10 Септември, 2024 13:00 1 222 31

Захари Карабашлиев: Септември е най-драматичният месец за новата история на България

  • септември-
  • съединение-
  • деня на независимостта-
  • 9 септември-
  • преврат-
  • комунизъм

Но 9-ти септември 1944 е датата, която променя всичко – узурпира се не просто цялата наша територия, а и нашата история

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Септември е най-драматичният месец за новата история на България. В самия край на лятото, през годините са си давали среща и екзалтация, и покруса, и победи, и преврати.

Това припомня във "Фейсбук" Захари Карабашлиев.

Септември е месец на Съединението през 1885, на Независимостта през 1908, на освобождението на родна Добруджа през 1916 г. от румънци и руснаци.

Но 9-ти септември 1944 е датата, която променя всичко – узурпира се не просто цялата наша територия, а и нашата история. Като се замисля... и нашата колективна памет.

Защото тоталитаризмът има тази демонична амбиция — да пороби не просто тялото, а и душата.

45 години комунистическа пропаганда и образование изтриват паметта на цял един народ за самоотверженост, идеализъм, нравствени и военни победи. Единствено преданост към СССР и БКП имаше значение. Резултатът е печален: невежество за национална история, загуба на родова памет, колективна амнезия, нихилизъм...

45 години образователната система тук е внушавала на българските деца (сега вече родители и прародители) единствено робство, робство, робство, турско робство, фашистко робство, робство, робство, неуспехи, национални катастрофи, предателства, предателства, загуби... Не военни победи, не политически успехи и сполучлива дипломация, не възход и растеж, а комплекс за малоценност. Колкото и да ми е тъжно да го кажа — виждам как комунистическият апарат е успял да “смени чипа” на този наш опак, но пък издържлив и адаптивен народ. Сменил го е.

И минаха 35 години от падането на Берлинската стена, а стената в българското образование остава. В учебниците ни по история някои от най-важните страници за България са не повече от няколко.

На 15 септември е първият учебен ден. Но на 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, близо до Болград в днешна Украйна, е роден и генерал Колев. След гимназията в Болград, той идва в София и работи в Окръжния съд, но се записва доброволец във войната срещу Сърбия през 1885 г., а по-късно завършва Военното училище. В годините след това служи и продължава да учи, израства, участва във войните за национално обединение и се превръща в командир и символ на българската кавалерия, освободител на Добруджа, един от най-светлите ни герои, който заслужава да е в българския Пантеон заедно с Раковски, Левски, Бенковски, Ботев, Дрангов...

Но кой помни днес генерал Колев, изправил се срещу “непобедимите” дотогава руски ескадрони и победил? Кой днес помни епопеята при Добрич на 5-7 септември 1916 г., когато българската войска и цивилното население отбраняват града и побеждават руснаци и румънци?

И в тези септемврийски дни започват чудесата на Добруджанския фронт и продължават с победите при Кубадин, Карапелит, Кочмар, Кара Омер, Кара Мурад и много други, след които руснаци, румънци и сърби са изтласкани отвъд Дунав, отвъд Северна Добруджа, отвъд Тулча, отвъд Серет, далеч в студените руски степи.

Нямало е как да ни бъдат простени тези победи.

И Добрич е бил прекръстен на “Толбухин”!? Какво общо има съветският военен със стария български град, освен че го е окупирал?

Нищо, разбира се. Просто всяка памет за триумф на българския дух, всяка една победа преди 9-ти септември (военна или дипломатическа), е трябвало да бъде изличена от националното съзнание.

По мое време като ученик нямаше нужда да знаем за сраженията пред “непревземаемата" крепост Тутракан на 4-6 септември 1916 г. Как за два дни безпримерен героизъм българските войници я овладяват и вземат 28 000 пленници, над 400 офицери, над 140 оръдия, две знамена... Нямаше нужда да знаем за ген. Киселов, ген. Тошев, ген. Кантарджиев, ген. Жеков, ген. Вазов, ген. Жостов, ген. Протогеров и мн. мн. други... За пламенния полковник Дрангов пък съвсем нямаше нужда да знаем нищо. Всички тези имена по мое време бяха и си остават и до днес само имена на полуизоставени села, градове, улици с разбити тротоари — имена без история зад тях, без памет, лишени от съдържание.

И накрая ще преразкажа и една донякъде забавна история от един септември 2016 г., доверена ми от приятел.

Едва преди осем години на генерал Колев най-после е издигнат паметник в Добрич!

(Между другото, знам от сигурни източници каква е била съпротивата срещу вдигането на този паметник, но за това — друг път.)

