30 Август, 2022 09:07 3 881 10

35 години от великия скок на Стефка Костадинова

  • стефка костадинов-
  • спорт-
  • лека атлетика-
  • рекорд

Поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина

35 години от великия скок на Стефка Костадинова - 1

Днес се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г., по време на II Световно първенство зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо превъзходство в скока на височина и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см…

35 години от великия скок на Стефка Костадинова

---------------------------------------------

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:
185 – от 1 опит
189 – от 1 опит
193 – от 1 опит
196 – от 1 опит
199 – от 1 опит
202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)
204 – от 3 опит
206 – от 2 опит
208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)
209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени

---------------

35 години от великия скок на Стефка Костадинова

Ето какво казва Стефка Костадинова по повод годишнината от рекорда: „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

Световният рекорд на Стефка Костадинова удържа във времето не само на многобройните атаки от стотици елитни състезателки в сектора на скок височина. Този знаменит маркер в историята на спорта удържа и на многото желания и посегателства на знайни и незнайни „специалисти“ да отнемат нещо, което принадлежи като богатство не само на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в стремежа му за доказване на необятните хоризонти на своите възможности.

* * *
Всичко за световния рекорд и за Стефка Костадинова можете да научите и видите с фотоси в книгата „Да прескочиш света“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Чрез снимките, краткия текст и графиките авторите представят полета над онези 209 см, с които феноменалната атлетка изстреля в Космоса знамето на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    24 2 Отговор
    мдам... велика жена. и рекорд от времената, когато имахме държава, имахме спорт, имахме много други неща. продадохме всичко, за кило банани.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СССР

    2 10 Отговор
    "Бианабол" и "Кленбутерол"! Който се е занимавал професионално със спорт ще разбере. Един от "алхимиците" в спорта се казваше Чавдар Чендов от Русе. Христо Марков и Анелия Нунева могат добре да обеснят! Но няма да го направят😀😀😀

    Коментиран от #9

  • 4 Гешев

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "го шо":

    Само дипинг!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мислителят

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гешев":

    Дори да е вярно / аз лично не вярвам / , сега не се ли използуват всякакви химии ? Къде са резултатите от това ? Затова нека отдадем заслужено - БРАВО ! Който го може - може !
  • 8 Доротея

    3 1 Отговор
    Някой помни ли също пловдивчанката Людмила Андонова, която стигна до 207 см и изчезна? Изобщо, при жените тази дисциплина пропадна! Отдавна трябваше да са минали 210, сигурно са го скачали на трениравки и рекорда да е към 215! На последното европейско бяха на нивото на 1972 година.Бланка Влашич бе близо, но започнаха контузии...

    Коментиран от #10

  • 9 А по същото това време

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "СССР":

    американците бяха, а и сега са, чисти като сълза, САМО ДЕТО СЕ СЛУЧИ ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДИН НЕСРЪЧЕН ХИГИЕНИСТ ДА СЧЕПИ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ /!/ СТЪКЛЕНИЦИ, В КОИТО СЕ ПАЗЕХА ПРОБИ ОТ ПРЕДИМНО... /НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!/ ИЗВЕСТНИ СПОРТИСТИ ОТ ОПРЕДЕЛЕН ГЕОГРАФСКИ РАЙОН... ... Хайде да не смесваме за пореден път спорта с политиката ,а? Впрочем - припомням една реплика, с която започваха лекциите на един известен преподавател във ВИФ - "Между големия спорт и здравето няма нищо общо..." НАЛИ ТИ Е ЯСНО, ЧЕ ОСВЕН ИМЕНАТА НА ХИМИЯТА, КОЯТО СИ ПОСОЧИЛ,ЗНАМ И ДРУГИ НЕЩА?
  • 10 Нея я хванаха с допинг -

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    и това я изхвърли от големия спорт. С допинг, също както и днес, хващат само тези, които ТРЯБВА да бъдат изхвърлени... Да припомням ли как американската "звезда" в плуването беше хванат със забранено вещество - и какво последва? Ами нищо. Виж, ако беше руснак, щеше да има доживот и отнемане на всички медали.