Last news in Fakti

11 Септември, 2022 06:30 1 822 0

Ига Швьонтек спечели първата си титла от първенството на САЩ по тенис

  • ига швьонтек-
  • титла-
  • тенис-
  • сащ

Тя надделя над Онс Жабер (Тунис) с 6:2, 7:6(5) за 1 час и 53 минути в Ню Йорк

Ига Швьонтек спечели първата си титла от първенството на САЩ по тенис - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ига Швьонтек спечели първата си титла от първенството на САЩ по тенис, след като надделя над Онс Жабер (Тунис) с 6:2, 7:6(5) за 1 час и 53 минути в Ню Йорк, предаде БНР.

Това е трета титла за полякинята в турнир от Големия шлем, но първа на твърди кортове. Предишните две са от Откритото първенство на Франция - „Ролан Гарос“.

Лидерката в световната ранглиста номер постигна и победа номер 57 за сезона, в която контролираше мача. В първите три гайма на срещата Швьонтек започна изгуби само две точки. Жабер върна интригата, като успя да намали изоставането си на 2:3 гейма. След това Швьонтек затвърди доминацията си от първите 3 гейма, като не позволи на съперничката да вземе нито един гейм повече.

Вторият сет започна по същия начин, като Швьонтек поведе пак с 3:0. Африканката този път успя да доведе сета до тайбрек, но световната номер едно запази самообладание и спечели сета и мача.

На 21 години Швьонтек е най-младата от 2008 г. с три титли от „Големия шлем“ след рускинята Мария Шарапова. Тя също така събра 10 365 точки за ранкинга си на върха в ранглистата и има двойно повече от основната си преследвачка Жабер.

Полякинята спечели седмата си поредна титла за сезона (Доха, Индиън Уелс, Щутгарт, Рим, Ролан Гарос и US Open) и стана първата тенисистка след американката Серина Уилямс, която направи това през 2014 г.

За титлата шампионката ще получи $2,6 милиона от наградния фонд и ще спечели 2000 точки за ранглистата. Жабер ще добави 1300 точки и $1,3 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА