10 Септември, 2024 23:01 2 757 70

Мордор. Описал ли е Толкин Русия на Владимир Путин?

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Законът на Годуин гласи, че колкото по-гореща става една онлайн дискусия, толкова по-вероятно е някой да направи сравнения с Хитлер или нацистите, но рано или късно някой ще си спомни Мордор, орките и Окото на Саурон

Мордор. Описал ли е Толкин Русия на Владимир Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Законът на Годуин гласи, че колкото по-гореща става една онлайн дискусия, толкова по-вероятно е някой да направи сравнения с Хитлер или нацистите. Изглежда, че подобно наблюдение може да се направи по отношение на дискусиите за пълномащабна война в Украйна. Рано или късно някой ще си спомни Мордор, орките и Окото на Саурон.

Препратки към тази трилогия бяха направени от Зеленски, бившия (и тогава настоящ) министър на отбраната на Украйна Алексей Резников и руските либерали: всички те, разбира се, сравняват руското правителство с тираничния режим на тази измислена държава. Но проправителствените руски медии и експерти говорят за Мордор особено често, като иронично посочват предполагаемата вродена "русофобия" на западното общество.

Но защо точно Мордор? И ще успеят ли някога руснаците да се отърват от сравненията с "орки"?

За тези, които са забравили, не са чели или гледали, Мордор е зловещото кралство на Саурон, главният злодей във "Властелинът на пръстените" на Джон Р. Р. Толкин. Романът е публикуван през 1954-1955 г., в разгара на Студената война. И почти веднага става популярна неговата интерпретация като политическа алегория: "свободните народи" (хора, елфи и други) са Западът, а Мордор и неговите обитатели орките са Източният блок, воден от СССР.

Самият Толкин отхвърля тази интерпретация. Коментирайки оприличаването на Саурон със Сталин, той пише: "Напълно отхвърлям подобно четене. Сюжетът е замислен много преди Руската революция. Подобна алегория е напълно чужда на моята мисъл."

Въпреки това сравнението остана. Включително и в СССР, където първият превод на "Властелинът на пръстените" е публикуван през 1982 г. - преводачите не се съмняват, че "Мордор е хибрид на Съветския съюз и нацистка Германия, това се обсъжда и приема за даденост.

След разпадането на СССР филмовата адаптация на "Властелинът на пръстените" на Питър Джаксън в началото на 2000-те помогна за съживяването на тази интерпретация. Скоро в тематичните форуми започнаха да се появяват първите вицове по темата Русия - Мордор и руските орки. А след анексирането на Крим през 2014 г. те наистина вече бяха навсякъде.

"Мислех върху тази аналогия дълго време", пише журналистът Леонид Бершидски в края на 2014 г. "Когато работих в Киев през 2012 г., моите колеги и аз се шегувахме, че Украйна е много подобна на Графството, родината на хобитите, а Русия на Путин е като Мордор, правеща зла магия над красива страна."

Защо наричат Русия - Мордор

Това, разбира се, не е нищо повече от обида. Но все пак обидите имат своето значение.

Обидата е крайният израз на отчуждението. Винаги трябва да се отбележи, че оскърбяващият избира обидите за своя "тема", а това говори много повече за него, отколкото за този, когото обижда. Да кажем, че Владимир Путин нарича Запада "империя на лъжата" - не на глупостта, не на грозотата, не на каквото и да било, а на лъжата. От многото възможни бинарни опозиции най-значимата е "истина - лъжа".

Какво противопоставяне внушава обидата "Мордор"? Тук всичко е съвсем просто: индивидуалност - масов характер. Всеки герой на Толкин, от хобита Фродо до представителя на ентите Фангорн, е ярка личност. А орките са неразличима маса, по-голямата част от тях нямат собствен характер, те са просто безмозъчни инструменти на Саурон.

На Запад възприемането на Русия като безлика маса е значително улеснено от естеството на нейното отразяване в медиите. Има много тесен кръг - може би до две дузини души - журналисти и експерти, които със своите публикации и коментари задават общия тон на това отразяване. По правило те се интересуват от Русия почти изключително като участник в международната политика: тя "иска" нещо, "се стреми" към нещо, "подкрепя" някого и "враждува" с някого. Тя изглежда като монолит, на практика синоним на Владимир Путин. Когато говорим за САЩ или ЕС, трябва постоянно да имаме предвид, че те се състоят от различни групи по интереси. В случая с Русия (а също и защо не и Китай), подобни групи са трудно забележими за външен наблюдател.

Този проблем се забелязва и критикува от изследователи, които се противопоставят от образа на безлика и монолитна Русия и твърдят, че всъщност се различава от реалния. А той е необходим, както всеки образ на другия, не за да отразява истината, а за да подчертае собственото превъзходство.

Това позициониране на Русия пряко засяга международните отношения. Например повечето наблюдатели (както западни, така и независими руски) възприеха неотдавнашния обмен на политически затворници като нов знак за решително разграничаване между Русия и Запада.

По-специално, Западът - преди всичко в лицето на американския президент Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц - вероятно показа, че не се надява на промени в Русия, не възнамерява повече да се опитва да ѝ влияе по какъвто и да е начин и вижда своята мисия само, ако е възможно, да спаси отделни хора от там; и това е единствената законна причина все още да има нещо общо с Русия.

Може ли Русия да престане да бъде "Мордор"?

Това е доволно сложен въпрос.

В продължение на няколко века представата за Русия в очите на западната общност се изграждаше около образа на "другия", а често и просто на врага. В тази връзка Путин и много от неговите сподвижници обичат да говорят за "вековната русофобия" на Запада. Не е нужно да се съгласявате с политическите заключения, които правят от това, за да признаете, че наистина има някои причини за подобно разсъждение."

"Другият" винаги се оценява по стереотипи. В западното кино Русия често е представяна като мистериозно, странно и нещастно място, а нейните жители като алкохолици или просто някакви диваци.

От това могат да се направят много различни изводи.

Можем и да предположим, че самата Русия (а преди това СССР) не предприема никакви действия за подобряване на мнението за себе си. За да промени собствения си имидж, една страна може да използва това, което американският политолог Джоузеф Най нарича "мека сила". Тоест да постигнем признание чрез културни и дипломатически средства: да съживим туризма и образователните програми, да възстановим каналите за комуникация с други страни.

Но за да могат тези промени да имат реален ефект върху възприемането на страната, е важно наистина да се промени вътрешната политика на страната, а не просто да се "създаде картина". Според Най именно поради липсата на такива истински демократични промени Китай не е успял да подобри имиджа си. Въпреки факта, че страната активно инвестира в самореклама и броят на китайските студенти в чуждестранни университети расте, световната общност не престава да обръща внимание на репресиите, които се извършват в страната.

Русия, съдейки по изследванията на социолозите, също имаше шансове да промени имиджа си, и то съвсем доскоро. Същите американци (и не само те) в края на миналия и началото на този век имаха доста положително отношение към Русия. Повратната точка настъпи едва през 2014 г., след анексирането на Крим.

Самите руски власти се придържат към противоположната гледна точка. Според тях "русофобията" е твърде здраво залегнала в западните глави. Колкото и да се опитвате, западните страни просто не са готови да допуснат Русия в своя "кръг": те все още се нуждаят от "образа на врага".

Путин използва този разказ като оправдание за всяко свое действие. От 2010 г. на миналия век "русофобията" все повече се превръща в тема на дискусия сред руските официални лица и лично на Путин. Под егидата на "борбата с русофобията" се въвеждат репресивни закони и се започват войни. Но според логиката на властите това не засилва особено негативното отношение към Русия в чужбина: казват, какво значение има, те пак ще осъдят всяко наше решение.

