Last news in Fakti

30 Март, 2022 23:00 3 575 27

Карийм Абдул-Джабар: Шамарът на Уил Смит е удар повече по жените и чернокожите, отколкото по Крис Рок

  • карийм абдул-джабар-
  • уил смит-
  • крис рок

Баскетболната легенда смята, че с това си действие актьорът не е защитил честта на съпругата си, а е задълбочил един проблем, с който светът се бори от векове

Карийм Абдул-Джабар: Шамарът на Уил Смит е удар повече по жените и чернокожите, отколкото по Крис Рок - 1
Снимка: БГНЕС

Плесницата на Уил Смит срещу Крис Рок на „Оскарите“ излезе далеч отвъд рамките на киното, като дори накара баскетболната легенда Карийм Абдул-Джабар да публикува дълъг материал в своя блог. Там той споделя, че шамарът е нанесъл повече щети върху жените и чернокожите, отколкото по самия Рок.

Шамарът на Смит беше шамар и срещу жените. Ако Рок беше атакувал Пинкет Смит физически, тогава реакцията на Смит щеше да е добре дошла. Дори, ако беше останал на мястото си, просто за да изкрещи своите заплахи (бел. ред.: Уил повтори на два пъти „Дръж името на жена ми далеч от ш*баната си уста“), това пак щеше да е прекалено, но и разбираемо. Но с удара си срещу Рок той обяви, че жена му не е способна да се защити сама - срещу думи. От всичко, което съм видял от Пинкет Смит през годините, тя е много способна, силна, умна жена, която е в състояние да понесе пошла шега по време на наградите на Академията“, написа Абдул-Джабар.

Той е останал разочарован и от последвалата реакция на Уил Смит, когато получи наградата си за „Методът Уилямс“. Там актьорът пусна няколко сълзи, докато обяснява как прилича на героя си, който е готов на всичко, за да защити жените в семейството си. Баскетболистът е категоричен, че това е бил идеалният момент за извинение, а не за поредната автореклама на мачовизма на провинилия се.

С примера си Уил изглежда възпитава и собствения си син Джейдън, който побърза да напише в социалните мрежи „Така го правим ние“, изразявайки гордостта от постъпката на баща си. Карийм вижда огромен проблем и в това, защото в момента расте едно поколение млади хора, които на драго сърце биха подражавали на подобно поведение.

Черната общност също получава директен удар от Смит. Една от водещите опорки на поддръжниците на систематичния расизъм в Америка е именно в идеята, че чернокожите са по-податливи към насилие и по-трудно контролират емоциите си. Смит им осигури точно този комфорт, предоставяйки им идеалния пример, за който винаги са мечтали“, написа още Карийм Абдул-Джабар.

Баскетболистът след това даде пример с водещата на Fox Джанин Пиро, която използва случая, за да каже „Оскарите“ не са ти махалата“.

Не на последно място, комедийната индустрия също е поставена под сериозна заплаха. Редица комедианти вече изразиха притесненията си, че на всяко следващо тяхно шоу трябва да очакват някой да се превърне в следващия Уил Смит. Точно това дори бяха думите в Twitter на Кати Грифин.

За финал Абдул-Джабаар споделя, че се познава лично с Уил Смит и дори е бил на гости в дома му. Той не крие симпатиите си към работата му и признава, че заслужава наградата, която получи през уикенда. Но оттук насетне няма как да гледа негов филм без върху него да тегне сянката на този грозен инцидент.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    46 2 Отговор
    Западът е в пълен упадък, не ни занимавайте с глупости и фалшивия шамар.
  • 2 РЕАЛИСТ

    21 2 Отговор
    Много коментари срещнах в американски форуми, че кариерата си Уил Смит започна , кото като комик, а сега се прави на мъжкар и удря комика Крис Рок

    Коментиран от #4

  • 3 Aлфа Bълкът

    22 2 Отговор
    Едно време в уестърните тъй започваше боя с такива токати и домелят кръчмата. Гледал съм холивудските постановки и истинския живот - нищо общо!
    Спомням си първият си истински бой, тогава разбрах, че кечът е нагласен със сигурност!

    Коментиран от #15

  • 4 Механик

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    Коментарите в западните форуми те впечатляват ли?
    Ма то там няма нормални бе. Впечатляваш се от дИбили ли?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЕАЛИСТ

    17 7 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Че не в ли вярно? Тоя тъпан Уил Смит с големите уши и смотаната си физиономия, взе да се прави на мачо и мъжкар, а беше едно смотано леке в комедийни сапунки.
  • 9 нека ви кажа

    4 1 Отговор
    не ме спъваш, щото не ми е важно тъпите селяни какво ще прочетат, проклятието тегне над теб селянино
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Те първа цветните ще се шамарят в кравария. Да ви имам проблемацията на Сеира, който е режисиран.
  • 13 нека ви кажа

    6 0 Отговор
    Това ще те преследва тъпако модератор, ще сънувашк летвата ми и ще се чудиш откъде ти дойде тия дни
  • 14 Питам

    6 0 Отговор
    Какво е казал Крис Рок? Напишете, моля.

    Коментиран от #17

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Тихо че да не те смеля от мариз,или аз или Анатоли културиста
  • 16 Василев

    8 1 Отговор
    Граждани, този шамар е и директен удар по черната майка на Смит, защото показва, какъв ку чи син е отгледала.
    Агент Сезар Милан, ЦРУ!
  • 17 някой

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Питам":

    Покани жената на Уил Смит , която има заболяване от което губи косата си , за роля в Редник Джейн 2 , където Деми Мур играе роля с обръсната глава ... Много просташко и е нормално и зъбките да ти опадат за такива реплики . Разбирам ако беше прическа , но тя има заболяване ...
  • 18 Защо ни занимавате

    4 0 Отговор
    С Еврейски скандали?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не шамар

    5 0 Отговор
    Искаше тоя счупване на главата. Нямаше ли с какво друго да се шегува? Има такива неприятни личности дето гледат на всяка цена да те засегнат. Кой каквото търсил намерил.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НЕ е шега!🤔

    7 1 Отговор
    Да се подиграваш на някой, който има заболяване е грозно и не, не е шега. Шега е, когато на всички им е смешно и забавно от казаното и се смеят дружно. И подигравка е, когато НЯКОЙ СТАВА ЗА СМЯХ И СЕ ЧУВСТВА ЗЛЕ и НЕЛОВКО.❗❗❗
  • 23 Уса

    5 0 Отговор
    Винаги съм се чудил на българите в България,какво толкова намирате в американонегрите че чак ги имитирате?Няматеи грам представа какви загубеняци са и много под нивото на африканците
  • 24 ⚜️Просветен⚜️

    1 1 Отговор
    Поредния пример за велик спортист и кух човек! Кво иска да каже стария Карим ? Ако видите да обиждат жена ви пред вас, не правете нищо за да не я обидите , тя трябва да може сама да се защити, така ли? А нима самия Уил няма право да се почувства засегнат? Атаката срещу жена ми е атака срещу мен ! Точка! Дали аз или жена ми ще ръгяса един шамар на наглеца е без значение!!!

    Коментиран от #25

  • 25 Пловдив 💙💛

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "⚜️Просветен⚜️":

    По други теми с теб сме на различни полюси ,но тук си 100% прав.
    При все , че Уил го предупреди два пъти,да не се шегува с жена му. Пък колко слаб комедиант трябва да си за да се шегуваш със заболяването на един човек.
    Даже по нашите балкански ширини,нямаше да се размине само с един шамар , щеше да има тукати или я бутилка,я стол в кратуната.
    А карим ,може да реве ако рок беше ударен от бял така,че тука няма цвят на кожата,има цвят на душата,пък да не говорим,че на другия ден Уил Смит се извини. А трябваше рок да се извини.
  • 26 Перо

    3 0 Отговор
    Слава Богу,че не беше замесен бял човек! Джендърските медии и тези на чичко Шорош щяха да забравят за Украйна и Ковида за една седмица 24/7, особено Нова ТВ и сутрешния блок!
  • 27 Иванов

    1 0 Отговор
    Режесиран сценарий с шамара.Последните години почти не се говореше за оскари и филмите им.Всички говорят за шамара,но не и за филмите.