24 Октомври, 2022 10:10 1 875 1

На днешния ден преди 165 години е основан първият футболен клуб

  • фк шефилд-
  • футбол

ФК „Шефилд“ и градските им съперници „Халам“ се изправят един срещу друг в „Дербито на Шефилд“

На днешния ден преди 165 години е основан първият футболен клуб - 1

Футболът съществува от векове, макар че в началото се играе без установени правила. На 24 октомври 1857г., обаче, се въвеждат редица такива, а Натаниел Кресуик и Уилям Прест създават така наречените „Шефилдски правила“.

Кресуик и Прест са основателите на футболен клуб „Шефилд“, а според ФИФА и ФА, това е и най-старият футболен клуб в света.

ФК „Шефилд“ и градските им съперници „Халам“ се изправят един срещу друг в „Дербито на Шефилд“. Това се приема и за най-старата футболна среща в света.

През 2004г. „Шефилд“ става вторият клуб носител на „Ордена за заслуги“ на ФИФА, след испанския гигант „Реал Мадрид“. Три години по-късно, през 2007г., клубът намира място в Английската футболна зала на славата.

Към момента ФК „Шефилд“ е базиран в Дронфилд и играе в първа дивизия на Северната Висша Лига.

На днешния ден преди 165 години е основан първият футболен клуб

Началото
Клубът не бива да се бърка със съгражданите си от „Шефилд Уензди“ (1867г.) и „Шефилд Юнайтед“ (1889г.). ФК „Шефилд“ съществува от толкова отдавна, че дори предхожда правилника на ФА (тъй като ФА е основана през 1863г.) и поради тази причина играе по свои собствени правила до 1878г.

Много хора си задават въпроси за началото на играта и начина, по който са протичали мачовете. Дали са играли с глава и ръце? Имало ли е срещи на Уембли?

В началото са играели едни срещу други помежду си, като са се разделяли на групи, понякога ергени срещу женени, а друг път брадати срещу бръснати.

Не след дълго, през 1860г., се появява и „Халам“, вторият футболен клуб също от Шефилд. Това неминуемо довежда до началото на най-старото дерби в света – „Дербито на Шефилд“. Двата клуба си съперничат и до днес.

В ранните си дни, ФК „Шефилд“ играе на „Брамал Лейн“, стадионът на отбора по крикет, от който води началото си и футболният отбор. „Шефилд Юнайтед“, обаче, поемат контрол над стадиона и така ФК „Шефилд“ остават без собствен терен за почти цяло столетие. Те играят по стадионите „Хилзбъро Парк“, „Оулертън“ и „Дон Вали“. В крайна сметка, се установяват на настоящия си стадион, който се намира до кръчмата „Coach and Horses“. Теренът остава с това име докато не получава субсидия от „Брайт Файнанс“.

Неприятната част в случая е, че стадионът се намира на територията на Дронфилд, точно на границата на окръг Дербишир. Това носи чувство на безпокойство сред някои от най-запалените привърженици на футболен клуб „Шефилд“. Единственото им успокоение е, че за първи път си имат свой собствен терен.

На днешния ден преди 165 години е основан първият футболен клуб

Уникална традиция
Може би е странно, че клуб с такава богата история играе на толкова ниско ниво – в седма дивизия. Не трябва ли „Шефилд“ да са сред най-големите и богати отбори в света?

Не това е техният приоритет в момента. Спортните успехи на „Шефилд“ може и да са далеч от тези на най-добрите отбори в света, но те високо ценят богатата си история и считат за важно да продължат завета на футболната си слава от миналото.

В края на 19-ти век, ФК „Шефилд“ са на предни позиции, но това бързо се променя и те изостават спрямо другите отбори. В онези години се наблюдава стремеж към професионализиране на футбола. Все повече играчи започват да играят професионално, а не само като хоби, както досега. Много от по-късно създадените отбори, голяма част от които са от северна Англия, започват да плащат заплати на най-добрите си играчи. Това, обаче, не се приема особено добре от непрофесионалните футболни клубове на юг. Въпреки това, през юли 1885г. ФА се поддават на засилващия се натиск и в крайна сметка легализират професионалния футбол.

Въпреки своята известност по онова време, ФК „Шефилд“ единодушно отхвърлят идеята за професионална игра. Те държат на своя аматьорски статут, напук на налагащата се в Европа тенденция за професионализиране на футбола.

Клубът е основан на три основополагащи ценности: честност, уважение и колективен дух. И докато другите клубове претърпяват промени, те си остават същите и не виждат нужда да сменят аматьорския си статус, докато се придържат към своите главни принципи.

Незабравени във времето
През 2004г. футболен клуб „Шефилд“ попада отново под светлината на прожекторите на световната футболна сцена. ФИФА кани председателя на клуба с най-дълъг стаж, Ричард Тимс, на тържеството по случай 100-годишнината на световния футбол в щаба си в Цюрих.

Само два тима получават престижното отличие на ФИФА „Орден за заслуги“. Той се присъжда за принос от историческо значение към футбола. „Шефилд“ и „Реал Мадрид“ са единствените носители на приза.

През 2007г. клубът чества със стил 150-годишнината от съществуването си. В навечерието на празника, „Интер Милано“ се изправя срещу „Шефилд“. Марио Балотели бележи първия гол в мача. Въпреки че се представя достойно, разликата между класите на двата тима е огромна и срещата завършва със загуба за „Шефилд“ с 5-2.

Планове за бъдещето
Макар клубът да е решен да се изкачи нагоре по пирамидата на английското футболно първенство, техните амбиции не са само на футболното игрище.

Мисията и основните три цели на клуба са оповестени на техния уебсайт. Това е заветът както на клуба, така и на по-широката общност, която е неделима част от него.

На първо място, те искат „да опазят и съхранят първия в света социален футболен клуб на аматьорско ниво“.

Второ, те се стремят „да възстановят първоначалния дом на футбола и да преместят клубния стадион обратно на „Олив Гроув“, където е основан първият футболен клуб през 1887г.“

И накрая, те ще продължат „да развиват и разпространяват футбола глобално, като дом на основателите и пионерите на тази игра“.

Несъмнено тези велики идеи хвърлят повече светлина върху ролята на ФК „Шефилд“ като основополагащ клуб и обществена футболна институция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома Неверни

    0 1 Отговор
    Спор има кой е най-старият клуб в света. Според други най-старият футболен клуб е "Нотс Каунти" основан през 1862 г. а най-старо дерби Нотингам Форест-Нотс Каунти!