20 Септември, 2024 08:44 4 003 22

Защо рекордът на Магучих от 210 см в скока на височина още не е признат? Пред ФАКТИ говори Добромир Карамаринов

  • скок на височина-
  • рекорд-
  • магучих-
  • не е вписан-
  • шпайкове

Сега самата звездичка, която в момента седи пред световния рекорд на украинката, означава, че пълният набор документи все още не са пристигнали и не се разгледани, казва президентът на Европейската атлетика

Защо рекордът на Магучих от 210 см в скока на височина още не е признат? Пред ФАКТИ говори Добромир Карамаринов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рекордът на украинката Ярослава Магучих в скока на височина от 210 сантиметра, който тя постави на състезание от Диамантената лига на 7 юли 2024 година, все още не е признат от Международната федерация по лека атлетика. Така към момента като №1 все още остава рекордът на Стефка Костадинова от 209 сантиметра. Какво се чака… Пред ФАКТИ говори Добромир Карамаринов, президент на Европейската федерация по лека атлетика.

- Г-н Карамаринов, защо рекордът на Ярослава Магучих още не е ратифициран от Международната федерация по лека атлетика?
- Мога да ви обясня как става ратифицирането на всеки световен рекорд, но не мога влизам в частни случаи. Световните рекорди в леката атлетика са изключително строго проверявани, а този световен рекорд е поставен на състезание от „Диамантената лига“. В надпреварата, естествено, има допинг контрол, а при поставен световен рекорд имаме задължителен допинг контрол. Има измерване на височината от съдията, който е на сектора и повторно измерване от рефера на скоковете. След това има задължителна проверка на шпайковете. Това е нещо ново и може би не се знае много от широката публика.

- Защо се проверяват шпайковете?
- При всеки един нов световен рекорд в леката атлетика шпайковете на състезателите се изпращат в един институт в Германия, където се проверяват.

- Каква роля играят те в скока на височина…
- Шпайковете могат да играят много съществена роля. Знаете, че технологиите напреднаха много, респективно шпайковете на всеки един състезател трябва да отговарят на точно определени изисквания. Разбира се, те се проверяват първо преди състезанието от съдия, когато състезателят влиза в сектора. Когато се постави световен рекорд, тези шпайкове се проверяват повторно, а това понякога се бави за различните дисциплини. Просто шпайковете се проверяват от различни специалисти и понякога това води до забравяне. Ратифицирането на световен рекорд става, след като се предоставят всички нужни документи. Говорим за резултата от задължителния допинг контрол, резултатът от проверката на шпайковете, подписите на всички длъжностни лица за измерване на височината, времето, в което е направен този световен рекорд. Всички тези документи, всички тези апликации се проверяват от няколко човека в офиса на Международната федерация по лека атлетика и чак след това следва ратификация с подписа на президента на Международната лекоатлетическа федерация.

- Но Международната федерация по лека атлетика ратифицира няколко световни рекорди, които бяха след този на Магучих. Какво става…
- Вижте, ратификацията може и да отнеме повече време за различните дисциплини. В момента не мога да кажа какъв е случаят с Магучих, защото отделни специалисти дават становище за различни неща. Но и друг път сме имали такова забавяне. Защо е това сега - не мога да дам отговор. Но това, като цяло, не е нещо, което трябва да го приемаме като изключение в момента.

- Вие повдигали ли сте въпроса пред световната федерация защо се бави ратификацията?
- Това е процедура.

- И чакаме тя да се извърви докрай?
- Да, разбира се. Сега самата звездичка, която в момента седи пред световния рекорд на украинката Магучих, означава, че пълният набор документи все още не са пристигнали или не са разгледани докрай. А понякога това отнема доста време.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    20 8 Отговор
    защо на потника и английския надпис е мохучих,сигур са решили да е могучих щот от осрайна все могъщи

    Коментиран от #19

  • 2 Ники

    39 7 Отговор
    Защото чакат от посолството да им преведат кеша и да узаконят измамата.
  • 3 ясно

    38 5 Отговор
    В момента се покриват всички нарушения със шпайковете и допинга, а това отнема време.
  • 4 Баба ти

    39 4 Отговор
    Тук има моше-нгия. Отново политиката е вкарана в помощ на "изключителни" постижения в спорта. Щом е антируско постижението от спортно става политическо и общо.И понеже трябва да отнемат български рекорд, то това вече е лесно. Най-добре днес с украински цвят. Дори нашият експерт и треньор е загубил смелост и патриотизъм най-малкото да се съмнява, че има нещо нередно. Плужаци са ни налазили вече навсякъде.
  • 5 Минувач

    36 3 Отговор
    Мдаааа.
    Украинката само веднъж в живота си е скачала на състезание, мисля че бяха 207 см и то преди бая години.
    Сега около рекорда, което е най-важно с оглед, в каква спортна форма е била, тя няма повече от 201 см и само неуспешни опити на по-големи височини. А това са само седмици преди и седмици след световния рекорд!
    Как рязко се скачат 10 см отгоре и то от първи опит????? И после - пак нищо, въпреки че е правила опити и все неуспешни.
    Нашата Костадинова във времето около рекорда редовно си плющеше 206-207 см и после съвсем е нормално да скочи 209 см.

    Коментиран от #16, #20

  • 6 Защото

    17 3 Отговор
    Защото това е Пунта Мара. Има колекции при измерването,допинга и шпайковете. Като скочи още 2-3 пъти близо до 210 може и да и повярват , но за това пак трябва колекция, а това вече ще е с много по-строг контрол. Затова и не скача.
  • 7 В шпайковете

    9 3 Отговор
    Са открити малки дронове, след скока са се самоунищижили, както и Украйна прави това
  • 8 Най-вероятно са я хванали

    23 2 Отговор
    в издънка и сега се чудят как да замажат случая. Нали е от наште".
  • 9 да да

    4 3 Отговор
    Але с шпайковите кенгуруски кожа...Ала бала ....
  • 10 Имало е реактив

    4 5 Отговор
    В п... та и

    Коментиран от #18

  • 11 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Летвата беше на по ниско.
  • 12 Тома

    13 0 Отговор
    Чакат втората проба защото първата е показала че има допинг
  • 13 Делю Хайдутин

    4 0 Отговор
    Има пружини в обувките
  • 14 Буха ха

    13 0 Отговор
    Чакат някоя чистачка без да иска да бутне и счупи епруветката с пробата за допинг
  • 15 Пила е

    8 0 Отговор
    Много ред бул ,а той дава крилаааааа
  • 16 СЗО

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Минувач":

    Ами по време на скока над стадиона е минавал център на ниско атмосферно налягане, и затова е скочила повече.
  • 17 Магучих е мъж

    13 1 Отговор
    С тая адамова ябълка си направо кастриран украинец
  • 18 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Имало е реактив":

    помпят я в таковото и лети като ейджей в андере зайте-широко......
  • 19 Скок

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "факуса":

    Това е сложна дисциплина, основата е техника, силата е на втором плане. Навремето хората много тренираха. Постигаха успехи. Днес хората са по мързеливи. Такива рекорди трудно се бият. Много е съмнително. Пластини в шпайковете, напълно е възможно.
  • 20 дрфтгъхуйик

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Минувач":

    Тихо бе, що прецакваш измамата на хората...
    Заявиха ли че някво животну е скочило 210см.- заявиха...
    Изписаха ли "Нов световен рекорд" на мониторите- изписаха...
    Показаха ли как точно ги скача животнуту тея 210см.- НЕ ПОКАЗАХА в пряк ефир щото "случайну" режисьора показа нещо друго за 7-10 секунди...
    Някой прави опит за СВЕТОВЕН РЕКОРД и ти точно това НЕ ГО ПОКАЗВАШ в пряк ефир- като минимум е подозрително...

    А на тази уфтсъ "рекорда" ще си остане ей така- със звездичка... И някога си там във времето лееекичко ще го забършат с опрвдание "не получихме всички документи и т.н. и не можем да го считаме за рекорд"... Няма да кажат "назобена е била като кон", няма да кажат "шпайковете се извън нормите", няма да има никакъв проблем водещ до наказания- просто "пропуск в документите"...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Този рекорд на Магучих няма да бъде признат точно заради шпайковете, които не отговарят на спортните стандарти, нищо че е от Украйна -колония на колективния запад.