Било в деня преди официалното откриване. Една от атракциите — паметникът бил “музикален”. Моят приятел бил наблизо, когато по едно време се появила група от някакъв Център за психично здраве. Били с придружител. И когато минали пред коня, изведнъж гръмнал старият химн “Шуми Марица”. (Музиката се задействала автоматично от нещо в носа на коня.) Като по команда цялата група застанала мирно и стояла така — били изпънали ръце, изправили гърди — докато свърши химнът. След което спонтанно започнали да ръкопляскат.

"Това беше" — казваше приятелят ми — "най-чистата и неподправена реакция, която съм виждал пред този паметник".

Музикалната система, разбира се, вече не работи, а няма и нужда.

Паметникът е достолепен и добър, плочите с изписаните имена зад него са достатъчно красноречиви.

Септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гном

    23 0 Отговор
    килър петко каза че 3 март е най лошата дата в бг история и че 99% от българите са атлантици и го подкрепят
  • 2 ТаУмВзе

    15 3 Отговор
    Соросоидчетата, що не лаяха толко до са? Активно мероприятие му викали да, че са им пуснали да дуднат нещо си.
  • 3 Трол

    15 0 Отговор
    Нощта ражда из мъртва утроба. вековната злоба на роба: своя пурпурен гняв - величав.
  • 4 Нашийник

    14 1 Отговор
    Е, какво толкова, преразпределение на зоните на влияние - наркотици, проституция и оръжие - с прегрупиране на престъпниците в политическата "класа". Не е нещо, което да не сме виждали вече. Както и резултатите от това.
  • 5 Аман от подлоги

    17 5 Отговор
    Дебилът пропуща датата 8 септември 1940 г., защото му е платено да лае!
  • 6 провинциалист

    0 7 Отговор
    виждам как комунистическият апарат е успял да “смени чипа” - а я виж сега като те питам какво е "небинарен" какво ще ми отговориш!

    Коментиран от #29

  • 7 3 поколения българи

    11 15 Отговор
    дадоха фира. Не знаеха за какво са живяли. Без мечти, без свобода, заради наложения от руснаците комунизъм
  • 8 "И да знаеш Минке

    7 14 Отговор
    последният комуняга на планетата ще умре в България, дори, когато в Русия няма да има нито един комунист"! Димитър Талев.1938г.

    Коментиран от #27

  • 9 3400 тотема на руският озурпатор

    5 10 Отговор
    има в територията .
  • 10 Наблюдател

    17 6 Отговор
    Абе автора кой те е карал да си на страната на нацистите даже се разминахме със малко представяш ли си ако се беше наложило да разцепят БГ защото можеха все пак ти беше на страната на Хитлер а и спри със глупостите
  • 11 Хаха

    15 5 Отговор
    Хайде още един неблагодарник, научен на четмо и писмо, дори взел висшО по време на "тоталитаризма", вероятно с партийна книжка още в задния джоб /за всеки случай! /, се упражнява на тема "история"! Съчинявайки си неистини, как през 2016 г. ген. Колев е "освободил" Добруджа! Може да е спечелил една битка /основно срещу румънци, подсилени със сръбски и руски части/, но ако беше чел история, щеше да знае, че точно в тази война България губи Южна Добруджа! Връща си я обратно през "мракобесната" 1944 г. благодарение на "сатрапа" Сталин! Не знам образованието ли, което е получил преди 1989 г. е "виновно" на пишман писателя или грантовете след това за драскането на тези глупости....

    Коментиран от #14, #15, #28

  • 12 Маси бамата,

    2 4 Отговор
    тука май няма един човек да е чел нещо на Захари Карабашлиев. Вероятно от много писане не ви е останало време за четене.
  • 13 фамили

    3 0 Отговор
    ПОТУРНАК
  • 14 Ало, " образования"

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Добруджа я връща Хитлер.

    Коментиран от #16

  • 15 ЕВРОНЮЗ

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Тия утрепки 34 години още плюскат и крадат от онова което беше построено за 45 години. И не стига че плюскат те ами се довлякоха и чакали зад океана. Нарязаха ни заводите претопиха метала и си го отнесоха.. Я проверете какъв е бил икономическия растеж на краварите до падането на берлинската стена и след това.
  • 16 Хаха

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ало, " образования"":

    Необразован, Хитлер не е могъл да "върне" нищо, защото ниой не е признал до 44-та година на международно ниво тези нови граници и реалности, вкл. Британия, САЩ, Франция! Колкото ген. Колев е "освободил" Добруджа, толкова и Хитлер!

    Коментиран от #21

  • 17 Мумията от мавзолея в сф

    1 1 Отговор
    Западен Берлин беше кореком, ограден със стена.
    Няма смисъл да се пените толкова. И без това цялата страна е била в постоянна гражданска война след септемврийското въстание през 1923 година.

