15 Септември, 2024 08:34 5 515 59

Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин

Всички тези промени са признаци на неуреден европейски и световен ред на сигурността

Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато Русия продължава да нанася въздушни удари по украински градове и да напредва по фронтовата линия в Донбас, регионалните избори в две източногермански провинции показаха скок в подкрепата за партиите от крайната десница и крайната левица.

Особено безпокойство предизвиква факта, че и двете партии се противопоставят на подкрепата за Украйна и възприемат все по-прокремълски възглед за руската агресия срещу Украйна. Те хвърлят голяма част от вината върху Запада за провокирането на Русия и се вдъхновяват от страха да не бъдат въвлечени в пълномащабна военна конфронтация с Москва. Това пише в статия за електронното издание The Conversation Стивън Уолф от Университета в Бирмингам.

Подобни възгледи и техният изборен успех не са уникални за бивша Източна Германия. Други държави в Централна и Източна Европа, които са били под съветски контрол до 1989 г., също са ставали свидетели на подобни настроения, по-специално членки на ЕС и НАТО като Словакия и Унгария.

Същото важи и за някои държави, които преди са били част от Съветския съюз, като Азербайджан и Грузия. Любопитна смесица от страх, негодувание и носталгия, това не бележи тайно възстановяване на съветския блок, но показва идеологическа консолидация в поне част от региона.

В Унгария тази проруска позиция до голяма степен се свързва с популисткия премиер на страната Виктор Орбан. На власт от 2010 г. Орбан също отдалечи страната си от либералните демократични идеали, които защитаваше в края на 80-те и началото на 90-те години.

Това накара Европейската комисия и парламента да осъдят Орбан за подкопаване на демокрацията и върховенството на закона.

Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро (168 милиона британски лири) на Унгария за умишлено нарушаване на правилата на ЕС за убежище. Нищо от това не попречи на Орбан да спечели четвърти поред национални избори през 2022 г., но тласна неговия съюз до по-малко от 50% от гласовете на изборите за Европейски парламент през 2024 г.

Въпреки че получи по-малко от половината гласове на европейските избори за първи път от две десетилетия, Орбан удвои позицията си в подкрепа на Путин. Той беше първият министър-председател на страна-членка на ЕС и НАТО, който се ръкува с Путин. След октомври 2023 г. в Пекин, той повтори същия трик в Москва само дни след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС през юли 2024 г.

Неговият словашки колега Роберт Фицо си върна поста министър-председател на страната през октомври 2023 г., също на проруска и антиукраинска платформа. За разлика от Орбан, Фицо е ляв популист и смекчи позицията си за Украйна след посещение в Киев през януари 2024 г. Въпреки това по-широките проруски настроения сред голяма част от електората бяха очевидни на президентските избори през април 2024 г.

Извън НАТО и ЕС други лидери също се приближиха до Путин. Един пример е дългогодишният президент на Азербайджан Илхам Алиев, който посети Москва през април 2024 г. и поздрави Путин в Баку през август. От началото на войната срещу Украйна през февруари 2022 г. Азербайджан играе ключова роля за Русия, осигурявайки достъп до важни търговски коридори за заобикаляне на западните санкции. Един от тях е международният транспортен коридор север-юг, който свързва Русия през Азербайджан с Иран. Азербайджан също подаде официално заявление за присъединяване към алианса БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) ден след посещението на Путин през август. Той също така кандидатства за статут на наблюдател в Шанхайската организация за сътрудничество в края на юли, приближавайки Азербайджан една стъпка по-близо до пълноправно членство във водения от Китай блок.

Грузия, някога фар на демократичното възраждане в постсъветското пространство, сега постепенно се плъзга към проруската автокрация.

Тбилиси и Москва постепенно възобновиха връзките си под ръководството на политическата партия "Грузинска мечта", която управляваше страната повече от десетилетие въпреки руско-грузинската война от 2008 г.

