Last news in Fakti

28 Юни, 2024 23:01 4 868 124

Как моделът на Борисов върна България 400 години назад

  • бойко борисов-
  • герб-
  • българия-
  • дпс-
  • делян пеевски-
  • евгений дайнов-
  • политика-
  • борисов

Но този негов модел вече се разпада пред очите ни. Борисов няма бъдеще.

Как моделът на Борисов върна България 400 години назад - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

За нелепото поведение на Бойко Борисов в последно време може да има две обяснения. Или е в сляпа паника и действа откъслечно, без мисъл и цел, само и само да отбива някакви удари срещу себе си. Или пък се прави на луд, както му се е случвало доста често и в миналото.

Виждали сме го обаче и паникьосан, и правещ се на луд. Кое днес е различното? Защо поведение, което вече сме наблюдавали, този път изглежда толкова нелепо?

Защото Борисов е минало. И то отдавна. Той няма планове и не следва стратегии за бъдещето, защото не разполага с такова. Затова е на прага за седми (!) пореден път да не може да сформира правителство с връчен му мандат. От години той живее в някакво вечно настояще, в което задачата му е да добута до края на деня, а оттам нататък - я камилата, я камиларя…

Какво минало олицетворява Бойко Борисов?

Става дума, разбира се, за минало "а ла Хегел": пациентът още мърда, но вече не съществува реално, тъй като неговата Идея го е напуснала. Защото, по Хегел, реално съществуват само онези явления, които олицетворяват някаква Идея; лишените от Идея съществуват за кратко и не докрай реално ("актуални, но не реални").

В България, Борисов се оказа онзи, който разбра, че е възможно да съществува модел на общество, който да не е нито комунизъм, нито демокрация, нито държавна икономика, нито - пазарна такава. Този модел връща нещата назад с около 400 години - отпреди и капитализма, и комунизма, и демокрацията, и пазарната икономика. Ако се съгласим с историка лорд Актън, че през тези 400 години Европа е преминавала от обществен модел, основан на подчинението, към обществен модел, основан на независимия живот, то е ясно, че Борисов възстанови обществото, основано върху подчинението.

Това е същината на "модела Борисов" (и модела Орбан, и модела Путин, и модела Вучич, и модела Фицо): смяната на равенството и свободата под закрилата на закона с йерархия на подчинение (всеки си има господар) в среда на беззакония, в която "закон" е онова, което казва по-силният. Съответно, доминиращият типаж в обществото вече не е типичният за Европа независим, свободно избиращ човек, който постига целите си с все повече знания, умения, целеполагане, самодисциплина.

Доминиращият типаж в "модела Борисов" е средновековен. За да постигнат житейски успех, хората са окуражавани да търсят закрила от някой силен, за което се отплащат с подчинение. При този "модел" общественият елит е също отпреди векове. Това не са просветени, отговорни и професионално компетентни хора, а "мъжкари", които вземат онова, което им трябва, от плебса (предимно - от публичните пари), без да произвеждат нищо. При този модел не се произвежда стойност - нито в икономиката, нито в културата или политиката. Този модел е отпреди Адам Смит: участниците в него са убедени, че за да имат те, трябва да го вземат от някой друг.

Това обаче не е същинско Средновековие. Тогава аристократичният елит макар също да е смятал, че за да има той, трябва да го вземе от някой друг, е упражнявал самоконтрол. Това са били в крайна сметка рицари, които са подчинявали действията си на чест, честност, благородство, Новия завет и грижа за по-слабите. Никакви такива механизми на самоконтрол не функционират в "модела Борисов". В неговите рамки елитът не е рицарски, а - бандитски, мародерски, обирджийски. Затова още преди 5-6 години западни анализатори назоваха управлението на такива като Борисов и Орбан "гангстерски режими".

Проблемът на гангстерските режими е проблемът на всяка олигархия: липсата на легитимност. Едно е да те управлява аристократ, който е очевидно класи над теб; друго е да те управлява някакъв вулгарен крадец, който не е ясно, до каква степен може да чете и пише. Рано или късно масата хора се надига срещу гангстерската олигархия, тъй като не вижда ясна причина да продължава да я търпи.

Олигархиите имат и вътрешни източници на слабост. Тъй като са основани единствено върху присвояването на обществен ресурс (пари, природа), те не знаят цената на парите и нямат праг на тяхното харчене. Всеки олигарх винаги дължи (на разни крайно опасни типове) повече пари, отколкото има в момента. Затова приходите трябва постоянно да се увеличават. Но "моделът" не произвежда стойност, парите се оказват крайно количество и бързо свършват.

