Last news in Fakti

19 Септември, 2022 16:33 955 1

CIES доказва, че Висшата лига е отговорна за инфлацията във футбола

  • висша лига

Английските клубове най-често харчат много повече пари за трансфери от реалната стойност на играчите

CIES доказва, че Висшата лига е отговорна за инфлацията във футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията във футбола продължава да се засилва през годините, като вече дори не отдаваме голямо значение на трансфери от по €100 млн. Статистиците от CIES дори доказват в свой анализ, че английската Висша лига има най-голяма отговорност върху обезценяването на парите на трансферния пазар.

Манчестър Юнайтед е лидер по това да плаща много повече, отколкото играчите, които привлича, струват. За изминалите 5 години „червените дяволи“ са пръснали общо €1,59 млрд. за 33 нови състезатели. Това е с 18% повече, отколкото е реалната пазарна оценка за същите (€1,36 млрд.).

Проучването установява, че само три клуба от Висшата лига могат да се похвалят с добър бизнес, когато купуват футболисти. Това са Уувърхамптън Уондърърс (-7%), Тотнъм Хотспър (-1%) и Брайтън (0%). Всички останали дават с между 2-35% повече от реалните стойности.

Парадоксално или не, Манчестър Сити е един от най-разумните клубове на пазара. „Гражданите“ са платили €1,18 млрд. за последните си 38 трансфера, докато оценката им от анализаторите е за €1,157 млрд.

Извън „острова“, Ювентус е отборът, който има най-сериозен негативен баланс в това отношение. „Старата госпожа“ е платила €1,031 млрд. за 36 футболисти, чиято стойност се оценява на €797 млн.

ПСЖ попада в топ 3 с пръснати €1,01 млрд. за 31 атлети с пазарна оценка от €848 млн.

Най-балансираният и скромен бюджет за трансфери в топ 5 първенствата на Европа има френския Страсбург. Скромният клуб е похарчил €37 млн. за 14 нови футболисти, чиято оценка се равнява на €51 млн.

Друг е въпросът, че днешните пазарни цени на спортистите претърпяха невероятна метаморфоза. Играчи от ранга на Фил Фоудън се оценяват от Transfermarkt на €90 млн., което е с €10 млн. повече от Роналдиньо в неговия пик през 2007 г. За съжаление не можем да се върнем по-назад в историята, за да проверим оценките на Паоло Малдини, Марко ван Бастен, Марадона, Пеле и останалите величия, които белязаха футбола за поколения наред без да съдим за качествата им само по сумите, които са плащани за услугите им.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИТАМ

    3 0 Отговор
    НА ТОВА НЕ МУ ЛИ СЕ КАЗВА ПРАНЕ НА ПАРИ ?