Реторично грузинското правителство остава ангажирано с членството в ЕС. С решение на Европейския съвет от декември 2023 г. Грузия получи статут на страна кандидат. Отношенията с ЕС обаче се влошиха значително от пролетта, когато правителството в Тбилиси прокара така наречения закон за чуждестранните агенти въпреки обществените протести и протестите на ЕС.

Законът представлява потенциално полезен инструмент за грузинското правителство за ограничаване на работата на проевропейските организации на гражданското общество и е моделиран по наскоро разширеното руско законодателство.

Авторитарен дрейф

Фактът, че повече от две години и половина след началото на жестоката война, Русия като страна агресор се радва на своеобразно възраждане на симпатиите , очевидно трябва да предизвика безпокойство у Украйна и нейните западни партньори. Нарастващият авторитарен дрейф в Източна Германия, Словакия и Унгария, както и в Азербайджан и Грузия не започна с войната в Украйна, но несъмнено се ускори в резултат на това.

Политическите лидери, които го управляват, се възползват от различните обществени настроения и ги насочват внимателно. Единият е продължаващият страх да не бъдем въвлечени във война с Русия, другият е негодувание от самообслужващата се политическа върхушка, която не успя да се справи с последиците от COVID и кризата с разходите за живот, причинена от войната в Украйна.

Също така, поне за някои, има известна степен на носталгия по въображаемото минало на съветския блок и "реда", който силните и по същество социално консервативни лидери от онова време наложиха, в сравнение с либералния "хаос", настъпил оттогава .

Президентските избори в Чешката република и парламентарните избори в Полша миналата година показаха, че демократичното отстъпление, наблюдавано в други страни от бившия съветски блок, може да бъде спряно и обърнато. По същия начин решението на Армения да напусне ръководената от Русия Организация на договора за колективна сигурност, мини-наследник на постсъветския Варшавски договор, показва, че геополитическите съюзи не са вградени в камък.

Всички тези промени са признаци на неуреден европейски и световен ред на сигурността.

Кога и как ще приключи войната в Украйна ще определи какъв нов ред вероятно ще възникне. Въпреки това, едновременното нарастване на десния и левия популизъм, както и старите и новите автокрации и тяхното идеологическо единство с Кремъл, изпраща нотка на изключителна предпазливост, че възстановяването на нов либерален ред далеч не е гарантирано, независимо кой ще спечели в Украйна и независимо дали някой изобщо ще спечели.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасковски каунь

    95 19 Отговор
    Демокрация бате.
    Ако е истинска, то Възраждане е първа.
  • 2 ЩО ТЪЙ

    88 14 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ВСУ НАПРЕДВА
    НАЛИ ТЪЙ
    ТОЛКОЗ ПОВЕЧЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕЧЕТА ТОЧАТ СЪЛЗИ И СОПОЛИ
    АМИ ПЕЕЕЕЕ.....СИ СЪР
  • 3 Констатация

    98 17 Отговор
    Сатанисткият,фашистки Запад изпада в амок ,защото мормакните страни,защитавайки своите интереси не искат да имат нищо общо с този запад.
    Само мафиотски и робски територии като нащата ,в която няма държавност са в синергия с интересите на кеаварите.

    Коментиран от #53

  • 4 Българин

    105 25 Отговор
    Значи скоро да очакваме и България да се строи зад Русия. От тази статия това разбрах. Да живее България!!! Да живее братска Русия!!!

    Коментиран от #20

  • 5 Констатация

    76 12 Отговор
    Сатанисткият,фашистки Запад изпада в амок ,защото нормалните държави,защитавайки своите интереси не искат да имат нищо общо с този запад.
    Само мафиотски и робски територии като нащата ,в която няма държавност са в синергия с интересите на кеаварите.
  • 6 Бонев

    91 13 Отговор
    Видяха че европейският съветски съюз в който влязоха не е този рай за който се представяше.
  • 7 Kaлпазанин

    83 7 Отговор
    Ти да видиш а нас под кои знаменца ще ни строят под ония шарените ли? ,не, благодаря .идва време разделно кой каквото търси си го намира минава му времето на цветните революции и майдани и завладяване на нации през либерастка пропаганда ,последните събития само показват и доказват кой какво иска и защо го иска ,няма по долно племе от англосаксонското
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ясно е