Реалността вероятно е някъде по средата. Американският политолог Александър Уенд твърди, че образът на държавите се формира чрез социални взаимодействия, един вид взаимно изграждане. И западните политици наистина печелят от "негативния" имидж на Русия. Американският учен Питър Брукс смята, че твърде много хора тълкуват човешката история като вечна борба между доброто и злото.

В този смисъл на Запада е трудно да се откаже от съществуващия образ на Русия, втъкан в книги, филми, речи на политици и учебници по история. Но не и невъзможно. Вярно е, че това изглежда изисква повече от просто демократични реформи.

Ще трябва да преоткрием и "продадем" нова историческа роля на Русия на света. Такъв образ, с който хората могат да заменят предишната роля на "враг". Както отбелязва Саймън Анхолт, независим политически съветник по изграждането на национални марки, целта на промяната на имиджа не е да се "угоди" на някого. Единственият значим въпрос, според експерта, е "какво може да направи Русия, за да придобие ново значение?"

PS: Един от опитите да се осмислят събитията от "Властелинът на пръстените" от гледна точка на "реалната политика" е направен от руския писател Кирил Есков. През 1999 г. публикува романа "Последният носител на пръстена". Есков изхожда от предпоставката, че текстът на Толкин не представя събитията обективно, а излага историята на света от гледна точка на народите-победители. Мордор на Есков е технологично развита държава, успяла да оцелее благодарение на усилията на учените в условията на климатична катастрофа, която превръща територията на страната в пустиня. Орките и троловете са просто хора от миньори и номади, чийто образ е демонизиран от Гондор и неговите съюзници. А самите западни държави са по същество феодални кралства, съпротивляващи се на индустриалната революция и попадащи под влиянието на консервативните западни елфи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    31 38 Отговор
    Путин Първи-императора на Мордор
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    24 34 Отговор
    летят дронове и ракети към Мордор
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    18 24 Отговор
    императора заприличва на Ам-гъл

    Коментиран от #27, #31

  • 6 Запознат

    16 29 Отговор
    Путлерът е законспириран агент на американските служби.
  • 7 Афтора вместо да си изсмуква

    41 16 Отговор
    от пръстите тия неумности може нещо друго да засмуче.

    Коментиран от #30, #46, #48

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    35 10 Отговор
    Описал е сан Франциско
  • 10 ха ха хааа

    13 1 Отговор
    Ми , кво да опише ?! Склад , задръстен от памперс ПАМП .. 😁
  • 11 Хм Хм

    13 20 Отговор
    По-точно описание здраве му кажи.
  • 12 ПО ТОЧНО

    20 5 Отговор
    ФАКт ЮЮЮЮЮЮЮЮЮЮ МНОГО ОБИЧАТ ДА ПРЕПИСВАТ ПРОСТО ТИЙЙЙЙЙЙ
  • 13 Реалист

    47 11 Отговор
    Джорч Оруел е писал романа 1984 точно за Америката и мсронетния ЕС.
  • 14 Един

    16 9 Отговор
    Зеленски е Фродо.
  • 15 Хахаха хахаха

    33 12 Отговор
    В Брюксел и Вашингтон имат министерства на пропагандата тончо по нацистки образец.

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Проверка на фактите

    35 13 Отговор

    До коментар #16 от "Ха-ха-ха":

    Антихриста си има държава и тя се казва САЩ. Всички войни се плануват там от 200 години насам.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ежко

    33 6 Отговор
    Извинете, но това новинарски сайт ли е или за фантастични приказки?:)Мислех,че съм прочел вече най-голямата глупост,но вие непрекъснато ме изненадвате!
  • 21 Един

    6 10 Отговор

    До коментар #19 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    1 орк по-малко.
  • 22 Румен

