Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 18:24 3 357 8

Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът

  • валдас дамбраускас-
  • бруно акрапович-
  • лудогорец-
  • цска-
  • битка за титлата-
  • efbet лига

В ЦСКА още утре може да получат частичен отговор на въпроса дали могат да отправят предизвикателство към действащия шампион

Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът - 1
Снимка: Спортал

Валдас Дамбраускас или Бруно Акрапович - това е въпросът, големият въпрос, чийто отговор ще научим някъде в началото на лятото. А може и по-рано, ако някой измежду Лудогорец и ЦСКА успее да се откъсне пред останалите отбори в efbet Лига, която се поднови днес от 17:30 с мача между Ботев (Пловдив) и Арда. Разбира се, респект и към Локомотив (Пловдив) за представянето им дотук, но поне към момента е трудно да се повярва, че те могат да се борят за титлата.

В този анализ, започвайки по този начин, в никакъв случай не се пренебрегва ролята на футболистите на Лудогорец и ЦСКА, но е факт, че в последните години футболът се превърна в игра на треньорите, на мениджърите, което направи по-малко важни индивидуалностите на терена. Те бяха заменени от силни колективни елементи. Възможно е това след години да се промени, защото в тази велика игра цикличността е често явление.

Сблъсъкът между литовския треньор на Лудогрец и босненският такъв на ЦСКА ще е интересен по няколко причини, като първата, която се набива на очи, е, че в България отдавна не е водена битка за титлата между специалисти, които са се доказали и имат успехи като треньори. В това отношение Акрапович може би ще има неистова мотивация, защото досега в кариерата си е печелил само национални купи, но не и първенство.

На второ място няма как да не се отбележи, че това съперничество, когато отборите се изправят един срещу друг, ще противопостави два различни стила. Валдас Дамбраускас навсякъде, където е работил, е налагал футбол с много подавания, постепенно изграждане на атаките и осезаемо използване на типични крила в система 4-2-3-1. Бруно Акрапович, от своя страна, очевидно предпочита директния футбол, с бърз преход между линиите и когато противникът има силни индивидуалности с повече мисъл за защитата и контраатаки, включително с активното участие на халф-бековете в системите 3-4-1-2 или 3-5-2.

Няма как да не бъде отбелязано, че и двама наставници разполагат с много качествени футболисти и това допълнително привнася интерес към очертаващия се пряк сблъсък за титлата, както и в частност в мачовете между двамата тима.

Ако приемем, че инициативата е в Дамбраускас и Лудогорец, защото във временното класиране водят с 6 точки на ЦСКА, то Акрапович има някои свои предимства пред литовеца. Източноевропеец е, всичко в нашата част от Европа му е ясно и познато и работи в българското първенство от 4 години. Добре разбира къде е попадал в момента, какво се очаква от него, какво може да очаква от съперниците на ЦСКА и още куп дребни детайли, които обаче са много важни във вътрешните първенства.

Всички тези неща при Валдас Дамбраускас ги няма. Освен това, той е човек със западен начин на мислене, възпитание и маниери, а такива хора в България никога не са имали успех. Дори българи, живели предимно в чужбина, са се проваляли гръмко на българска почва. Пример в това отношение е Павел Дочев, който изкара само няколко месеца в ЦСКА.

Литовците са доста по-близо до западната същност, отколкото до източната. Освен това треньорът на разградчани е пребивавал във Великобритания, където е получил своето висше образование.

В ЦСКА още утре може да получат частичен отговор на въпроса дали могат да отправят предизвикателство към действащия шампион. "Армейците" се изправят срещу Славия в мач, който крие известни опасности за възпитаниците на Бруно Акрапович. Известно е от години, че срещу "червените" всички се хвърлят на макс, което е нормално, защото все пак става въпрос за най-титулувания български футболен клуб, а от друга страна Славия отчаяно се нуждае от точки, тъй като е на предпоследното място във временното класиране.

Друг проблем за "армейците" може да е теренът на стадиона в Овча купел. В София поваля сняг вчера, а температурите и днес са, и утре се очертават минусови. Вероятно тревата няма да е в най-доброто си състояние и също така е вероятно ЦСКА да не могат да комбинират особено бързо помежду си, каквато по принцип е идеята на Акрапович. Това ще поизравни силите в мача и решаващи за крайния изход ще се окажат детайлите - като например добрата игра на статични положения.

"Червените" имат и известни кадрови проблеми. На практика за утрешния мач не разполагат с нито един типичен дефанзивен халф, който да внася сигурност пред защитата на тима. Ситуацията е такава, понеже Амос Юга е наказан заради червения си картон в дербито с Левски в последния за отбора мач за 2020г., а Жеферсон, който бе успешно преквалифициран от краен защитник в опорен полузащитник, е контузен. Със заминаването за Болоня на Валентин Антов, който можеше да запълни дупка в центъра на терена, опциите за Акрапович съвсем се изпариха, и то далеч не по негова вина. Този дефицит на дефанзивни полузащитници присъства в тима от Борисовата градина още от изминалото лято, когато след раздялата с Кристиян Малинов и Рубен Пинто, ЦСКА привлякоха Юга и Санкаре (последният също продаден наскоро), но без на самите тях да се осигури реална конкуренция. А без достатъчно конкуренция на всеки пост трудно се постигат успехи. Във футбола вече всяка една позиция е невралгична.

И така в утрешния мач в центъра на терена за "армейците" вероятно ще започнат Тиаго Родригрес и Адалберто Пеняранда, което крие сериозни рискове, защото и двамата са футболисти с подчертано офанзивни качества.

За Лудогорец сезонът в efbet Лига се подновява в понеделник с домакинство на Етър - също отбор, който се бори за своето оцеляване. Във вчерашния мач за Купата на България срещу Спортист Своге "орлите" загатнаха, поне схематично, как ще изглеждат през пролетния полусезон. Дамбраускас не изневери на любимото си 4-2-3-1, в което важна роля по всяка вероятност ще имат крилата Кирил Десподов и Бернард Текпетей. Всички предпоставки сочат към това, че разградчани ще стартират с победа при подновяването на шампионата. Във футбола обаче сме виждали какви ли не изненади. Етър, които са последни във временното класиране, подобно на Славия осезаемо се нуждаят от точки. В последните мачове за 2020г., когато и на практика бе назначен Александър Томаш за старши треньор на Етър, великотърновци записаха няколко победи със сухи мрежи и дадоха заявка, че ще се борят за оцеляването си в елита с всички сили. От друга страна, пристигането на Димитър Бербатов при "виолетовите" като помощник на Томаш, също може да е оказало положителен ефект върху тях и те да затруднят Лудогорец.

Предстои да видим какво ще се случи в битката за титлата, в битката за оцеляването в елита на всички други фронтове. Едно е сигурно - ще бъде много, много интересно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    5 13 Отговор
    Петревеееееее, ти “големият” специалист по всичко! И на теб ли трябва да се обяснява как се изписва този отбор?!? ТИРЕ, ТИРЕ Петрееееееееееееееееее!!! цецка-ТИРЕ-Ловеч- Микре-Етрополе-София! Петреееееееееееее, ТИРЕ, ТИРЕ Петрееееееееееееееее!
  • 2 ареуйах

    7 3 Отговор
    Как може да не слага вековника от Подуене в сметките? Това е безобразие да не се обръща никакво внимание на галеника на всички власти.
  • 3 Прост народ слаба държава

    7 3 Отговор
    Едва ли има някой който не знае как Лудогорец става шампион последните седем години

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Бай

    3 0 Отговор
    Българин трябва да е
  • 5 ЭЭЭЭ

    2 3 Отговор
    А Левски-Спартак-Пощенец-Динамо,Витоша?Кое е правилно,отворко?
    Към пост № 1
  • 6 boyde

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Прост народ слаба държава":

    Така е, всички знаем - със 7- 10 точки преднина!
  • 7 Селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Прост народ слаба държава":

    За лудогорец не знам но знам за левски и цска /като почнеш от генерали през политбюро та стигнеш до пеевски и божков/
  • 8 Бруно Акрапович

    1 0 Отговор
    Искам си обратно в локомотив Пловдив