21 Септември, 2024 09:04 1 144 22

ВСС ще избира съдии! Но помните ли как бяха определени кандидатите в комисиите?

  • всс-
  • избор-
  • съдии-
  • комисия-
  • петров-
  • търговско право

Дневният ред е спуснат, всичко е готово      

ВСС ще избира съдии! Но помните ли как бяха определени кандидатите в комисиите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избира съдии! Да, сега има почивни дни, а веднага след тях и сбирка на ВСС. Дневният ред е спуснат, всичко е готово. Но помните ли как бяха определени кандидатите в комисиите? Сигурно – не, но ще ви припомним.

В дневния ред на ВСС сега се чете, че на основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт се свиква заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на 24 септември 2024 г. от 9.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия, при следния дневен ред (общо точките за разглеждане са 18), но ще се спрем на една:

АТЕСТИРАНЕ И КОНКУРСИ
6. Мотивирано предложение, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ, за повишаване в длъжност на класираните кандидати за заемане на 18 длъжности „съдия” в апелативните съдилища – търговско отделение, съгласно обявения конкурс с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 31/26.07.2022 г.,(обн. в ДВ бр. 61/02.08.2022 г.).
Внася: Комисията по атестирането и конкурсите

Във ФАКТИ вече писахме по темата и зададохме въпроса има ли съществено процесуално нарушение при определянето на Конкурсна комисия във ВКС?

След като има конкурс, е добре да се знае кой и как участва в него. Точно този въпрос си задават множество съдии, участници в процедурата за избор на съдии в Търговска колегия на апелативните съдилища. Защо? Става въпрос за доц. д-р Венцислав Петров, който НЯМА научна специалност по търговско право, а той е в КОМИСИЯТА. Какви мотивирани решения ще вземе и издаде тогава комисията, след като в нея има човек, който няма научна специалност по търговско право и хабилитация по тази научна дисциплина? Простите въпроси в този случай са – легитимна ли е комисията, законови ли са решенията ѝ, някой знаел ли е това.
Доц. д-р Венцислав Петров е специалист единствено по семейно и наследствено право и може да оценява единствено кандидати за повишаване по гражданско право. Доц. д-р Венцислав Петров никога не е преподавал търговско право и не е писал публикации по търговско право. Как оценява тогава? На база какво…
В чл. 189, ал. 5 ЗСВ е предвидено императивно изискване в конкурсната комисия да бъде определен един хабилитиран учен по правни науки по съответната материя, който да е с академична длъжност доцент или професор.
Доц. д-р Венцислав Петров е хабилитиран учен по правни науки с академична длъжност доцент, но не по съответната материя - търговско право, а по гражданско право.

И тук юристи се питат - защо тогава другите членове в конкурсната комисия не са от Гражданската колегия на ВКС, а са от Търговската колегия?

Специалисти в съдииските среди също така коментират, че сходни несъответствия има и в конкурса за назначаване на съдии в наказателните колегии на апелативните съдилища…

В точка 6 на дневния ред четем, че на ВСС ще се предложат мотивирани предложения, на основание чл. 193, ал. 2 от ЗСВ.
Ето какво пише в него:
Чл. 193. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Резултатите от класирането на кандидатите заедно с цялата конкурсна документация и със становището на Комисия по професионална етика към съответната колегия се предоставят на Комисията по атестирането и конкурсите към съответната колегия.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Комисията по атестирането и конкурсите към съответната колегия внася в съответната колегия на Висшия съдебен съвет мотивирано предложение за повишаване или за преместване на кандидатите, класирани на първо място за длъжностите в съответните органи на съдебната власт.
(б.р. – внася какво предложение, след като има член на комисията, който не отговаря на критериите???)
(3) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за повишаване или за преместване на съдия, прокурор или следовател по поредността на класирането до попълване на местата.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) При приемането на решението по ал. 3 съответната колегия на Висшия съдебен съвет проверява дали класираният на първо място кандидат отговаря на изискванията за стаж по чл. 164, както и дали притежава необходимите професионални и нравствени качества.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Съответната колегия на Висшия съдебен съвет с решение отказва назначаването на кандидат, за когото е установил, че не отговаря на изискванията по чл. 162 и 164. В този случай се назначава следващият класиран кандидат, който отговаря на изискванията.
(6) (Нова - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) В 9-месечен срок от приключване на предходната конкурсна процедура с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет и при наличие на освободена длъжност в орган на съдебната власт, съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за назначаване на следващия по ред кандидат в конкурса за повишаване или за преместване, получил крайна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от много добър "5,00".
(7) (Нова - ДВ, бр. 11 от 2020 г.) Срокът по ал. 6 започва да тече от датата на приемане на първото решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, с което по реда на ал. 3 са повишени или преместени класираните кандидати, независимо от последваща отмяна на същото при обжалване.
(8) (Доп. - ДВ, бр. 28 от 2016 г., предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 11 от 2020 г.) Решението на съответната колегия на Висшия съдебен съвет по ал. 5 и 6 може да се обжалва при условията и по реда на чл. 187.


Интересно е как и дали изобщо ще се повдигне този въпрос пред ВСС, но все пак говорим за повишения - нали…


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 4 Отговор
    Не разбрахте ли че само Народния съд може да раздаде справедливост в България?Има ли още балъци които не са се убедили?

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Хахаха

    25 1 Отговор
    Откак назначиха деса сvирката за конституционен съдия, всичко е приключило
  • 3 Идея

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И Кимчо севернокорейския може да ни оправи

    Коментиран от #8

  • 4 Излишно

    15 1 Отговор
    Всичко е предрешено!
    Вече ги избраха» на тъмно», а новите положиха клетва за вярност на евнуха еничарин!
  • 5 име

    15 3 Отговор
    Абе, в цялата държава кадрите се назначават на принципа наш човек. Пожарникар ни стана премиер, после и хартиен мишок, напънал се да вземе академична степен по сапуни само и само да захлеби някой лев повеч от хонорари, също беше премиер. Вий ся за един член на кжмисия ревете. Поне човека има юридическо образование. Радвайте се, щото утре ПП-ДБ ще направят такава реформа, че и това ще отпадне като изискване.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Съдията от Аспровалта

    13 0 Отговор
    Ще приемем най-достойните. Тези които ще бъдат послушни и ще се отчитат както му се полага. Разбира се от голямо значение е предстартовия пакет който са донесли
  • 8 Последния Софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Идея":

    Мафията ще го гръмне като Трактора.Само народен бунт може да унищожи мафията.По единично не става.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Главен кадровик

    9 0 Отговор
    и шеф човешки ресурси в тая ОПГ е ЛУЦИФЕР, на него се кланят тогите
  • 11 Град Козлодуй

    8 0 Отговор
    корупция
  • 12 Тцъ

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Той няма да дойде сам, це си докара и хората с автоматите
  • 13 Адвокат

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да се дава за пример за справедливост незаконния Народния съд който осъди незаконно на смърт българската интелигенция през 1945 г. е чудовищно насилие, последиците от което 80 години тровят България. Върховенство на закона е нужно в тази страна. ВСС е незаконно правителство на съдебната власт, защото е с изтекъл мандат преди 2 години, което е нарушение на Конституцията. Това беззаконие е много опасно, защото се извършва от тези,които отговарят за спазването на закона. Това е чиста анархия, а след нея следва диктатура. Липсата на правосъдие пречи на всичко в държавата, затова сме на първо място по корупция в ЕС и на последно по правосъдие. Това е руския модел, затова руския гл.прокурор Чайка обучава българските прокурори и това се върши най-безсрамно и затова европейските правила не важат у нас, а уж сме член на ЕС.Мафията си иска беззаконие и си го има и си има държава.

    Коментиран от #16, #17

  • 14 пери

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "име":

    Тя и Деса има юридическо образование. Е?
  • 15 Стоян георгиев

    6 0 Отговор
    ВСС под строй,во главе с Гл.прокурор-емигранти в Русия-Путин ги вика със закон! А да ви видим сега,колко сте му верни...Ако не сте-марш в Гулаг-таман ще изберете Бойко Борисов,за началник на лагера!
  • 16 Последния Софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Адвокат":

    В България Народния съд е осъдил 8 000 човека.Във Франция са 300 000.В Холандия 60 000.В Белгия 50 000.И никой освен нас не им прави паметници.
  • 17 мдаа

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Адвокат":

    Колега, обективният прочит на историята е изключително важен. Приказки под шипковия храст как Народния съд избил интелигенцията, са вредни при все че са смехотворни. Народният съд не е българска приумица, а е създаден по настояване на държавите - победителки във Втората световна война. Целта е била фашистите да получат публично възмездие, за да не може подобна идеология да съществува занапред безнаказано. В България на смърт са осъдени политици, които са пляко отговорни за бомбардировките над страната в периода 1941-1945 г. и жестоките убийства на партизаните. Вие какво против имате убийците на Вапцаров и Гео Милев да бъдат осъдени на смърт? Каква интелигенция могат да бъдат убийци и лакеи на Хитлеровия режим? Смятате ли, че днешните ни политици са цвета на нацията и интелигенцията? Питам, защото същите са били и през 40-те години на миналия век. Мерси от такава интелигенция, бих казал аз. А иначе сте прав - без правосъдие няма държава. А нашето е в ужасяваща криза на морала, етиката и справедливостта. Съдии и прокурори често стават хора без елементарна култура и нравствени качества, да не говорим за задълбочени правни знания. Но тези хора си имат три имена и за тях трябва да се говори публично. Очевидно системата не може да се изчисти сама и трябва да се измисли начин за граждански контрол върху актовете, както и да се въведе мандатност и пряк избор на съдии.
  • 18 факуса

    2 0 Отговор
    не ни трябват всс и съдий,една секретарка стига да пише оправдателните присъди,след заплащане в бюджета,вместо да си пълнят гушите съдий и адвокати,и в страсбург нема да губим дела и да плащаме
  • 19 Феодала!

    2 0 Отговор
    Феодала! Ще избира Феодалните Съдии!
  • 20 рая

    4 0 Отговор
    Доверие към тези мерзавци - 0, пресечена!
    Съдебната система в България от години, не е на страната на правото!
    Съсипаха народа! ЛИПСАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТ Е БЕЗКРАЙНА!
    ОЩЕ, И ОЩЕ, И ОЩЕ! Вероятно има начин да се промени - но трябват нови и чисти, морални човеци и ВОЛЯ!
    ПРЕОСНОВАВАНЕ! НИТО ЕДИН, КОЙТО Е БИЛ ТАМ, НЕ СЛЕДВА ДА ПРОДЪЛЖИ! АКО МОЖЕШЕ МАЛЦИНАТА ЧЕСТНИ ДА ОСТАНАТ - АМА КАК!
  • 21 Тома

    6 0 Отговор
    Посочете ми един от всс да не е за затвора
  • 22 ЖЕКО

    1 0 Отговор
    ДАНО ШИШИ ДА НЯМА КОМПРОМАТИ И ЗА НОВИТЕ СЪДИИ ТОВА Е НАЧИНА ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ШИШИ