ФАКТИ.БГ

Георги Василев за ФАКТИ: Около ЦСКА има оптимистична атмосфера, Акрапович налага стила си

''В ЦСКА най-добре си знаят каква е ситуацията при тях и доколко са в състояние тези 6 точки разлика да ги преодолеят'', каза Гочето относно шансовете на ''армейците'' в битката за титлата с Лудогорец

Публикувана: 12 Февруари, 2021 14:22
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2601
Георги Василев за ФАКТИ: Около ЦСКА има оптимистична атмосфера, Акрапович налага стила си
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Днес е дългоочакваният ден за милионите български футболни фенове. Колкото и негативни наслагвания да има около българското футболно първенство, това не може да промени факта, че то вълнува най-много родния фен и е най-чакано. Efbet Лига се подновява днес от 17:30 с мача между Ботев (Пловдив) и Арда. За да подгреем за старта на шампионата, от ФАКТИ разговаряхме с един от най-големите български треньори, постигнал успехи с Етър, ЦСКА и Левски, но и направил име в Германия с Унион Берлин. Да, именно за Георги Василев-Гочето става въпрос. С него обсъдихме актуалната ситуация и това, което предстои да ни представят преди всичко грандовете в Българския футбол - ЦСКА, Левски и Лудогорец. Повече може да научите в следващите редове.

- Г-н Василев, подновява се елитният футбол у нас. Нека да започнем разговора от първия във временното класиране - Лудогорец. Какво очаквате от разградчани при новия им треньор Валдас Дамбраускас на база това, което сте добили като впечатления до момента?

- Нямам кой знае какви впечатления от тази пролет с присъствието на новия треньор. Вчера гледах мача им със Спортист Своге и няма кой знае каква голяма разлика в схемата, в тактическите изисквания. Изпълнителите са същите, с изключение на кипъреца (б.р. Пиерос Сотириу), който влезе в края на мача.

- Чисто стилово забелязахте ли някаква промяна?

- Стилово може би да. Тенденцията, силните им моменти, това беше стабилното владеене на топката. Сигурното владеене и това, че като "котка с мишка" си играеха с противника. Не беше чак толкова отчетливо, но имаше симптоми на такова по-трайно владеене на топката. Есента много лесно я губеха и за това много колебание имаше в играта им в много от мачовете. Сега като че ли има по-добра връзка с нападателите. На мен ми се струва, че все още в защита при срещи с по-сериозни противници ще имат проблеми. Крайните защитници са ясни там, но централните им защитници или все още не са достатъчно адаптирани, или има нещо, което не е изяснено. Те обаче имат достатъчно резерв.

- Персонално за Валдас Дамбраускас според Вас може ли по-западната му същност да му изиграе лоша шега в България? Той е литовец, а те са по-северни хора. Освен това, завършил е образованието си в Англия. А пък тук на Балканите знаем, че порядките са по-различни и специфични.

- Не е лесно в Лудогорец при тези високи изисквания, при тази селекция с много финансови ангажименти, един човек да наложи свето. Всички хора там са със самочувствие, със свои претенции и със свои виждания. Никак не е лесно за него. Пък и за предишните не беше. В Лудогорец досега повече вирееше българин, който лесно проникваше, внедряваше се и се съобразяваше с тези изисквания. А всеки един, който се появява със самочувствие... Мисля, че и чехът, който беше, и той го изпита на гърба си. Получава се в един момент една такава война, макар и да е силно казано, но не могат максимално да се синхронизират. Аз мисля, че и литовецът ще бъде подложен на този натиск. От една страна са големите вложения и изисквания, от другата страна е играта. Знаете, търпението не е вечно във футбола. Докато не проличи, че има налагане на стил, който отчетливо на терена се вижда, че съществува и се възприема, ще му бъде и на него трудно.

- Локомотив (Пловдив) в контролите записаха само победи. Можем ли да приемем това като заявка от тяхна страна, че могат да се борят за титлата?

