Last news in Fakti

21 Март, 2022 12:07 1 633 5

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс!

  • тейлър фриц-
  • индиън уелс-
  • рафаел надал-
  • тенис-
  • тенис на корт

За Фриц това е първа титла в турнир от “Мастърс” сериите и общо втора като професионалист

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс! - 1
Снимка: БГНЕС

Тейлър Фриц постигна най-големия успех в кариерата си, след като спечели турнира в Индиън Уелс. На финала американецът се наложи с 6:3, 7:6(5) над Рафаел Надал, който до момента беше непобеден от началото на годината. За Фриц това е първа титла в турнир от “Мастърс” сериите и общо втора като професионалист.

И двамата имаха здравословни проблеми преди началото на мача, но тези на Надал се оказаха по-сериозни. Испанецът не можа да демонстрира най-добрия си тенис заради болки в рамото, докато Фриц контузи глезена си още в полуфинала срещу Андрей Рубльов. След триумфа днес той призна, че до последно не е бил сигурен дали ще успее да излезе на корта.

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс!
Снимка: БГНЕС

Макар и да не беше в перфектна кондиция, Фриц започна двубоя много агресивно и доминираше с мощния си форхенд. Той набързо поведе с 3:0, а Надал поиска медицинска помощ. След намесата на физиотерапевта Рафа заигра по-добре, но не успя да заличи изоставането си от два пробива и сетът отиде в сметката на Фриц.

На старта на втората част Надал стигна до пробив за 2:1, но веднага допусна изравняване. Матадора все повече притискаше опонента си на негов сервис, но началният удар на Фриц го спаси в няколко критични ситуации. Надал още веднъж поиска медицински таймаут преди да сервира за оставане в мача при 4:5. Наложи се рекордьорът по титли от Големия шлем да спасява мачбол и той го направи.

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс!
Снимка: БГНЕС

В следващия гейм Фриц се озова в същата ситуация, но и той показа здрави нерви. Стигна се до тайбрек, в който предимството няколко пъти се сменяше, но Фриц успя да се наложи и по този начин да стане първият американец с титла в Инидън Уелс от Андре Агаси през 2001 година.

“Никога не съм изпитвал по-силна болка преди мач. Ако знаех, че ще е такава битка, нямаше да изляза. Може би на камерите е изглеждало, че пресилвам болката, но не беше така. Невероятно, е че спечелих точно този турнир. Мечтаех за това от дете. Досега не успявах да победя никой от големите момчета в тениса. Надал имаше 20 поредни победи през годината и съм изключително развълнуван, че съумях да спечеля срещу него”, каза минути след последната точка Тейлър Фриц.

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс!
Снимка: БГНЕС

"Аз съм много упорит човек, истински инат. Също така мисля, че имам много висока поносимост към болката. Не пропускам възможност да играя с контузия, дори да знам, че нещата могат да се усложнят. Много неприятни неща могат да ми се случат на корта. Но си помислих какво ще кажа на хората, ако се бях оттеглил. Трябва да стане нещо наистина страшно с мен, за да не играя", коментира Фриц, който стана първият американец с трофея в Индиън Уелс след Андре Агаси през 2001 година.

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс!
Снимка: БГНЕС

24-годишният играч, който получи травмата на полуфинала срещу руснака Андрей Рубльов в събота, призна, че е решил да играе срещу Надал, въпреки съветите от някои членове на екипа му.

"Бях много разстроен, почти се разплаках, защото мислех, че ще трябва да се откажа. След това посетих лекаря. Работихме много върху травмата. Може би след час и половина отидох на тренировка и започнах да удрям топката. Тогава разбрах, че вероятно ще мога да играя. На следващото занимание вече бях с надеждата, че нещата ще се развият добре. След него трябваше да взема окончателното решение. Много хора от моя щаб не искаха да играя в този мач. Но аз не ги послушах и излязох на корта. Не чувствах никаква болка, сякаш не съм имал проблеми. Нищо не ми пречеше да покажа играта си", обясни той.

Американец постави Надал на колене и триумфира на Индиън Уелс!
Снимка: БГНЕС

Фриц призна, че е сбъднал една мечта да вдигне толкова значима титла пред родна публика.

"След мача продължавах да си повтарям: "Няма начин, няма начин. Не вярвах, че това е истина. Подписах се на камерата, но поставих и въпросителна. Бях шокиран. Не можех да повярвам, че съм спечелил. Това е сбъдната детска мечта, като един сън, който никога не си очаквал, че може да стане реалност. Невероятно е", каза Фриц.

С успеха той се изкачи за първи път в топ 10 и вече е осми в класацията на АТП.

"Това беше една от целите ми в последните месеци и се радвам, че я реализирах. Искам да прогресирам още, да постигна много повече. Но това е само един турнир, сега следва друг и трябва много бързо да се пренастроя и да продължа работа. Един добър резултат не може да ме задоволи. Искам още", заяви американецът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЧКАЙ ГРИШО

    2 1 Отговор
    ЕПА ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРИБИРА И ДА ГАСИ ЛАМПАТА!!!
  • 2 незнайко

    3 1 Отговор
    Рафаел Надал е с 10 години по възрастен и това си казва думата ! Джокович не участва а те са си набори с Надал . Да са живи и здрави и да ги гледаме с интерес .

    Коментиран от #5

  • 3 Пако

    9 0 Отговор
    РАДВАМ СЕ ВСЕ ЕДНО АЗ СЪМ СПЕЧЕЛИЛ.НЕНАВИЖДАМ ПОДЛЕЦА НАДАЛ. БРАВО !
  • 4 Илия

    3 0 Отговор
    Това е резултата от лакомия за успехи и зобене на стар кон дето не носи.
    Пожелавам му 1 година възстановяване от контузията.
  • 5 Илия

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    В грешка си, Джокович е на 34, а Надал е на 35.