Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 11:50 1 136 2

Пламен Андреев: Защо Черно море да не мечтае за титла, спечелена от отбор юноши на клуба?

  • пламен андреев-
  • черно море-
  • футбол

Какво удоволствие биха изпитали феновете на даден отбор, ако той стане шампион само с чужденци?

Пламен Андреев: Защо Черно море да не мечтае за титла, спечелена от отбор юноши на клуба? - 1

Черно море е марка в българския футбол - отбор с традиции. Варненци са към края на зимната си подготовка, а през пролетта отново ще гонят високи цели. За тях, за стратегията на клуба в дългосрочен план и други теми, ТОПСПОРТ се свърза с изпълнителния директор на "зелено-белите" г-н Пламен Андреев. Той беше любезен да отговори на нашите въпроси.

Г-н Андреев, зимната подготовка на Черно море е към своя край. Доволни ли сте от свършената работа и готов ли е отборът за пролетния дял на първенството?
- Тази оценка може да я даде най-вече треньорът Илиан Илиев. Важното е той да е доволен. Разделихме се с петима футболисти, привлякохме толкова. Илиев си намира новите, той е запознат с качествата им. Ние като ръководство сме изпълнили неговите желания. В каква форма са и как ще се интегрират в тима, знае треньорът.

Атанас Илиев се завърна в Черно море. Определено това е един от топ трансферите в първенството като цяло. Как се стигна до него, трудно ли беше да се разберете или напротив?
- Той имаше много оферти. Ние бяхме в контакт с него и агентите му от доста време, от месеци. Момчето осъзна, че не всичко е пари. Някои футболисти мислят само за финанси, но той не е от тях. Иска да остави следа във футбола ни, в Черно море. Може някои да смятат, че е крачка назад за Наско, но той направи своето решение и сме щастливи, че е част от Черно море.

Какви са целите на отбора до края на сезона?
- Да печелим колкото може повече мачове и да сме възможно най-напред в класирането. За Купата на България, надяваме са на финал, а защо не и да спечелим трофея? Да, гостуваме на ЦСКА на четвъртфинал, ще бъде много трудно. Но защо да не мечтаем? В първенството целта още преди началото на сезона е място в Европа, трето или четвърто място. Продължаваме да гоним тези цели.

Пламен Андреев: Защо Черно море да не мечтае за титла, спечелена от отбор юноши на клуба?

Далеч по-важни за целите в дългосрочен план. Те какви са?
- Какво удоволствие биха изпитали феновете на даден отбор, ако той стане шампион само с чужденци? Дали ще си първи, втори или трети с играчи, които идват у нас за кратко и после никой не ги помни, за мен няма смисъл в това... Стратегията на Черно море в дългосрочен план е да изгражда футболисти в своята школа. Те да се адаптират в първия отбор, да играят добре в него и да стигат до чужбина след време. Искаме да изграждаме спортисти, атлети, но и хора, добри и успели хора. Така ще върнем публиката. Истинските привърженици се интересуват и милеят за момчетата, които са продукт на любимия им клуб. Те следят тяхното развитие. Четат всичко за тях и след това, когато тези момчета вече са в чужбина. Чужденците идват за 3-4 месеца и после никой не знае къде са, живи ли са, какво става с тях. Със създаване на български футболисти помагаме и на националните ни отбори. За мен това е пътят. Трябва да се наблегне на школата. Смея да твърдя, че нашата има огромен потенциал. В момента 13-14 момчета от школата имат договор с първия отбор. Отделно, над 30 играчи, които са създадени в ДЮШ на Черно море, са в тимове от Първа и Втора лига у нас. Не знам има ли друг клуб с подобно постижение. Това ще е посоката ни - да създаваме атлети, мъжкари и добри футболисти. Личности. Защото, да не си кривим душите - колко от младите български футболисти имат качества да играят в чужбина? С методиката ни в школата искаме да има много такива. Да има атлети, а не момчета, които просто ритат топката.

Споделям Вашето мнение, това трябва де е стратегия за всичките ни клубове, за да изплува футбола ни от блатото. Със сигурност за интегрирането на млади играчи основна роля има треньорът. А начело на Черно море е един от най-добрите в България...
- За мен е най-добрият треньор в България! Работи по нашата концепция, по тази на ръководството. Имаме му пълно доверие и той на нас. Сега, така ще го кажа - трябва да имаш топки, за да налагаш млади момчета. Илиан го прави, и то успешно. Без младите от школата, футболът няма смисъл и бъдеще. Искаме да наблегнем на много неща. Искаме да направим нова база за ДЮШ на клуба. Там да има библиотеки, бележници, децата да се учат, да не е само футбол. Да им прожектират филми, да се правят анализи, да се четат лекции за хранителния режим, да ги образоваме. Всичко това ще им е от голям плюс в живота. Защото не всички от тях ще станат футболисти, които ще направят отлична кариера.

Няма как да не Ви попитам и за съдиите, от които се оплакваха много отбори през есента. Очаквате ли най-накрая реферите у нас да намалят грешките до минимум?
- Ръководството на Черно море е взело своето решение по темата и то е да не се месим на съдиите, да не влизаме в конфликт с когото и да било. Ние искаме да играем достоен футбол, мъжки. Без спорове и изисквания към съдиите. Вярваме, че всичко трябва да се решава на терена.

Добре ли е за Черно море, че и градският съперник Спартак като че ли започва да се възражда?
- За мен е добре и аз искам те да останат в елита. Варна има нужда от градско дерби на най-високо ниво. Видяхте какъв празник се получи, когато играхме с тях. Трябва да имаме конкуренция и в самия град. Плюс е, че Спартак е в Първа лига. Те вървят по своя път, ние по нашия.

С оглед всичко казано до момента, резултатите на Черно море, трофеите, които в последните 14 години са повече от тези на Левски, примерно, създадените футболисти, може ли да дадем положителна оценка на ръководството на Вашия клуб?
- Ежедневно разговарям с фенове на Черно море. Те искат още и още, това е нормално. Вижте, това ръководство, тези собственици на Черно море са в клуба от много години. Няма човек, който да ръководи даден клуб от години и да не желае да бъде шампион, да остане в историята с поне една титла. Ще го кажа, защото съм убеден в това - един ден Черно море ще бъде реален конкурент за титлата. Но нека вървим стъпка по стъпка, не може всичко да се случи за една година. Първо да има нов стадион, добра школа... Не може всичко да стане с магическа пръчка. Нещата се случват постепенно. Нека създаваме добри играчи, те да успяват и зад граница. Вече доказахме, че можем да продаваме играчи в чужбина. Това е, мислим, че стратегията ни е правилна. И да не е печеливша като трофеи в момента, мислим за бъдещето. Защо да не мечтаем един ден Черно море да стане шампион с отбор, изграден в школата на клуба? Това е най-голямото във футбола, най-ценното и ще се помни винаги.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоичо Розата

    1 3 Отговор
    Има истина една тича пе....си са
  • 2 СЛАВИ КАРАМФИЛА

    3 1 Отговор
    ПЪРВИЯТ ШАМПИОН ПО ФУТБОЛ В БЪЛГАРИЯ.КЪДЕТО Е ТЕКЛО ПАК ЩЕ ТЕЧЕ.