17 години от терора, променил света (СНИМКИ)

11 Септември, 2018 19:55
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1181
Автор: Денис Джамбазов

Американците отбелязаха годишнината от атентатите от 11 септември 2001 година. Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха двете кули на Световния търговски център, сринати от похитени от терористи самолети преди 17 години, предаде AP.

Възпоменателната церемония започна с минута мълчание и звън на камбани в 8,46 ч. местно време, когато първият похитен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център. Ритуалът се повтори в 9,03 ч. местно време, когато вторият похитен самолет се вряза в Южната кула на центъра.

По традиция на церемонията бяха прочетени имената на близо 3000-те жертви на атентатите, извършени преди 17 години. На нея присъстваха кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, Руди Джулиани, който бе кмет по времето на атентатите, а днес е адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк след Джулиани. Политически речи там не бяха произнесени.

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания почетоха паметта на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година в град Шанксвил в щата Пенсилвания, край който се разби един от четирите похитени пътнически самолета. Предполага се, че терористите са планирали да нанесат удар с похитения самолет срещу Белия дом или Конгреса, но пътниците се разбунтували и в крайна сметка той пада в поле край град Шанксвил.

„Скърбим заедно за всяка майка и всеки баща, сестра и брат, син и дъщеря, които ни бяха отнети в кулите-близнаци, Пентагона и тук на това поле в Пенсилвания. Почитаме жертвата им като обещаваме никога да не се плашим от лицето на злото и да направим каквото трябва, за да опазим Америка сигурна", заяви американският президент.

Снимка: БТА/ AP

Снимка: БТА/ AP

Снимка: БТА/ AP

Снимка: БТА/ AP

Снимка: БТА/ AP