Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 11:20 709 2

Вальо Михов: Съдиите не поемат отговорност, а се крият зад ВАР

  • валентин михов-
  • футбол-
  • съдийска комисия-
  • съдии

Трябва да се спират някои грешки, защото иначе те продължават и се градират

Вальо Михов: Съдиите не поемат отговорност, а се крият зад ВАР - 1
Снимка:

Председателят на Обществения съвет към Българския футболен съюз - Валентин Михов, даде интервю за Gong.bg, в което коментира зачестилите грешки на съдиите в България. Михов сподели, че доста рефери допускат грешки, не смеят да поемат отговорност и се крият зад ВАР. Той смята, че това е много важен въпрос и оттук нататък трябва да има наказания, и решително прекъсване на практиката на непоемане на отговорност.

- Господин Михов, вече няколко месеца сте част от новосъздадения Обществен съвет към Българския футболен съюз и дори бяхте избран за негов председател. Каква е идеята зад създаването на тази структура и с какво може да бъдете полезни заедно с вашите колеги, които са също като вас значими футболни деятели?
- Ще Ви разкажа сега какво точно сме правили в Обществения съвет през тези два-три месеца, в които съществуваме. Това са деятели, които са достойни за уважение и първото, което мога да Ви кажа, е, че на едно от заседанията веднага ни направи впечатление лошото съдийство. Ние не повтаряме това, от което отборите са недоволни, а си изказваме нашето мнение в писмен вид, даваме го на Изпълкома и оттук нататък ще чакаме решение.

Напротив, ние дори предварително поканихме Петър Петров, който е шеф на ВАР, да ни разясни някои работи, защото много от съдиите стана ясно, че се крият зад ВАР. Обясниха ни какво предполага, когато се иска системата за доказателства. Направихме и съпоставка с това, което става в Европа. И там се допускат някои грешки, но при нас вече зачестиха грешките на съдиите, които според мен, а и според голяма част от Обществения съвет не поемат отговорност.

Системата е за подпомагане на съдийството, а не за облягане изцяло на нея, за да може да отменим или да решим нещо. Съдията е този, който решава. Това беше един от въпросите, с който доста сериозно се занимавахме и продължаваме все още да се занимаваме. За мен това е много важен въпрос и трябва оттук нататък да има наказания, трябва да има решително прекъсване на практиката на непоемане на отговорност.

-Как може според Вас да се реши този проблем, защото не съм сигурен, че това може да се случи само с наказания?
- Трябва да се спират някои грешки, защото иначе те продължават и се градират. Ако не поемат отговорност съдиите… Няма да давам оценка какви качества имат те и кой какъв съдия е, но така или иначе много от колегите, както президенти, така и футболисти – те не са доволни от това, което става в съдийството, а и ние също. Именно това е целта, ако можем да предизвикаме, казвайки нашето мнение, което е и общественото такова. Мнението на Обществения съвет съвпада с това на отборите и тук не искаме да дублираме нещо, но трябва да се вземат мерки.

Имаше и още 6-7 точки – среща с Професионалната лига, среща с кмета на Велико Търново г-н Панов, на която да избързаме за връзката с държавата и общините. Ще видим предварително какво може да се строи и къде може да помогне държавата чрез общините, но това може би зависи от избирането на правителство и парламента, така че чакаме. Г-н Панов все пак ще дойде на следващото заседание. Имаше среща с шефа на Треньорската школа, за да видим какво е там състоянието, натъкваме се на някои интересни неща.

Среща имаше с тези, които категоризират отборите… Доста неща бяха, в много посоки и мисля, че има резон на следващото заседание ние да предложим нещо конкретно. Само да добавя, че за категоризацията на клубовете срещата беше с г-н Андрей Петров, а обсъждането за Треньорската школа бе с шефа ѝ доц. Емил Атанасов. Ние нямаме право на решение, но нашите предложения предполагам, че трябва да имат отношение вече и Изпълкомът да вземе решение.

- Това ли са всъщност текущите проблеми и казуси за решаване в българския футбол и трябваше ли вие като такава специфична структура към БФС да се появите, за да започне да се работи за тяхното решаване?
- Вижте, нашата цел е да допълваме, подсказваме, да коригираме, ако има за какво. Ние не сме против този или онзи, ние си казваме това, което като Обществен съвет виждаме и сме длъжни да предложим. Оттук нататък какви решения ще има… Смятам, че на този етап Общественият съвет работи добре. Ще видим след третия месец, защото ако продължаваме така, смятам, че ще има вече и някаква решителна промяна поне в съдийството. Нещата там не са добре. Не искам да се задълбавам в това кой какъв съдия е, но да не се поема отговорност – това за мен е проблем.