- Локомотив (Пловдив) има стабилен отбор, който набра и достатъчно самочувствие. Мисля, че съществува при тях тази нова атмосфера за гонене на високи резултати, в това число и пълноценното им участие в шампионата като конкурент в битката. Настъпиха промени при тях, от гледна точка на смяна на треньора, но все пак отборът се запази и помощник на бившия треньор го води. Той (б.р. Александър Тунчев) добре познава и стила, и най-вече футболистите. Мисля, че и през пролетта Локомотив (Пловдив) ще бъде един от трудните противници за традиционните лидери.

- В ЦСКА също се справиха добре в контролите, не допуснаха загуба и допуснаха много малко голове. Имаше и не малко трансфери - и изходящи, и входящи. Ще могат ли според Вас да са конкурентни на Лудогорец и да стане истинска борба за титлата между тези два отбора?

- Ако се следят медийните изяви и коментарите, аз мисля, че много очакват това да се случи. Има една оптимистична обстановка и атмосфера около ЦСКА, която се създава най-вече и от медиите. В ЦСКА най-добре си знаят каква е ситуацията при тях и доколко са в състояние тези 6 точки разлика да ги преодолеят. Те разчитат, от една страна, на това, че Лудогорец все още не е този Лудогорец, който сме свикнали да гледаме. От друга страна 6-те точки са факт и това не е малко в нашето първенство.

В ЦСКА се случиха промени в състава. Трансфери на футболисти, които излязоха и такива, които влезнаха сега. Влизането на нови футболисти в даден състав не е чак толкова лесно, ще им трябва време за адаптация. При "армейците" сякаш зимата беше най-активна, най-живееща в "мъртвото време" без мачове. Другото е присъствието на треньора Акрапович, който налага своя стил, своите разбирания за играта и смятам, че есента в някои от обнадеждаващите мачове той показа, че ще се придържа и ще налага това, което може да му носи успех. Резултатите не бяха никак лоши. Фактът, че ЦСКА играха в контролите с отбори, които не са кой знае какви известна имена, показва, че той явно целеше да обиграва, да усъвършенства това, което иска да наложи.

За мен ще бъде интересно. И единият, и другият отбор имат нови треньори. И в двата отбора има достатъчно качествени футболисти. При Лудогорец дълго време отсъстваше важен човек - Вандерсон, който сега се възстановява. Вчера не игра, но той е много важна фигура в техния отбор. При ЦСКА е излизането на Антов. Аз мисля, че в тази зона те все още не са сигурни кой и как ще го замести според системата, която налага Акрапович. Чувствам, че все още има нещо, което им липсва в тази зона на централните защитници.

- Точно това се канех да Ви питам. В такава схема с трима централни защитници, с каквато играят ЦСКА, напускането на един от титулярните ще се усетили толкова осезаемо, както би се усетило, ако са само двама?

- При всички случаи ще трябва да се търси третият, с оглед системата, която се налага.

- Пламен Гълъбов?

- Аз усещам, че търсят и друг човек. В последните няколко мача, в които ЦСКА играха в този вариант с трима централни защитници, че е толкова утвърден и толкова усъвършенстван, и да кажем, че сега отсъствието на Антов изключително ще повлияе, мисля, че е грешно. Те играят по този начин, откакто дойде Акрапович, а те нямат кой знае колко мачове под негово ръководство. Ща намерят решението - дали ще е с Гълъбов, дали ще е с ново присъствие и съм сигурен, че босненецът 100% ще играе в този вариант с трима централни защитници.

- В Левски също взеха няколко нови. С този състав и треньор имат ли потенциал "сините" да атакуват поне Купата на България, защото в първенството ще им е трудно да мислят за нещо повече от място в шестицата?

- Имат доста негатив като точки. Да се каже, че всичко при тях се е променило в позитивен облик... Аз не бих се ангажирал да го кажа. Левски все още страда от доста неща, които останаха зад гърба им. Все пак си личи, че крачка по крачка вървят напред. А докъде ще им стигнат силите, аз мисля, че с още първия мач за Купата до голяма степен ще предопределят своите амбиции в този турнир. Те играят на собствен терен с един много труден противник - Берое, който също сигурно има такива амбиции. Та, още тогава ще се разбере дали ще остане тази цел или ще трябва да се ориентират към бъдещето в Левски. Първо, да завършат това първенство по най-добрия начин от позицията, която заемат, т.е. да се изкачат напред в класирането и, разбира се, да се стягат за новото първенство, където би трябвало да са с много повече амбиции.

- Вие сте голяма фигура в историята Етър. Отборът в момента е на последно място в еfbet Лига, но още зимата, след пристигането на Александър Томаш на поста старши треньор, имаше известен прогрес в резултатите на отбора. Сега и Бербатов влезе в треньорския щаб на великотърновския тим. Мислено правя аналогия с фактора Ибрахимович в Милан, само че Берба е в друга роля. Та, може ли Бербатов, с присъствието си, да е вдъхновител за Етър по пътя към оцеляването в елитния ни футбол?

- Малко настрана стоя тук аз, но следя какво става. Доста еуфория имаше около привличането на Бербатов в треньорския щаб. Томаш най-добре знае каква е целта му. Това е повече за повдигане на самочувствието. Доколко ще повлияе това на отбора, както казват: "Видовден идва", ще видим. Предполагам, че треньорският щаб си е направил добре сметката. Привлякоха и няколко футболисти, които като имена не може човек да каже, че това са класни футболисти, които са дошли от еди-къде си. Непознати хора са, лично за мен, но по всяка вероятност са преценени качествата им и решението е и според възможностите на клуба, защото Етър няма кой знае какви финансови възможности, за да прави големи трансфери. Факт е, че са на последно място, но в последните кръгове направиха нелоши резултати, като именно това създава надеждата, че Етър може да направи тази кралимарковска крачка напред, за да се измъкне от тази ситуация. Въпреки че още от началото програмата им е доста напрегната и тежка. Освен че трябва да печелят точки, трябва да разчитат и на това противниците им, които са над тях, да губят. А аз забелязах, че всички тези отбори над тях предприеха доста сериозни мерки по селекцията т.н. Битката за оцеляване ще бъде сериозна.

А иначе, Вие сравнихте Бербатов с Ибрахимович, но това са две различни неща, защото Ибрахимович влиза и вкарва голове, а Бербатов не може това да го прави вече.

- Така е, макар и аз да имам предвид конкретно ефекта от присъствието му там. Все пак е голямо име и би трябвало да вдъхновява.

- Да, еуфория, повече еуфория. А и, вижте, Етър е достатъчно традиционен и авторитетен като отбор, като имена, които са минали през него, за да се стъписва от имената на футболисти. Да не забравяме, че в най-силните години на Етър тук имаше плеяда от национални състезатели.

- Очаквате ли някой от тимовете да е приятна изненада тази пролет?

- Нямаме достъп до толкова информация. Почти всеки път, когато има пауза - от един към друг полусезон, или от едно първенство към друго, надеждите са свързани с нови имена, с нови селекции. Не бих казал, че някой ярко ще се открои, ще направи някакъв сериозен бум и ще промени представите ни. Струва ми се, че ЦСКА остана най-много на фокус със селекцията, която направи.

- Като Ви попитах това си мислех за Ботев (Пловдив).

- Там най-малко информация имам. Знам, че има амбициозен, финансово стабилен човек, който влиза в управлението, който прави нестандартни неща - например с представянето на отбора онзи ден. Както и с трансферната политика. Излязоха футболисти от школата на Ботев и отидоха в Дания. При тях дойдоха футболисти от скандинавски страни. Интересно е това нещо, но не гарантира, че там ще е бумът. Още днес ще видим в мача им с Арда, любопитството е голямо.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БАЧУ
1 Отговор
Георги Василев:най-добрия тренер в нашия футбол.

