Last news in Fakti

11 Юли, 2022 13:48 972 0

За последното десетилетие - Лудогорец е №1 по мачове на Балканите

  • лудогорец-
  • балканите-
  • футбол

Разградчани имат 113 мача в турнирите, като тук влиза и реваншът срещу Сутиеска в Черна гора

 За последното десетилетие - Лудогорец е №1 по мачове на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС

Че Лудогорец е явлението, което отсрамва футбола ни през последното десетилетие, е ясно. Нещо повече, „орлите“ са отборът от Балканите, който е изиграл най-много мачове в евротурнирите от 2013/14, или за последните 10 сезона. При величия като Звезда, Партизан, ФКСБ, Олимпиакос, Галатасарай и Фенербахче това си е цяло чудо, пише "Мач Телеграф".

Разградчани имат 113 мача в турнирите, като тук влиза и реваншът срещу Сутиеска в Черна гора. Всички срещи на разградчани са в Шампионската лига и Лига Европа. Само два двубоя по-малко от „орлите“ има Динамо Загреб - 111, а тройката се допълва от може би най-успелия и постоянен отбор от Балканите този век – Олимпиакос. Гърците са изиграли 104 двубоя в Шампионската лига и Лига Европа, като тук влизат и двата епоса срещу Лудогорец от миналия сезон, когато разградчани изхвърлиха тима с бюджет 200 милиона евро след изпълнение на дузпи.

Интересно е, че петицата се допълва от двата сръбски колоса – Партизан и Звезда, макар че малко изненадващо „гробарите“ са с един двубой повече – 85:84. Изравнено е и участието на двата тима в групова фаза – по 5 пъти, но предимството на Звезда идва от факта, че две от тях са в Шампионска лига, докато вечният съперник не е попадал в групи на най-престижния турнир в последните 10 сезона. Със 73 мача на шестата позиция се нарежда още един носител на КЕШ от региона – Стяуа/ФКСБ.

Последните години Фенербахче и Галатасарай са в сериозна управленска и игрова криза, което доста се отрази и на присъствието им в Европа. „Фенерите“ за последно са първенци през сезон 2013/14, а Галатасарай има три титли след това. На всичко отгоре грандовете отнесоха санкции от УЕФА за участие в турнирите. При това положение Бешикташ е турският тим с най-много срещи в турнирите – 68. Само с една по-малко е най-солидният във финансово отношение тим от Словения - Марибор, който е със 7 титли във въпросния период. Именно Фенербахче и Галатасарай допълват десетката, като двата колоса общо имат по-малко двубои в Европа от Лудогорец. През последните 10 години ЦСКА пък е с приличните 38 двубоя в турнирите, докато Левски е само с 14.

Интересни са цифрите и по отношение на участията в групите. Олимпиакос е играл девет пъти в групова фаза от девет възможни, като шест от тях са в Шампионската лига и три в ЛЕ. Умопомрачителни са показателите и на Лудогорец, като „орлите“ са пропуснали само една групова фаза при отпадането си от Милсами. Две са участията им в ШЛ и 6 във втория по значение турнир. Общата бройка при Динамо Загреб е същата, като „модрите“ обаче имат една ШЛ отгоре. „Орлите“ обаче са с предимство при излизанията и мачовете напролет, като имат четири такива случая от 2013/14 насам, докато при хърватите те са три.

Лудогорец успя да покори всички балкански грандове, срещу които се изправи от сезон 2013/14 насам. Най-потърпевш е Партизан, който във въпросния сезон губи и двата мача с „орлите“, а сезон по-късно отпада след две равенства 0:0 и 2:2, като тук влиза в действие правилото за голове на чужд терен. През сезон 2016/17 на колана на Лудогорец пристана и скалпът на еврошампиона Цървена звезда след спиращ дъха реванш в Белград, хеттрик на Вандерсон и феноменален гол на Кафу. Не по-малко прилив на адреналин предизвика и отстраняването на Стяуа в плейофа от Шампионската лига. През сезон 2019/20 Лудогорец видя сметката и на най-успелия словенски тим Марибор в плейофите за Лига Европа. Последната жертва пък бе Олимпиакос след два мача, в които разградчани не просто отстраниха, а надиграха съперника си. Разградчани записаха фундаментален успех и над Динамо Загреб, но не на пряка елиминация, а в групите, като след двете си победи там с 3:0 и 2:1 „орлите“ се класираха първи, а хърватите отпаднаха.

БАЛКАНСКИТЕ ОТБОРИ С НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ В ЕВРОПА В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ

1. ЛУДОГОРЕЦ - 113 мача
2. Динамо Загреб - 111 мача
3. Олимпиакос - 104 мача
4. Партизан - 85 мача
5. Цървена звезда - 84 мача
6. ФКСБ - 73 мача
7. Бешикташ - 68 мача
8. Марибор - 67 мача
9. Галатасарай - 55 мача
10. Фенербахче - 54 мача
-------------------------------------
ЦСКА - 38 мача
Левски - 14 мача


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА