25 Септември, 2024 23:01 4 206 92

Как чалгата се настани в целия ни живот

  • нойзи-
  • ивайло цветков-
  • чалга-
  • българия-
  • българи-
  • политика-
  • култура

Чалгата се настани в целия ни живот. Тази култура на лесното превзе и политиката.

Как чалгата се настани в целия ни живот - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Нойзи Цветков:

Те победиха, ако трябва да се изразим по йовковски.

Кои са те, победителите? Най-различни, но ги обединява толерансът и пресметливата любов към нещо, което от 1990-те насам се превърна от обикновена забавна простотия в попкултура, а през последните две десетилетия и сякаш в априорна култура на лесното. Включително в култура на политическото лесно.

Да, чалгата, знаете я, вездесъщата култура на лесното и на липсата на гражданско усилие. Ясно, поводът тук уж е разправията за някаква песен, свързана с тенис гения Новак Джокович, но това е поредният първичен Фейсбук цирк, който не заслужава особено внимание. Особено внимание заслужават антропологичните изводи от него: че чалгата, досущ като в Сърбия, пък и другаде в Източна Европа, отдавна и у нас е напълно "валидна" и е превзела масовата културна среда, културните кодове, умовете и общия климат на вкуса.

Животът, разбира се, е велик карикатурист, както е казал Борхес. Като че никой не забеляза един отделен проблем: че двете големи тенис звезди и идоли, които иначе подпалват позитивно стотици хиляди деца за спорта само чрез самото си съществуване, изпратиха "чудесно" послание към същите тези деца: какво се прави след a hard day's night на корта? Много ясно: отиваме на чалга клуб, даже се снимаме гордо с чалга певица. С негласното или не "все пак, нали, сме "балканци", то не трае, брате мой, da li čujes jecaj moj".

Чалгата превзе и политиката

Всъщност това не ми е темата. Проблемът е много по-сериозен и ще берем малките му кисели плодчета тепърва - че чалгата вече не само е напълно приемлива, благодарение и на националните медии, но се превръща и в абсолютистка културна среда, в която се живее без грам културен ужас или ирония, каквито все пак се наблюдаваха допреди двайсетина години. Когато, дори да е било леко лицемерно, все пак имаше някакъв медиен отпор – че чалгата е нещо срамно, извън нас, извън официалната култура. "Отпор" впрочем е и сръбска дума, впрочем, имаше такива революционери в Белград, какво ли е станало с тях?

ОК, въобще не говоря за музика тук, все ми е едно отдавна, загубихме го този мач още в началото на века. Говоря за вид обществена култура, със съответните социални импликации, която се пренася в политическото и де факто властва. Чалгата се настани в целия ни живот, в самия начин на живеене и в нашия, с извинение, mindset. Но продължавам да се противя, както цял живот, както още от "Егоист".

Какво имам предвид, като казвам, че чалгата е новото политическо:

- Чалга е, когато плюеш на правилата, които уж сам си създал.

Ако правилата са да съставяш правителство, с оглед всичко да стане уж по-добре, но всъщност да се усвоят някакви милиарди, не спазваш никакви уговорки, ти си чалга тарикат, става разправия. Даже си съгласен да пропуснеш част от тези милиарди, просто защото не можете да се разберете кой колко ще краде. Това е политическата чалга в чист вид.

- Чалга е, ако не можете да се разберете кой и как ще краде от Плана за устойчивост и развитие, като продължение на горното.

Тук е много просто – комбинацията Петков-Борисов-Пеевски не работи и няма да проработи. Група милионери в стотиците милиони не могат да се разберат как да станат още по-милионери. Да го погледнем от дясно – ако създават работни места и тикат икономиката напред, чудесно. Опасявам се обаче, че става въпрос за обикновено, киническо усвояване по сто начина, което също е чалга.

- Чалга е, когато властта изоставя своя задължителен морален компас.

Спрямо управляваните. Никакво разбирателство, и най-вече никакъв опит да бъдат увлечени част от негласуващите. А може, стига да има желание.

- Чалга е, когато българската власт ни предлага единствено sunk cost-политическо. Т.е. ситуация, в която ти предлагат да продължиш да вярваш в този цирк, въпреки че нормалното е да се откажеш.

Ерго, възниква въпросът защо да гласуваме. Не знам защо трябва. Знам само, че ако не гласуваме, ще избират платените/завладените малцинства.

- Чалга е, когато мнозинството страда от когнитивно предубеждение, че няма как да стане по-добре и че нищо не зависи от гласуването.

И ето как БГ-политиката технически се превръща в чалга. В момента срещу всеки ваш глас за либералната демокрация отсреща стои купен или принудителен (корпоративен?) глас. Ето и "новина" – докато гласуват предимно принудените, никой не може да се добере до властта, освен ако самата власт не му даде тази възможност. Ерго, цуг-цванг.

- Чалга е, когато официализираш чалгата – през предизборни концерти и национални медии, включително шоута. Така я правиш напълно приемлива и равна на всеки друг културен порив. Грубо погледнато, културата на лесното стана медийно "равна" на всички, които честно имитират англосаксонските си идоли. Впрочем, цялата ни попкултура е имитативна.

С течение на времето през последните 20-тина години чалгата се изкачи до официалната си приемливост (малцина помнят как докъм 1997 тя беше просто забавна глупост, както споменах). Далеч съм от конспирациите как това е проект на възрастни генерали от ДС, глупости. Но резултатът е крайно неприятен. Възцаряването на културата на лесното работи само и през пайнеровите момичета. Културният проблем тук е, че никой не разпознава това като културен проблем.

- Чалга е въобще да говорим за чалга: защото с мълчанието и толеранса направихме културната долница доминантна.

И този "културен факт" се пренесе в политическото. Как? Много просто – всички в нашето политическо вече не казват нищо политическо, освен когато редят листи и обещават нещо съвсем кухо. И това е чиста чалга.

- Чалгата е опортюнизъм в чист вид.

Без съмнение. Те нещата се преливат, но опортюнизмът в последните 20-тина години се превърна в основна ценност и в българската политика. Вече е трудно и на практика невъзможно да имаш принципи, защото императивът е да не изпаднеш от трескавото състезание, белязано от липсата на "ценности". В противен случай изглеждаш като идиот, който недоразбира каква е играта.

Чалгата опростачи поне три поколения.

Това е стара мантра и е прекалена. Сигурен съм единствено за Gen Z. Gen Alpha, 14-22, полека излизат от това, постепенно почват да го смятат за някаква весела глупост, за uncool (почти като през 1995). Сигурен съм и за следното: когато не си подложен на изпитания като нашите баби и техния обречен опит за повече въглехидрати на ден (или поне мойта, Бог да я прости), днес се чудиш единствено как да купонясваш. Ерго, отново културата на лесното.

- Чалгата е обратното на порива към образование и самонадмогване.

Тук няма нужда да обяснявам. Тя прожектира модели на успех, които са неустоими, особено за плебейския ум. Няма вече дори самоирония. Има интелигентни млади прослойки, които след полунощ мислят само за чалга вертепство. То е разбираемо, но изронва самата тъкан на едно цяло поколение. Но да не бъдем твърде драматични – всичко изглежда повече от наред, Gen Alpha ще се оправят, особено тези от тях, чиито бащи смятат, че 3000 лева не са много пари.

- Чалгата е имитиращ продукт.

Тя позира като попкултура и не биваше да излиза от кръчмата, точно както пънкът не биваше да излиза от лондонските клубове. Защото тя също "продава" бъдеще, което никога не идва и няма да дойде. Но, за разлика от пънка, роден като младежки протест срещу официалната власт, чалгата прави само едно – опростява и опростява, друго не знае. До степен, в която нейните млади адепти са толкова назад в голямото състезание, че си мислят, че водят.

Чалгата не протестира, няма за какво.

- Чалгата страда от "implicit bias", психологическа девиация, според която самата тя смята себе си за изумително важна в българската културна среда.

А то не е съвсем така. Да, тя не е като сръбската, която практически изчерпва почти цялата им попкултурна среда (Джокович е типичната културна жертва), но чалгата прави само едно нещо, освен че е вид симония за отделни свои представители. Изяжда бъдеще, на големи хапки, като някакви квазисръбски ланголиери на Стивън Кинг.

- Чалгата е пренесена културно и съвсем точно в българския политически живот, в който няма нищо свято и грам висококултурно, няма дори обратен порив за вид културна нормализация.

Т.е. чалгата е да не знаеш повече, дори да не знаеш изобщо, да не се самоиздигаш и самонадграждаш, а "да бъдеш себе си". И понеже не обичам щастливите краища, да напомня: тя прилича на онова клише, при което вече изстисканата паста за зъби няма как да бъде върната в тубичката. Т.е. няма как да бъде натикана обратно в кръчмите, където ѝ е мястото, особено след официализирането ѝ по националните телевизии.

Управляват ни чалгаджии

Съответно, българската политика охотно я използва, разбирайки, че тя определя средата – и на липсата на граждански порив, и на негласуването.

Така бъдещето никога не идва, или пък се бави. Просто защото ни управляват чалгаджии в културен и политически смисъл. И това вече прилича на общонационално културно предубеждение – че единственият начин за правене на политика в България е през кражби и измами.

Честито на печелившите чалгаджии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ей наквасения

    91 24 Отговор
    зеха ли ти колата?

    Коментиран от #68, #87

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Град Симитли

    82 8 Отговор
    "... Възцаряването на културата на лесното работи само и през пайнеровите момичета...."
    ... Мара Игнатова да не е продукт на Оксфорд?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    51 6 Отговор
    Всичко живо се строши да мрънкя, без Нито един да Каже - Бе дайте да се хванем и да ги Изметем тия, после ще се разберам, кой как да си краде по техен Пример! Щото сме си прости и само тва си можем. А чалгичката е едно от многото сладурски изтъпления на територията със бивше име България. Щото едни се Евакуираха, останките дето шават не знаят защо шават изобще. Те така си го връткаме колелото на хамстера и си псуваме, докато има Протести некои са за гъби и риба. После да нема въпросчета Що сме Приключили Вчера. Наздраве Нойзи! ХАХХАХАХАХ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точен

    70 19 Отговор
    Факти, не осъзнавате ли, че се излагате с този автор. Ако пък разчитате на възмущението на читателите и повече посещения, пак сте в калта.
  • 8 Мда

    45 9 Отговор
    Чалга е да четеш коментарите на безмозъчни анонимници и да спориш с тях по форумите.
  • 9 Ти да видиш

    72 9 Отговор
    А Елена Поптодорова какво мисли по въпроса, тя има по-висок морален ценз от този, все пак е само една крадла на дребно , а не пяница който се може да те убие?
  • 10 Бойко

    54 9 Отговор
    Абе мойзи като пийнеш моля те не пиши и не шофирай...
  • 11 Механик

    77 10 Отговор
    Чалгата сте такива като тебе. Ти самият си чалга.
    Ти си от тия по лесния живот. Ти с постъпките рекламираш чалгата. Ти бе пиян като кирка, а не ти отнеха колата, щото е скъпа...
    Ти си ЧАЛГА и си Г-образно наведен към тия които плащат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Орел

    21 3 Отговор
    Наздраве!

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 олеле

    14 2 Отговор
    Ами, момчет официално идва Апокалипсиса. Току-що харесах статия на Нойзи... Краят е близо!
  • 18 лека нощ

    19 4 Отговор
    Пияницо, да си изпиеш ракията
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Доктор

    41 3 Отговор
    Спрете да публикувате глупостите на този боклук.
  • 21 999

    41 19 Отговор
    Дали е съден или не, по отношение на чалгата е прав.Тая ориенталска, много често граничеща с простотията музика се вкорени дълбоко в нашето общество.Това показва и манталитета на хората.Ние сме страна в Европа, но изглежда само географски.Българина го влече анадола.Не му търсете кусури на автора а се замислете над културата си.По тоя начин не изглеждаме европейска държава за съжаление.
  • 22 ком 21

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Арх Весела Мирянова":

    беше за теб,Забравих да натисна отговор.
  • 23 ДО ОРЕЛ

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Орел":

    НА ТОЗИ МЕКИЯ СЕ ЧУДЯ НА МОЧИТО КАЛВО МУ Е ХАРЕСАЛА ЧИС МЕК САЛАМ
  • 24 666

    26 3 Отговор
    Едно не мога да разбера-ставаш тъп щото слушаш чалга,или щото си тъп по рождение слушаш чалга?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Про Стачка

    38 8 Отговор
    И сега какво излиза ако Джокович се снима с Камелия е простотия но ако се снима със Снуп дог е върха на културата изтънченоста .
    Бягай се скрий бе мръшляк ! Ти самия си чалга с твойте нескопосани поръчкови

    Коментиран от #50

  • 27 Димитър

    25 4 Отговор
    Извода е че може да караш пян на куче, но важното е да не се чалгар.
  • 28 Димитър

    19 5 Отговор
    Извода е че може да караш пян на куче, но важното е да не се чалгар.
  • 29 ЕНТЕЛЕКТОАЛЕЦ

    26 3 Отговор
    Това след една бутилка Джони ли го измъдри...
  • 30 Гал

    23 2 Отговор
    През ден това пиянде. А стига де!
  • 31 Гост

    25 3 Отговор
    Тоя да води лекции как алкохола се настанява трайно в живота му ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ПО НОЙЗОВСКИ

    22 2 Отговор
    РАЗМИСЛИ НА БУТИЛКА ВОДКА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 5583

    10 5 Отговор
    Понеже българските високоинтелигентни трезвеници имат леки проблеми с английския език и затова са си измислили свой си български вариант на Skibidi Toilet и са го нарекли чалга.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Безимен

    13 2 Отговор
    Мултаците промениха етническия състав на населението, живеещо на управляваната от тях в продължение на 35 години територия.
    А, следователно, и манталитета, и културата му.
    Към чалгата, обаче, отнасям и политическите чалгари, сред които първото място е отредено на Георги Господинов.
    Луканов отдавна го няма, но мултащината господства на "независимата", "свободна" и "справедливо управлявана" териториял
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ах..помните ли Вий ,Госпожо...

    13 2 Отговор
    Имаше в "Гамбринус" оркестър , изпълняващ тази лирична , стара , градска песен.
    Но дойде 10 ноември и група невръстни приятели на КаДеСе , съставен със следовател от ГСУ и други млади агенти , от екрана на БНТ , запяха в бляскаво ШОУ нови песни с нови рефрени и скечове..." Да работим...МРЪСНА ДУМА , НЕКА ДА Я ТРЪШНЕ ЧУМА !" и още " Вчера в детската градина...две дечица веселушки СВЕТЯТ КАТО КРУШКИ !" И още , и още....И партия си спретнаха ,БКП (к) с ясни джендърски послания.
    Така започна всичко , Цветков , и вертолета на Лепа Брена на стадиона донесе сръбския фолк право в центъра на София . За това , пълният стадион ( същия с Лепа) на концерта на Андреа Бочели , вдъхва НАДЕЖДА ЗА НОВО НАЧАЛО В ДУШИТЕ НАШИ ! НЕ ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНО , ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА ПРОМЯНА И БОГ ЩЕ НИ ДАДЕ! АМИН!
  • 41 Всъщност

    12 7 Отговор
    Защо да се учудвам , че пияндурникът зад волана е фен на турско-американските (натовски) грабители на България , парадиращи с англосаксонски ценности ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лозан Гогов Интелектуалец

    16 2 Отговор
    Ако се прочетете творението на този иначе толкова префарцунен човек, което разбира се е много трудно и изисква от четящият нечовешки усилия ще разберете, че сте си изгубили времето в поток от думи без смисъл. Празнота в изказа, празнота и подмазване на силните на деня в главата на този иначе симпатичен индивид.
    Чалга е и да си безполезен като политиците и "обществениците" ни, но все теб да налагат по медиите, теб да те пускат да остроумничиш и да се правиш на интелектуалеца десидент чакащ да клъвне поредната трохичка подхвърлена от властта.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ангеларий

    14 1 Отговор
    Акъл от пияндури не желая.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Нойзи

    21 1 Отговор
    няма ли срам, тъй като самият той е чалгаджия по пътищата - не спазва никакви правила, пие и кара. И защо не му отнеха автомобила? Андре Токев си излежа достойно присъдата.
  • 48 Тоя алкохолик

    14 3 Отговор
    Гледах и слушах по телевизията Камелия. Първо знае добре и уважава историята на родното си място Чипровци. Второ интелигентно се подигра на жълтопаветниците. Тоя алкохолик не може се хвана и на малкото и пръстче.
  • 49 Енгелберт Хъмпърдинг

    17 2 Отговор
    Съгласен съм с написаното, въпреки че е изложено прекалено разтегнато и натруфено, което пък му е запазена марка. Направо съм разочарован, че не е споменал Хегел и Кант, които ги вмъква във всяка тема. Иначе трябваше да му конфискуват колата, като на всички други нарушители. Съдията, който отказа да направи това, е за уволнение и забрана изобщо да се занимава с право, след като поставя личното си убеждение над закона. Не обиждайте пияниците, защото имат и положителна черта. Както Марадона беше казал: "Само истината говорят лудите, пияниците и малките деца"
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ИСТИНСКАТА ЧАЛГА Е КОГАТО

