Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 12:12 694 0

Новият шеф на съдиите: Искам да виждам резултати от работата си

  • виктор касай-
  • бфс-
  • съдии-
  • шеф на съдиите-
  • футбол

Договорът ми е за година и половина, но това е просто първата стъпка

Новият шеф на съдиите: Искам да виждам резултати от работата си - 1
Снимка: БГНЕС

Новият председател на Съдийската комисия към БФС - Виктор Касай, бе специален гост в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT, където разкри любопитни подробности от предстоящите му планове, свързани с родния футбол.

"Не е въпросът, че след Русия поемам България. Търся ново предизвикателство, където мога да съм полезен с подобряване на нивото на съдийството. Сега е подходящо време, защото българското съдийство се нуждае от нов импулс. България и Унгария имат много общи неща - малки държави с не много съдии, но това способства за по-доброто развитие на качеството на реферите. Може да им се обърне повече внимание по отделно", заяви Касай.

"Подобряването на съдийството е неспираща дейност. Ако работите 10 години по усъвършенстването, това пак няма да е достатъчно. Появяват се нови предизвикателства, изменения. Договорът ми е за година и половина, но това е просто първата стъпка. Всичко е възможно да се случи след този период."

"Имах предварителни разговори с Президента Михайлов. Обсъждахме ситуацията онлайн, после се срещнахме. Оказа се, че имаме една и съща цел. Неговото желание е да подобри работата на СК, аз приех да дам моя опит, за да се осъществи."

"Кабаков е едно от най-коментираните имена в европейското съдийство, но нямам особено голяма информация върху българските съдии. Запознах се с броя на отборите, структурата на първенството, гледах някои ситуации от efbet Лига. Опитвам се да се уча ден за ден."

"Не забравяйте, че ВАР е нов проект в България. УЕФА няма да назначи за топ мачовете ВАР съдии с малък опит. Трябва да се натрупа опит и ако след време някой съдия покаже качества, може да продължи заедно с Кабаков в екип", призна Касай.

"Ще работя с младите и с по-опитните, няма значение какви са. Важно е отличното представяне на терена. Ако не вярваме на новите съдии, на новото поколение, може да изпуснем шанса да номинираме съдии за европейските клубни турнири в бъдеще."

"Вече се срещнах с бившия председател Костадин Гергинов. Предстои ми среща с ВАР мениджъра Петър Петров. Ще получа детайлна информация, след около 10 дни ми предстои предсезонния семинар на съдиите. Това е важно, защото искам да ги опозная. Поканих в екипа си моя бивш асистент-съдия от кариерата Георги Ринг. Той ще бъде дясната ми ръка, но всеки ще има своя важен принос. Сам не мога да променя нищо, имам нужда от силен екип."

"След обсъждане на предстоящите срещи е редно аз да поема отговорност за назначенията. Аз поемам тежката задача да назначавам реферите на всеки мач в елита."

"Искам да виждам резултати от работата си. Ако един съдия се справя добре, то той ще бъде натоварен с повече мачове. Този, който сбърка, трябва да поеме отговорност. Неутралитетът на всеки арбитър е от изключително значение. Всяко утвърждаване в ранглистите ще бъде спрямо представянето на терена, аз ще дам равен старт на всички, за да се докажат."

"През 2000г. свирих в Плевен, след това имах мач на националния Ви отбор, но не съм имал шанса да срещна повече български отбори през кариерата си. В рамките на 13 години имах щастието да съм част от топ съдиите в Европа, не мога да определя един любим мач. Съдийството е моята страст, гледам клипове от сутрин до вечер, продължавам да се уча."

Виктор Касай си припомни и първото отсъждане на наказателен удар след намесата на ВАР.

"Ако си подготвен добре, ще имаш шанса да не направиш грешка. Но неминуемо има грешки, просто трябва да ги редуцираме до минимум. Не очаквайте да няма такива, това е невъзможно във футбола."

"Съдийският наблюдател трябва да е учител. Лесно е да отсъдиш кое е вярно и кое е грешно решение. По-важното е какъв съвет ще дадеш на съдията да не допуска грешки. Трябва да бъде ментор, а не просто буквалист дали има дузпа, или не. Това могат да го правят и феновете", завърши Касай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА