Last news in Fakti

30 Юли, 2018 17:27 7 451 30

Русия ще строи ракетен екраноплан

  • екраноплан-
  • екранолет-
  • орлан

Държавната програма за въоръжаване на Руската федерация в периода 2018-2027 г., за чието финансиране ще бъдат отделени 19 млрд. рубли (€260 млн.), предвижда създаването на експериментален екраноплан с ракетно задвижване, съобщава ТАСС, цитирайки вицепремиера Юрий Борисов. По думите му апаратът "Орлан" ще се използва за спасителни мисии.

Екранопланът е съд, който лети на малко разстояние от земната или водната повърхност, използвайки ефекта на динамичната въздушна възглавница, наричана още "екран". Машините от този тип съчетават свойствата на самолетите и корабите.

Екранопланите развиват скорости над 250 възела (около 460 км/ч), не зависят от инфраструктурата и могат да плават. Отличават се също с огромна товароносимост.

Според Борисов новият ракетен екраноплан ще патрулира по Северния морски път, най-краткия воден маршрут между Азия и Европа, както и във "вътрешните" руски морета, включително Каспийско и Черно.

С разработката на "Орлан" ще се заеме Централното конструкторско бюро за съдове на подводни крила "Алексеев". Екранопланът ще бъде дълъг 93 метра и ще има размах на крилете 71 метра. Ще тежи 600 тона и ще може да се движи при вълнение на морето до шест бала (височина на вълните до 6 метра).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спасител в ръжта

    21 36 Отговор
    Ще спасява заблудени ВМС от илюзиите им за превъзходство в Световния океан. С помощта на известен брой "Калибри".

    Коментиран от #15

  • 2 Гаргамел

    32 45 Отговор
    Ще, ще, ще....в руския друго освен бъдеще неосъществено време има ли? lol

    Коментиран от #6

  • 3 НКВД

    26 14 Отговор
    Може да кацне на пистата на US самолетносачите и ще ги разхвърля моряците на паубата.
  • 4 Иван

    28 20 Отговор
    Стига те бе . На ден по 3 нови оружия ..Писна ни
    На русолюблиците гледам и сили не са им останали за днес да си правят душевни чекии.
    Само двама до момента са получили душевна еякулация от така щедро поднесената трета за днес новина за виликите руски “перспективые разработки без аналог в мире!!!“

    Коментиран от #7

  • 5 Джуган

    34 20 Отговор
    Преимуществото на Русия е че имат както ресурсите, така и знанията и уменията да си правят всичко сами (качествено или не). Няма да ги уплашат нито санкции, нито война.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НИКОГА НЕ ПРОДАВАМ : ЗЕМЯ СЕНО И РАКИЯ

    11 11 Отговор

    До коментар #8 от "Нямат спиране кремълските лъжци":

    Я ТУКА В БЪЛХАРИЯ НИВОТО НА ЛЪЖЦИТЕ Е ИЗВЪНЗЕМНО АМА ТАМ ХОРТА СИ ПАЗЯТ ГРАНИЦИТЕ И ДЪРЖАВАТА А ТУКА Я КОНЦИСИОНИРАХМЕ , ДОГАНИЗИРАХМЕ И СИКА НИЗИРАХМЕ.....

    Коментиран от #10

  • 10 Иванов

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "НИКОГА НЕ ПРОДАВАМ : ЗЕМЯ СЕНО И РАКИЯ":

    Животноооо, прав си донякъде, но не съвсем. БълХае е българска държава изградена на Корейския полуостров преди 4200 години, а дунавската се нарича БЪЛГАРИЯ. Имало е още много български държави, на границата между днешен Афганистан и Индия. Жреческата каста в Индия е от ... българи. Следва Стара Велика България около Урал, Хазария и Волжска България, Османския халифат, Унгария и мисля Шотландия. Също и Киевска Рус.

    Коментиран от #11

  • 11 НИКОГА НЕ ПРОДАВАМ : ЗЕМЯ СЕНО И РАКИЯ

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    ПРАВ СЪМ ТОТАЛ .СИЧКО Е ПРОДАДЕНО И РАЗДЕЛЕНО.А БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОИЗНАСЯ БЪЛХАРИЯ НА ЕДИН СЛАВЯНСКИ ЕЗИК НА ИЗТОК ОТ УКРАЙНА И НА СЕВЕР ОТ КОРЕЙСКИЯ ПОЛУОСТРОВ. ФАЩАЙ СА ДА ИЗЯЖДАШ ДВА ВАГОНА ДЮНЕРИ И ТОГАЗ ПАК НИ МОИШ СЪБРА АКЪЛ И СИЛИ ДА МА ОБИДИШ....
  • 12 Гост

    16 7 Отговор
    Това нещо руснаците го имат от времето на СССР някъде между 60, 70 година са построени два броя екраноплани .машините наистина са уникални като характеристики.
  • 13 без аналог

    11 6 Отговор
    Ще , ще , ще ....Ще(ше)
  • 14 Вечна дружба

    13 5 Отговор
    Пак ли? Те го строяха 70-те или по-рано. Хайде, троли, викайте: УРА!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    8 5 Отговор
    Седмо..й осмокрилник - стара разработка доказано неефективна. Нулева защита срещу всичко което стреля защото лети на 5 метра от повърхността. Сигурно ще се сваля и с тиквомет. На всичкото отгоре е доста капризна в процеса на излитане и кацане. Има филми в тубата на когото му е интересно. ОГРОМЕН РАЗХОД НА РЕСУРСИ ЗА НЕЩО БЕЗ ОСОБЕН СМИСЪЛ ОСВЕН ПРОПАГАНДАТА. Мултики - Ну заяц погоди!