    60 7 Отговор
    Запазили сме чувството си за справедливост и не се продаваме като мисирка на коледен пазар!
  • 10 Гери

    86 16 Отговор
    РУСИЯ СИ ОСТАВА НОМЕР 1 А ТИЯ ЕВРОАТЛАНТИЦИ И ЛЕВАЦИ ОТИВАТ КЪМ ДЪНОТО ЖАЛКО ЧЕ СТРАДА ОБИКНОВЕННИЯ ДОБЪР ЧОВЕК БИЛ ТОЙ НЕМЕЦ ИЛИ БЪЛГАРИН
  • 11 Тома

    100 11 Отговор
    Значи ако една държава защитава интересите на народа а не на англосаксонците е проруска
  • 12 Голям герой

    13 18 Отговор

    До коментар #8 от "Готов за бой":

    Я по-малко "контра", че и последната гънка ще ти се изправи, картечарче!
  • 13 Васко делчев

    74 7 Отговор
    Така е и така трябва... Все повече държави осъзнават сатанизма, идващ от сащ....те не могат дълго да бъдат стискани в клещи от дявола. Все някога ще се освободят от неговите манипулации.

    Коментиран от #57

  • 14 нннн

    80 8 Отговор
    Източногерманците въстанаха, пробиха Стената и се озоваха в Рая. А той бил неолиберален coрocки рай...
  • 15 Хаха

    66 8 Отговор

    До коментар #8 от "Готов за бой":

    Пий си хапчетата, пич!
    Първите дето ще драснат към Калотина ще са евроатлантиците с украйнските знаменца на профилите, тези едно няма да драснат от евроатлантиците де и останат ще късат ризи на Орлов мост и отдолу ще се вижда лика на Путин.
    Този филм го гледахме 89 година.
    Я виж Нада, Пасито, Чехло, Танас генерала, Ристьо, Генов, Минчев и да не ти ги изреждам , много са
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фон дер Миндер

    66 4 Отговор
    Тая "статийка" вони на злоба и неподправен, чист страх! Едни толупи, самопровъзгласили се и самонарекли се "елит" изпуснаха /или по-скоро беше избит от устите им /кокала и сега вият като линейки. На "либералния" рев трябва да се обръща точно толкова внимание, колкото и на пропагандата им. Тоест нулева толерантност и пълно игнориране и сатрапите, определящи се за "елит " ще изтече в канала.
  • 18 незабрава

    7 49 Отговор
    Това е защото се остави СССР безпрепятствено да завладявав поредица от държави. Не виждам разлика от окупацията на Хитлер с окупацията на СССР с благословията на САЩ и Англия. Колаборацията на местните комунисти със СССР уреди червените, но тъй като политиката е само пяната в обществото, а основата е само и единствено благосъстоянието, икономическата стабилност пяната се разплиска и само силата на оръжията свързва отделните мехурчета, които в един момент се пукат, когато си помислят, че са балони. Няма скоро да свърши докато не свършат оръжията
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЧОВЕКА МАРЛБОРО

    44 7 Отговор

    До коментар #20 от "Какви братя са ти руснаците.....":

    ТИЯ ДЕТО СВАЛИХА ЧАЛМАТА ОТ ГЛАВАТА ТИ
  • 22 Баа Цоцулана

    50 5 Отговор
    на народите им писна да са маши на семитите и хамериканската "демокрация"! Писна им да им налагат либерастията по хамерикански!
  • 23 Куку

    15 51 Отговор
    Русия не е СССР и никога няма да стане!!!Няма какво да предложи освен беднотия,глад и мизерия!