Оценка:
-2 +2

Левски 1914
2 Отговор
Петее каквото и да пишеш , който и да питаш Литекс - ТИРЕ - МЕНТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ цска , цска ФАЛИРА.

Коментиран от #4


Оценка:
-7 +3

Бивш левскар
3 Отговор
След гнома тирета ще има и отпред и отзад.

Оценка:
-5 +3

Влади Ангелов
4 Отговор

До коментар #2 от "Левски 1914":


Ти си пиши анонимно в нета. На никого не пречиш.

След ФИФА и КAC вeчe признa ЦCКA Лoзaнa 2021-02-10 23:52:03 Тoвa стана яcнo oщe прeди 8 мeceцa cлeд кaтo ФИФA ce прoизнece oкoнчaтeлнo .ФИФA cтoи нaд вcички футбoлни фeдeрaции, и кoнтинeнтaлни, и мecтни: "Световната футболна централа ФИФА приема сегашния клуб ЦСКА-София като правоприемник на клубa, който бе обявен в несъстоятелност, става ясно от нейно официално решение. ФИФA: "ЦCКA-Coфия e ЦCКA. Като краен резултат председателят на комитета Анин Йебоа oтcъждa, че на базата на документите НЯМA ДРУГA AЛТEРНAТИВA да заключи OКOНЧAТEЛНO, че новия клуб ПФК ЦСКА-София е спортен наследник на ПФК ЦСКА София. ЦCКA-Coфия e ЦCКA."

Юридичecки журнaл “ЛEГAЛФУТБOЛ” - “Нoвият клуб имa cъщитe coбcтвeници кaтo ПФК ЦCКA (Coфия); изпoлзвa cъщитe цвeтoвe, eмблeмa, cтaдиoн, лoгo и уeбcaйт, приeмaйки cпoртнaтa иcтoрия нa ПФК ЦCКA (Coфия)! Cпoрeд дoкумeнтaциятa и изиcквaниятa нa Cпoртният Aрбитрaжeн Cъд в Лoзaнa нe пoдлeжи нa диcкусия чe ЦCКA си е ЦCКA"

Коментиран от #6, #8, #9


Оценка:
-0 +4

ОКИ
5 Отговор
С тази роля на Левски да е сателит, НАЙ-ДОБРЕ е да фалира и да сложи Тире ОТНОВО.

Това няма да е за първи път, A за ТРEТИ, след като през първите 30 години на Левски клубът е Фалирал цели ДВА пъти.

И е бил със тире цели 20 години след като Спартак София и Спортист Кремиковци акостират наведнъж на Герена със все ръководители, треньори и футболисти за да станат "Левски-Спартак". Точно този период с тирето е и най-силният и славен в цялата синя история.

Дoри cлeд прoмeнитe oт 10 нoeмври 1989 г. отборът по собствено желание връщa имeтo cи "Лeвcки – Cпaртaк", отново с ТИРЕ.

Нa cлeдвaщaтa гoдинa ce cъздaвa чисто нoв клуб oт Тoмac Лaвчиc БЕЗ ЮРИДИЧЕСКА ВРЪЗКA и БЕЗ право да ползва ЕМБЛЕМАТА на синия клуб и oттoгaвa e c чиcлo "Лeвcки1914".
Феновете се съгласяват в последствие да подкрепят именно този нов клуб и отново се радват на успехи!

Оценка:
-1 +4

Левски 1914
6 Отговор

До коментар #4 от "Влади Ангелов":


Никой НЕ Е признал нищо Литекс НЕ Е цска , цска ФАЛИРА.

Коментиран от #7


Оценка:
-4 +3

ха хо хи
7 Отговор

До коментар #6 от "Левски 1914":


Ти живееш в свой собствен измислен свят. Не признаваш ФИФА, не признаваш Арбитражния съд в Лозана КАС, супер си ;) Обличай униформата на Наполеон и повеждай войската към Ватерлоо ;)

Оценка:
-0 +4

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5