    31 17 Отговор
    Това че, наричат Русия - Мордор, за пръв път го чувам. Явно е някаква нова западна мода, както фразата на Рейгън за СССР- "Империя на злото", което в последствие се оказа и според действията им, че то се отнася за самите тях.
    Тук и в много други страни наричат Русия - освободители, или просто братя..
  • 23 Ццц

    15 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха хахаха":

    Не, не са министерства на пропагандата, а за борба с пропагандата. Разлика няма, но като чуеш, че се борят срещу нещо, е по-лесно да се вържеш. Не можеш да отречеш, че са майстори на лъжата. Виж колко вярват, че това е демокрация, макар единственото, което имат е да стачкуват и запалят някоя кола, докато не дойдат да им счупят кокалите. Лъжа, но ефективна.
  • 24 Поп

    18 6 Отговор
    Кой ще ти чете километричните идиотски бълнувания???
  • 25 Реалностите

    19 9 Отговор
    Джендъpите си живеят в някакви приказни светове с елфи и еднорози и им се привиждат мордори, а в живия живот не могат да си вържат и връзките на обувките без да се контузят!

    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.""
  • 26 Мордор

    5 3 Отговор
    От свода мъртъв капе тъмнината.
    Неми сенки сковани са във страх.
    Мъгла се носи над блатата.
    Издигам се нагоре като прах.

    Стоманен войн стои във тъмнината ,
    отправил взор към вечната тъма.
    Очаквайки да бликне светлината ,
    за да умре за своята мечта .

    Текат години ,векове и ери .
    Стоманата превръща се в ръжда .
    Душата му покоя не намери ,
    а вятърът разпилява му прахта .

    Забулва с було мрака дървесата .
    Клонаци сплитат мрежи от злини .
    Издигат се нагоре в небесата ,
    над идола на мъртвите земи.
  • 27 отиди в Народния

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    да видиш новата постановка, как те описват приятелчетата ти от Албиона психар
  • 28 Репортер

    11 4 Отговор
    Прочитам "Meduza", слагам 1 звезда на статията и чета само коментарите.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Научи се как се пише

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Афтора вместо да си изсмуква":

    "автор", утре ще те изпитам.
  • 31 Потрес

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Остави недей, да не вземе и тоя да иляди.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 И къде са ярките личности на запада

    14 5 Отговор
    БайДън, рошавия елф от англия , или макарона. Западното общество загърби всичко духовно и само се чуди какво да си купи. Денонощно блеешо в телефона.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 пробвайте бе

    5 5 Отговор

    До коментар #32 от "Бийк":

    пуснете анкета и ще разберете .
    Тия които не са,русофили поне ще са поне ЛГБТ-фоби
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "и двамата сте кухи":

    Явно опитът ви е голям във тези начинания.
  • 40 Доктор

    10 3 Отговор
    А описал ли е САЩ?
  • 41 Пълно съответствие

    11 19 Отговор
    Ботокса - Саурон
    Лавров - Устата на Саурон
    Медведев - краля на Троловете
    Белова - Унголиат
    Бортников - Саруман
    Наришкин - Водача на Урук-хай
    Володин - Краля на Езерния град
    Захарова - клоуна на Краля на езерния град
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Къде си спал в училище

    7 13 Отговор

    До коментар #44 от "Хайли лайкли":

    "и да обявите червената армия за агресор вероломно нападнала демократична и свободна Европа"

    Сталин и Хитлер заедно нападат координирано множество европейски държави, като така започва ВСВ.

    Това е фактология.

    Коментиран от #53, #57

  • 46 ха ха хааа

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Афтора вместо да си изсмуква":

    Да ,бе ... Що ли не ви е питАл , Звезделина ?!☹️
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ХА ХА

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Афтора вместо да си изсмуква":

    Я вместо да се правиш на много умен, провери дали има дума"неумности" т@п@н@ррррр
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Путян

    3 7 Отговор
    Само утвърди
    Наименованието
    За Раша и Блатните.

    Орка аз да се наричам
    Първа радост е за мене .
  • 51 Добре че се

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Думкат
    Рускините в Европа .

