14 Септември, 2024 06:00 6 627 31

След разрива в ДПС: предстоят съществени промени

  • дпс-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Накратко, разривът в ДПС има доста важни последици: той обяснява не само защо отиваме на седми поред избори, но и какво може да очакваме след тях

След разрива в ДПС: предстоят съществени промени - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Печелейки името ДПС, Делян Пеевски загуби голяма част от претенцията си, че е нормален политик, който има място в управлението на България. Разпрата в ДПС е безпрецедентна и ще доведе до съществени промени.

Коментар от Даниел Смилов:

Очаквано Делян Пеевски успя да грабне етикета ДПС и по този начин спечели предимство в надпреварата с формацията на Ахмед Доган. Сега името и абревиатурата ДПС ще е актив на Делян Пеевски, а опонентите му ще трябва да разчитат най-вече на разпознаваемите си лица в своята кампания, която няма да е лесна.

Пеевски спечели предимство, но цената е висока

Но цената на това предимство е висока за г-н Пеевски: постигна го, потвърждавайки най-сериозните критики на своите опоненти. А именно, че разполага с неформален и нелегитимен контрол върху уж независими институции като ЦИК и ВАС, които в крайна сметка обслужиха неговите интереси.

ЦИК в случая е по-малко отговорна/виновна, защото тя поне опита да вземе принципно и правно издържано решение. Това решение трябваше да е ДПС да не се яви като партия или коалиция на тези избори, защото в момента Движението е блокирано. То има двама равноправни председатели, които спорят помежду си. А другите органи, които биха могли да разрешат тези спорове, не могат да съберат нужните мнозинства за това. Така на практика ДПС не може да изрази единна и непротиворечива воля по въпроса за участието му в изборите: председателите внасят противоположни предложения и оттеглят предложенията на другата фракция. В такава ситуация ЦИК беше права да не допуска ДПС за участие в коалиции.

ВАС загърби този централен проблем и на основание, че Пеевски е подал по електронна поща заявление преди Чакъров, даде името и регистрацията на ДПС на ползвателя на модерни технологии. Да оставим настрана факта, че електронното заявление на Пеевски е било "голо" - без съответните подкрепящи документи, които се изискват по закон. Да оставим настрана и другия факт, че то е подадено преди официалния час за подаване на заявления. (Ако хората на Доган бяха избрали високата технология и бяха изпреварили електронно Пеевски, най-вероятно ВАС щеше да използва споменатите дефекти, за да реши не в тяхна полза.) Целият проблем е друг - ВАС просто си затвори очите за липсата на ясна воля от ДПС като партия за участието ѝ в парламентарните избори. "Първият по време" не може да вземе цялата партия чрез регистрацията ѝ - това си е просто рейдърство, пък било то и съдебно облечено.

Слабостите на решението на ВАС веднага станаха ясни, когато Чакъров - този път първи по време - внесе искане за оттегляне на регистрацията на ДПС. Има такава процедура по закона и тя е отделна от регистрацията - партиите имат повечко време да размислят и да променят решението си. Ако се следва логиката на ВАС, "първият по време" пак трябва да спечели и Пеевската коалиция да загуби ДПС. Тепърва ще видим какви процедурни хитрини ще измислят в ЦИК и ВАС, но може да се предвиди, че при казуса с оттеглянето "вторият по време ще е първи по право".

Седем причини за неизбежните промени

Тази история щеше да е комична (то тя си е комична), ако нямаше доста трагични последици за българската политика. Разпрата в ДПС е безпрецедентна и тя ще доведе до съществени промени в политиката поради следните причини:

- Безвъзвратно се урони репутацията на ДПС и претенцията му да участва във властта открито става все по-незащитима: Скандалите всъщност потвърдиха най-тежките обвинения срещу лидерите на ДПС - Пеевски и Доган. Скандалът със 150-те милиона лева кредит за Вълка е съвсем реален и трябва да се разследва. Ахмед Доган веднъж мина метър с милионния си хонорар: тогава обаче, понеже Пеевски беше на негова страна, "независимите органи" взеха решение в полза на философа хидроинженер. Аргументът беше, че конфликт на интереси няма, защото хонорарът за строеж на язовир е по договор отпреди влизането в сила на закона за конфликт на интереси, макар че е получен след влизането му в сила. Един вид, първи по време, първи по хонорар - или нещо подобно. 150-те милиона за Вълка, с част от които Доган най-вероятно е купил пристанище и електроцентрала, както сигурно и други екстри, правят хидроинженерната история да изглежда като детска порция. Пеевски обаче също затвърди негативната си репутация на човек, разпореждащ се с държавни институции, които с фантастично нелепи аргументи решават все в негова полза. Всъщност, печелейки името ДПС, Пеевски загуби голяма част от претенцията си, че е нормален политик, който има място в управлението на страната;

