Last news in Fakti

12 Септември, 2022 06:59 2 250 5

Феноменът Алкарас пренаписа историята на тениса: Стана първият тийнейджър №1 на US Open

  • карлос алкарас-
  • us open-
  • каспер рууд-
  • тенис-
  • тенис на корт

Тийнейджърът испанец е най-младият номер 1 в световната ранглиста в историята на Откритата ера и най-младият шампион в “Големия шлем” от Рафаел Надал насам, който на същата възраст спечели първия си “Ролан Гарос” през 2005-а

Феноменът Алкарас пренаписа историята на тениса: Стана първият тийнейджър №1 на US Open - 1
Снимка: БГНЕС

Феноменът Карлос Алкарас пренаписа историята на тениса с триумфа си в US Open след четирисетова битка с норвежкия боец Каспер Рууд - 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3 за 3 часа и 23 минути игра.

Тийнейджърът испанец е най-младият номер 1 в световната ранглиста в историята на Откритата ера и най-младият шампион в “Големия шлем” от Рафаел Надал насам, който на същата възраст спечели първия си “Ролан Гарос” през 2005-а. Иначе единствено Пийт Сампрас на толкова крехка възраст е успявал да покори Ню Йорк, правейки го през 1990-та.

Феноменът Алкарас пренаписа историята на тениса: Стана първият тийнейджър №1 на US Open
Снимка: БГНЕС

Алкарас спечели три последователни петсетови двубоя по пътя към финала - срещу Марин Чилич, Яник Зинер и Франсис Тиафо, като срещу италианеца трябваше да отразява мачбол. Последният шампион от “Шлема”, който е отразявал мачбол в рейда си към трофея, е Новак Джокович на финала на “Уимбълдън” 2019 срещу Роджър Федерер.

Благодарение на огромния “служебно” отчупен брой точки от актива на Новак Джокович и на отпадането на Рафаел Надал още на осминафиналите се случи така, че Алкарас получи отворен път към лидерската позиция. Естествено, помогна му и фактът, че шампионът от миналата година Даниил Медведев отпадна също на осминафинал и загуби 1820 точки от ранкинга си.

Феноменът Алкарас пренаписа историята на тениса: Стана първият тийнейджър №1 на US Open
Снимка: БГНЕС

На 19 години и 4 месеца Алкарас е най-младият номер 1 в историята на тениса, като досегашният рекордьор в това отношение бе Лейтън Хюит, който оглави класацията на АТР на 20 години и 9 месеца през 2001-ва.

На 23 години Каспер Рууд вече е четвъртият най-млад играч с достигане на два “мейджър” финала в един сезон след Рафа Надал, Роджър Федерер и Хуан Карлос Фереро. Той е и едва седмият активен играч с такова постижение, а другите са Доминик Тийм, Медведев и “голямата четворка”.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Просветен🙊

    6 1 Отговор
    Ето това е човек, който спокойно може да се нарече феномен! Един път и вие да ползвате правилно прилагателно!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Алфа херинга

    2 1 Отговор
    Има голяма тройка, не голяма четворка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МЕЧО ПУХ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "⚜️Просветен🙊":

    феномен е съществително име, феноменален е прилагателно име, колкото за протокола...
  • 5 Николай Петров

    1 1 Отговор
    Вамос Алкарас !