5 Юни, 2020 15:50 16 194 59

Доган се сдоби с ново пристанище чрез измама

  • ахмед доган-
  • росенец-
  • сарай

Всички отговорни институции мълчат ли, мълчат

Доган се сдоби с ново пристанище чрез измама - 1
Снимка: Биволъ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Над двеста метра кей с вълнолом е построен незаконно пред сарая на Доган в Росенец без нито един строителен документ. След това е узаконен и вписан като частна собственост с опашатата лъжа, че е съществувал още през 80-те години на миналия век. Всички отговорни институции мълчат и крият тази безпрецедентна наглост, която е актувана с решение на специална държавна комисия и заповед на заместник-министър, пишат в свое разследване от "Биволъ".

От изданието вече разкриха преди две седмици, че кеят на пристана за лодки пред летния сарай на Доган изненадващо е пораснал между 2016 и 2018 г. с над 200 метра. Това се вижда от сателитни снимки в системата Google Earth. До февруари 2018 м. кеят е дълъг около 50 метра. Ноември 2019 г. към него са пристроени още 220 м. Новото мащабно съоръжение е с обща дължина 270 м. и оформя нова марина, в която могат да се приютят големи яхти.

Февруари 2018 г.

Ноември 2019 г.

За сравнение северното пристанище на Несебър е с вълнолом 183 метра, Поморие – 410 м., кеят на военноморската база Атия – 450 м., пристанище Царево – 240 м., а двата кея на най-прочутата частна марина Диневи са с обща дължина около 500 м. Новият кей на Доган е сравним със съседния кей на нефтеното пристанище Росенец, който също е около 270 линейни метра.

За новите 220 м. градеж не съществува нито един документ за строителство. Няма проект, няма строително разрешение, не е извършван строителен надзор, няма Акт 14, 16 или каквото и да е било от комплекта строителни книжа, изискван по няколко закона. При това става дума за строеж в акваторията на Република България, която все още по Конституция се явява изключителна държавна собственост.

“То там си беше…”

За да узакони заграбената от морето територия фирмата “Хермес Солар” прави изключително нагла врътка: обявява новоизградената част от вълнолома за построена през 80-те години и го вписва като собственост с корекция на стар нотариален акт, претендирайки за фактическа грешка.

Това се вижда в Констативен акт 57 том 9 дело 1759 на Служба по вписванията – Бургас, издаден на 18.03.2020 г., насред най-тежките карантинни мерки. В него се посочва, че съществува “специализиран пристанищен обект” – хидротехническо съоръжение от две основни части, като първата част от 50 линейни метра била изградена през 70-те години на XX-век. На втори етап през 80 години на XX век допълнително са изградени 125 линейни метра съоръжение за защита от север и 85 линейни метра за защита от запад с ядро от стоманобетонови касети, с оформен кейов фронт и стоманобетонова монолитна стена, разделяща вълнолома на две нива, пише в документа.

Всичко написано за втория етап е нагла измама, повтарят от "Биволъ". Строителството на тези допълнителни 210 линейни метра е изцяло извършено след 2016 г.

Посоченият нотариален акт е документ е с невярно съдържание, с който трябва да се занимава прокуратурата. Но преди да се стигне до узаконяването на собствеността с констативен акт, няколко институции са били запознати с намеренията на фирмата “Хермес Солар” да изгради пристанище, дали са положително становище,  има издадена заповед на МРРБ вписване на имота в Кадастъра.

Измамата е узаконена със заповед на зам.-министър​

"Биволъ" се опита да се сдобие и с преписка водена в МРРБ, която предхожда узаконяването на кея и е представена в Кадастъра в Бургас. Става дума за няколко заповеди, решения и съгласувателни писма от края на 2019 г., които бяха поискани по реда на ЗДОИ от Регионалното министерство, но след изтичането на 14 дневен срок не бяха предоставени.

– Заповед РД-02-15-170-13.09.2019 на Министъра на регионалното развитие и благоустройството за назначаване на
Национален експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика (НЕСУТРП) за разглеждане на проект на Специализиран подробен устройствен план – Парцеларен план (ПП) за пристанищната акватория към пристан за яхти и лодки – Отманли, община Бургас, с възложите Хермес Солар ООД.
– Решение на НЕСУТРП, с което е приет проекта на СпПУП-ПП.
– Одобреният Специализиран устройствен план – Парцеларен план (ПП) за пристана за яхти и лодки в Отманли в текстови и графичен вид.
– Заповед N° РД-02-15-186-11.10.2019 на Заместник Министъра на регионалното развитие и благоустройството.
– Писмо на МРРБ с изх. N° 90-05-958.20.11.2019.
– Писмо на Областна дирекция Земеделие гр. Бургас РД-12-03-12-1/18.02.2020 г.

Целият този документооборот почива на фалшивата декларация, че кейовата стена е съществувала още от 80-те години. Той е необходим, за да се впише в Кадастъра незаконнопостроения вълнолом, което се случва със заповед 18-2034-24.02.2020/24.02.2020 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – БУРГАС.  "Биволъ" изиска заповедта, в която са описани документите (виж тук).

Началникът на бургаския кадастър коронясва измамата с вълнолома като намира, че “неотразяването на обекта на кадастъра представлява явна фактическа грешка по смисъла на ЗКИР” и нанася имота с нов кадастрален номер 07079.831.346 с площ площ 5838 кв. м.

Държавата не знае за новото пристанище

"Биволъ" поиска от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предостави наличните там книжа за новия обект, но получи отговор, че след 2016 г. не са постъпвали нови документи, “различни от тези, които са предоставени по повод предходни питания”.

През 2016 Чолаков, който влезе във властта от квотата на Реформаторския блок, предостави на "Биволъ" по ЗДОИ комплект документи с искане да се заличи държавната собственост върху съществуващия тогава кей. След това стана ясно, че той е одобрил искането и е деактувал държавната собственост на яхтеното пристанище.

Отговорът, че нови документи няма, е в противоречие със закона, тъй като Заповед N° 18-234-24.02.2020 на Началника на СГКК – Бургас, е публикувана с уведомления до МРРБ и Областния Управител на Бургаска област. Това е задължително, за да се даде възможност на всички заинтересовани страни да обжалват в 14 дневен срок. Така се оказва, че три месеца след заповедта на Кадастъра, Държавата в лицето на областния управител не знае за нея.

Друга институция, която няма хабер какво и кога се е строило в морето е ДНСК. Оттам отговориха, че не разполагат със строителните книжа и те трябва да бъдат потърсени в Община Бургас. В Община Бургас също няма следа от каквито и да било строителни разрешителни, защото такива не са издавани оттам – по закон компетентната институция за строежи на такива пристанищни съоръжения е МРРБ.

Това обаче не е всичко. В Кодекса за търговско корабоплаване чл.8 изрично е посочено,че крайбрежни терени с цел строителство се отреждат само след предварително съгласуване с Министерството на Отбраната и Министерството на Транспорта,Информационните Технологии и Съобщенията -МТИТС. Освен това ЗМПВВПРБ изисква пристанищата да бъдат регистрирани в публичен регистър. За да бъдат въведени в експлоатация те трябва да бъдат освидетелствани чрез Свидетелство за Експлоатационна Годност чрез съответните упълномощени лица от МТИТС.

Нищо подобно няма, а и няма как да има, защото строителството на това хидротехническо съоръжение е абсолютно незаконно и това няма как да бъде скрито.

Освен това въпросното яхтено пристанище не фигурира в извадката на пристанищната регистрова книга за района на отговорност на ДМА-Бургас( от Държавната Граница и Морските демаркационни линии с Република Турция до паралела на нос Емине.).

То не фигурира никъде и в Заповед Б-3-45 и Разпореждане №1 на Директора на ДМА Бургас от 18.05.2020, за изисквания за осигуряване на безопасността на корабоплаването и определяне на минималното газене в района на отговарност на ДМА-Бургас.

Анклав на беззаконието

Още при строежа на обекта станал известен като “Догансарай” "Биволъ" разкри, че той е в нарушение на нормите за височина по крайбрежието съгласно ЗУЧК. Сградата е проектирана от най-скандалния по бетонирането на българското Черноморие арх. Калин Тихолов, известен още като архитектът на ДПС.

Според строителното разрешително от 2014 г. градата е построена от Главболгарстрой – същата фирма, която се прочу с “подпорния хотел” на “Алепу”.

Извисяващата се на 18 м височина кула в средата на Сарая е квалифицирана от Тихолов като “архитектурен елемент” и недопустимо е узаконена от Община Бургас, въпреки, че това е обитаема част от сградата и не представлява никакъв “архитектурен елемент”. Няколко закона са потъпкани и всички институции си затварят умишлено очите пред грозната картина.

По-късно до сарая на самия плаж изникна двуетажна постройка, за която също няма никакви следи от строителна документация. Нито Областна управа, нито МРРБ знаеха, че на плажа, който е публична държавна собственост, има такъв строеж.

На най-новите сателитни снимки се виждат още няколко сгради, построени в североизточната част на имота. За тях няма никаква информация в Кадастъра, нито пък информация за строителни разрешителни.

Последният публичен скандал около Сарая се случи в Община Бургас, която направи всичко възможно за да деактува публичната си собственост около имота на “Хермес Солар” в частна, за да бъде осигурена пълна недостъпност на крайбрежната зона от страна на граждани. Това влиза в пряко нарушение на Конституцията на Република България, категорични са юристи.

От всичко изнесено дотук става ясно, че територията на “Догансарай” се ползва с особен статут на екстратериториалност спрямо законите и дори Конституцията на страната. Като бонус към институционалната слепота, всички безобразия свързани с Доган имат и особен имунитет срещу медийно отразяване в национален ефир.

Източник: "Биволъ"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bigbb

    10 21 Отговор
    Е гати пича
  • 2 Факт

    127 1 Отговор
    През 90те години на миналия век такива велможи като Доган ги разстрелваха като кучета а сега управляват държавата. Жална ни майка.

    Коментиран от #10, #27, #57

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дельо Хайдутин

    82 0 Отговор
    Пак ще гори сарая.
  • 5 Иво

    98 0 Отговор
    НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
  • 6 Tomb Raider

    92 0 Отговор
    Това вече не се случва и в Африка. Люлката на простотията BG!
  • 7 JERONIMO

    71 1 Отговор
    Tе си строят като в средните векове зайчарници и кейове без никакви документи просто защито имат желание!
  • 8 Ivan

    72 1 Отговор
    Кучета лаят кервана си върви,лошо но това е истината!
  • 9 Матераци

    52 1 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Братле вгледай се бе . Тва е рай на земята , нищо че е за сметка на народа . Дворец собствен кей яхта вълнолом .
  • 10 681

    45 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Именно държавата под формата на НРБ е създала Ахмед Доган. Агент от Държавна сигурност, изпълняващ и днес агентурните си задачи.

    Коментиран от #14

  • 11 Нещастници

    51 0 Отговор
    Е за това герб пак ше спечелят изборите с подкрепата на ДПС! А иначе лицемера ББ не пропуска да плюе по Орешарски и да плаши как БСП ще управлява с ДПС!
  • 12 габровец от варна

    36 3 Отговор
    Кво да се чудя..Навремето имаше един такъв,дето си строеше резиденции дето му хрумне.Сега тоя....Ми нали светлата демокрация го пръкна.Или то само името му демокрация😂😂

    Коментиран от #48

  • 13 РЕАЛИСТ

    43 0 Отговор
    Доган може да прави каквото си поиска. Има запис, как Бойко му целува ръка за генералските пагони. Би било интересно да се види. Иначе Бойко все се хвали как този или онзи искал нещо от него.
  • 14 Последния Софиянец

    41 5 Отговор

    До коментар #10 от "681":

    При НРБ Доган беше в затвора за тероризъм.Взривяваше майки с деца.

    Коментиран от #17

  • 15 Реалист

    39 0 Отговор
    С писане до банановата република-абсурдистан няма да стане.
    Трябва да се съзират определени звена от ЕС парламент като ЕС омбудсман например.
    Но абсурдистан е бита карта и изпята песен.
    Всяка година става в пъти по-зле от предходната.
    Гоним абсолютното 1во място И по самоубийства на ден като се съревноваваме с държави 5-6 пъти по-големи териториално.
    Шахмат.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    Това си мислиш. Всичко беше подготовка за днешната система. Само виж колко са от ДС...., ами всички са от там
  • 18 Шайката на Делянчовци Доганчовци

    24 0 Отговор
    Няма нищо учидващо, това е капка в морето, спрямо пристанището и ТЕЦ-ът във Варна, които се дотират от държавата, а са на Доган...:

    “ 220 млн. лева е заложило правителството за разширяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в района на Варна през следващите 3 години, пише в. „Сега“.