В този момент се случват две неща. Първото: наличните олигарси се сбиват помежду си за достъп до още средства. Това се случи с плячкосването на КТБ и продължи през следващите години, минавайки в хронична фаза. Второто: покрай наличната олигархия започва да се върти група по-млади, по-хищни и по-безскрупулни мъже (никога няма жени), които искат те да станат олигарсите, като изместят сега съществуващите. В този момент започват необясними гонения на довчера недокосваеми олигархични гиганти (Петьо Еврото, Васил Божков-Черепа) или поредица от убийства (Трактора, Нотариуса).

Борисов си отива

Дотук анализът е "по Аристотел": моделът Борисов се разпада (макар бавно) пред очите ни, тъй като народът вече не го иска; олигарсите се бият помежду си; нови кандидати за олигарси ги притискат отвън. В днешния свят, обаче, не е като в древна Гърция: всичко е свързано помежду си и всичко влияе на всичко. Затова днес виждаме и действието на още един мощен фактор, който убива "модела Борисов": външният.

Днес едва ли има политическо събитие, случващо се в България, което да не е отглас от войната в Украйна. С мутирането на Путинова Русия от гангстерска в нацистка, разкрило се в нахлуването в Украйна, Западът най-сетне престана да толерира такива като Борисов. Всички видяха с каква лекота гангстерските режими мутират и престават да бъдат проблем единствено за собствените си държави, а стават проблем на целия свят. Затова именно "евроатлантикът" (макар носител на руския орден Ломоносов) Бойко Борисов така трескаво продължава да се опитва да се скрие зад ПП-ДБ. Той знае, че освен Манфред Вебер, на Запад от Белград не е останал нито един политик, който да го смята за безвреден.

Всичко това са размествания на много дълбоки, тектонични пластове в политиката, които правят "модела Борисов" невъзможен за поддържане, а самия Борисов - част от миналото, мятащ се все по-истерично в отчаян опит да продължи да мърда (макар реално вече да не съществува) поне още малко. Това мятане превърта пред очите ни всички стари номера на Борисов, с помощта на които той преуспяваше в продължение на две десетилетия. Да се прави на луд е централният номер на този репертоар, но вече не дава очакваните резултати, тъй като стари номера в нова среда не работят.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    63 9 Отговор
    Всяко нещо си има своя Логичен Край

    Коментиран от #9

  • 2 Пич

    92 29 Отговор
    Много тъпо и некадърно внушение ! Борисов е лош , ние ще ви докараме добър от където кажем ! Истината е че не Борисов , а целият 35 годишен модел е лош , скапан и мафиотски ! И това е точно защото не го налагат от разни посолства !!!

    Коментиран от #121

  • 3 Орел

    68 21 Отговор
    Ей, Миндя, тюрлюгювечът ти е интересен и верен, но само донякъде.
  • 4 ТаУмВзе

    48 21 Отговор
    Соросоидчето Дай Нов грант, се изрезва за банкянския. Добре е! Уж медийки имало на територията да.
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    89 16 Отговор
    Как можете да сравнявате тиквата с Орбан?!

    Коментиран от #31

  • 6 дано най

    57 9 Отговор
    после да е вдянал че само с купен вот нестава и се отегли в забвение

    Коментиран от #10, #51

  • 7 Даааа

    79 8 Отговор
    Шебека ви беше вожд на вас неуките на мисирките и на всякаква неука сган!
  • 8 Мхм

    61 17 Отговор
    Кучето за Путин, турски поток без трансфер към България? Не 500, а 1000 години назад от еврово/доларовия "атлантик". Вее се по течението...

    Коментиран от #25

  • 9 Ясемин А. Чатли

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    "Моделът" е само ЕДИН от 26.05.2001 - Балкански Политически Клуб. България, създателката не участва в него. Защо?
  • 10 Аааа не

    46 5 Отговор

    До коментар #6 от "дано най":

    Първо въжето и после може да се оттегли от тоя свят!
  • 11 ЕСССР

    66 11 Отговор
    Другарката Урсула дойде и отново го ръкоположи за главен гpобкопач на тази част от територията на ЕСССР!
  • 12 Любо

    74 21 Отговор
    Аха, значи моделът Борисов била моделът на Путин, Орбан, Фицо, и колко цента получи за това изречение Дайнов??? Ще ти стигнат ли за малка гроздова??
  • 13 За грант продавам майка си

    63 15 Отговор
    И на кого трябва да сме благодарни за модела Борисов, а ? Мълчите като пукали!
    Всеизвестно е, че партията му ГЕРБ е замислена, създадена и финансирана от Баварската фондация „Ханс Зайдел“(Ханс Зайдел е нацист ,който след 1945 год. като вижда дебелия става американски шпионин и така отървава дръвника).
    Фондацията всъщност е изкуствено създадено НПО от ЦРУ за контрол и финансиране на политически инженеринг в Европа, Борисов е техен вербуван кандидат и сътрудник от август 2005 год. Освен това, това за ГЕРБ е и официално представено на нет страницата на „Ханс Зайдел“

    Бойко Методиев Борисов сам си признава, че тази фондация е създала ГЕРБ и досега всеки месец финансира партията.
    Т.е. управлява ни НПО, на което Борисов е подчинен.

    Коментиран от #16

  • 14 Хм...

    47 9 Отговор
    Евгени Дайнов, от години все теб и още 2- 3- ма гледаме и слушаме по телевизиите. Все анализиране, пророкувате, въртите опашки според ситуацията и пълните и вие джобовете. А, че Борисов ще си ходи е ясно. Всяко начало има край.
  • 15 бай Добри

    40 26 Отговор
    Моделът Борисов не е много по различен от модела Путин например. Тотално подчинение на всички власти - законодателна, изпълнителна е съдебна. И всичко това се толерира от ЕС.

    Коментиран от #20

  • 16 А циганино

    48 11 Отговор

    До коментар #13 от "За грант продавам майка си":

    Иван Костов за колко продаде българите + своите цигани периода 1997-2001 ?
  • 17 Читател

    66 9 Отговор
    Ако се върнем с 6-7 години назад, тогава Борисов беше нагъл, наперен, самоуверен. От 2-3 години е съвсем друг: несигурен, страхлив, пелтечещ някакви глупости, да, и правещ се на луд. Изведнъж той като че ли осъзна, че времето му изтече и никой не го бръсне за слива. А пък и възмездието от хипотетично може да се превърне в реално.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    34 6 Отговор

    До коментар #17 от "Читател":

    Усеща края на земния си път.

    Коментиран от #38

  • 19 Този обаче

    51 11 Отговор
    модел на общество, който не е нито комунизъм, нито демокрация, нито държавна икономика, нито - пазарна такава не е продукт измислен от Борисов а резултат на слугинажа ни на НАТО, ЕС и САЩ ! Борисов е само инструмент за постигането на този резултат.
  • 20 ЕСССР

    42 11 Отговор

    До коментар #15 от "бай Добри":

    Толерира се, защото това е моделът ЕСССР!!! Справка последните избори и назначени чиновници и при положение, че корумпираната и безкрайно глупава другарка Урсула пак оглавява коминтерна на ЕСССР то как очаквате нещо да се промени по тази територия наричана гордо преди години България!?

    Коментиран от #42

  • 21 Пенсионер ОСВ

    34 8 Отговор
    Борисов Толупа най добре и особено за държавата като мен да излиза на пенсия защото продължава да върши поразии..
    Аз смятам че който е навършил пенсионна възраст да не заема никакви държавни постове и длъжности,защото егн-то си казва думата..
  • 22 Мда

    35 12 Отговор
    Дзън! 50 цента паднаха в джобчето на укр Софокъла от Миндя. Украйна ойде у ряката, но ракийката в големи дози не прощава.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами че

    26 13 Отговор

    До коментар #8 от "Мхм":

    Ние не щем еврото. Не щем европейците.
  • 26 Ще цъфнем категорично

    33 10 Отговор
    като сменим "модела Борисов" с "модела Шиши" ... и като се събудим една сутрин с военна атлантическа диктатура като в Украйна всички ще сме диви и щастливи

    Коментиран от #89

  • 27 Име

    22 6 Отговор
    Моделът на "независимия живот"? Слугата на Костов го казва!
  • 28 Не се разбира само

    32 7 Отговор
    Евгений Дайнов какво точно предлага ? То е ясно че Борисов е "част от миналото", но кой е подходящ да е "част от бъдещето" е въпроса ако въобще бъдеще като суверенна държава имаме.
  • 29 ха ха хааа

    12 8 Отговор
    Сигурно Кури ше ни изведе , от турското робство , по Даймума ...
  • 30 Ъхъъъъъъ мозък Дай Нов

    23 6 Отговор
    Всички верно видяха с каква лекота гангстерските режими мутират в Нацистко Атлантически и съвсем логично е впрочем
  • 31 Може , може

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    На орбана бимбарицата е много голема , ама вътре ,освен петолъчки - друго нема ...🤭🤫
  • 32 И как точно пък Борисов е

    23 10 Отговор
    станал "проблем на целия свят" ? ..... пълни глупости...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ХАХАХА

    12 4 Отговор
    Аааа значи още сме с османско присъствие и живеем мирно и задушевно с османлийте. Вместо дайната да се радва ,той плюе?
  • 35 Да бе ,

    14 7 Отговор
    Бацо е виновен и за небивалиците при тЬолените от Африка . Трети век преди новата ера
  • 36 За 400 години .....

    24 7 Отговор
    от обществен модел, основан на подчинението, към обществен модел, основан на независимия живот...... Ъхъъъ, и всички, всеки ден виждаме колко сме независими нали ? И от НАТО, и от САЩ и от брюкселските дрогирани ненормалници ..... И такава пазарна икономика се възцари в света сигурно, че по пазарна никога е нямало
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мунчо

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Усеща... Знаеш ли още колко ще "зарови" преди да се оттегли завинаги...?! Нямаш си ѝ представа дори... А само наивници могат да си мислят, че той е извън "играта"... 🤣
  • 39 Борисов бил станал "проблем на

    19 8 Отговор
    целия свят" а Дайнов пък бил станал проблем само за образователната ни система, и в частност за НБУ
  • 40 И кво сега реве пак Дайнов ?

    19 4 Отговор
    Борисов според него може да върне не само България 400 години назад, а и света и галактиката 400 години назад, така ли се оказа ?
  • 41 Хаха

    19 8 Отговор
    Дайнов пак е изтрезнял и е решил да пусне някоя статия.
  • 42 Ами

    8 12 Отговор

    До коментар #20 от "ЕСССР":

    Пише се СССР, а не ЕСССР!

    Коментиран от #49

  • 43 Илиев

    16 7 Отговор
    Евгений пак е на мотика....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тъпо

    20 5 Отговор
    Миндята се опита да завърти шайбата , като сравнява Бойко с Орбан, само че не успя да улучи. Това са двама диаметрално различни политици.

    Коментиран от #52

  • 46 И в коя точно западна държава

    11 3 Отговор
    това е факт? (Едно е да те управлява аристократ, който е очевидно класи над теб; друго е да те управлява някакъв вулгарен крадец, който не е ясно, до каква степен може да чете и пише.) .....фряш е от аристократи нали ?......
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Един не-трол

    21 5 Отговор
    Дайнов вижда се че с умиление си спомняш щастливото детство с комунистическата си рода. Надявам се никога да не се върне. Като имаш претенции направи си партия и покажи как се прави. Но не можеш, защото си един драскач. И само това можеш да плюеш. Кажи колко по-добри са последните 3 години. Аз не съм видял нищо положително и не може да кажеш, че Борисов е виновен. Виновни са пребоядаисаните ти дружки комунисти.
  • 51 Тинтири минтири

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "дано най":

    Няма забвение за боко, логиката отива към двата метра.
  • 52 ХА ХА

    13 5 Отговор

    До коментар #45 от "Тъпо":

    Боко-политик, хихихихиааааахахахахааааа
  • 53 глупости

    19 7 Отговор
    Още една дълга, продължителна и скучна статия. Вероятно плащат на брой думи.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Демократ

    9 4 Отговор
    Само подпийнали наивници могат да очакват някакъв обрат. Да вярват, че гангстери могат да стабилизират държавата. Гангстерите могат само да разширят международната мрежа от гангстери. Съществува ли някъде във всемира демокрация построена от гангстери!!!

    Коментиран от #79

  • 57 Тинтири минтири

    8 9 Отговор
    Боко много прилича на жужи. И двамата не знаят от къде ще долети 12,7.
  • 58 Рокаджията

    8 5 Отговор
    Евгений Дайнов Се пише за велик филосов и историк!
    А вече и за Паисии се смята!
  • 59 Смех

    10 5 Отговор
    Защо никой не говори за бмб пожарникаря?

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Гръч

    14 6 Отговор
    Много го величаете и се кланяте.Толупа не заслужава подобно внимание,защото ако беше партията майка сега никой нямаше да знае за него,щеше да има скромна къщичка в Банкя и да скубе плевелите в градината.Партията и царя го направиха звезда а той подсигури рахата на синовете и внуците на партията а на царя подари целия парк Врана и още много гори

    Коментиран от #63

  • 63 Да бе

    2 6 Отговор

    До коментар #62 от "Гръч":

    Я кажи другите какво направиха ?
  • 64 Тинтири минтири

    9 2 Отговор

    До коментар #60 от "Хайли лайкли":

    Защо набъркваш руснаците? Аз имам предвид фронта за оцеляването на българите,а тебе се те влече към русия,защо?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Тинтири минтири

    10 10 Отговор

    До коментар #60 от "Хайли лайкли":

    Братле ,вече имахме едно "бъдеще" с руснаците ,45 годишен тестдрайф и накрая стигнахме до доларите в марки, левовете не . 15години чаках лада и па не я вземах а февруари 91 за три месеца си купих бмв с парите от вноската за недочаканата лада.
    Ае бегай на плаж у севастопол. Азотивам в аспровалта всеки уикенд съм там, всъщност вече съм там.

    Коментиран от #75, #101, #110

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ФАКТ

    15 5 Отговор
    България ще тръгне по нормален път когато Борисов лежи в изолатор или в психиятрия или в затвора или два метра под тях.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Крумов

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "ФАКТ":

    Упорит е - и се върти около него си.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Колко много думи

    9 4 Отговор
    И философстване
    А всичко е много просто
    Борисов е просто едно парвеню
  • 75 Няма как

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Тинтири минтири":

    Да не си един от крадците на българското бъдеще
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ПРИ ДАЙНОВ СЕ НАБЛЮДАВАТ

    14 4 Отговор
    ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ НА ДЕЛИРИУМ
    ОБЪРКАНИ СЪЖДЕНИЯ И НЕСВЪРЗАНИ МИСЛИ С ПРИСТЪПИ НА ПАНИКАТАКИ
    НО НЯМА ЛОШО ЕДИН БОКЛУК ПО МАЛКО
  • 78 Румен Американеца

    11 6 Отговор
    Лицето Бойко Методиев олицетворява разрухата на нацията.
  • 79 Съществува

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Демократ":

    В основата на самата "демокрация".
  • 80 Минувач

    14 4 Отговор
    Не че съм фен на Тикви. Но пияндето Дайнов отдавна не е мерило и стандарт.
  • 81 Ивгени продайнов

    6 4 Отговор
    Моделът продажник измекяр
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Вината е в летеца

    9 10 Отговор
    Фуражката разби държавата и продължава. Дигна юмруче и докара злоба, омраза, хаос и престъпност. Той създаде и доведе кики и кокорча - шарлатаните. Това е истината.
  • 85 Емо

    6 1 Отговор
    За да постигнат житейски успех, хората са окуражавани да търсят закрила от някой силен, за което се отплащат с подчинение."

    И с кюлчета, Дайнов. И с пачки.
  • 86 Макак така

    8 0 Отговор
    Как да няма бъдеще, нали строят нов затвор, по европроекти?
  • 87 Доказан алкохолик

    8 4 Отговор
    коментира доказан крадец!
    Горкия народ , свърши се!
  • 88 Факт

    2 0 Отговор
    Накрая ни идва на ума?!.
  • 89 пиши нещата с точните имена.

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ще цъфнем категорично":

    искаш да пишеш турско мохамеданска диктатура.
  • 90 коста

    7 3 Отговор
    Така е ерата Борисов свърши. Почва разпадът на ГЕРБ
  • 91 Ний ша Ва упрайм

    5 4 Отговор
    не съм фен на тия но странно чи Народа си го иска. Говори кат Тато просто и ясно и Народа го разбира. От време на време ще изръси някоя простотия не че тия новите на жълтите павета не ръсят но човека строеше и се виждаше. Правеше магистрала и досега да беше я довършил за Народа от Северна България докато не дойдоха новите крадливи гладни хуни на ППДБ.
  • 92 Гошо

    3 1 Отговор
    Наздраве за мъдреца от Миндя!
  • 93 Домус паша

    5 2 Отговор
    Тиквата е пътник
  • 94 Фен

    2 2 Отговор
    Сороските медии, юмрукът на Радев, ПосолствоТО и олигархията, обединени, счупиха непоправимо държавата.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Госあ

    6 1 Отговор
    Не мога да ги понасям либерастите ! Потъпкват всичко изконно, за да се промъкнат като паразити в системата с голословните си лакърдии. Да анатемосаш баце на който си слугувал до вчера, не е достатъчно ве поми@р
  • 97 Бай той Толстой

    4 3 Отговор
    Естествено не съм чел глупотевините на тоя шушляк,но като го знам колко струва,няма и нужда!
  • 98 Ауууу

    4 1 Отговор
    Евгенчо,може ли толкова глупости,да напишеш,на едно място!
  • 99 Борисов е васала на васалите във

    4 1 Отговор
    Васална България
    На печелившите честито
  • 100 Има истина

    3 3 Отговор
    Та затова да се даде път на по млади и неопитни,изключая пепейци, дебейци и пр. И без да се игнорира Радев, щото някой трябва да мисли трезво
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ежко

    7 0 Отговор
    Така и така като сте почнали,да доразвием темата.Западните демокрации и личности на възлови постове /като Урсула,Барозоу и т.н./ подкрепят подобни режими.Да на си Отиде режима Ботисов, трябва първо да си отиде режима "Урсула".Нали тя дойде в Пловдив за подкрепа на ГЕРБ, а не за подкрепа на ПП-ДБ например?Това е демокрацията.Някой може да е негодник,но е наш негодник!
  • 103 чичака

    1 1 Отговор
    Епа, граф Миндя и от тук ще си прибере халтурата.
  • 104 Артилерист

    8 2 Отговор
    Написаното за Борисов е вярно, но и самия Дайнов е изчерпан, пресъхнал е. Върти суче и го докарал до "диктаторите" Орбан, Путин, Фицо, Вучич. Иначе е можело, покрай олигарсите, да направи логичното сравнение, че западните държави, все бивши империи и калониалисти, не могат да виреят, като олигарсите, ако не плячкосват от другите. Какво друго освен диктатура е това, което Урсула налага на страните от ЕС? Или пък това, което американците налагат на несъгласните с тях с всевъзможен рекет, санкции и прочие, включително и чрез войни...
  • 105 BBБОС

    0 2 Отговор
    Кой разбрал разбрал
  • 106 небрежнев

    3 1 Отговор
    С Борисов лошо, без Борисов по-лошо.
    Затова хората не гласуват. Просто нямаме нито лидери, нито визионери, нито политици.
    Продажници, подлоги, интересчии на дребно. "Всички са маскари" беше казал Алеко и така вече 100 години...
  • 107 Хаха

    4 0 Отговор
    Атлантическите фракции на Козяк започнаха да се самоизяждат! Миндя олицетворение на последните 35 години беззаконие, безкнижника на последните 20, а предишните 15 на мутренско израстване! Общото между двамата освен Козяк е и БКП миналото преди тези 35 години!
  • 108 Демократ

    8 6 Отговор
    Плашещото не е Борисов в цял Свят може да се намери поне по един такъв клоун. Плашещото е че 12 години управлява и сега пак го избират. А това показва че народа етъп а от това спасение освен бягство няма друго.
  • 109 Биби Кинг

    4 2 Отговор
    Даваш ли даваш Дайно ле, убава ичкиа на општа маса? Ем даваш,ем на Дамажан за из пътя мо туба наливаш, да има да си кърка до де од лево у десно префърка!?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 България е княжество царство

    3 0 Отговор
    Санджак вилает република щат стан сега сме васалство
  • 112 Край

    5 2 Отговор
    Абе има верни неща в писаното. Очевидно е бил почти трезвен като го е писал.
  • 113 Васил

    4 2 Отговор
    Още един мандат и ще ни върне в ерата на динозаврите!
  • 114 Мдаааа дааа

    5 1 Отговор
    Баце 400, а фанат ли ни ПЕПЕ-ДЕМОКРАДЦИТЕ ойдоха още 900 и то ко остана от 1300 едни 45 прекрасни байтошови годинки!!!
  • 115 Крумов

    3 1 Отговор
    Бойко Борисов е от поколението на комсомолците - навремето бяхме така организирани - чавдарче, пионерче, комсомолче.

