Last news in Fakti

30 Май, 2014 21:18 2 401 3

Не преференция, а мажоритарен вот е спасението

  • не-
  • преференция-
  • мажоритарен-
  • вот-
  • спасението
Не преференция, а мажоритарен вот е спасението - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставка на правителството?ОК! Но...Искате ли същите лица в парламента след поредните избори? Искате ли поредните обещания за нови политики, съд над виновните, справедлива социална политика? Вече 25 години едни идват, други си отиват, а нещата отиват все по-зле. Статуквото се самовъзпроизвежда 25 години, без значение цвета на управляващата партия. Това коментира за Факти.бг по повод резултатите от евровота и създалата се политическа ситуация Боян Атанасов от Гражданска инициатива "100 процента мажоритарен избор в два тура".

Този монопол на политическия картел е гарантиран при сегашната избирателна система –партийните шефове редят пропорционалните листи и никой извън тях няма шанс да пробие в Народното събрание. Гражданите могат да избират единствено тези, които им предлагат партийните върхушки. Изходът – промяна на избирателната система и мажоритарни избори за всички изборни длъжности - първоначално за депутати и съветници, а впоследствие с конституционна поправка и за съдии, прокурори и полицейски началници.И ако се въведе като механизъм и отзоваването, за което толкова настояват хората,те ще са сигурни ,че имат реални шансове за контрол върху властта.Защото само при мажоритарни избори хората могат да си отзоват депутата, защото го знаят кой е. При пропорционални избори това е абсурдно.При мажоритарния избор партиите ще бъдат принудени да излъчат най-добрите си кандидати, а не просто да редят листи от верни на ръководството партийни послушници.  Мажоритарният вот е инструментът, чрез който хората могат да наложат своята воля отдолу нагоре. Това е единствената истинска избирателна система - единствената, при която обикновеният човек си избира представител. При всички останали системи елитът налага депутатите отгоре надолу, той ги подбира предварително по тяхната сервилност и ги спуска на куп, така че конкретният избор да е невъзможен. Затова мажоритарният вот е основният инструмент за един народ, който иска да вземе съдбата в ръцете си. Без него не може да постигне абсолютно нищо.Затова трябва да поискаме само едно нещо - ключа към решаването на всичките останали проблеми – чисти мажоритарни избори в 2 тура. Само това е начинът на родът да си избира свои представители. При всички останали системи -депутатите ги назначава олигархията. В момента ефекта от гласуването с преференции е повод за всякакви коментари. От чисто пародийни, поради ефекта 15/15, до изпълнени с надежда, че такава промяна ще даде сериозен рестарт на държавата и пробив в статуквото.

Всъщност какво означава „панацеята“ гласуване с преференции? Пак партийни листи, но уж можеш нещо да кроиш по тях. Първото и най-важното – вместо да избирате направо човека, вие първо приемате листата, а после ровите в нея кой ви е по-симпатичен. Мажоритарният избор не е против партиите, напротив, той ги заздравява и укрепва. Гласуваш за човек – гласуваш за партия.Но все пак на първо място е човекът. Човекът е вашият представител. Партийният списък е пердето, зад което могат да ви пробутат всичко. Какъв е шансът, дори с преференции в парламента отново да влязат провалени и корумпирани политици? Огромен, стига да попаднат на избираемо място в листата. Което 25 години се случва непрекъснато. Оставка на това правителство, драстично намаляване на държавната субсидия за партиите, промяна в Изборния кодекс от това Народно събрание и въвеждане на мажоритарни избори в два тура за следващото – това трябва да са ясните цели на днешните ни протести. И само от нас зависи да го поискаме .

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Кимонов

    1 0 Отговор
    100% мажоритарни избори!
    В два тура!
    С право на отзоваване!

    Бих добавил и един цитат от Камата, ама айде...
  • 2 Ilko-rudolf Franke

    0 0 Отговор
    hora-ot-naroda-w-parlamenta
  • 3 Nikolay Tsonchev

    0 0 Отговор
    Парламент от две камари Горна избрана мажоритарно с по-голям мандат и правомощия според броя гласове получени за съответния кандидат-отзоваване при неспазване поетите ангажименти и замяна със следващия в списъка-тежест на гласа при гласуване -според броя гласове получен на изборите.Не е невъзможно нали