    Че техните мужици само
    Орки и Пияндурници
    Произвеждат
  • 52 Голем смех

    2 4 Отговор
    Едно към едно е, а Путин е Ам-гъл :) хахахахах
  • 53 Ти си спал в Училище....

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Къде си спал в училище":

    Как па така на 1 . 09.1939 г. ГЕРМАНИЯ И СССР ВАПАДАТ ЕДНОВРЕМЕННО? ТИ БОЛЕН ЛИ СИ? Я ПРОЧЕТИ И УТРЕ НА ПОПРАВКА.ДВОЙКАР..

    Коментиран от #61

  • 54 Име

    2 2 Отговор
    Студено е - иначе Русия е приятна държава.

    Ние не можем да живеем на такова място.

    Има диктатура - но няма как - разстоянията са огромни и - имат специфика.

    Коментиран от #64

  • 55 Тити

    2 8 Отговор
    Путлер ще има,съдбата на Кадафи и Садам освен ако сам не си дръпне спусъка.

    Коментиран от #60

  • 56 АБЕ ТЪПАК

    7 0 Отговор
    СРАВНЕНИЕТО С ОРКИ ПОКАЗВА ЧЕ ПРОСТО СЕ НАСИ......ТЕ ОТ СТРАХ
    ТА ДА ЖИВЕЕ МОРДОР ЩОМ ТОВА ВИ ПРАВИ ЩАСЛИВИ
  • 57 АМА ВЯРНО Е

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Къде си спал в училище":

    ДАЖЕ СА НАПАДНАЛИ САЩ И АЛЯСКА
    МУЦКА ДРУГИТЕ НЕ СА ТОЛКОЗ ТЪПИ КАТО ТЕБЕ

    Коментиран от #59

  • 58 Хайли лайкли

    9 1 Отговор
    С Русия лягате, с Русия ставате, всички ваши злодеяния преписвате на руснаците и преиначавате цялата световна история.
    Утре очакваме да направите музей на Хитлер и да обявите червената армия за агресор вероломно нападнала демократична и свободна Европа обединена и ръководена от човеколюбеца Хитлер.
  • 59 Да бе в модерната,

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "АМА ВЯРНО Е":

    История и РФ е Мордор.... Мале какво ни чака......трагедия....в средните векове са били по-умви от сегашното пихтиесто същество наречено човек. Нищо човешко няма в вас!
  • 60 Булба67

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "Тити":

    А,Зеленски? На Х .Тачи, Сомоса, Пиночет!
  • 61 Булдог

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ти си спал в Училище....":

    Запада винаг е имал полуръстове за Велки Лидери! Наполеон, Хитлер, Мусолини, Макрон,Зеленски-, все ,Исполини" които трудно радарът ги лови! Докато не забъркат някоя световна война!

    Коментиран от #67

  • 62 пиЙпинг Том

    4 1 Отговор
    Щом Русия е Мордор , как бихте нарекли САЩ ?
    Отговор на този въпрос могат да ни дадат хората от Виетнам , Афганистан , Либия , Ирак.......
  • 63 Батето

    4 1 Отговор
    Авторът съвсем е изплискал легена.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ТОЛКИН -НЕ Е ЛИ БРИТИШ -МИТИШ - ПЕДЕРАКУС !?!?!?!?!?!?!?
  • 66 ...

    3 0 Отговор
    не, есср е описал... плоски мисирки
  • 67 Швейк

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Булдог":

    А Путин гигант ли е ?
  • 68 Швейк

    0 2 Отговор
    Аз рашистче съм, обичам
    нашите линии червени,
    блатен орк да се наричам,
    първа радост е за мене !
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Тъпотия до шия

    0 0 Отговор
    “ Законът на Годуин”?
    В коя държава има тоя псевдо “закон”?
    Найста е мекотело (медуза) който говори за “ Законът на Годуин”.