    Парите са от проекта на държавен бюджет за 2020 г., одобрен от кабинета.

    В същата посока са и плановете на дружеството, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който купи ТЕЦ „Варна“ и пристанището на централата. Макар за удълбочаването на пристанището да се говори отдавна, държавни пари се предвиждат за това чак когато то премина в частни ръце, пише „Сега“.

    Средствата ще бъдат разпределени в рамките на 3 години, като през 2020 г. са заложени субсидии от 111 млн.лв, за 2021 г. - 131 млн. и за 2022 г. – оставащите 11 млн. лв.

    „Допълнителните средства за 2020-2021 г. в размер на 220 млн. лв. са за развитие на пристанищната инфраструктура в района на град Варна във връзка със съвременната тенденция за увеличаване големината на корабите, която поставя определени изисквания относно дълбочината на подходите към пристанищните терминали. Тези инвестиционни решения ще позволят бързото изграждане на контейнерен терминал, два терминала за зърно, един за течни товари (сярна киселина) и терминал за петролни продукти“, цитира „Сега“ мотивите на правителството.“
    „... новосъздаденото дружество "Пристанище ТЕЦ Езерово", което още от юли ще започ

    Коментиран от #19

  • 19 Шайката на Делянчовци Доганчовци

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Шайката на Делянчовци Доганчовци":

    ...” новосъздаденото дружество "Пристанище ТЕЦ Езерово", което още от юли ще започне да използва старото въглищно пристанище на варненската електроцентрала за зърнени товари. Това съобщи Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Варна“, притежавана от "Сигда“, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.”

    Коментиран от #21

  • 20 Руснак

    31 1 Отговор
    Той се сдоби с държава ви чак сега ли се усетихте.
  • 21 Шайката на Делянчовци Доганчовци

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шайката на Делянчовци Доганчовци":

    ...” След сделката за 48.5 млн. евро, новият собственик "Сигда“ е инвестирал до момента 30 млн. лв., набавени чрез банкови заеми от Първа инвестиционна банка и Д-банк. С тях са преобразувани да работят на природен газ вместо на въглища три от шестте блока на електроцентралата. Два от тях са ангажирани за студения резерв на електроенергийната ни система и досега са произвели 60 хил. Мвтч електроенергия при петте активации по искане на "Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО). Централата обаче ще получи с над 2 млн. лв. по-малко от договорените 27 млн. лв. от ЕСО, защото при едно от задействанията блокът изключил и държавният оператор трябвало да купи от другаде балансираща енергия. Многомилионни вложения се планирани не само за проекта за разработването на пристанището, но и за самата електроцентрала. От думите на Папазов стана ясно, че се търси инвеститор и за нея.”
  • 22 България

    15 5 Отговор
    Там щяло да е новата военноморска база на Турция изтървахме ги тези менгяни!
  • 23 факт

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    гладен просо сънува

    Коментиран от #37, #40

  • 24 Петко войвода

    19 0 Отговор
    Дай ми старале майко тенката пушка.

    Коментиран от #26

  • 25 Дръндарски небивалици

    18 1 Отговор
    Накрая, ако излезне, че Българската Банка за Развитие ще налива ликвидност в ПИБ, заради рисковите заеми за пристанища на известни лица, тогава се питам с какво обезпечение са били Лондонските фондове, които вероятно са регистрирани на пощенска кутия, в Офшорна зона, или в Лихтенщайн, които се водят “големи инвеститори”, какво точно им е лондонското?!
    Правителството налива 1 млрд за ликвидност на ПИБ, за да може да се разширяват пристанищата на Доган и да се поемат най-ексклузивните сделки и плавателни средства на Прехода?!

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Qwwe

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Ама ха де,обесни го на жалкия българин,той го разбира,но не може да го възприеме.Турците управляват собственната му държава на ганчо,а гледам те тръгнали да говорят срещу Ердоган,защо е бил в Сирия и ква работа имал в Либия,Хафтар мафтар ала бала,е бе ти първо се оправи с ДПС,па после коментирай за Султана в Турция

    Коментиран от #28

  • 28 Белене е бъдещото за Властелина на Енерг

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Qwwe":

    Ама това са пълни глупости?!
    Доган е герой от Рубладжийските комикси, също като Делянчо, а в момента Бойчо се е разкрачил между Изтока и Запада и се изживява, като Международник, Трансатлантик, Собаки Путина..:)
    В Турция се договарят, ама там е по-скоро, като Руска рулетка, видяхме как беше пожертван Лютви...:)
  • 29 Гост

    14 3 Отговор
    Доганя командва 80 процента от държавния това трябва да е ясно и на децата в градините тука е кажи речи пак Турция.
  • 30 Къде е Държавата

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дръндарски небивалици":

    “ От Антикорупционния фонд поставят въпросите:

    1. Щом блокове 4, 5 и 6 са щели да се ползват в следващ регулаторен период, то кои блокове ползва ТЕЦ "Варна" в настоящия период, при положение, че другите му три блока са изведени от експлоатация?

    2. Кои са трите ремонтирани блокове, с които ТЕЦ разполага към момента, при положение, че блокове 4, 5 и 6 ще се ремонтират през 2020 и 2021 г., а блокове 1, 2 и 3 не са в експлоатация?

    3. На какви обективни факти се базира становището на КЕВР, че дружеството е подсигурило безпроблемно изпълнение на договорите за студен резерв?

    4. Възможно ли е ТЕЦ "Варна" да отговаря за осигуряване на студен резерв и от там за енергийната сигурност на страната посредством блок, който, по данни на ръководството на ТЕЦ-а, е неуправляем и чието техническо състояние се поддържа с „налични материали“ и „собствени сили“?

    „Продължаваме да призоваваме държавните институции за отговорни действия във връзка както със сигнала на АКФ, така и с този на чешкия сенатор,“ подчерта в заключение Бойко Станкушев.”
  • 31 Асанчо

    6 3 Отговор
    Чакайте това не е всичко сега ще строи джамия и там ще ви потурчва ще слагате чалмите в Дръндар ги шият в момента кадъните да сте мислили навреме.
  • 32 фен

    12 2 Отговор
    Тоя се не наяде!
  • 33 Конституционен

    12 2 Отговор
    Вместо да ги гонят с дреболии да им закрият партията и изгонят и вкарат в затвора, турците които им беше направена партия дпс. Докато имат закрилата на правителството ще е така.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хелоу

    6 1 Отговор
    Институций, има за обикновения човечец,че за една барака на село му искат проект и една шапка пари.Какво е виновен Доган, каквото поиска му се дава.Докато има гъзолизци ще е така.Разбирам ги Макетата, че неискат да ги наричат Българи.Същата помия и там съществува.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хахахи

    4 2 Отговор
    Защо никой не раследва ?? Нали има уж раследващи журналисти.Пуска се една партенка и до там, смешни сте.!
  • 42 Само питам

    5 2 Отговор
    Още ли сме под Турско или имаме само Присъствие ?

    Коментиран от #47

  • 43 Кариерно развитие

    5 0 Отговор
    Мислех да се реализирам като банкер или бизнесмен, ама като гледам картинките ша ставам хидроинженер.
  • 44 Стунджи

    7 0 Отговор
    Алюююююююююююююююююююююююююю,Каскетя, ко шъ речеш по горе написаното?Или ти не се занимаваш с нарушенията от ДПС и Пеевски? Добре,че не е на някой друг,че щеше да стовариш там цялата жандармерия,специалните служби и ДАНС да правят обиски! Да вземеш да разследваш тия бандити и тулупа и да се гръмните сите!
  • 45 Лекар БГ

    6 0 Отговор
    НЕма суджуци.НЕма това-онова.Султан е това!
    Каскет,НАП,ДАНС,Държава-раята трае и плаща за една нечувана наглост и арогантност.Безумие на днешната България.
  • 46 Алеко КАН

    3 0 Отговор
    Зaд ДПC и Дoгaн кoитo ca прoдукт нa ДC , a тя нa cвoй рeд e прoдукт нa Руcкaтa ДC /oт нeя e cъздaдeнa 1879г/ и пo къcнo КГБ - НO , aкo имaхмe cвeтнaт нaрoд нeпoдaтлив нa руcкитe мaнипoлaций нa иcтoриятa , нaрoд кoйтo щe зaщити турcкитe cи cъгрaждaни , a нe мълчaливo дa глeдa кaк ДC/КГБ/ им cмeня имeнaтa - ТO ceгa нaшитe турци НЯМAШE cтрaхливo и мaлoумнo дa прeизбирaт "cвoятa" ДПC , и c тoвa дa прeвръщaт Бългaрия в нaй-кoрумпирaнaтa и бeднa в Eврoпa!
  • 47 Алеко КАН

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    Жестоко си се объркал/или мамиш/ - не "под турско" , а определено не сме излизали от руско владичество - доказателството е 30 години комунистически падишах и управлението му!
  • 48 Алеко КАН

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "габровец от варна":

    Не светлата демокрация го е пръкнала , а комунистическата Държавна Сигурност - тя имитира демокрация вече 30 години , чрез комунистическия падишах! Ама народа е много "умен" - затова така!
  • 49 Алеко КАН

    3 0 Отговор
    ДПС/ДС/ запали огъня на корупцията и 30 години го подклажда в България , а иначе на ужким пази правата на българските турци , а реално пази основно циганите!
  • 50 такава по голяма

    2 0 Отговор
    грозотия на Морето няма!Ама няма още минаре....
  • 51 Иванов

    3 2 Отговор
    "Бивол" обичат да пишат само за едни и същи хора, но се правят на слепи за злоупотребите на други подсъдими лица като Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Цветан Василев, Христо Иванов и сие... Защо ли? Явно парите си заслужават!

    Коментиран от #52

  • 52 Алеко КАН

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Иванов":

    Изброените от теб не управляват България и затова Бивол за сега не ги разследва! Журналистиката милееща за народа си - разследва схемите на управляващите партии и олигарсите им!
    Или си прост - или се опитваш да мамиш - народа!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Emo

    2 0 Отговор
    İnteresno no v TUrkiyata nikoy ne go pocita i brisne....toy e nekakiv metis katir+akula+grizli....i malko 55% yliecen kopoy
  • 55 Тяната

    1 0 Отговор
    Доган управлява цялата държава
  • 56 София Тайгърс

    1 0 Отговор
    Има пари Доган за това така става.
  • 57 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    През 90те такива като доган бяха агенти на ДС !!!
  • 58 rosa gerbeva ot dps

    1 0 Отговор
    Дрaги cъceлци,
    щe ни къпят бeз caпун oщe пoнe 20 гoдинки. Тe cи имaт плaн зa 50 гoд, минaхa 30 e caмo oщe 20. Измиcлили ca oщe прeз 1984-1987, имa cи и имe. Кaк дa oткрaднaт кинти, кaк дa ce cъздaдaт пaртийки c тeхни хoрa, кaк дa ce привaтизирa, кaк дa ce лъжe oбщecтвoтo, кaк дa ce взeмaт избoри c измaмa, кaк дa ce мaми.....

    Плaнa им e тoлкoвa пeрфeктeн, 4e cи имaт и избрaни милиoнeрcки eшaлoни, 1 ви, 2 ри, 3 ти кoитo щe ce cмeнят пo cцeнaрий. Cлaв40 e oт трeтия, идвa cкoрo. Щo ли cмe 92% eнeргoзaвиcими oт брaтcкaтa cъвeтcкa cтрaнa. Кoмунизмa cи упрaвлявa и зaбoгaтявa, тoй cи e тaкъв, идвa дa oткрaднe, дa измaми дa пoгуби(убиe). Кoмунизмa - caтaнизмa cи e aл4eн, тoй иcкa вcи4кo a cлeд нeгo - пoтoп.

    Нaрoдa ни e приcпaн, cтрaхлив, никoй нe вярвa нa другия, бeдeн, oгрaбeн, нaд 100млрд Eврo зa oткрaднaти зa тeзи 30 гoдини. Cлeд тoзи плaн идвa друг, пaк зa 50 гoдини нo c глaвни гeрoи тeхнитe внуци и прaвнуци милиoнeри и милиaрдeри. Гocпoд дa ни oпaзи! Вcи4ки щe бъдeм cъдeни oт Нeгo, и ниe и тe. Мнoгoтo минa, мaлкoтo ocтaнa, ocoбeнo cлeд кaтo прeхвърлиш 50 тaкa. Рaдвaйтe ce нa живoтa и бъдeтe иcтинcки хoрa c дocтoйнcтвo и мoрaл.
  • 59 Вангелия

    0 0 Отговор
    гледам и се чудя на всички дегенерати дето толкова усърдно има няма от 1 месец се съдират от "гражданска съвест", кат че досега са били на Луната.... все пак всичко направено ще остане, защото никой с него нищо няма да отнесе ..