    Коментиран от #17

  • 17 m78

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Машина, която прави "всичко в едно" е неефективна. Екраноплана си има свои предимства и на първо четене те са: голяма товароносимост, скорост от 460км/ч и летене/плаване при до 6 бала вълнение. За охрана, надали ще стават, но за оказване на бърза първа помощ, или пренос на голямо количество товар, биха били незаменими. Подобни екраноплани биха направили пътуването през северния път доста по-сигурно.

    Коментиран от #19

  • 18 Чеп

    6 7 Отговор
    То ако беше нещо добро, отдавна белите хора от запада да са го направили!
  • 19 Реалист

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "m78":

    Виж сега, нищо лично, ама преди да повтаряш написаното ОТИДИ И СЕ КАЧИ НА ЕДИН КОРАБ ПРИ 6 МЕТРА ВЪЛНА. Тая глупост на снимката при такава вълна ЩЕ ЗАРАВЯ ТЕЯ ИЗМИСЛЕНИ РЕАКТИВНИ ДВИГАТЕЛИ НА НОСА ВЪВ ВОДАТА. Отделно от това алуминиевия корпус на опашката ударен странично от такава вълна ще стане на ГОФРИРАНА ЛАМАРИНА. Абе четете, не вярвайте на всяка сервирана глупост във факти. Ако проекта беше успешен досега щеше да се е наложил и да се произвежда. Има ред недостатъци принципно в схемата и е дълго за обясняване. Въпрос за размисъл - ако имам една топола по-висока от 6 метра в полето какво прави екранопростотията. Ааааа, да бе, тя лети само над вода ...и ожънати ниви (щото в статията пише "...и суша")… Потърси в тубата - има РУСКИ филм за тая глупост и там споменават ЗАЩО НЕ СТАВА.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Пешо

    6 6 Отговор
    Ще строи краставици. Русия се отказа от Су 57, а днес и от танк Армата. Бил много скъп. А Россия е бедна държава, по бедна от една Италия. Сега тролвете ще цъкат минуси. Аиде давайте всеки минус 20 ст.

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чичо АДИ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    МНОГО ПРАВИЛНО
  • 23 Гост

    6 2 Отговор
    Хеитъри нещастни и необразовани,Руснаците го имат от край време,и просто го модернизират.така че като не знаете,не демонстрираите празноглавието си.Или тея глави ги носите на рамената си само да пазите равновесие.

    Коментиран от #24

  • 24 Чичо АДИ

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Така е имат го съгласен но е като Руска машина за ритане "Грубо ,грозно и не рита " Неслучайно по цял свят използват кораби на въздушни възглавници по евтино ,по сигурно и те закарва пред вас например в Люлин 10 :)
  • 25 Доктор

    4 1 Отговор
    Големи глупаци и простаци има в тоя форум за коментиране, тъй да знаете.

    Не че ги няма по цялата земя българска в днешно време, но тук особено блестят !
  • 26 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Нали слушам руския текст, комсомолец? Той твърди, че и над сушата може да лети, дори над минни полета и заграждения, защото минава над тях. Даже правят учения по спасяване на бедстващи морски съдове и доказват, че споменатият енраноплан "Лунь" си лети нормално и при тежък щорм и при големи вълни, като са могли да спасят бедстващата подводница "Комсомолец", ако по това време са имали подобно средство. Отделно, още в началото споменават, че екранопланите са продължение на старата тактика с морски съдове незабелязано да се нанасят удари по брега, т.е. удар с висока скорост, голяма мощ, превоз на големи войскови съединения. Проектът не се е наложил, защото се е сменил министърът на отбраната и той пренасочил средствата към подводниците. Иначе е прекрасно нападателно средство - ЗРкомплекси с голяма ударна мощ, почти незабележим за радарите, защото лети ниско над земята/водата, пренася и войскови единици и оборудване. Няма кораби с подобна скорост.
  • 27 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо":

    За 20 стотинки - не знам, но е по-добре и по-почтено от 5 цента. И не пиши глупости с ника ми.
  • 28 цистит

    0 0 Отговор
    те имат един такъв вече няма да им е за първи път
  • 29 Невидим ще е

    0 0 Отговор
    Екранопланът ще пуши по-силно и от легендарния самолетоносач Кузнецов.Вражеските радари ще бъдат заблудени,а еколозите от Гринпийс ще получат сърдечна криза.
  • 30 икспердите

    0 0 Отговор
    В България се оказа, че има повече експерти по екраноплани, отколкото по света.