    16 2 Отговор
    Един закононарушител не си понася наказанието, а е промотиран по всички медии като анализатор. Те това е ЧАЛГА.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 БГ пич

    9 1 Отговор
    Кога ще си дадеш джипа на държавата пияндурник
  • 54 жжжжжж

    8 1 Отговор
    е няма да му вземат колата на тоя . отидеш ли в другия лагер на дс-дв. си имунизиран . но пък всеки ден трябва да се правиш на маймуна. но е за пари. не е напразно.
  • 55 00001

    3 3 Отговор
    Една част от Българското население е произход от средния изток, друга е от раоийна на севрна идния и пакистан, до преди време само в някой селски места, , Сега е навсякъде, което показва кой е преобладаващия тип население и култура в България, която само на книга е в Европа.
  • 56 Ний ша Ва упрайм

    2 1 Отговор
    тоя аджаба тавряз ли е?
  • 57 Иван Вазов

    12 3 Отговор
    Чалгата е циганизация и опростачване, преекспониране на най-ниските човешки страсти.
    Тя води след себе си погром в образованието и културата. КУЛТУРА......? А ВЪЗПИТАНИЕТО....?????
    АКО НЯМА ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ, НЯМА КУЛТУРА.
    АКО НЯМА КУЛТУРА, НЯМА ДЪРЖАВНОСТ!
    АКО НЯМА ДЪРЖАВНОСТ, БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ!
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИТЕ И ДА ПОМЕТЕТЕ ТАЗИ СГАН, ДОВЕЛА НАРОДА СИ ДО ДЕГРАДАЦИЯ!
    ПОМНЕТЕ, ОЩЕ ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ СА КАЗАЛИ - ПАЗИ СЕ ОТ ГНЕВА НА ТЪРПЕЛИВИЯ!
  • 58 Шошо

    13 2 Отговор
    Браво бе Нойзи. Ти откри топлата вода. Тя България се тресе от чалга , от 1990 г , във всички области на бита, управлението и политиката. Има чувството , че тази статия е изсмукана от пръстите, щото няма идея за друго....явно ти трябват пари .
  • 59 фрики

    15 1 Отговор
    Този геврек от всичко разбира само не може да разбере кой си ляга с Марчето Игнатова
  • 60 Червената шапчица

    7 2 Отговор
    ПП-ДБ и Герб защо направо не се обединят? Може да вземат и Вили Лилков за заместник на Румбата Христов и Нойзи да им кара предизборния микробус … БСП ще сложи едно рамо…
  • 61 Будна пчеличка

    11 1 Отговор
    Аа алкохола и цигарите не са ли култура на лесното г-н Нойзи...питам за един приятел??Значи тия се кълчат на чалгата та най-лошите(може и така да е),а тези които си пушат и пият са най-прекрасните??Айде като кажем А да имаме смелост да кажем и Б,В и Г!!!
  • 62 Будна пчеличка

    1 0 Отговор
    Когато на пропаганда е "лесното" как да видим ценното и ех да беше само чалга културата най-лошата на света...,което разбира се не е така.Трябва да се гледа по глобално на нещата,а не така локално и в стил аз син,а ти си червен значи аз съм велик а вие сте боклуци....така не се прави!
  • 63 Вълк единак

    10 0 Отговор
    Как може да на занимавате с тоя пияния който на късмет не е утрепал някой от нас или нашите деца.
  • 64 ССС

    12 0 Отговор
    Чалга също е, да караш след като си пил алкохол, чалга е, когато на други им конфискуват колите, защото са карали след употреба на алкохол, а твоята е връщат.

    Всичко, което пишеш е вярно, но ти май нямаш моралното право да се изявяваш, като съдник, след като поведението ти е чалга.
  • 65 Как така

    10 3 Отговор
    Надрусани наркомани, алкохолици вонящи на вкиснало и с лош дъх, оригващи се на шкембе чорба и гурелясали очи , прикривайки ги с тъмни очила се намърдаха в “ журналистиката” и разплитат скъсани чорапи?!
    И що за имена са това Нойзи, НАЙО Тицин …
  • 66 Марко

    4 0 Отговор
    Надрусаняк, който се клати по 12 часа на музика от два тона по време на рейв партита, громи чалгата...
    Класика!
    Чакаме филипиката му срещу пияници и надрусаняци, ще е много автентичен с нея😂😂😂
  • 67 крис

    5 2 Отговор
    Ивайло Нойзи Цветков,гледай си чашката...
  • 68 Чалгата ли?

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ей наквасения":

    А как мръсния рап стана култура?
    А дивашкия, извратен тежък метъл?
    Чалгата е най-лекия жанр из между други нови, демократични, безумия?
  • 69 Карлсон от покрива

    5 2 Отговор
    Най-великата чалгаджийка досега е американка и се казва Тейлър Суифт. Била вече милиардерка и ще гласува за Харис! Надявам се сътрудничеството на Нойзи с Дойче веле да затрие Дойче веле, поне у нас! Тая пропагандна простотия от най-чист вид доказва какво означава да си зависим, да си на каишка, да си заложник на побъркани либерали.
  • 70 Реалист

    3 1 Отговор
    След като 500 години хазяина ти е слушал чалга, и като го предал в гените на децата ти резулата е наяве.
  • 71 В някаква степен

    6 2 Отговор
    чалгата е продукт на либералното: "всички са музиканти", и да бъдем толерантни. Настани се агресивно със съдействието на медиите, за които е удобно да занимават с живота на чалга фльорците. Подхранва я и икономическата изостаналост, която възпрепятсва човек от досег на живо със стойностни изяви в музиката.

    Коментиран от #75, #77

  • 72 ⚜️Лопата с чип⚜️

    9 1 Отговор
    Чалгата не в музика, а състояние на духа! Ти си чалга, графоман алкохолизиран! Това е чалгата, да имаш лев и да го харчиш по фльорци като Игнатова, за скъпа кола като твоята и да се възползваш от обстоятелствата и да ти се разминава когато те хванат пиян на пътя! Ти си чалга, баламурник!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Меркуцио

    5 1 Отговор
    Сигурно Нойзи се гордее, че го публикуват в глобалната чалга Дойче веле! Дано и парите да си струват!
  • 75 Неумитак

    4 4 Отговор

    До коментар #71 от "В някаква степен":

    Абеее като гледам Камелия си е една красива българка ,а на тоя неумитак с това Нойзи се е отрекъл от корена си.
  • 76 Хехеххех

    1 0 Отговор
    Да поплача тогава, а... :D
  • 77 То щото

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "В някаква степен":

    То щото металът, рапът и нигърските ритми и маймунджилъци са върхът на музикалната култура ?

    Коментиран от #78, #79

  • 78 Хехеххе

    1 2 Отговор

    До коментар #77 от "То щото":

    Аман от загубили състезатели:D
  • 79 Хехе хе

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "То щото":

    Поемаш всичко, което печелиш, и толкоз! Който печели, взима каквото печели :D
  • 80 Българин

    2 5 Отговор
    Народа е генетично свързан с чалгата и кючека! Това е ясно за всички. Две поколения насилно възпитаваха с класическа музика, без никакъв резултат. Когато кръвта говори, нищо не може да се направи!

    Коментиран от #81, #82

  • 81 Хеххехе

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Ама задължителна ли е или... Събират се и почват, аман от драми! Се ненареваха!
  • 82 Хеххе

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    Нещо не ти харесва изказа им?! Пусто изгодно забравяне... Ама така е с развитието... Много ли ти е важно да са най-културни :D Добре, много са културни, хаххахах! МНООООГОООО! НАЙ!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 НОЙЗИ ПРЕСТЪПНИКА

    2 1 Отговор
    Не искаме да четем повър-нни и дрисс-ни от ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
  • 85 Eдин

    3 1 Отговор
    Тоя не беше ли в паниза? то тези дето минат от там обикновено стават политически лидери - виж Доган например!
  • 86 696

    3 1 Отговор
    E как е възможно този индивид а го допускате да коментира и поучава обществото, е това е чалга.

    Коментиран от #88

  • 87 иваело шума

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ей наквасения":

    Ни моат ми я земат, оти мноо си я обичкам
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Соросоидите като тоя са оперирани от елементарно чувство за срам. Алкохолизирания и дрогиран дегенерат, кой по чудо не уби някого с кола раздава оценки, чете морал и..За тия няма дъно.
  • 90 приопо

    0 1 Отговор
    нагъл, по-нагъл, най-нагъл - Нойзи
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Бибитко от Банкя

    1 1 Отговор
    Този културтрегер и псевдо интелектуалец с видимо противна физиономия, и пиянска осанка с узаконен прякор " Нойзи" страда от болезнена празнота в душата и стелеща се мъгла в главата. Вместо да бъде модерен и екстравагантен, всъщност е дълбоко комплексиран и жалък.