Last news in Fakti

21 Август, 2021 21:25 5 221 13

ЦСКА в групите на Лигата на конференциите - мисията е възможна

  • цска-
  • виктория пилзен-
  • лига на конференциите

"Армейците" имат всички шансове да успеят да върнат и обърнат двата гола пасив от Виктория Пилзен

ЦСКА в групите на Лигата на конференциите - мисията е възможна - 1
Снимка: БГНЕС

След първия мач между Виктория Пилзен и ЦСКА от Лигата на конференциите, преобладаващото мнение сред феновете на "червените" бе, че любимият им тим е играл инертно и плахо в този двубой. И са прави. Това обаче не беше чак толкова изненадващо, защото винаги, когато наш отбор отива да играе навън и не може да се каже, че превъзхожда противника, има неувереност в играта му. Затова и поведението на ЦСКА в Чехия изобщо не беше неочаквано. Още повече, че познаваме консервативността на Стойчо Младенов в отделни мачове, предпазливостта е характерна черта на неговите отбори. Проблемът в случая обаче е, че той работи от прекалено малко време с тези футболисти на "армейците" и пробойните в отбрана са видни. Разбира се, те не са и само там.

От друга страна, когато българският отбор излезе извън фокуса ни, Виктория Пилзен наистина не преживява времена като най-силните си отпреди 5-6 години. А дори и тогава те не бяха страшилище и за това пример е отстраняването им от Лудогорец в плейофа за влизане в Шампионска лига през 2016 година.

Поне от видяното в първия мач, това, с което те превъзхождат ЦСКА, е самочувствието, вярата, че те са по-добрият отбор.

Чисто футболно - отборът от Пилзен доста често се стремеше да играе с дълги топки, което водеше до доста брак при тях. А в моментите, когато стигаха до вратата на ЦСКА по земя, максимално бързо се стремяха да завършат атаката си. Това не им донесе кой знае какъв успех, въпреки че 2:0 е приличен турнирен резултат. Най-малкото си запазил мрежата си суха, казано на футболен език. Не трябва да се забравя и че чешкият отбор вкара първия си гол от абсолютна засада - почти половин метър.

През първото полувреме Виктория атакуваше масирано през зоната на Иван Турицов и това им носеше известно териториално предимство, защото българския десен защитник на ЦСКА бе далеч от най-добрто си представяне. Валентин Антов също направи немалко грешки, но не можем да му се сърдим - на младите играчи им се случва да излизат от форма. Той е само на 20.

Друго слабо звено на "армейците" бяха и двамата полузащитници в средата на терена. Юга игра под възможностите си, а Жеферсон изключително слабо. На няколко пъти пред бразилеца имаше възможност да изостри действията на ЦСКА в атака, но той или забавяше темпото на атаката с излишно задържане на топката, или допускаше грешка при опита за подаването ѝ.

Няма как да не се отбележи и това, че при втория гол на чехите вратарят на 31-кратните шампиони на България - Густаво Бусато, изби топката точно в краката на противниковия футболист, а ударът, който отрази не беше възможно най-силният. Необяснимо е упорството на пореден спортно-технически щаб да залага на този бразилски вратар с оглед на две неща. Първо, той допусна много, и то ключови грешки за няколко сезона в ЦСКА. Вярно, спаси и важни дузпи за отбора, но ако бъдат погледнати детайлно - всички бяха в обсега му. И второ, Димитър Евтимов, при малкото шансове, които е получавал до момента, не е загатвал, че е по-слаб от Бусато.

А докато сме на второто попадения, трябва да кажем, че за него вина има и левият на "армейците" бек Брадли Мазику, който бе преодолян много леко в хода на пилзенската голова атака.

Доколкото предстоящия мач реванш от Лигата на конференциите - ЦСКА има всички шансове да успее да върне и обърне двата гола пасив. В анализа си за "Тема спорт" легендата на "червените" - Аспарух Никодимов, заявява, че ЦСКА не трябва да бърза и рискът трябва да е премерен. Не само заради безспорния си авторитет Паро е абсолютно прав. Два гола аванс могат да се наваксат без бързане, с премерен риск, методично и целенасочено. Но за всичко това е нужен ясен план, спазването му под формата на тактическа дисциплина и може би най-важното - без никакъв страх. Както и не трябва да има прекалено, безразсъдно изхвърляне, защото историята показва, че опитни отбори като Виктория Пилзен се възползват от грешките на противника си в такива турнирни мачове.

Нещо, което може да вдъхне допълнителна увереност на футболистите на ЦСКА, извън историческата значимост, която има клубът, в който играят, е това, че при предишното си гостуване в Лигата на конференциите чешкият им опонент допусна цели 4 гола от Дъ Ню Сейнтс - британски отбор с далеч по-скромни възможности и от Виктория Пилзен, и от ЦСКА.

Пред Стойчо Младенов има и известни кадрови проблеми. Освен ясните още преди първия мач контузии на Мено Кох и Федерико Варела, Екзекутора на Ливърпул няма да може да разчита и на наказания за натрупани жълти картони Амос Юга. A това си е сериозен проблем, въпреки слабия му мач в Чехия. С оглед това и факта, че ЦСКА ще трябва да търси минимум 2 гола на първо време, има логика Младенов да потърси игра в система 4-4-2 (с двойка нападатели Жорди Кайседо и Бисмарк Чарлс), като това вече се случи през второто полувреме на мача в Пилзен. В хипотезата на тази схема ще е интересно, ако видим Греъм Кери до единия дефанзивен полузащитник, който и да е той, с надеждата, че няма да е Жеферсон. Може би вкарването в ритъм на Тибо Вион с участие в мача с Пирин (Благоевград) утре е най-доброто решение за Младенов, но той ще има последна дума. Възможно е и новото попълнение Томас Лам да участва в двубоите с Пирин и Виктория Пилзен (или поне в единия от двата мача), а той може да играе и като централен защитник, и като дефанзивен халф.

На база вероятните ротации утре срещу Пирин (Благоевград) в мач от efbet Лига, може би ще получим отговор на някои от въпросителните преди ЦСКА-Виктория Пилзен.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕНАТА СТАРШИ

    12 1 Отговор
    НЕ МОЖЕЛИ ПЪРВО ДА ИГРАЕТЕ И ПОБЕДИТЕ, И СЛЕД ТОВА ДА ГОВОРИТЕ ЗАЩОТО СТАВАТЕ ЗА СМЯХ.

    Коментиран от #6

  • 6 442

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНАТА СТАРШИ":

    Те поне играят, докато други бият чик.и в съблекалнята.
  • 7 Анималс

    2 1 Отговор
    Протоколен реванш. Отнасяме тия селяни дето се наливат всеки ден с бира с поне 5:0 и сме в групите

    Коментиран от #10

  • 8 Помак от микре

    2 2 Отговор
    Ако от литексо одат редовно до мача на клизми ще е.о, кей
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кзли

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Анималс":

    Ти къде живееш .Напушен ли си.Кой мач гледа.Май си иди-т
  • 11 антрашпиц

    1 1 Отговор
    Истината е,че нито Лудогорец са за шамп.лига,нито ЦСКА са за каквато и да лига.Локото и те са в положението на ЦСКА.Да запрятат ръкави и да си играят в Ефбета и това е.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Локо але

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "антрашпиц":

    Така е Това е самата истина .Другото е празни приказки за наивници.Но те мкчтите са Безплатни.