Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 12:30 980 3

Инвеститори от Дубай обмислят закупуването на Ливърпул за сумата от 5 милиарда долара

  • ливърпул-
  • дубай-
  • футбол-
  • инвеститори

В началото на тази седмица собствениците на „червените“ от Fenway Sports Group (FSG) обявиха, че да готови да преговарят за продажбата на мърсисайдци

Инвеститори от Дубай обмислят закупуването на Ливърпул за сумата от 5 милиарда долара - 1
Снимка: БГНЕС

Все повече и повече се спекулира за вероятните купувачи на английския гранд Ливърпул. В началото на тази седмица собствениците на „червените“ от Fenway Sports Group (FSG) обявиха, че да готови да преговарят за продажбата на мърсисайдци.

Сега източници в Близкия изток, цитирани от „The Mirror“, твърдят, че инвеститори от Дубай обмислят закупуването на Ливърпул за сумата от 5 милиарда долара (4,3 милиарда британски лири). FSG са готови да се разделят с Ливърпул след 12 години на „Анфийлд“, като дори вече са наели мултинационалните инвестиционни банки и компании за финансови услуги „Goldman Sachs“ и „Morgan Stanley“ да подпомагат процеса.

През месец май тази година „Forbes“ оцени Ливърпул на около 4,45 милиарда долара или 3,89 милиарда лири, което е близо 12 пъти повече от сумата, която FSG плати през 2010-а година. Перспективата инвеститори от Близкия изток да купят отбора от „Анфийлд“ изглежда една от най-вероятните опции поради сериозните финансови средства, с които държавите от Персийския залив разполагат.

Във вторник „Arabian Business“ съобщи, че Dubai International Capital (DIC) се интересува сериозно от възможността да купи Ливърпул. Интересното е, че това няма да е първият път, в който DIC се опитва да поеме мърсисайдци. Те вече се провалиха с оферта от 360 милиона долара през 2007-а година.

Самир Ал Ансари, който е председателят на държавния инвестиционен фонд на Дубай, разкри за офертата в интервю за „Arabian Business“ през 2014-а година, като потвърди, че е и фен на Ливърпул.

„Ние щяхме да бъдем първите, които щяха да направят подобна сделка в този регион. Веднага след като те (Ливърпул) спечелиха Шампионската лига през 2005-а година, ние се заехме сериозно с проверка през 2006-а година и почти подписахме споразумението през януари 2007-а година. Това, което ни забави, е фактът, че Самир е фен на Ливърпул през целия си живот, включително Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Така че направихме три пъти по-голяма сума от тази на надлежната проверка, тъй като трябваше да докажем, че сме сериозни в намеренията си”, заяви Ал Ансари.

Вместо това, Ливърпул беше купен от Том Хикс и Джордж Джилет, които натрупаха огромни дългове преди FSG да поеме клуба през 2010-а година. Сега DIC имат сериозен шанс, от втория опит, да закупят Ливърпул и да се превърнат в един от редицата собственици на европейски гранд от Близкия изток.

Нюкасъл беше закупен от Публичен инвестиционен фонд от Саудитска Арабия миналата година, а Манчестър Сити е собственост на базираната в Абу Даби „Сити Футбол Груп“ от 2008-а година. Френският шампион Пари Сен Жермен пък беше закупен от „Катар Спортс Инвестмънтс“ през 2011-а година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат Чукчев

    1 1 Отговор
    Га немат пари дръг шъ купува
  • 2 Иван

    4 1 Отговор
    Щом се Спекулира, за какво пускате бошлав статии за пълнеж?
  • 3 МърсиСайд

    1 0 Отговор
    ами добре ще е, ама преди да инвестират да изчистят отбора от куците коне и да пенсионират папардаците !!!