- Електоралната тежест и на двете ДПС-та ще намалее: Този скандал в ДПС няма как да не разколебае част от електората им. Още повече, че нито една от двете страни в конфликта не е политически или морално безукорна. Всъщност избирателите на ДПС ще чуват от своите това, което досега са чували само от най-големите си опоненти. "А може би всичките критики са били верни" няма да е много труден за достигане извод;

- Идеята Борисов и Пеевски да са близо до самостоятелно мнозинство в парламента пропада: България отиде на шестите парламентарни избори, за да могат Борисов и Пеевски да са близо до мнозинство. И те наистина бяха, като Пеевски дори беше осигурил това мнозинство с шест-седем души от "Величие". Но Ахмед Доган дръпна спирачката на този управленски проект, като разцепи ДПС. И Доган, и Борисов всъщност правилно прецениха, че подобно управление ще е пагубно за партиите им. Но Бойко Борисов не можеше да откаже на Пеевски и предложи правителството на малцинството, а Доган събра смелост и развали готовата работа. Той беше и допълнително мотивиран от прокурорския и полицейски натиск, който Пеевски предприе срещу хората му, за да подкрепят управлението ГЕРБ-ДПС-"Величие";

- Борисов и Пеевски продължават да са тандем, но идеята да управляват открито заедно е все по-невъзможна. И досега интересите на Пеевски и ДПС са били защитени добре от ГЕРБ, независимо от непрякото участие на Движението във властта. Но сега, когато ДПС-Пеевски ще е най-много с половината от електоралната тежест на Движението, самият Пеевски започва да се превръща в още по-голяма тежест за Борисов - сериозна репутационна цена срещу малък електорален позитив. Пеевски разбира ясно, че става уязвим и заобиколим. За да се противопостави на тази тенденция, ще търси да засили влиянието си в ГЕРБ. Колкото и парадоксално да звучи, ГЕРБ може да са пред разкол по въпроса Пеевски, подобно на ДПС. Мълчанието на Борисов и невъзможността му да заеме ясна позиция са израз на трупащото се напрежение. Не само той не говори, но и основните лица на партията са млъкнали. Това вероятно е затишие пред буря;

- Негативите на модела на управление Борисов-Пеевски отново беше припомнен: Използването на институции за партийни и корпоративни интереси е слабостта на този модел. Пеевски не се посвени да впрегне институциите, за да реши вътрешнопартиен конфликт. Представете си пък как ще се действа, ако въпросът е за милиардите за магистралите и държавните поръчки като цяло. Докато държавни институции са завладяни, бизнес средата в България няма как да е добра - това е тежък воденичен камък, който страната носи;

- Възможността за идеологическо управление "Борисов-4" изчезва: ГЕРБ, ДПС, ИТН и малки играчи можеха да формират идеологическо мнозинство в този парламент, което да е хем евроатлантическо, хем анти-антикорупционно. В следващия парламент, за да участва в мнозинство, Борисов ще трябва да жертва или евроатлантизма (с "Възраждане", БСП или нови играчи в тази ниша), или анти-антикорупцията (с ПП-ДБ). А може да се окаже, че парламентът е толкова раздробен, че никаква кохерентна конструкция не е възможна;

- Технократична формула: Партийни правителства или правителства на малцинствата стават още по-непостижими. Единствената формула, която може да има някакъв шанс за легитимност в раздробена среда, става технократичното управление, стъпило на експертна фигура и договорена програма. При всички случаи обаче ярка политическа фигура от ГЕРБ едва ли ще е премиер, а Борисов така или иначе не е вариант.

Картината не е отчайваща

Накратко, разривът в ДПС има доста важни последици: той обяснява не само защо отиваме на седми поред избори, но и какво може да очакваме след тях. Картината не е отчайваща - всъщност хората, които наистина искат България да е европейска, правова държава и свободна демокрация сега имат огромен шанс. В статуквото се е появила голяма пукнатина и тя няма как да се закърпи. Тази пукнатина може да се използва за сериозен, позитивен ремонт - или за срутване на системата. Пътят към срутването понякога е постлан с перфекционизма на свободните и мислещи хора, решили да останат вкъщи, защото не намират идеалната партия. Перфектното често е враг на доброто.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дреме ми

    23 7 Отговор
    За дпс и пеевси
  • 2 Стамат

    41 1 Отговор
    Благодаря на Доган, че разцепи ДПС и направи изборите интересни. Резултатите се повтаряха и беше станало скучно. Сега има тръпка.

    Коментиран от #4

  • 3 АХМАК

    12 11 Отговор
    АМЕТ Е ТАТАРИН , НЕ Е ТУРЧИН !!!!
  • 4 Хъм...?!

    20 22 Отговор

    До коментар #2 от "Стамат":

    Май трябва да благодарим на Пеевски,че разцепи ДПС и разбута статуквото...!

    Коментиран от #8

  • 5 Мафиотската Д-ва

    29 7 Отговор
    А бе Смилов, що трябваше месеци да не казвате истината , че Величие беше причината, а не напазаруваните агенти на ББ и ДП да няма кабинет Бойко-Пеевски.
    Доган просто спаси репутацията на България или пък обслужи интереса на Путин, след като иВЕЛИН ОСВЕТИ ПРЕСТЪПНАТА СХЕМА.
    Само мутра може да си помисли, че с купени 6-7 депутата и етническа Партия, ще може да УПРАВЛЯВА.
  • 6 нннн

    51 2 Отговор
    Хубавото е, че з...ка на Пеевски лъсна като тиган на месечина. На ортаците му - също. (Не сте забравили кои му бяха ортаци, нали!) Лъснаха и много зависимости, за които хората подозираха. Паднаха много маски и под тях се показаха изроди.
  • 7 100% Сорос пропаганда

    12 26 Отговор
    Смилов и Дойче веле ... няма да се чете .
  • 8 Аз пък се чудя?!

    44 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хъм...?!":

    На Данчо-Ментата...!
    Уж Тарикат-Момче,пък тоя път май хвана грешният влак...?!
  • 9 Величие-последната надежда

    27 7 Отговор
    Явно замисъла е бил- кабинет ГЕРБ - Величие, подкрепен от Пеевски.Хаа удариха на камък с Евелин.Щом 200 млн. са му предлагали?
  • 10 Мдаааа дааа

    38 2 Отговор
    Ееебгаси макята ееебгаси намагнитен Шишко и Ментата водачи на партия и най големите борци против корупцията...
    На къде те водят Българийо...

    Коментиран от #15

  • 11 Бамбука

    22 2 Отговор
    Щом не искаме повече от същото, случващото се в ДПС е добро за България.
  • 12 СКЪСАНА НА ИЗПИТА СЛАБА СЕМЕРИНГА

    26 2 Отговор
    ВАС - КЛУБЪТ НА МИЛИОНЕРИТЕ 70 % ОТ "СЪДИЙКИТЕ" ЗАПОЧВАТ ТАМ СЛЕД МНООО ВНИМАТЕЛНИ КРИВАТНО-ФРЕНСКИ КОНКУРСИ НО СИ СТРУВА ,ДО МЕСЕЦ СИ МИЛИОНЕР.СЪДИИТЕ ОТ ДРУГИТЕ СЪДИЛИА СА ПРОСЯЦИ В СРАВНЕНИЕ С ТЯХ
  • 13 Платена статия

    5 19 Отговор
    Платена статия
  • 14 Пълни глупости

    12 7 Отговор
    Целия панаир е корпулентния да спаси откраднатото изнесено навън богатство. Западните служби го използват и после ще го оставят на руските. Няма никаква интрига с ДПС има борба за влияние на чужди служби в БГ.
  • 15 Същото важи и за...!

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мдаааа дааа":

    Щом Борисов е водач на партия...!
  • 16 Тома

    15 7 Отговор
    Много искам да видя доктор доган как гледа като е......ан също като Тодор Живков
  • 17 дойче веле

    15 8 Отговор
    господа от "Факти" защо постоянно ни пробутвате становища на чужди медии които не познават страната и които само обслужват чужди интереси.