    Коментиран от #18

  • 18 фамили

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мумията от мавзолея в сф":

    ЗАТОВА ХОДЕХА В ИЗТОЧЕН ДА СИ ПАЗАРУВАТ
  • 19 az #СВО

    5 2 Отговор
    Още един, който пръска омраза и отрово от грантаджийската хранилка, който скоро ще остане без прехрана!
  • 20 Голям и мазен за НАТО,ЕС и САЩ и украйна

    6 1 Отговор
    Евро-атлантическия рев е музика за ушите ми. Честит 09.09.44 и 11.09.2001
  • 21 Точно така

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Крайовска спогодба (1940) преди войната е покрепена от Германия, Италия, СССР.
    Но След Вт. Св. война Германия, Италия, България ( в пакт сме с нацистка Германия) са победените, а Сталин е гарант преди и след войната за Добружда в българските предели.

    Всъщност, "окупацията" на Съветската армия спасява победена България от поредното разпокъсване - спира турските войски от навлизането им в страната, спират мераците на гърци и англичани за Южна България,запазваме Добруджа.
    Но иначе тук ни представят някакви измукани от пръстите глупости на поредния грантояд.
  • 22 Простокурин

    1 3 Отговор
    А нас ни учеха в часовете по история, че българските войници захвърляли оръжието си и се побратимявали с руснаците -братушки освободители в окопите. Историчката не споменаваше нищо за ген. Колев
  • 23 Ами сега е същото, че и по-лошо:

    12 0 Отговор
    „Но 10-ти ноември 1989 е датата, която променя всичко – узурпира се не просто цялата наша територия, а и нашата история. Като се замисля... и нашата колективна памет.
    Защото неолиберализмът има тази демонична амбиция — да пороби не просто тялото, а и душата.
    35 години евроатлантичесла пропаганда и образование изтриват паметта на цял един народ за самоотверженост, идеализъм, нравствени и военни победи. Единствено преданост към ЕС и НАТО имат значение. Резултатът е печален: невежество за национална история, загуба на родова памет, колективна амнезия, нихилизъм...

    35 години образователната система тук е внушава на българските деца (сега вече родители) единствено лгтб, лгтб, лгтб, гей-парад, джендър идеологии, лгтб, лгтб, неуспехи, национални катастрофи, предателства, предателства, загуби... Не военни победи, не политически успехи и сполучлива дипломация, не възход и растеж, а комплекс за малоценност. Колкото и да ми е тъжно да го кажа — виждам как евроатлантическия апарат е успял да “смени чипа” на този наш опак, но пък издържлив и адаптивен народ. Сменил го е.”
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 дядото

    3 0 Отговор
    и бруталната цензура на управляващите винаги е начало на нова диктатура и предстоящо насилие.
  • 26 Жалка амеба

    9 0 Отговор
    "45 години образователната система тук е внушавала на българските деца (сега вече родители и прародители) единствено робство, робство, робство, турско робство, фашистко робство, робство, робство, неуспехи, национални катастрофи, предателства, предателства, загуби..."

    "Капацитета" се гаври с най-големия- петвековен и трагичен период в българската история. На който малко народи биха устояли.
    Но "капацитета" не знае и му е криво, че нашите писатели, възрожденци, революционери и чужденци-очевидци са "внушили" нашата история, такава каквато е била на българските деца. А не "45 години образователната система"

    Коментиран от #30

  • 27 "И да знаеш Минке

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от ""И да знаеш Минке":

    последният атлантик на планетата ще умре в България, дори, когато в Сащ няма да има нито един атлантик"! Димитър Талев днес. 2024г.
  • 28 КироКокорБойков

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Добруджа я връщат Сталин и Хитлер през 1940г, по онова време те са били първи дружки.
  • 29 Голям и мазен за НАТО,ЕС и САЩ и украйна

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    Небинарен означава, че си мазен амбреаж
  • 30 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Жалка амеба":

    "От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия" Под игото, глава Радини вълнения, героиня - детето Събка, автор Иван Вазов. Не знаех, че аФтора на този паскв.л, уж "писател" включва и Вазов към 45 годишната "пропаганда"! За разлика от него е преживял робството и да му напомним все пак, че същия умира мноооого преди 1945 г.! Освен Вазов много други писатели, революционери и съвременници на робството трябва да "заличат" съвременните грантояди, за са сменят чипа на българите, фалшифицират и пренапишат историята...
  • 31 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Карабашлиев е интересeн случай . Първите му книги звучаха по скоро соц носталгично, сега съвсем е отпорил през полето на евроатлантизма ... Захари ако четеш съвет от почитател , чел съм почти всичко сега в момента съм на "Рана", стой малко по встрани на тая тема , казвам го като почитател, утре може да се окаже че единствения шанс за оцеляване на жалката ни държавичка да е Русия и всички евроатлантици ще изглеждате като глyпaци ....