    Коментиран от #28

  • 24 Мнение

    53 3 Отговор
    Англосаксонска нахалост или тъпост?! На черното викат бяло,а на бялото черно! Според този да има мир на земята е популизъм и престъпление,а войната е демократична ценност!
  • 25 Гугъл превод ох леле

    18 1 Отговор
    и поздрави Путин в Баку
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Питащ

    49 3 Отговор
    "когато правителството в Тбилиси прокара така наречения закон за чуждестранните агенти"

    Хайде бе че същия закон и то много по-строг го има в "демократичния" САЩ - защо ли няма "обществените протести и протестите на ЕС" за там или на нашите соросоидчета не дават да гледат в канчето на господарите и на господарите им всичко е разрешено. Законът бил "моделиран по наскоро разширеното руско законодателство" - защо пък не е "моделиран" по американското законодателство или на господарите им е разрешено да се пазят от чужди агенти но на колониите не е разрешено американски агенти да правят каквото си искат. Защо пак с двойни стандарти бе господа соросоиди - защо това което господарите правят е "демократично" а някой друг ако направи същото вече е "подлога на Кремъл и пропутински диктатор"

    С такава нескопосана пропаганда русофилите по целия свят ще се увеличават.
  • 28 Антитрол

    47 5 Отговор

    До коментар #23 от "Куку":

    "Няма какво да предложи освен беднотия,глад и мизерия!"

    Ха ха ха - а господарите ти какво ни предложиха освен беднотия,глад и мизерия! Станахме по бедни и от половината Африкански държави за 35 години. Можеш ли ми каза България какво произвежда в момента.

    Коментиран от #33, #49

  • 29 БАНко

    37 4 Отговор
    НАТООВЦЕ , НИТО ЕДИН ГРАД В ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА НЕ Е АТАКУВАН ОТ РУСИЯ !!! ВИЖТЕ ЖЕРТВИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ - 1,2 И ТО ПАЗАЧИТЕ НА СКЛАДОВЕ ЗА ОРЪЖИЯ НА НАТОВСКАТА СКАПАНА ХУНТА ЗА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ !!!
  • 30 един

    16 2 Отговор
    Сън сънувах,сън бълнувах ......,имаше една песен на Маргрет Николова!
  • 31 Госあ

    6 31 Отговор
    Путин да се сяда да преговаря, защото ако се прави на много важен ще загази много серизно. Нещо взе да си мисли, че е шеф и на запад и на изток. И накрая руснака ще го отнесе с голямата лопата, заради това просто ченге. А копейките трябва да благодарят на Шолц, а не да го плюят и обиждат. Кво, путинка, маша и медвед ше ударят Берлин с ядрено оръжие ли ? Нали после и у тайгата нема да могат да се скрият
  • 32 БНА клетва

    32 4 Отговор
    Заклех се по знамената на НРБългария, която беше във Варшавския договор.
    Готов съм да се бия срещу джендърите.

    Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!
  • 33 Ха ха ха

    42 1 Отговор

    До коментар #28 от "Антитрол":

    Не само че не произвеждане ами ни вземаха всички стратегически за държавната ни сигурност ресори. Водата те я владеят, електричеството също е в грабливите им ръце. Спряха ни всички енергийони проекти, като нефтопроводи , газопроводи ,ядрени централи и т.н. Просто ни съсипаха с ръцете на тигана управлявалите България предатели. Бедни, вече необразовани и не четящи, тровени от зловонната им пропаганда , извлекли са от нас всичко ценно. От злато до образовани хора. Останахме малко и сега ни заменят като население и така ни убиват. Това е .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Факти

    3 30 Отговор
    Ако българите допуснат през октомври Копейката да има много депутати, ще е същата работа! Използват се страховете и невежеството на хората от една страна и от друга слугинажа на българската примитивна политическа класа!
  • 36 ганев

    27 2 Отговор
    САМО В..БИВШИТЕ..СОЦ Е СПАСЕНИЕТО НА ЕВРОПА....ТОВА ФАКТИ ВЕЧЕ ГО КАЗАХА .НЯКОЛКО ПЪТИ...НИЕ ВЯРВАМЕ НА ФАКТИ
  • 37 Механик

    31 2 Отговор
    Абе, нали бяхте "рухнали" СССР? Ко стана сега?
    Май вече е почти официално обявен СССР2? До там я докарахте това, демократите.
    Путин ви разтакова таковата направо.
  • 38 Бившият съветски блок започва да се стро

    6 25 Отговор
    Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин

    КОЛКОТО И ДА СТРОЯВАТ БИВШИТЕ ВАСАЛНИ ОСТАНКИ НА СЛУЖБИ, ПОДЧИНЕНИ НА КГБ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЕ ВИЖДА, ЧЕ ОТРОВАТА НА ЛАКОМИЯТА В ТЕЗИ БИВШИ СЛУЖБИ ПОБЕЖДАВА ЖЕЛАНИЕТО ИМ ЗА ТЕЖЪК РУСКИ ХОМОТ! ЕДИНИЧНИ, НЕЗНАЧИТЕЛНИ ПРОЯВИ, КАТО БЪЛГАРИЯ, СЛОВАКИЯ, УНГАРИЯ И ГДР БЯХА ПРЕДВИДИМИ И ИЗОЛИРАНИ ОТ АКТИВНАТА ПОЛИТИКА. А БОТОКСЪТ РАЗЧИТАШЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО НА ТЯХ И ПРОПАГАНДАТА МУ НАПРАВИ ПОГРЕШЕН ЛОЗУНГ "ЗА ТРИ ДНИ В КИЕВ И СЛЕД СЕДМИЦА В ЛЮКСЕМБУРГ". ВСЪЩНОСТ СЕ ПОЛУЧИ - ТРИ ГОДИНИ ЯК ЛОБУТ В УКРАЙНА И ОКУПИРАНА КУРСКА ОБЛАСТ ОТ УКРАИНЦИТЕ!
  • 39 Факти

    3 26 Отговор
    Ако българите допуснат през октомври Копейката да има много депутати, ще е същата работа! Използват се страховете и невежеството на хората от една страна и от друга слугинажа на българската примитивна и корумпирана политическа класа! Хора, мислете защото и по лошо може да стане!
  • 40 1914

    25 3 Отговор
    Вашите неолиберарни ценности са извратени гей и трансджендърски популизъм!!!

    Коментиран от #58

  • 41 Путински

    3 14 Отговор
    лъжи!
  • 42 Тъпа краварска пропаганда

    17 1 Отговор
    Краварски лъжи за измислените им ред за кражба
  • 43 Демократ

    6 23 Отговор
    Отровите на Кремъл са много жестоки и доказателствата са много, особено след като успяха да отровят половината от германската нация, толкова тежко съсипана от Хитлер. ГДР сега е подвластна на Кремъл ,тяхната партия Алтернатива за Германия е чиста проба неонацистка партия, която даже оправдава Хитлер и не признава Холокоста. Парите, пропагандата и КГБ успешно унищожават човешкия морал. Кремъл, ръководен от болшевики и особено сегашния терорист Путин е заплаха не само за бившия социалистически лагер, където успешно са промили мозъците на много хора с манипулиране на историята и истината, но и целия свят. Там се изпълняват заветите на Ленин- провеждане на световни революции и бой по империализма и капитализма навсякъде и винаги. Сега Путин е император на империята на злото,лъжата,смъртта и войната, но е и най-богатия крадец на природните богатства на Русия и неговите приближени олигарси са най-големите капиталистическия. Т.е. заветите на Ленин важат за бой по целия свят, освен Русия,защото тя трябва да командва света. Монголските варвари обаче трябва да бъдат спрени със сила, ако цивилизования свят иска да оцелее, а той ще оцелее. Цивилизацията е спасявала винаги света.
  • 44 Говорит Москва от дъното

    1 18 Отговор
    Ако се помотаят още малко с разрешенията за удари дълбоко в просия и да изкарат бункерния плъх на земята, може и първа политическа сила да станат.
  • 45 Циник

    21 1 Отговор
    Нещо май демокрацията ни харесва само като печелят нашите. Кофти... Хората в умните държави предпочитат лидери, които работят за държавата си, па били те и недемократични. А ние гледаме как Боко и Шиши демократично ни затриват
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хората

    19 1 Отговор
    се разочароваха от ЕС. Уж свободи, демокрация и мир, а то обратното се оказа. Ще се нормализират процесите когато тези всички държави си върнат ограбения суверенитет и поемат съдбата си в собствени ръце. Диктатурата ЕС си заминава полека...
  • 48 БгТопИдиот🇧🇬

    15 2 Отговор
    Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин.

    Що ве краварски МАТЮвци не се ли събират по старо му след падането на желязната завеса+ново излъганите пудели от соц. лагера ,а?

    Във физиката има едно верно нещо въразано и с политиката:
    Всяко действие има обратно по-сила въздействие (перефразирам).

    Ниа ще дрънкаме джилеза а съседа ще ни черпи с баница тъй ли?!?!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Оня

    17 0 Отговор
    Значи, да обобщя, ако си трезвомислещ човек, не подкрепяш безконтролното наливане на пари в една държава, която под натиска на друга сама си предизвика война, ако ти е писнало от надупената политика на евросъюза спрямо САЩ, ако не понасяш мигранти да се подигравт с народа и културата ти и решиш да гласуваш за крайнодесни или крайнолеви, то ти автоматично ставаш путинофил, просъветски субект и какво ли още не. Да ви имам и мисленето, опитвате се да приспивате хората по всякакъв начин, но събуждането е неизбежно.
  • 51 Куку

    5 12 Отговор
    Русия,първо място по самоубииства,алкохолизъм и употреба на хероин!

    Коментиран от #55

  • 52 ТОВА МОЖЕ

    9 4 Отговор
    САМО ДА МЕ РАДВА! НО ВСИЧКИ, ДАЖЕ САЩНАТО, ЗНАЕМ - ДВЕ ТРЕТИ ОТ ЖИТЕЛИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ!!!
  • 53 ДА, НО

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Констатация":

    В БЪЛГАРИЯ САМО. УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА С ЕС, САЩНАТО И УКРАИНА. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е СЪС РУСИЯ! БЪЛГАРИНА Е ЗА РУСИЯ!!!
  • 54 ганев

    6 3 Отговор
    ТРАГИЧНОТО Е......ЧЕ ЗАРАДИ сащ...нато...ВЗЕХМЕ ДА ..МРАЗИМ И ОБИКНОВЕНИТЕ УКРАЙНЦИ

    Коментиран от #56

  • 55 ТА ТОВА Е САЩ!!!

    10 3 Отговор

    До коментар #51 от "Куку":

    ЧЕТИ! УЧИ! И НАЙ ПОСЛЕ ПОМИСЛИ... ако можеш,де! "В училище в сащ са разстреляни 23 деца от 15 годишен дрогиран" ... " в супермаркет в сащ 26 годишен застреля 7 човека" ... "в метрото на НюЙорк млад мъж наръга 5 човека" ... и така...ВСЕКИ БОЖИ ДЕН! НА ВОЙНА УРЕДЕНА ОТ САЩ има дни без жертви... а там ...
  • 56 ТА ТОВА Е ЦЕЛТА

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "ганев":

    НА ХЕГЕМОНА - РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! МРАЗИ! И НА КОВИДА ЦЕЛТА БЕ СЪЩАТА - ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ!!!
  • 57 ТОЧНО ТОВА ЩЕ

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Васко делчев":

    НАПРАВИ РУСИЯ! ПО БЪРЗО СВЕТА ДА ОСЪЗНАЕ САТАНИНСКОТО ЛИЦЕ НА САЩНАТО!!!
  • 58 Соловьовче

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "1914":

    Пак ли си говориш
    За Руските МекоКитковци?
  • 59 Перо

    3 0 Отговор
    Защо отношенията на ЕС с Грузия се влошиха, заради закона за чуждестранните агенти, а отношенията ЕС - САЩ не се влошават, въпреки че този закон функционира в САЩ от 30-те години на 20-ти век и други държави, като Русия го копират от няколко години!