14 Септември, 2024 16:02 3 138 12

Григор Лилов: Казусът ДПС

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • делян пеевски-
  • криза-
  • скандал

Участието и на двата клана Доган и Пеевски чрез техните си коалиции в изборите ще си остане незаконно

Григор Лилов: Казусът ДПС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Състав на Върховния административен съд правилно отсъди, че подадено по електронен път заявление за избори трябва да се зачете и така разпоредиха ЦИК да регистрира ДПС-то на Пеевски.

Състав на Върховния административен съд неправилно отсъди, че регистрацията на кандидатите за участие в избори се извършва по критерий поредност на подадени заявления и че подаденото по-късно заявление на ДПС-то на Доган следва да бъде шкартирано, понеже вече е регистрирано другото ДПС. Обаче Изборният кодекс никъде не провъзгласява като критерии времето на подаване на заявлението.

Като резултат от галимацията ДПС-Доган ще участва в коалиция Алианс за права и свободи, без да носи в наименованието толкова ценната за този електорат абревиатура ДПС.

Обаче проблемът е, че проблемът не беше решен, а си остана. Участието и на двата клана Доган и Пеевски чрез техните си коалиции в изборите ще си остане незаконно. Защото и в двата случая те ползват документите и регистрацията на една и съща партия - ДПС. Изборният кодекс в чл. 127 изрично забранява това.

В резюме ще повторя онова, което написах преди време:

„Ако ДПС-Доган и ДПС-Пеевски не регистрират две различни партии, Изборният кодекс пак ще е нарушен, понеже представители на една и съща партия, макар и едната да е без абревиатурата ДПС, ще участват в две различни коалиции. Така партията ДПС ще ползва незаконна, недемократична привилегия да излезе с едни гърди пред другите участници в изборите. Защото ще прибира гласове както чрез едната ѝ форма, така и чрез другата ѝ форма, макар че партийната им същност е еднаква."

.

Задавам много прост въпрос: ами ако после двете крила на ДПС отново се съешат? Защото например сега са ни разиграли театър, за да си увеличат по този начин изборните резултати - гласуването за тях. Или защото както са се разделили интересите сега между двете крила, макар че десетилетие са били еднакви, така пък после ще се съединят?

.

Погазването на закона у нас е поголовно – от институции, от съд, от държавни органи, от партии, от политически дейци. И ако погледнем по-назад в близки години, нагледно ще се открои тенденцията за девалвация и на демокрацията, и на държавността.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Океан

    32 1 Отговор
    Призив към всички българи- проверявайте информацията в алтернативни и чуждоезични медии. Факти, както и много други медии в България изкривява обективната истина. Изкарват само частичната информация, за да формират определени внушения. Така е със всички медии у нас под чуждо влияние.
  • 3 Българка

    27 5 Отговор
    Вярното решение е заличаването на ДПС от реистъра с партии. Няма добро ДПС. Но определено ДПС с водач Делян Пеевски е огромно зло за всички българи и етнически турци. Всичко ,до което се е докоснал Дебелия е разрушено, унищожено
  • 4 ежко

    27 3 Отговор
    От решението на съда ясно си личи кой държи съдебната система!Правилото "Първи по време, първи по право" изобщо не върви в случая!Ако се разрови изобщо правото да се ползва абревиатурата ДПС, то и двете крила не трябва да могат да го ползват!
  • 5 Павел пенев

    27 2 Отговор
    Този Григорчо е голям простак. За подаване на заявленията за регистрация има срок, място, час и набор от документи, което не е спазено от Пеевски. Но зависимия съдебен състав във ВАС угоднически издаде решение в негова полза. При създадената ситуация, ВАС и ЦИК трябваше да отрежат и двете фракции на ДПС, а турския електорат да гласува за която си иска друга партия. Така щеше да покаже че ДПС не е етническа партия, което е ясно и на марсианците, но не е ясно на Григор Лилов. Така или иначе заслугата на Пеевски за разцепването на ДПС е неоценима, но нашите политици- агенти на САЩ ще направят така,че да има две етнически партии в бардака наречен НС.

    Коментиран от #12

  • 6 Град Козлодуй

    9 2 Отговор
    ДПС е етническа Партия
  • 7 БАЙ ГРИШО

    8 5 Отговор
    НАПРАВО ИЗКЪРТИ ГЛУПОМЕРА,ЗАЩО ПРАВИШ ТЪЛКУВАНИЯ ВМЕСТО ВАС, СЛЕД КАТО Е ВИДНО ЧЕ СИ ЮРИДИЧЕСКИ НЕГРАМОТЕН.
  • 8 Тъмен субект

    9 1 Отговор
    Онлайн или на място, регистрация направена ПРЕДИ ЧАСА обявен за начало, не може да бъде валидна.

    Коментиран от #10

  • 9 Гордий

    10 0 Отговор
    Девалвацията и корупцията нарастват благодарение на съд, прокуратура и адвокатура. Наближава времето за разсичане на този "гордиев възел". Не дай Боже чрез гилотината.
  • 10 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тъмен субект":

    Има и нещо друго. Подаденото електронно заявление от Пеевски не е имало задължителните приложения. Те са добавени на хартиен носител едва през деня заедно с тези на другото ДПС на Доган.
  • 11 Точен

    1 0 Отговор
    Лилов, доста глупава статия.
  • 12 Допълвам - нека да сме наясно

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    кога ЗАПОЧВА една процедура и кога тя е ОСЪЩЕСТВЕНА. В случая Пеевски е подал заявление, че ще участва в регистрацията за изборите - но процедурата НЕ Е ИЗПЪЛНЕНА поради липса на документите за участие. Пример - ако аз си купя билет за пътуване със самолет , но не съм се качил в самолета и той закъснее, имам ли право на обезщетение? На следващите избори ще има тапа в електронните канали за подаване на документи в 0 часа и първите хилядни от секундата на първия ден, определен за това...