23 Август, 2022 13:25 827 5

Украинското футболно първенство започва отново под заплахата от атаки от руските въоръжени сили

  • футбол-
  • украйна-
  • русия-
  • първенство

Олимпийският стадион в Киев ще приеме първия двубой между Шахтьор Донецк и Металист Харков

Украинското футболно първенство започва отново под заплахата от атаки от руските въоръжени сили - 1

Украинското футболно първенство започва отново днес под заплахата от атаки от руските въоръжени сили и с надеждата за завръщане на нормалния живот в страната, пише агенция АП.

Олимпийският стадион в Киев ще приеме първия двубой между Шахтьор Донецк и Металист Харков - представители на два града от източната част на страната, които са заплашени от пълно унищожение. Срещата започва в 13:00 местно и българско време, а трибуните, на които има 65 хиляди седящи места, ще останат празни.

АП пише, че футболистите ще се прибират в бомбоубежища, ако бъдат чути предупредителни сирени за въздушни атаки.

"Играчите и отборите се радват, че футболът в страната се завръща. Готови сме да покажем на целия свят, че Украйна е готова за победа", заяви капитанът на Шахтьор Тарас Степаненко в интервю за АП.

Първенството по футбол се завръща на значима за Украйна дата - на Деня на националното знаме. В сряда, 24 август, пък се отбелязват 31 години от получаването на независимост от Москва и Съветския съюз.

"Говорил съм с нашия президент Володимир Зеленски за това колко важен е футболът и как той може да служи като средство за откъсване от ежедневието. Надяваме се чрез спорта да започнем да отправяме поглед към бъдещето", казва президентът на местната федерация Андрий Павелко.

В Украйна не се играе професионален футбол от декември, когато първенството бе прекъснато за зимна пауза. Мачовете трябваше да бъдат подновени на 25 февруари, но ден по-рано руската армия прекрачи границата с оръжие в ръка.

Първенството ще започне без отборите на Десна Чернигов и Мариупол, които са представители на два от най-брутално атакуваните градове в Украйна, продължава АП. Всички двубои ще бъдат играни във и около столицата Киев и ще бъдат излъчвани в YouTube по договор, сключен с телевизия "Сетанта".

Повечето отбори от Украйна се подготвяха в Полша, Словакия и Швеция. Шахтьор Донецк ще играе мачовете си от груповата фаза в Шампионската лига, които започват на 6 септември, на стадиона на Легия във Варшава. Жребият е този четвъртък.

Само преди 10 месеца Степаненко и Шахтьор играха с бъдещия шампион Реал Мадрид на Олимпийския стадион. Сега отборът няма да може да разчита на чуждестранните си звезди и ще бъде подсилен с местни футболисти, което важи и за Динамо. Киевският гранд ще играе с Днипро в неделя.

Част от Шахтьор до началото на войната бе и бившият нападател на българския ЦСКА Жуниор Мораеш. Той се прибра в родината си Бразилия и подписа договор с Коринтианс на 16 март.

"Отборът, разбира се, е нов. Ние обаче се чувстваме мотивирани, тъй като играем за нашата родина и за нашия народ", добавя Степаненко.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варсистем

    11 1 Отговор
    От преминаващите отгоре шпионски сателити, могат да информират съдиите дали е имало гол или дузпа.
  • 2 Зеленоблуза укромеба

    9 1 Отговор
    Значи, още никой нищо не е казал, направил, заплашил, но важно е пропагандата да върви "под заплахата от атаки от руските въоръжени сили" !?!?
  • 3 колям праз

    6 0 Отговор
    Да лапат кочана.....
  • 4 Ти си

    1 0 Отговор
    Защо разглезените футболисти не са на фронта ?
  • 5 Не ни интересува Урайна, как ще преживее

    1 0 Отговор
    бедния Българин тази Зима, с тези политици Мафиоти, които са се подреди ли в листите!!??? Мафията пак напира да управлява, за да не влезе в Затвора! Гешев и Правосъдната система са закотвили Държавата на дънато в тинята на ЕС, за сега сме там, до кога ще се види на 2 Октомври 2022г!!Долу Мутрите!!