беше друго. Той раздразнено казваше, че тази стъпка на Украйна прави преговорите невъзможни и явно нервничеше. Но след това Путин бързо се успокои.

Обяснението вероятно е в това, че за него наистина твърде малко неща са се променили - газът към Европа продължава да тече през разпределителната станция "Суджа" в Курска област. Рейтингът на одобрението към Путин е спаднал незначително, което се потвърждава от руските държавни демоскопски институти, но не и от независимия център "Левада".

И излиза, че ако се отвлече вниманието от поражението в Курска област, ако продължава спокойната и нагла инсценировка на избори там, ако се игнорират жалби на гражданите от изгубените от Русия територии, психологическият и военният натиск спрямо Украйна дори може да бъде засилен. По този начин не само ще се окаже възможно потискането на нарасналия оптимизъм на украинците, предизвикан от настъплението край Курск, но и ще може да се създаде у всички убеждението, че военната инициатива остава в ръцете на руската армия, като паралелно Западът и Зеленски бъдат подтикнати все повече да свикват с мисълта за необходимостта от преговори с Путин.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Смех в блатото

    1 5 Отговор
    Защото в Донбас има природни ресурси, а в Курск има само зомбита без никаква стойност за руския фашист :)))

    Само че целта на Круската операция не е да държат територията, а да покажат Путлер какъв слабак е.

    Скабеева вече се тръшка в студиото, че, забележете, цитирам "Русия имала малка армия" и не била готова за такъв продължителен конфликт :)))

    Какво доживяхме :)))

    Коментиран от #29, #51, #56

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Герге ,

    0 0 Отговор
    Что случилось ?! Bet Getaway ... 🤭😁
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ошашавена Копейка

    3 2 Отговор
    Вярно е, че не му пука за крепостните, както е вярно и , че не може да направи в момента кой знае какво повече, за да изтласка ВСУ от Курска Област. Няма откъде в момента да докара нови попълнения без мащабна мобилизация, която иска да избегне на всяка цена, както и да предислоцира части от Донбас, който е приоритет за него. Нищо чудно, дори да се откаже от 1200-те кв. км, за сметка на завладяването на цял Донбас, стига това да доведе до края на войната. Русия приключва през 2025 г., като единствената надежда на Кремъл е Тръмп да спечели изборите и да спре помощта за Украйна. Всеки друг сценарии изпраща Русия на бунището на Историята, при СССР.

    Коментиран от #57

  • 11 В Курск ХАХА

    2 0 Отговор
    Путин е номер 1
  • 12 АХАХАХА

    0 3 Отговор
    Путлерчето пак е на колене и моли да милост и преговори за мир

    Коментиран от #13

  • 13 Прости му боже

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "АХАХАХА":

    Моли факти за мир и лично тебе. Хайде Наполеончо, бързо в леглото
  • 14 Механик

    4 0 Отговор
    Ми,като Путин ви призовава на преговори, що не се съгласите?
    Щото знаете, че той няма да преговаря с вас ли??
    Ама иняк си пишете, де! няма проблеми. У вас хартията, у вас писалката, дето се вика.

    Коментиран от #22

  • 15 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    Явно е така само в бляновете на зелето. А действителността е друга, Укрия губи територии. Путин си играе картите перфектно. А щом троловете вдигат врява, значи всичко е ок.
  • 16 ПутиНацист

    2 1 Отговор
    5 Броя
    Северно Корейски Ракетни системи
    КН 23 и
    Една Искандер

    Във Воронеж е станала поредната
    ГОЙДА .

    ХАХАХА

    Айде Честито.
  • 17 Да бе Да

    2 0 Отговор
    Дълга и безмислена статия. Явно много боли загубата...ама много
  • 18 Капейките реват

    1 1 Отговор
    Значи всичко е

    По Плану

    Хаха
  • 19 Скабеева

    0 3 Отговор
    "Русия има малка армия." :))))))

    "Не бяхаме подготвени за толкова дълга война" :)))))
  • 20 Бохич ,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Не мислиш ли , че трябва да интервюираш и некой жител , освен МАША И МЕДВЕДЬЯ ?! 🤭
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Монтьора ,

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    На теб никой не може ти обясни , що требе да почнеш война , та после да има мирни преговори ... Петолъчката ти свети , даже и по времето на "СВО"-то ..🤭
  • 23 КуКу

    0 1 Отговор
    Главнокомандващия на 5 процента от Руската армия 😁😁😁 Смех, голЕм смех....
  • 24 Факт

    1 0 Отговор
    В това няма нищо вярно.
  • 25 ха ха хааа

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Таваришч , ти наистина ли си верваш , че руснаците освобождават Украйна не само от хладилници и перални - автоматични ?! 🤭😁
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мнение

    1 0 Отговор
    Дрън дрън,та пляс!
  • 28 Хахахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хохо Бохо":

    Копейка, кажи няма ли по-голям срам от това, путлера да ходи да окупира други територии и да ги краде, а да не може да опази своята?
  • 29 Тези думи

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Смех в блатото":

    На СКАБЕЕВА
    Изобщо няма да се харесат на Кремъл

    Скоро може да я освободят от Длъжност
    За уронване на престижа
    На
    Втарая Блатная.

    Коментиран от #30

  • 30 Смех в блатото

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тези думи":

    Прозорец или чай? :)))

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мнение

    3 0 Отговор
    Като се оправят с Донбас, Курск ще си го почистят набързо.
  • 33 Бийк

    0 3 Отговор
    Безразличен е разбира се
    Както и към мисото което праща на заколение
    Ама кухоглавите русофилчета си слушат
    Педотo Ритер
    Което папагали че украинските жертви били
    30 към 1 спрямо блатните
    На овцете в туморът на планетата Магучая това им харесва и не им пука че те умират
    Важно е да громят льошият запад

    Коментиран от #59

  • 34 Вълчо от Мечка

    3 0 Отговор
    Че то Путин никога не е казвал, че изключва преговори с окраина.
    За разлка от окраина, където преговорите са забранени със закон.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Видя ли логото на Дойчи Веле, не чета

    4 0 Отговор
    Поресното дъно на немската пропаганда.
    Ясно е, че на български медии се плаща да публикуват фалшивите писания на Дайчевелето, но пък чак толкова липса на срам да го правят - не мога да си обясня.

    Пуснете пак нещо от гея Аспарух в подкрепа на КОВИДа, че ми е домъчняло. Само него го четях, че беше голям цирк.
  • 37 Ццц

    3 0 Отговор
    "Чудна" статия. Има си истории за Путин, той е уплашен и усраинците имат шанс.. 😂😂. Всичко си има за евроатлантик. Само интернет да нямаше. Че той много бърка работата с вярата...
  • 38 Дупничанин

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Смех в блатото":

    Кока. Кат на Зельонъй.

    Коментиран от #39

  • 39 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Дупничанин":

    Тихо че ловЪ на големите риби у софето почна, даже нема нужда от лов они ше се самоизядът. А след това иде ред и на хамсията от перник кюстендил и дупница на джумаята също нема да и се размине. Ае спокойни сънища.
  • 40 Бай араб

    1 0 Отговор
    Купувайте руска газ , не купувайте друга газ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Роко Сифреди

    0 3 Отговор
    Преди малко гледах видео как руски войници мародерстват в Курска област. Обират магазини, складове и местните жители, които реват. Видеото е от 05.09.2024 г.
    Собствените си хора!

    Коментиран от #60

  • 45 DW както винаги тиражира

    2 0 Отговор
    Лъжи и Маниполации, както в случая,!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ню Йорк р украински

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Красногоровка е руска":

    Беше руски за 5 дни.И тук така.

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Докъде стигна контранаступа

    3 0 Отговор
    Курск, взеха ли Москва вече???
  • 51 С емоции

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смех в блатото":

    Няма да се удържи Покровск, пък Путин нека да е "слабак".😂
  • 52 Ти не си на тоя свят,

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ню Йорк р украински":

    Халюцинираш здраво, пич.😃
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Човек

    1 1 Отговор
    Нали руснаците щяха да освободят своята територия за няколко дни? След повече от месец украинците продължават да напредват. Сега палачинката се обърна и Курск вече не е важен.

    Коментиран от #61

  • 55 Бай той Толстой

    3 0 Отговор
    Глупости.Все едно да каже някой,че Сталин не се интересува от държавата си.И затова я направи световна ядрена сила.И сега така ще стане,докато правите евроовчи разбор на събитията.
  • 56 Бай той Толстой

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Смех в блатото":

    Ти не спиш ли бе, шушляк 😁?Ааа,яко плащат,а?🍆
  • 57 Па съм я бе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ошашавена Копейка":

    🥒.Ша та правим да умиргаш!
  • 58 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Дотук минус 11000,но това е фалшива новина,щот не е от дойчевеле.
  • 59 Бай той Толстой

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бийк":

    Абе вие евроовцете много рано ставате,бе?🤗Да не ви сърби някъде?🍆🤮.Гиздави,а?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Па съм я бе

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Човек":

    Напредват я,зад теб са.
  • 62 Чебурашка

    2 1 Отговор
    Русия се изложи в частност Путин. Тръгнал на война с големи мераци, а у дома му нахлули котараци 🤪 И тия и ония са все руснаци и все пияници. Наша Милост и Македония.
  • 63 фейкче веле

    2 0 Отговор
    всичко е вярно
    вервайте ни хахаха
  • 64 СПРАВКА

    1 0 Отговор
    ТОЗИ САЙТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН,ЗАРАДИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И МАНИПУЛАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО...ИСТИНАТА Е, ЕТО ТАЗИ : В РУСИЯ ИМА 670 000 ДОБРОВОЛЦИ-НАЕМНИЦИ ПО ДОГОВОР С МО НА РФ. ОТ 1,6 МЛН.АРМИЯ.
    ДО МОМЕНТА ПО ПОРВЪРДЕНА ИНФ.ОТ УКРАИНСКИЯ ГЕНЩАБ-Ген-Майор Едуард Мискалев И разследване на служба- BBC- ЗАГУБИТЕ ЗА ЦЕЛИЯ КОНФЛИКТ НА РУСИЯ СА = 65 000 РУСНАЦИ И = 1,7 МЛН. !!!!! УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,КАКТО И УНИЩОЖЕНО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ЗА = 300 МЛРД $ !!!! ВЛЕЗЛИТЕ( НА ТЕРИТ.19/34 КМ.) В РУСИЯ = 9200 УКРАИНЦИ ИЗВЪН ПРОПУСК.ПУНКТОВЕ СА УНИЩОЖЕНИ !!! В МОМЕНТА В УКРАЙНА ИМА 710 000 РУСКИ ВОЙНИЦИ,КАТО АКТИВНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ВОДЯТ САМО ОТ 46 000, ПОРАДИ ТАКАВА НЕОБХОДИМОСТ
  • 65 фашистки рашастан в изолация

    0 5 Отговор
    Реално Путин няма какво да направи.Русия няма нито военната сила,нито военния ресурс да се справи с това.А и не би трябвало да има против,защото Украйна в момента провежда СВО по освобождаването на руския народ от престъпният и фашистки кремълски режим.

    Коментиран от #66, #67, #68, #69

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 СПРАВКА

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "фашистки рашастан в изолация":

    ЧЛ.106,107 ОТ УСТАВА НА ООН ДАВА ПРАВО ДА РУСИЯ ДА ЛИКВИДИРА ПРЕСТЪПНИЯ ФАШИСТКИ УКР.ПРЕВРАТЕН РЕЖИМ СЪЗДАДЕН ОТ САЩ 2014...ТИ КЪДЕ БЕШЕ 2014 ? СПА ЛИ, КАКТО НАШИТЕ МЕДИИ = 8 ГОДИНИ ? ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНЗУРА = СИВА НЕМИСЛЕЩА МАСА.

    Коментиран от #70

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 СПРАВКА

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "фашистки рашастан в изолация":

    НЕ РАШАСТАН НЕОСВЕДОМЕНИ ЧОВЕЧЕ,А РУСИЯ ! ЕДИНСТВЕНАТА СИЛНА,И НЕЗАВИСИМА СТРАНА ВЪВ АБСОЛЮТНО ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ( ВЕЧЕ С 18 МЛН КМ2 ПЛОЩ )! ГРАД МОСКВА Е ОБЯВЕН ЗА НАЙ-ДОБЪР ГРАД В ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА 2022 ГР ОТ КОМИСИЯ В ООН..С ПЕРФЕКТНА ИНФРАСТРУКТУРА И СТАНДАРТ....ОТНОСНО ТЕХНОЛОГИЙТЕ..В АРМИЯТА.....ТОЧНО ЗА 9 МИНУТИ, САМО С 10 БР. ХИПЕРЗВУКОВИ ТЕЖКИ ,РАКЕТН.БЛОКА,ОТ МЕГАТОНЕН КЛАС Х 20 МГТ.- SS-29 Sarmaт 15А28-РС-28 И, САЩ ЩЕ БЪДАТ ИЗПЕПЕЛЕНИ ! ТЕХНИЧЕСКО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НЯМА. ЗА БРИТАНИЯ Е НУЖНА 1 БОЙНА ГЛАВА И 4 МИНУТИ,СЛЕД КОЕТО НЯМА ДА Я ИМА.В ПЕНТАГОНА ЗНАЯТ ТОВА, И НЕ ВЕДНЪЖ СА ГО КОМЕНТИРАЛИ. ПОСЛЕДНО- ПРЕДИ 3 ДНИ СПЕЦ.ОТ ЦРУ СКОТ РИТРЕР ЗАЯВИ СЪЩОТО- САЩ СА БЕЗЗАЩИТНИ И С ОСТАРЕЛИ СИСТЕМИ И ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ.

    Коментиран от #71

  • 70 KAТУН С РАКЕТИ

    0 5 Отговор

    До коментар #67 от "СПРАВКА":

    И ти ли ще пробутваш измишльотините за "2014" бе мucupко.Мислиш ли,че някой ще ти повярва на платената демагогия фaтмак заспал ?

    Коментиран от #73

  • 71 KAТУН С РАКЕТИ

    0 6 Отговор

    До коментар #69 от "СПРАВКА":

    Блатния резерват наречен русия е абсолютно ЗАИВИСИМ вече дори изцяло от Китай ! Реално русия е един nyдел на Китай.Да не говорим и,че русия е една от най-бедните,изостанали и мизерстващи държави на тоя свят с едни от най-грозните градове и скотски народ затънал в миналия век.
  • 72 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НА "ЗАПАДА " В КУРСК - В МОМЕНТА ТЪРСЯТ ПЪТ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ ---НО "ЧУВАЛЪТ" ВЕЧЕ Е ЗАВЪРЗАН -- И "МАНДАЛОТО Е ХЛОПНАЛО " ---НЯМА ДА ИМА ПЛЕННИЦИ !?
  • 73 СПРАВКА

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "KAТУН С РАКЕТИ":

    СЪЖАЛЯВАМ,ЧЕ НЕ СЕ ВМЕСТВА В ПРЕДСТАВИТЕ ТИ....НО Е ИСТИНА И МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ.
  • 74 путин не бърза

    0 0 Отговор
    бавно и почти садистично трепе фашисти. войната ще е дълга. путин ще накара нормалните украинци да направят преврат.. това е неизбежно. фашагите мрът като мухи, нормалните стават все по вече. неизбежно е.