Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 14:00 1 165 0

Ключов ден за битката между желаещите да купят Манчестър Юнайтед

  • манчестър юнайтед-
  • купувачи-
  • футбол-
  • висша лига

Очаква се първоначалните предложения да не надхвърлят сериозно 4 милиарда

Ключов ден за битката между желаещите да купят Манчестър Юнайтед - 1

Днес е ключовият ден в битката на желаещите да купят Манчестър Юнайтед, твърдят в английската преса тази сутрин. Очаква се до края на деня в американската търговска банка “Рейн” да постъпят официалните оферти от желаещите да се включат в процеса през следващите седмици. Всички оферти ще бъдат отворени впоследствие и направен щателен анализ от американските банкери. След което представители на най-добрите двама или трима ще бъдат поканени на преговори.

Очаква се първоначалните предложения да не надхвърлят сериозно 4 милиарда, но тази сума вероятно ще се покачи в последващите разговори между двете страни, а в пресата на Албиона има твърдения, че настоящите собственици от семейство Глейзър ще искат около 6 милиарда паунда като крайна цена. Това би направило подобна сделка най-скъпата в историята на спорта.

Очаквани кандидати:

Катарски инвеститори

От дни в местните медии определят потенциалните купувачи от Катар като големия фаворит в бъдещото наддаване. Това е група от частни лица, според информацията, но се смята, че те са получили одобрението на емира на страната. Това е организация, която е различна от притежаващата френският Пари Сен Жермен (QSI), а в последните дни се твърди, че те са получили одобрение и от УЕФА за бъдеща сделка, като европейската футболна централа се е съгласила, че няма да има конфликт между евентуална собственост на двата тима.

Саудитска Арабия

Могат ли съседите на определяните като фаворити към момента от Катар саудитси да се намесят решително в подобен сблъсък? Група от страната също е получила достъп до финансовата информация, която от “Рейн” предоставяха на всички, които обмисляха в последните седмици евентуална оферта за Манчестър Юнайтед. Все пак подобна перспектива изглежда доста странна, тъй като преди малко повече от година местни представители купиха Нюкасъл и към момента този процес върви добре. Евентуално наддаване на представители на двете близкоизточни държави е като идеален вариант за Глейзър, които ще искат да вземат възможно най-добра цена.

Великобритания

Представителят на “домакините” сър Джим Ратклиф бе първият кандидат, който заяви официално намеренията си да се включи в битката за Манчестър Юнайтед. Той е известен като фен на отбора от дете, а също така като един от най-богатите британци и собственик на химическия гигант INEOS. Неогавата компания от години има сериозни интереси в спорта, като притежава значим дял в тима от Формула 1 Мерцедес, френският футболен тим Ница и колоездачният гигант “Скай”, който бе закупен и впоследствие преименуван на “Инеос”.

Въпреки че е най-богатият човек във Великобритания, местната преса смята, че Ратклиф трудно би могъл да си съперничи с близкоизточните милиардери, макар състоянието му да се изчислява на около 21 милиарда. Зад неговата оферта са привлечени също така и някои от най-големите търговски банки като “Goldman Sachs” и “JP Morgan”.

САЩ

Няколко различни групи от американски инвеститори също са заявили своя интерес към закупуването на клуба, но до този момент техните имена се пазят в тайна. В последните дни дори един от най-богатите хора в света, какъвто е Илон Мъск, също бе определян като евентуално заинтересовано лице.

Китай и други

Представители от Китай и Сингапур също е възможно да отправят своите предложения.

Какво ще получи евентуалният купувач

Приход: 600 милиона паунда

Това е очакваният приход на Манчестър Юнайтед за тази годин. През последната година единствено Манчестър Сити, Реал Мадрид и Ливърпул са генерирали повече приходи от футболните клубове в света, при това от тим, който е завършил шести в класирането и дори не е участвал в Шампионската лига. Твърденията гласят, че клубът разполага със сериозен потенциал от 659 милиона фена по целия свят, почти една десета от световното население.

Отбор: 759 милиона паунда

Това е сумата на прогнозната стойност на състава в момента. Отборът също демонстрира израстване в последните месеци под ръководството на Ерик тен Хаг, което допълнително може да повиши тази стойност.

Манчестър Юнайтед няма никакви дългове до влизането в клуба на семейство Глейзър, които преструктурират собствените си задължения по придобиването на клуба и ги прехвърлят на клуба. Интересна част от евентуалната промяна на собствеността на клуба е дали евентуалните нови собственици ще покрият този дълг или той по някакъв начин би бил включен в сделката. Неофициални данни само за последните десет години, които се появиха в последните дни, твърдят, че семейство Глейзър са получили около 150 милиона паунда от “червените дяволи” само под формата на дивиденти.

“Олд Трафорд”

Легендарното съоражение има нужда от основно обновяване или построяването на ново съоражение. Изчисления в пресата в последните седмици сочат, че евентуално преструктуриране и оголемяване на същестуващия стадион ще струва около 1 милиард паунда, а построяването на нов стадион почти двойна на тази сума. Плюс е, че евентуален купувач ще получи и огромен участък от земя, заобикаляща района, подходящ за тези цели.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА