Last news in Fakti

29 Март, 2023 04:25 2 902 38

29 март 1944 г. Бомбардировката над София

  • софия-
  • бомбардировка-
  • втора световна война

Нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя

29 март 1944 г. Бомбардировката над София - 1
Снимка: Архив

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е резултата

    21 86 Отговор
    кигато обявяваш Война на Англия.
    Обаче защо русия бомбардира и обстрелва Варна, северното черноморие, Русе, Добрич, Казанлък, Стара Загора, при условие, че сме обявили, че не воюваме с Русия, не е ясно!

    Коментиран от #11

  • 2 Бай Лисан

    112 11 Отговор
    Нека по случай годишнината да изкъртим плочата на изродите, бомбардирали мирно население. После може и шут на козявите!
  • 3 Петрич

    108 9 Отговор
    Нека днес всички предатели да отидат ,да почетат този ден в посолството на САЩ.
  • 4 Хмммммммм

    118 9 Отговор
    "29 март 1944 г. Бомбардировката над София"....Бомбардирали са ни, ама демократично. Затова са им направили и паметници на тия които са ни бомбардирали. И никой не ги полива с боя и не ги троши с чук, и не иска да ги премахва тия паметници. Това е то демокрацията. А пък ония са ни освободили само два пъти. И то са ни освободили някак си недемократично.

    Коментиран от #5

  • 5 456

    7 65 Отговор

    До коментар #4 от "Хмммммммм":

    Паметниците ги направиха комунистите

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 6 Българи

    72 1 Отговор
    А ние да сме бомбардирали Англия и САЩ и тяхното мирно население?
    Кога най-после на тази Земя войните ще спрат завинаги?
    Човек живее един живот и нека Той, Животът, да бъде мирен и спокоен.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Какво като

    77 1 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    са ги построили. Нали построиха и всичко останало в тази страна, което и до днес използваме. А онези искаха да ни избият и да садят картофи тук. Ама демократични картофи.
  • 10 Бонев

    91 1 Отговор
    А кога ще се премахне паметника на американските летци избили толкова българи?

    Коментиран от #12

  • 11 12345

    63 2 Отговор

    До коментар #1 от "Това е резултата":

    Статията е за това как твойте любимци са разбомбили София, ще поднасяте ли венци днес в Американското посолство на загиналите убийци на Българи!?

    Загинали са над 4000 човека, жени и деца, Българи. Ама вие нали се мразите, как пак не се родихте Американец.

    Обаче на вас пак Руснаците са ви виновни за нещо.

    Коментиран от #23

  • 12 БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВОЙНА СЪС САЩ

    3 37 Отговор

    До коментар #10 от "Бонев":

    А тогава се убива....

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 шопо

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българи":

    Ако искаш мир готви се за война.
  • 15 Бонев

    44 2 Отговор

    До коментар #12 от "БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВОЙНА СЪС САЩ":

    Че се убива спор няма, обаче по твоята логика дай да праснем един паметник на турците в Батак.

    Коментиран от #32

  • 16 Джоко

    44 0 Отговор
    Трибунал за тази англосаксанска сган и репарации за сринатите градове!
  • 17 Пешо

    18 0 Отговор
    Ама как не ви е срам да оклеветявате сегашните повелители на България.
    Това няма да остане ненаказано.
  • 18 Фройд

    32 0 Отговор
    Соломон днес да ходи да подсмърча на паметника , нали е много атлантичен...
    Може да грабне под ръка и плевналиев , ако не е зает да мие чиниите !
  • 19 Студопор

    37 0 Отговор
    И сега тия, дето са хвърляли бомбите си над България, избивайки цивилно население - жени и деца, ми говорят как Русия е агресор и как те опазват мира!!
    Че даже и паметник направихме точно на тия летци, посяли смърт в страната ни! Ако дедите ни видят този паметник, биха се обърнали в гроба!!
  • 20 дядото

    26 1 Отговор
    българия и света разбра,че има изграден паметник в софия на агресорите и къде е .а колко се знае за паметника на българските летци,бранили софия и страната.
  • 21 Ццц

    27 1 Отговор
    Поздравления за убийството на американските гадове, нахлули да бомбардират без цел родината момчета! Спете спокойно, те имат паметник, а вие не. Това е направено за кеф на Чърчил, който никога не е забравял английския срам на Дойран. Чърчил е далеч по-голяма гад от Хитлер и Сталин взети заедно, защото освен жесток като тях, той е подмолна, мазна, и страхлива английска мишка, чиято оснавна цел във война и след това е да запази английското робство, наречено за смекчаване по демократски "колонизъм".
  • 22 Сър Пичук

    3 27 Отговор
    На война се стреля и убива. Хвърлят се бомби. По същия начин и Русия е бомбардирала Варна и Балчик по време на ПСВ и тогава германски подводници са ни защитили. И това не ни пречи да имаме руски и съветски паметници по цялата българска земя.
    Или разрушенията и загиналите от "приятелски огън" не се броят?!?!

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Прокопий

    4 24 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    Ама те руснаците са съюзници с американците през ВСВ, забрави ли? А ние сме от грешната страна на историята и тогава, и в последвалите 45 години, Народният съд + лагерите са причина за двойно повече убийства на българи, убити от българи, отколкото загиналите в бомбардировките.
    Ама бсп не обича да говори за това, а, ватниче?
  • 24 Поздравления

    18 0 Отговор
    за автора и ФАКТИ за тази статия в памет на Българските летци, написали с живота си част от историята на България.
  • 25 Ццц

    22 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    Ох, да се разплаче човек. Няма проблем за бомбардировките, нали е било война? А колко куршума е изстреляла българската армия срещу английски или американски смърдели, за да предизвикат бомбардировка над цивилни??? Ако руска ракета се забие в цивилен блок, в който са се събрали украински нацисти, но ти кажат, че са загинали цивилни, ще крещиш до бога. А сега "война е било и милите за това са стреляли". Общият знаменател на всички саксонци е лицемерието. В желанието си да ги имитират, техните верни слуги също стават много лицемерни.

    Коментиран от #37

  • 26 резервист

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сър Пичук":

    Какво ти разбира на тебе главата от приятелски огън? Като не разбираш питай или си трай! Американската доктрина за водене на война се базира на нанасянето на такива тежки поражения на противника, че той да загуби желанието си за съпротива и да се продаде. Без значение какви са тези жертви, важното е да са много. Така германските градове са сринати със земята, така бяха унищожени Хирошима и Нагасаки, Така поливаха с хербициди във Виетнам, Така "нанасяха удари" в Ирак, Сърбия и Сирия. Нищо ново! Пък ние се държим като бита съпруга, която споделя с майка си: "Мамо, той все пак ме обича!"

    Коментиран от #38

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 хихи

    8 0 Отговор
    Да не забравяма, че и тогава благодарение на политиците ни сме били от страната на Булката!!
  • 29 Наглецо

    1 6 Отговор
    Слава ! Вечна слава на англосаксонските говеда ! ГЕРБ -ПОБЕДА !
  • 30 Тома Неверни

    12 0 Отговор
    Поклон за българските летци защитници на родината!
  • 31 да се помни и да не се повтаря

    8 1 Отговор
    Как бе сме бомбандирани от нашите приятели и партньори? Чърчил ни е "обича"л като очите си!
    Срамота))) А и паментник им вдигнахме на тия .
    На това му се казва КЛЕКНАЛА ТОЛЕРАНТНОСТ от страна на нашите дебилни политици!
    Добре е , че поне продължавате да споменавате датата, за да се помни!
  • 32 БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНА

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Бонев":

    Говорим за военни действия, не за паметници....
  • 33 БИЛИ СМЕ ВЪВ ВОЙНА

    3 2 Отговор
    С великите сили.....какво друго да се очаква....
  • 34 Ген. Гурко

    4 1 Отговор
    Чували сме за нея. Има и паметна плоча на извършителите, за да им ходим на поклонение.
  • 35 ЧИБА НАТО ЕС И САЩ !

    1 1 Отговор
    На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от ГЕРОИТЕ НА англо-американската авиация НА КОИТО ИЗДИГНАХМЕ ПАМЕТНИК !
  • 36 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 1 Отговор
    ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА ТЕЗИ ВАРВАРСКИ БОМБАРДИРОВКИ.И ВСЕ ПАК СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ХУБАВО ,НЕ Е БИЛ ПРИЕТ ПЛАНА НА ЧЪРЧИЛ ВТОРИЯТ ФРОНТ ДА БЪДЕ ОТКРИТ НА БАЛКАНИТЕ,ЗАЩОТО ЩЕШЕ ДА ОЛЕКНЕМ С ОЩЕ ОКОЛО 30 000 КВ КМ ПЛОЩ В ПОСОКА ГЪРЦИЯ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "резервист":

    Да, това беше тактиката на американците срещу германците през ВСВ, а сега е тактика на руснаците в Украйна. Някакви си 80г закъснение, нищо работа. Те за някои неща са още във времето на хуните и монголските орди, за други са в епохата на завладяване на нови земи, за трети са във времето на колониализма. Ако само бяха спрели, щеше да се ядва, но те препускат с векове назад в развитието и мисленето си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове