Last news in Fakti

7 Декември, 2012 16:27 5 388 0

Домът на българския футбол (част II)

Екипът на Факти.бг  продължава да представя на своите читатели стадионите на тимовете от "А" футболна група. 

Лудогорец Арена - Разград

Лудогорец Арена в гр.Разград е клубният стадион на действащия шампион на България - ПФК Лудогорец Разград. Името си получава след сесия на Общинския съвет през май 2011г., стадион „Дянко Стефанов” е преименуван на стадион „Лудогорец Арена”. Идеята възниква 2 месеца по- рано. Собственикът на клуба Кирил Домусчиев влага 10 000 000 лева за изграждането на стадиона, който отговаря на четвърта от всичките 5 категории на УЕФА. Предвиден е с капацитет от 8 000 места за зрители и 1500 паркоместа и оборудван по всички съвременни стандарти. Цялостното обновяване на градския стадион е за в края на 2012 година.

 

Стадион "Българска армия"

„Българска армия“ е клубният стадион на ЦСКА.  Намира се в Борисовата градина в центъра на София. Стадионът е собственост на Министерството на спорта. Стадионът разполага със зала за пресконференции (с безжичен интернет), която е с капацитет 80 места, зала на ветераните, където се организират срещи, коктейли и др. На „Българска армия“ се помещава и Музеят на славата на ЦСКА, където са изложени всички трофеи, спечелени от отборите по футбол, баскетбол и др. Към 2009г.  има 22 015 седящи места, разпределени в 4 сектора - Сектор А (6417 места), Сектор Б (4889 места), Сектор В (5689 места), Сектор Г (5020 места). Покритите места на стадиона са 2100. Игралното поле е с дължина 105 метра и ширина 66 метра. Стадион „Българска армия“ не получава лиценз за провеждане на срещи сезон 2010/11, за това ЦСКА играе своите мачове през есенният полусезон на стадион „Васил Левски“. В началото на 2011 се извършва ремонт на стадиона, като в сектор А са сложени 2500 нови седалки, а в останалите сектори са заменени счупените седалки. Поставени са нови огради, замазани са пукнатини в конструкцията, заменени са тунелите с нови. На 13 април от пресслужбата на министерски съвет излезе съобщение че стадионът и базата в Панчарево ще бъде отдаден на ЦСКА за срок от 20 години, ако отборът погаси оставащите си задължения към държавата.

 

 

 

Лазур - Бургас

Лазур е български стадион, намиращ се в квартал Лазур в Бургас. . Построен е през 1967г., а през 1997г.  е основно реконструиран. Официалното му откриване след реконструкция е на 13 април 1997 г. Северната и южната трибуни са с козирки, под които са раэположени 10 000 седалки. Размерите на игрището са 116 х 78 метра. До 2002г. г. стадионът се казва Нефтохимик, а след това - Нафтекс. През 2006 година стадионът е преименуван на сегашното си име. След закриването на футболен клуб Нафтекс той остава притежание на другият елитен бургаски тим. На него играе както ПФК Черноморец, така и отбори, които домакинстват там на мачове от евротурнирите.  През 2010 става най-добрия стадион в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

Стадион "Христо Ботев" - гр. Пловдив

Стадион „Христо Ботев“ е вторият по големина стадион в Пловдив с настоящ капацитет от 22 000 места. Той е дом на Ботев Пловдив. Намира се в квартал Каменица. Изграден е в периода 1959г.-1961г. на мястото на бившето парк-игрище „Св. Августин“  (1923г.),  което е било собственост на Католическия колеж (1884г. - 1948г.).  Поради тази причина съоръжението е популярно и с името „Колежа“. Официално е открит на 14-ти май 1961г. и първоначално е разполагал с 35 000 седящи места. Капацитетът му е намален до настоящия размер след частичен ремонт през 1993г. Рекордна посещаемост на съоръжението е 40 000 зрители на 27 февруари 1963г. в мач  от турнира за Купата на националните купи между Ботев (Пловдив) и Атлетико Мадрид.

Стадион "Христо Ботев" - гр. Враца

"Христо Ботев" е многофункционален стадион във град Враца. В момента се използва главно за футболни мачове. Принадлежи на ФК Ботев (Враца). Построен е през 1948 г. Има капацитет от 32 000 души. През 2008 г. е ремонтиран на стойност 150 000 евро и в момента има 6000 седалки, разпределени в 3 сектора. През юни 2009 г. е одобрен нов план за реконструкция на стойност 120 000 евро, според който ще бъдат поставени още 6000 седалки.

 

Стадион "Тича" - гр. Варна

Стадион "Тича" е разположен в североизточната част на град Варна. На стадиона домакинските си мачове играят футболният отбор "Черно море". Капацитетът на стадиона е 12 500 зрители. Стадион „Тича“ е построен през 1968г.  с доброволния труд на стотици фенове на ПФК „Черно море“. Трибуните са с общ капацитет от 12 500 зрители, като северната трибуна, където се помещава агитката по време на мачове, побира около 4 000 души. Южната трибуна, която в по-голямата си част е закрита, побира 4 150 души. За северната и южната трибуна има отделно обособени входове, а за сектора за гостуващите — отделен вход. Така наречената „клетка“ достига капацитет от 400 души. 

 

Стадион "Миньор" - гр.Перник

Стадион „Миньор“ е комплекс от футболен терен, трибуни и сгради. Тук играе своите мачове футболен клуб ПФК Миньор (Перник). Преди да бъде построен стадион „Миньор“", на негово място е имало друго игрище от подравнена сгурия, на което футболните клубове от Перник и областта са играели своите мачове. Последният двубой, който се провежда на този терен е през 1951 г. срещу украинския Шахтьор (Донецк). рез същата година започва изграждането на новия стадион „Миньор“. Докато върви строежът, футболният клуб играе своите срещи на игрището в кв. „Бела вода“, при бившия концентрационен лагер, който се е намирал в местността. Първоначално основните строилтели на стадиона са били редови граждани и ученически бригади, които давали доброволни трудови наряди. Впоследствие се включват и специални строителни войски, които привеждат съоръжението в завършен вид. Откриването на стадион "Миньор" се състои на 30 май 1954 г. Първият изигран мач на новия стадион, Миньор губи от ВМС с 1:2. През годините съоръжението е наименувано стадион „Георги Димитров“ и „Стадион на мира“, за да се стигне до днешното име стадион „Миньор“. Капацитетът, проектиран при построяването е 19 000 места, 6 000, от които седящи. В наши дни, след редица реконструкции, трубуните на стадион „Миньор“ побират около 6000 зрители. Предстои да се изготвят проекти за цялостна рекоснтрукция и обновяване на съоръжението.

Градски стадион - гр. Гоце Делчев

Градският стадион в гр. Гоце Делчев е дом на ПФК Пирин (Гоце Делчев). Участващите за първи път в "А" група Пирин успяха да получат лиценз за домакинства на Градския стадион само дни преди началото на футболното първенство. Стадионът бе реновиран преди няколко месеца като бяха сменени седалките на трибуните, бяха подновени съблекалните, административна сграда и пространство около терена.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА