Тема: Украйна

3 Октомври, 2024 06:01 2 176 55

Уран, титан, никел: А ако Путин спре доставките за Запада?

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • уран-
  • никел-
  • титан-
  • владимир путин-
  • путин-
  • ес

Русия е стратегически важен износител на ценни суровини за САЩ и ЕС

Уран, титан, никел: А ако Путин спре доставките за Запада? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ограничават доставките на много стоки за Русия, но може би и ние трябва да помислим за определени ограничения – на уран, титан, никел", каза в средата на септември руският президент Владимир Путин, който възложи на правителството да проучи възможностите за ограничаване на износа на редица суровини от страната.

Имайки предвид опитите на Кремъл от 2022 година да манипулира Европа чрез доставките на газ, за да подкопае нейната решителност за поддръжка на Украйна, новите закани на руския президент не изглеждат невероятни. А САЩ и ЕС са свикнали да купуват споменатите суровини от Русия в големи обеми.

Още новини от Украйна

Уран

Делът на руския обогатен уран за атомни централи на световния пазар надхвърля 40 процента, а никой друг не доставя висококачествен нискообогатен уран за реакторите от ново поколение. Руската държавна компания „Росатом“, която осигурява този уран, има дял от над 20 процента в САЩ и около 30 на сто в ЕС. Но и за нея самата пазарите на тези страни са много важни – приходите от САЩ са около два милиарда долара годишно, а от ЕС – към 500 милиона долара. Освен това Европа купува от „Росатом“ гориво за ядрените си централи, построени от съветски и руски специалисти. По данни на самата компания „Росатом“ през 2023 година западните държави са ѝ осигурили печалби в размер на над четири милиарда долара.

Скъсването на отношенията с „Росатом“ би било болезнено и за двете страни. Поради което компанията доскоро бе една от малкото държавни в Русия, които не попаднаха под удара на санкциите на Запада. Две големи европейски компании – Urenco и Orano – се занимават активно с обогатяването на уран, но биха могли да осигурят необходимите количества на САЩ не по-рано от пет години, а на Европа – още по-късно, прогнозира пред ДВ ядреният експерт Дмитрий Горчаков.

Същевременно в последните месеци американските компании увеличават вноса на обогатен уран от Китай – страна, която дотогава не е осигурявала този вид суровина на САЩ. По тази причина съществуват подозрения, че Китай фактически прави реекспорт на уран, купен от Русия, която точно по това време рязко увеличи доставките за основния си търговски партньор. Този случай дава представа за това как биха могли да се развият нещата, ако Русия изцяло прекрати доставките: суровините пак ще стигат до американския пазар – но през Китай или други страни.

Титан

Точно както руската ядрена промишленост е концентрирана основно в „Росатом“, за производството на изделия от титан в Русия изцяло отговаря компанията „ВСМПО-Ависма“ от Свердловска област – тя е един от световните лидери в тази сфера. Нейният дял в производството на титан се оценява на около 15 процента. Най-големият производител на тази суровина е Китай, следван от Япония и Казахстан. Други големи играчи на световния пазар няма.

Подобно на "Росатом" и "ВСМПО-Ависма" е под санкциите на САЩ, но не и на ЕС, защото тя частично принадлежи на държавната компания "Ростех", която обединява предприятията от военно-промишления комплекс. Нещо повече - въпреки санкциите, на американските компании все още им е разрешено при определени условия да работят с "ВСМПО-Ависма". По същия начин стоят нещата и с Канада - тя е въвела санкции срещу "ВСМПО-Ависма", но те предвиждат изключения за местните производители на бизнес джетове Bombardier и за канадския филиал на концерна Airbus.

До нахлуването на Русия в Украйна основни потребители на продукцията от Свердловск зад граница бяха американската компания Boeing и европейският концерн Airbus. По данни на "Вашингтон Пост“, Boeing междувременно изцяло е скъсал отношенията с "ВСМПО-Ависма", но много от другите доставчици на американския концерн - като например от Франция и от Великобритания - все още купуват титан в Русия. За Airbus се знае, че е купувал титан от Русия поне до ноември 2023 година – по-нови данни няма. Всичко това е довело до спад в износа на "ВСМПО-Ависма" за Европа - през 2023 година той е възлизал на 345 милиона долара, а година по-рано е бил 370 милиона долара.

