Last news in Fakti

10 Декември, 2015 14:41 15 445 9

Унгарски учен: Намерих гроба на Сюлейман Великолепни

  • сюлейман великолепни-
  • гроб-
  • унгария-
  • султан
Унгарски учен: Намерих гроба на Сюлейман Великолепни - 1

В Унгария е намерен гроба на известния султан на Османската империя Сюлейман Великолепни, съобщава в. „ Сабах“.

Великият пълководец издъхва през 1566 г. на преклонната възраст от 71 г., докато ръководи обсадата на крепостта Сигетвар в южна Унгария, уточнява в. "Гардиан".

Историкът и археологът Норберт Пап от Университета в Печ заяви, че гробът на Сюлейман Великолепни се намира на мястото, където е била палатката на пълководеца, в която той и издъхва.

Откритието потвърждава съществуващата до момента хипотеза, че

гробът се намира в селището Турбек,

което е разрушено от християните през 80-те години на XVI в. Самият Норберт Пап през 2013 г. обяви, че го е открил.

Историците вярват, че сърцето и вътрешните органи на Сюлейман Великолепни са погребани в гроба, а трупа му е пренесен в Истанбул и положен мавзолей в край Сюлейман джамия. Неговата смърт е пазена в тайна за 48 дни, за да се не се всява паника във войската. Това е нетипично за нормите на исляма, който повелява трупът на починал човек да бъде погребан възможно най-бързо. Не е типично и изваждането на органи, което е направено от тогавашните лекари, за да се забави процеса на разложение на трупа.

Обсадата на Сигетвар е пирова за османските войски, защото забавя похода им към Виена.

Направените до момента разкопки и историческите сведения недвусмислено показвали, че там е бил положен въпросният султан. Близо до гроба му има податки за останки от малка джамия и манастир за дервиши. Норберт Пап ще продължи разкопките следващия април.

Сюлейман I, известен също като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодателя,

е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона, а той самият е наследен от сина си Селим II.

По време на неговото управление империята му се простира от Централна Европа до Китай и от Стълбовете на Херкулес до Индийския океан.

Императивното право на империята е шариата (свещеният закон), който като божествен закон на исляма е извън правомощията на султана за промяна. Това не пречи на

Сюлейман Великолепни да създаде първия законов кодекс на Османската империя,

с който се прави опит да се уеднакви работата на съда и администрацията.

Той е известен като „Османови закони“ и просъществува през следващите над 3 века. Неговата данъчна реформа предопределя развитието на империята за векове напред. Султанът е смятан за баща и на наказателното право в империята, което къса с някои норми на шериата.

Султанът освен с военните си успехи провежда и образователна реформа, която подкрепя отварянето на училища към джамиите и по този начин се гарантира жизнеността на империята през следващите векове.

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на

справедлив владетел, който се бори с корупцията.

Чрез личното си покровителство Сюлейман застава начело на Златния век на Османската империя, което представлява върха на културните постижения на османските турци в областта на архитектурата, литературата, изкуството, теологията и философията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 adolf

    3 1 Отговор
    Интересно ми е дали в турция четат за Хан Тервел или Левски например. Дали по тяхната ТВ дават Капитан Петко Войвода, или Време Разделно???????????????????????

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Венцислав Михайлов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "adolf":

    Казано лаишки: Сюлейман Великолепни е направил реформи и е приел закони, които са предположили появата на Левски и Капитан Петко войвода. Подробностите около неговото погребение показват, че нормите на исляма не са били толкова задължителни......

    Коментиран от #5

  • 3 АЛАБАЛА

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "adolf":

    Ми "да" разбира се, ти не гледаш ли TRT1, там дават само български съвременни филми с историческа тематика.... Например "Разочарованият от продажният си народ Левски", "Хан Тервел не може да познае България през 21 век" и "Капитан Петко Войвода в трудна битка срещу чорбаджи Бойко и сие изедници душмански"!
  • 4 некойси

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "adolf":

    Вероятно не, това би било в разрез с по-модерната история според която нашите два етноса са съжителствали в мир любов и разбирателство, османско присъствие разбираш ли.
  • 5 adolf

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Венцислав Михайлов":

    Само да кажа ,че всички тук ползваме интернет и можем да прочетем какво пише в Уикипедия. А така написана, по-точно подбрани абзаци от Уикипедия, статията ни показва каква душица е бил сюлейманчо, живо ангелче. Само че е бил ангел на смъртта от Китай до Виена. Всеки може да провери това. А автора защо се превъзнася по него , буди само недоумение.
  • 6 diki

    1 0 Отговор
    до алабала - съвсем неотдавна станишев ага и волен бей гласуваха рамо до рамо с ахмед и лютви - и кажи на вожда си че хората вече не са глупаци помнят това онова - справка последните , предпоследните и предпредпоследните избори - понимаеш атакистко/бсепарско тролче?

    Коментиран от #8

  • 7 lock

    1 2 Отговор
    този на снимката ли е? е.аси скота!

    Коментиран от #9

  • 8 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "diki":

    радикалният ислямист ердоган не откри ли предизборната кампания на гейрб в зала армеец. Тиквата не се ли целуваше с него и не се ли обяви за приятел на "катарците" които са сред основните спонсори на идил.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: