Наем равен на 179 часа работа в месец

7 Септември, 2018 17:21
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4052
Автор: Милена Богданова

Будапеща се оказа една от скъпите столици за тези, които са решили да учат там. Причината е, че наемите на жилища са изключително високи. От застрахователната компания CIG Pannónia са изчислили, че на студент ще му е нужно да работи 179 часа на месец, за да може да си позволи малък самостоятелен апартамент. Подобна е ситуацията и в повечето централноевропейски столици. Става дума за обзаведен имот от 25 кв.м.

От компанията са направили сравнение на месечния наем на подобен тип имоти в няколко европейски столици. Оказва се, че най-висока рента ще платят студентите, решили да получат висшето си образование във Виена – 870 EUR на месец. Второто и трето място са за Прага и Будапеща, съответно 720 и 520 EUR на месец. Следват Варшава със 720 EUR и Братислава със 470 EUR. На последно място с месечен наем от 340 EUR е Букурещ.

Независимо от високата рента във Виена, месечният наем не е чак толкова висок, тъй като се компенсира от по-високата цена на труда. Ако трябва да се направи сравнение колко часа на месец студент от Виена трябва да прави бургери например, то времето е два пъти по-малко в сравнение със своите колеги от Централна Европа. За австрийската столица то е около 90 часа, а за останалите столици около 180 часа на месец. Основният проблем е в Унгария – бързият ръст на цените на жилищата през последните години доведе и до ръст на наемните нива. Затруднение при наемането изпитват не само студенти, но и работещи.