Никел

Основният руски производител на никел „Норилски никел“ дълго време избягваше санкциите: САЩ и Великобритания въведоха ограничения едва преди месец, а ЕС и досега не е направил това. Но географията на продажбите на компанията се промени радикално от началото на войната – ако преди това основните приходи идваха от Европа (над 50 процента), то сега е нараснал делът на Азия (до 54 на сто). Необходимостта от преориентация на доставките обаче не е единственият проблем, с който се сблъсква руската компания.

В случая става дума за новопоявилия се мощен конкурент на Русия на този пазар – Индонезия. Нейните залежи от никел са много по-големи от руските, но качеството на производството дълго време отстъпваше - до технологичния пробив, извършен от китайски фирми. Те се научиха да преработват нискокачествената индонезийска руда в първокласен продукт, което им позволи да влязат в пряка конкуренция с „Норилски никел“. Резултатът – още през 2023 година износът на руската компания е спаднал с 28 процента в сравнение с 2021 година.

Предлагайки на руското правителство да помисли за ограничаване на износа на стратегически суровини, Путин предупреди, че „нищо не бива да се прави в собствен ущърб“. В случая с никела обаче изглежда, че в новите условия той вече няма как да се използва като геополитическо оръжие.

Автор: Олег Хохлов


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 К.О.Т.арАК 🐱

    6 24 Отговор
    ами...ще умрат от глад
  • 4 ТаУмВзе

    44 7 Отговор
    Да видим кога Официално Западналите ще Фалират от Палавите Санкции срещу Русия.

    Коментиран от #16

  • 5 Винкело

    39 7 Отговор
    То и с азерския газ така. Азербайджан бил увеличил добива на газ десет пъти за няколко години без никакви нови находища и инвестиции. Ами на молекулите не пише "Сделано в России"...

    Коментиран от #7, #15

  • 6 Кой

    10 5 Отговор
    бяга от пари , та да спре доставките ? Особенно в случая по време на безумна война , която поглъща милиарди .

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Провинциалист от провинция Тракия

    41 6 Отговор
    Ама Западът още ли внася каквото и да е от Русия??? Ауууу, лицемери долни, путинисти!
  • 9 Kaлпазанин

    22 3 Отговор
    Да ги спре ,тогава и атом не ви трябва .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нема да има валута за Путин.

    4 31 Отговор
    Армия с уран и титан не се храни. Руския мужик също.

    Коментиран от #24

  • 12 Така е

    6 29 Отговор

    До коментар #7 от "само да кажа":

    Демократичната газ удари Путин по джоба с милиарди евраци. Честито да му е на дъртака кремълски.

    Коментиран от #21

  • 13 да де

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "само да кажа":

    щом има отчисления за клептократите , значи е демократична
  • 14 00001

    13 14 Отговор
    Много хубава статия показваша величието на Русия и зависимоста на целия свят от Русия, и невъзможноста на този свят да живее без Русия.Значи ако Русия спре износа на тези метали Запад и специално САЩ са живи умерли и на колене пред Русия да се молят.Гъделичка смочувствието на обикновения Руснак и Българските Руско подобни живо тни. Най Големия Производител на Титан е Китай, също е положението при Никел Австралия и Уран Канада, а има достатъчно други дъжави които притежават и продават тези суровини и Русия е на много задно място сред производителите.Закупуването на уран от Русия, за да се подпомогне тази страна след като изпада в тежко икономическо положение, и след това продължава.Във вестниците ви ваши политици и партиини актьори ви пишат лъ жи всеки ден,

    Коментиран от #26

  • 15 Тоа па

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Кой ша дели милиарди евраци с дъртака кремълски. Светите не са глупаци.....
  • 16 Запада не фалира

    3 14 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Фалира СССР и соца.....
  • 17 На сатрапа кремълски

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Му требват евраци о долари.....май той ша пусне кафяво.
  • 18 галя от козяк съм

    14 5 Отговор
    абе дали пуснаха яйцата във русия? някой знае ли?

    Коментиран от #51

  • 19 Ван дер Любе

    6 23 Отговор
    Русия ще обеднее още повече. Русия няма много възможности. Трябва да се оттегли от Украйна, да плати за възстановяването й. Тежки дни идват. За Русия.

    Коментиран от #23, #25, #55

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 дедо..

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    Важното е че през бг-то тече директно,без ни едно отклонение-масковская газ за австро-унгария..београд също намаза от бугарите със вирнатите глави,цела сърбия е газифицирана и ще се греят с евтината газ на вова.

    Коментиран от #27

  • 22 Ха-ха-ха

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Кой":

    Ами ще стане същото като със газа, Русия ще си изнася но чрез посредници на двойна цена.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анубис

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нема да има валута за Путин.":

    Като няма западен внос, за какъв ку му е валута?

    Коментиран от #31

  • 25 Ха-ха-ха

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ван дер Любе":

    Така беше планувано, но на практика ЕС обедня и остана без индустрия. Така че май е време нато да се маха от Украйна. А запада да пие една студена вода и да не се надява някой да му върне парите хвърлени там.

    Коментиран от #30

  • 26 Ха-ха-ха

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "00001":

    Русия може и да не е най-големия износител на тези метали но има голям дял , и когато спре своя износ цената им ще скочи неимоверно. Никой няма да иска да увеличи добива защото по-бързо ще изразходва ресурса си. Хората не мислят като нас от днес за утре.

    Коментиран от #29, #38

  • 27 Стига бе

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "дедо..":

    Газта от терминалите в Турция и Гърция дали е руска или арабска.

    Коментиран от #39

  • 28 Кой плаща двойно за газ бре

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ха-ха-ха":

    Балъците отдавна умреха. Пък и никой не ще да дели милиарди газови евраци с дъртака кремълски.

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вервам ти другарю

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ха-ха-ха":

    Мерцедеси те се произвеждат още в Германия....

    Коментиран от #35

  • 31 Ше плаща на добилите урана

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Анубис":

    С титан......и рубли. Ама нещо рублата никъде не я искат...

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Отдавна

    4 2 Отговор
    трябваше да врътне кранчето на тая ЕА измет. Излишно благородство
    Де да беше някой като Хрусчов
  • 35 все още но до кога?

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Вервам ти другарю":

    козяшка другарке до кога?
  • 36 Кой, кой

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кой плаща двойно за газ бре":

    Европа например. Но на тройна цена.
    Преди санкциите беше 70 долара, сега е 200 долара
  • 37 Ха-ха-ха

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ше плаща на добилите урана":

    Ами тези дето добиват уран за какво им е валута , къде ще я харчат в Русия.
  • 38 00001

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-ха-ха":

    Като Русия спре износа, е още по добре за другите производители.САЩ за номер едно в света по износ на Титан,Най големите износители на Уран са Австралия, Казахстан,Канада, Намибия,Узбекистан,Австралия и Канада са най-големите износители на Никел, То и България беше най големиа износител на домати е Русия , но сега и домати няма след 35 годи управление на комунистите крадци превърнали се в капиталисти, и вместо Сталинисти и Комунисти , се наричат сега Евро Атлантици, И говорят за Евро Атлантическите си партньори на запад, които само знят че са Европейци но не и Атлантици.

    Коментиран от #42, #54

  • 39 очень..

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Стига бе":

    Болной мозгь..виж укриваната карта от боко и теменужка за газопровода турски/балкански поток в момента по него през бг-то,масква доставя над 50 млн.куб.метра за е.с..а за бугарите ядець,.
  • 40 Ццц

    3 1 Отговор
    Добрият държавник би си задал тези въпроси в началото. За съжаление нас ни управляват нискотарифни политици и сега ще научим "предимствата" на реекспорта.
  • 41 Не купувайте

    5 1 Отговор
    качествени уран, злато и диаманти от Русия, да накривите на капата на Путин.
    И качествен петрол и газ не купувайте от него, купувайте само демократични суровини от америка за по-евтино и по-близо и чакайте да цъфнат налъмите.
    Кой ви вярва на глупостите и кой коли кокошка, която снася златни яйца, ха-ха-ха…
  • 42 Ха-ха-ха

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "00001":

    Ти май не схвана какво пиша и пак си повтаряш "на Русия да е зле". Ще се вдигне цената на тези суровини, от там и цената на продуктите в които се използват и накрая ти ще обедняваш защото ще плащаш по-високи цени. А Русия пак ще си продава ама през посредници.
    Всичките тези санкции са за да влязат едни пари от
    джоба на будалите дето вярват в демокрацията в джоба
    на шепа хора. Шепа хора разбра ли, не държави.

    Коментиран от #47, #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Факт

    0 0 Отговор
    Светът се готви за голяма война! Оформят се цлокове. Няма да се продават суровини. Държавите със спорен статут ще бъдат приобщени.
  • 45 А уж не можели...пирони да правят...?!?!

    4 0 Отговор
    ,,УРАН

    Делът на руския обогатен уран за атомни централи на световния пазар надхвърля 40 процента, А НИКОЙ ДРУГ НЕ ДОСТАВЯ висококачествен нискообогатен уран за реакторите от ново поколение."
  • 46 00001

    2 1 Отговор
    Четиво за любителите на комунистите и на Руснаците.до 2022 Година монополист на пазара за газ в България е Русия,Между Русия и нейните управляващи България слуги се получава ограбването на Българския народ.
    Между втората половина на 2020 г. и втората половина на 2021 г. цените на газа се повишиха в 20 от 24-те държави-членки на ЕС, които отчитат цени на природния газ в сектора на домакинствата. Най-голямо увеличение на цените на газа за домакинствата в национални валути) се наблюдава в България (+103%), следвана от Гърция (+96%) и Естония (+83%).
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 През 2022 г. се наслушахме

    1 2 Отговор
    на заплахи как великият Путин ще спре износа на газ за Европа и как хората там щели да умрат от студ през зимата. Българско семейство във Великобритания даже се беше избъзикало, пускайки клипче в социалните медии как стоят завити с одеяла в дома си, “мръзнейки” поради липса на пари за отопление. На кукичката първо се хванаха от Ройтерс и Би Би Си, после руската пропаганда мощно поде “новината”. Героите от клипчето първо се бяха стъписали от глупостта на британските мисирки и наглостта на проруските пропагандатори. После кореспондентът на bTV във Великобритания направи репортаж от дома им и майтапът лъсна. Заради големия брой лапнишарани, които се бяха хванали, случаят беше заметен под килима. Все пак никой не обича да му представят доказателства колко лесно е бил излъган. Но какво стана със заплахите на Путин за спиране на газа? Европа за по-малко от година намали в пъти вноса на природен газ от Русия, нито един неин жител не остана на студено поради липса на внос на руски газ, а Русия изгуби 80% от най-добрия си пазар на природен газ. В резултат на това повече никой в Кремъл не плаши как ще врътне кранчето на газа за Европа. Минаха две години. Путин почна да плаши със спиране на износа на уран, титан и никел. Фарсът продължава.
  • 49 Фен

    0 0 Отговор
    Путин ще си прави, каквото намери за добре за Русия. А драскачите от ДВ, скоро ще останат без финансиране, и бързо ще трябва да сменят плочата, ако искат да продължат да драскат.
  • 50 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    ОЩЕ КАТО ПРОЧЕТЕШ ИМЕТО НА АВТОРА
    ОЛЕГ ХОХЛОВ И ТИ СТАВА ЯСНО БЕЗ ДА ПРОЧЕТЕШ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ :))
  • 51 Лавров съм

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "галя от козяк съм":

    Гале, Пуснаха ги даже съм запазил по 2 за тебе , Бокича и Кирчо Кокорчевски
  • 52 00001

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ха-ха-ха":

    Аз не съм казал че Русия ще е зле, статията казва че целия свят ще е зле като Русия спре да продава собственното си производство и Русия ще е добре.Дали Русия ще е добре или не това засяга самите Руснаци. Всики тези суровини са достъпни от други страни, до 1990 светът не е умрял поради това че Русия не е изнасяла тези суровини. Не знам за Русия но я ми обясни каква е причината цените на хранителните продукти в България са 3 пъти по високи от на запад?
  • 53 За никел дойчовското вкиснало

    1 0 Отговор
    зеле не е осведомен, че Индонезия е с Русия, така че останалите гризват чепатия чеп болезнено и дълбоко.
  • 54 кюмюра от Драгалевци

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "00001":

    Много праавилно ти го каза човека в коментар 42 но ти нали си капиталист - утопист с фашистки възгледи как да вденеш . Такива "праволинейки" като тебе ни управляват вече 35 години , в устата на който само демокрация (стана нарицателно за кражба ) и права на Човека (с главна буква ащото става дума само за определени хора ) а в действителност нещата с всеки изминал ден са все по зле особенно за държавата България която твърдо държи последното място по стандарт на живот в ЕС .
  • 55 Ша са оттегли ама

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ван дер Любе":

    кът стигне до полската, унгарската и румънската граници и си прибере територията на бивша Украйна. А, вие само ще лаете като крастави кучета беззъбо.