- Виждате обаче, че основна отговорност се търси от техния шеф, а в крайна сметка техният шеф не свири на терена. Говорим за Виктор Кашай.
- Да, но какво пречи Кашай или който и да е да вземе отношение, това е все пак Съдийска комисия. На следващото ни заседание дори имахме предложение да викнем цялата Съдийска комисия. Едното е на 14-ти, другото ще го направим дори без заседание, защото сега е напрегнато. Иначе, когато е спокойно, няма смисъл да се събираме. Когато е напрегнато, трябва да се даде съвет, да се помогне. Разбира се, за това е създаден Общественият съвет – да се допълва, да коригираме, да има противоречие, да има някъде друго мнение.

- Ваша дългогодишна битка в предишно Ваше амплоа като президент на ПФЛ беше администрирането на първенството от Лигата. Остава ли това Ваше мнение и отправили ли сте го като препоръка към Изпълнителния комитет?
- Ние много пъти сме говорили с Изпълкома, дори когато бях негов член. В Европа нещата са много различни, като в някои от европейските държави е предоставено администриране на първенството отчасти, което означава, че много от комисиите са на подчинение на футболната асоциация. Тук има противоречие, защото много от комисиите не могат да бъдат на подчинение на Лигата и това създава казус дали може да бъде администрирано първенството без комисии. Но относно Купата имахме среща с президента на Професионалната лига Наско Караиванов, за да видим какво може да се направи.

Аз също съм бил президент и идеята не е да корим някого, а да помагаме с каквото можем – с опита си, с годините си и да видим какво може да се допълни и да се прави от Професионалната лига. Взехме отношение за предложение, което едно време бяхме приели, за това футболист до 21 год. да има като титуляр в първия ни ешелон. Но дали ще се възприеме… И едно време го приехме, но после го отхвърлихме. Много неща се променят, но ние гледаме и в Европа какво правят, сравняваме къде сме ние, но резултатите са най-важни. Каквото и да правим, ако няма резултати…

- Да очакваме ли включване на други изявени футболни хора към този Обществен съвет?
- Да, това беше предложение на Порточанов. Състои се в това да има навсякъде по регионите, както е той в Бургас. Където са налице регионални проблеми, ние няма да дублираме зоналните шефове на футбола, а да допълваме като информация това, което не се вижда. Мярата за футбола ни е публиката. Ако тя се върне по стадионите, значи сме допринесли с нещо. А за да се върне публиката, трябва да се вслушаме и в нея, във всеки един, който дава съвет. Всеки съвет е добре дошъл, от различни места и региони, не е важно кой каква длъжност заема и какъв е, а какво предлага. Ние ще го изслушаме и ще каним различни хора, нормални такива, зрители, публика, за да видим къде се греши и да помагаме с нещо.

- В крайна сметка гледната точка на всички е важна, тъй като футболът е за всички.
- Да, точно това е целта. Хората вътре са достатъчно ерудирани и с опит. Много съм доволен от тези хора и от това, че работя с тях.

- Господин Михов, няма как да не Ви попитам и за всичко, случващо се в родния шампионат. Предполагам, че следите първенството, а то изглежда по-оспорвано от всякога. В момента лидер е ЦСКА, ЦСКА 1948 диша във врата на Лудогорец, който е изиграл два мача по-малко. Какво Ви прави до момента впечатление в efbet Лига?
- Ако продължава така, интересът ще е по-голям, което е хубаво за един футболен шампионат, тъй като непредвидимостта е най-хубавото нещо. Да не се знае кой ще е шампион до края, да има битка, имало е и такива години. Не мога да категоризирам сега нивото на футбола, то си е до футболистите, които ги има в България, тяхното ниво. За мен най-основно е да погледнем в детско-юношеските школи, защото имаме таланти, които след 17-18-годишна възраст се губят някъде. Затова виждането на националния селекционер да залага на млади или при другите треньори, които залагат на млади хора, както е в Славия например. Това е перспективата - млади кадри, млади футболисти. България винаги е раждала таланти и ще ражда.

- Как в такъв случай оценявате именно това, което направи новият селекционер Младен Кръстаич? Повика доста млади футболисти, печели симпатии, печели и критики за това, но пък постигна успех в един доста тежък мач като този в Скопие срещу Северна Македония.
- Моите адмирации за това, което направиха момчетата, треньорът и ръководството, защото за мен това не беше нормална обстановка. Грешка е политиката да се меси във футбола, голяма грешка дори. Въпреки всичко едно голямо благодаря за представянето на момчетата, говоря за конкретния мач, защото проявиха мъжество. Дано да продължава по този начин Кръстаич и да залага на млади. Да, ще има критики, ще има грешки от младите, но в тях е бъдещето, в тях е пътят. Трябва да се залага на тях, а вече оттук нататък корективът са обществото, публиката и най-важното - резултатите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кpeтeни

    4 0 Отговор
    А иначе размитате технологии и "изкуствени интелекти" да ви управляват жалките животи...
  • 2 Обективен

    2 0 Отговор
    Само като прочетох "Деятели" и спрях.... Бих предложил синоним - Паразити! Само такива нямаше на клона. Вижте Наско Караиванов. Откакто е в БФС е качил 50 кг. Повръща ми се от мутрите им.