    Евгений Дайнов е същото поколение, какво да кажем - огромна завист - това са онези хора, които - цъкат пред витрините на "Кореком". Това сега им избива баланса, че са вечно - недохранени.

    При всички положения - изкара си парите за пенсията - а ние - да му мислим.

    Евгени Дайнов също - какво само ни съветва, единствено интелектуалци като Хайтов, като Радой Ралин, като Валери Петров - могат да дават обзор.

    Не знам вече.
  • 116 Хайли лайкли

    3 2 Отговор
    Парадоксът е, че точно олигарсите и бандитите на Борисов в момента действат патриотично. Бранейки своите завоювани територии и съпротивлявайки се, те неволно бранят и България против чуждите англосаксонски и еврейски колониалисти, покровителствани от посолството и техните служби.
    Затова Борисов много пречи на глобалистите, които искат да ни лишат от райската ни територия и от хубавата ни държава.
    Докато уж се бореше с комунистите им беше удобен, защото БСП бяха сила, но вече е пречка , при това много сериозна, защото завзе цялата държава . Посолствата опитаха какво ли не чрез своите марионетки, но се оказва, че единственият начин да го отслабят и неутрализират е да ползват в момента услугите на ДПС.
    А после ще бъде по-лесно, ще използват етническата карта и сценарий подобен на Украйна.
    Следващите избори, а те предстоят , ще бъдат последните в историята на България!!!
    Никого не защитавам, а само констатирам фактите.
    Впрочем не съм убеден чии бандити са по-малкото зло - нашите или вносните? При първите поне ще има някакво подобие на държава наречена България, в която те да царуват, а при вторите ще бъдем територия - фронтова територия!
    Но съдбата на България се решава така или иначе в момента на украинския фронт, така че в момента отново руснаците решават нашето бъдеще!!
    Понеже истината им е неудобна ме изтриха под номер24 и под номер60, затова го повтарям!
  • 117 Този

    1 3 Отговор
    Добре казано, от Дайнов, както винаги.
  • 118 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    НАЙ -- Г Е Й ИМЕТО --В ДРЪНКОПЛЯМПЪРСКОТО ОБЩЕСТВО -- ЕВГЕНИЙ -ЖЕНЯ - ВЕГЪНИЙ !?!?!?
  • 119 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Анализа в дълбочината си е неверен и подвеждащ.От какъв зор ще сравняваш Орбан с ббоко?И как западът е престанал да търпи последният,как,знаят го че е главатар на бандитската групировка герб и му позволяват да управлява толкова години,да закопава България!?
  • 120 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    Румелийския вилает по време на размирието,някъде около 1800г,върлуващи банди като на Кара Фейзи,от другата страна--Индже войвода,турските аяни и благия султан Селим трети,ей това е сага тука.Тогава бейовете губят част от властта си и владенията си,спахиите съвсем изчезват.Въпреки благоприятните условия,Русия пак не идва да ни освободи,поради войната срещу Наполеон,сравнимо със сегашната и война в Украйна срещу запада.
  • 121 ТрампЛин

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Модела по който се управлява България след 1989, беше докаран от Едно пАсолство, и по-точно от една институция КГБ!! За какви посолствА говориш?
  • 122 ТрампЛин

    1 2 Отговор
    Много точен анализ! Проблема за нас е че няма друга алтернатива, именно поради модела наложен ни от КГБ още в началото на Прехода! Сега изборите са два-Или Мафията на еманципираните наши Олигарси, или мафията на Кремълските Олигарси.
  • 123 00001

    1 3 Отговор
    Никое посолство не ви е наложило нито конституция, нито държавна структура, нито закони или правила за управление на държавните институции, нито е учило българските граждани и политици как да мамият и крадът.Модела на управление на България е Съветско/Руски-Турски, каквото България и откъдето е копирала модела такияа са и Българските резултати. Докато държавате не се реформира , няма да излезе от блатото в което е. Борисов не е виновен за всичко както пишат, тои има вина че не смени начина на по който е построена България, който и да дойде подлежи на съшите правила на работа, и всеки един от тах си пази привилегиите и възможностите за кражба..Когато бандити ти правят конституция и управляват държва такива са и резултатите.
  • 124 бай село

    0 0 Отговор
    Абе Дайнов ти като беше от малък в Англия защо не казваше как живеят там.Ами приказваше само лъжи .Добре че дойде Борисов да ни измъкне от блатото ная комунизма,дето ни го докара Жан и такива бандити като теб.