Last news in Fakti

10 Март, 2014 12:18 12 857 1

Русия разработва нов екраноплан

  • екраноплан-
  • русия

 

Енциклопедичният термин екраноплан на практика представлява разработка на Съветската армия от времето на Студената война. Бойната машина наподобява много на реактивен самолет, който се движи над водата като използва за това реактивни двигатели.
 
Сега учени от Далечно източния федерален университет пристъпиха към разработка на цивилни екраноплани. Положителните черти на аероплана са, че за него не са нужни летища, писти и пътища. Според учените тези превозни средства ще намерят приложение, освен за превоз на пасажери и в бреговата охрана, а така също и за спасителни акции по море.
 
Цената на един екраноплан ще е $800 000. Базовата модификация ще е 16-местна, и ще развива скорост от 200 км/ч. Движението се осъществява посредством т.нар. динамична въздушна възглавница и освен над вода, екранопланът може да се движи и над заснежени повърхности.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stormtrooper

    0 0 Отговор
    Вярно е, че за екраноплана не са нужни пътища, но това в никакъв случай не е самолет. Не и в класическия смисъл, защото представлява нещо като самолет с много къси крила , намиращ се в режим на постоянно излитане (или постоянно кацане) и поради това не може да се издигне над земята достатъчно високо и да преодолява високи препятствия. Затова сме го виждали да се движи или над спокойно море или над заснежени полета. Като споменах спокойно море- надали ще има приложение за спасяване или в Бреговата охрана.