    Коментиран от #19

  • 18 Демократ

    20 0 Отговор
    Това,което си случва,доказва,че съдбата на България се решава от задкулисните сценарий на ченгеджийската мафия, на която изобщо не и пука нито за народа ,нито за държавата. През 2001 г. агент Симеон -Казиното се изпусна и каза,че не ни трябват партии. Той без да иска каза,каква е истинската цел на политиката - да не се допусне БКП и ДС да изтърват контрола над парите и властта и да не им се търси отговорност, да няма работеща съдебна система. Това се случва 35 години и ЦИК е основно действащо лице, което изпълнява задачата да гарантира провеждането на нечестни избори и нечестен Парламент. Гласът на избирателите е манипулиран и затова хората не гласуват. Всичките партийни маскировки са все в изпълнение на основната цел- ДС И БКП да не изпускат властта. Ахмед Доган- агент Сава,Сокол и т.н.на ДС- КГБ, Пеевски- от ДС семейство, агент Буда-Борисов. Палитра от политици-феномени бандити, които съсипаха България.Ако имаше честни избори нямаше да ги има. Това трябва да кажат на народа всичките говорещи глави, ако има поне един честен, но няма, защото устата им е запушена с пари.
  • 19 Гунчо

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "дойче веле":

    Защото имат с тях рекламен договор, по който получават пари. Иначе колко българи ходят на сайта на ДВ, за да четат нещо там?
    А какво да кажем за онези "рекламодатели", които изискват забрана на коментари под свойте статии, та не дай си Боже някой да ги обиди или се усъмни в качеството на техния продукт? А тук има няколко такива.

    Коментиран от #21

  • 20 Художник

    14 1 Отговор
    Тези физиономии показват грозното и нетърпимо за гледане лице на българската политика. Гледай най-важните един до друг и не можеш да заспиш от ужас- Пеевски, Доган,Борисов, Главчев,Сарафов с очила, не помня името на новия МВР шеф, който прилича на мутра с очила. Силоваците с очила си мислят,че стават интелигентни. Представяте ли си Борисов, Главчев и Пеевски с очила? Голям майтап.Голям елит няма-що.
  • 21 редник

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гунчо":

    Вчера ни рекламираха едни лаптопи, а коментарите забранени...
  • 22 МАЧ ТЕЖКА КАТЕГОРИЯ

    11 0 Отговор
    Следващите 2 месеца на Доган ще му се наложи да поработи. Ще е интересно да видим резултата.
  • 23 Фен

    7 9 Отговор
    Чуждестранните агенти от ДВ, да не се занимават с България, а да си пишат за ислямизацията на Германия.
  • 24 На България

    6 8 Отговор
    и трябва Българско правителство,а не евроатлантическо, правителство което ще направи референдуми за нато и за ес!Правителство,което ще промени основно пътя по който да върви страната ни!А това може да направи единствено партия Възраждане!Гласувайте масово!!!

    Коментиран от #27

  • 25 СВИНСКА ЗУРЛА ПЕЕ В САРАЙТЕ

    9 1 Отговор
    СВИНЯТА ПУЕВСКИ СЕ Е ЗАЕЛ ДА ОГРАБИ И БАЩА СИ ДОГАН. ПОСЛЕ КЕ ОГРАБИ И КО Е ОСТАНАЛО В БЪЛХАРНИКА.
  • 26 Читател

    18 1 Отговор
    ДА ГЛАСУВАМЕ НАРОДЕ !
  • 27 реру

    13 3 Отговор

    До коментар #24 от "На България":

    "... А това може да направи единствено партия Възраждане!..."


    Да... да си дойдем на думата...

  • 28 фбр

    5 8 Отговор
    Десебарски малоумник !
  • 29 Кибик

    3 11 Отговор
    В банката има едни чекмеджета, които се отварят с два ключа. Единият стои в банката, другият стои у притежателя на чекмеджето. В ЦИК не знаят ли, че всеки документ трябва да е разписан от председателя.Тук те са двама. Значи два подписа. Какъв е пробле, че занимаваха и съдилищата със себе си?
  • 30 Бай араб

    0 1 Отговор
    На Амет му вземаха порцията
  • 31 Ава

    0 0 Отговор
    От правна гледна точка, безсмислена статия.