1 Април, 2023 22:00 1 343 0

Тухел тръгна с важна победа с Байерн Мюнхен

  • байерн мюнхен-
  • борусия дортмунд-
  • футбол-
  • бундеслига

Надигра с 4:2 Борусия Дортмунд в поредното издание на Дер Класикер от 26-ия кръг в Първа Бундеслига и го измести от върха в шампионата

Тухел тръгна с важна победа с Байерн Мюнхен - 1
Снимка: БГНЕС

Германският шампион Байерн Мюнхен постигна важна победа с резултат 4:2 срещу Борусия Дортмунд в поредното издание на Дер Класикер от 26-ия кръг в Първа Бундеслига и го измести от върха в шампионата. Всичко стартира с огромна грешка на вратаря на гостите- Грегор Кобел, който си отбеляза автогол в 13-ата минута. Капитанът на домакините - Томас Мюлер, пък удвои в 18-ата, а след това добави нов гол в 24-ата минута.

През втората част головото шоу продължи. Кингсли Коман също се разписа в 50-ата, преди Емре Джан да върне едно попадение от дузпа в 72-ата минута. Долиен Мален пък оформи крайния резултат в последната 90-ата минута.

Тухел тръгна с важна победа с Байерн Мюнхен
Снимка: БГНЕС

Гостите от Дортмунд стартираха нахъсано срещата, макар че домакините първи стигнаха до статично положение, но след ъгловия удар не произлезе нещо опасно. „Вестфалци“ отправиха първия удар към една от двете врати, но изстрелът на капитана Марко Ройс в осмата минута бе блокиран.

Шампионите обаче поведоха в резултата в 13-ата минута след кошмарна грешка на вратаря на Борусия – Грегор Кобел. Матайс де Лихт комбинира с Даю Упамекано в своята половина, а французинът опита да изведе Лерой Сане с дълъг пас. Стражът на гостите тръгна да излиза извън наказателното си поле да изчисти, но не успя да уцели топката, която директно влезе във вратата му – 1:0.

Байерн бързо можеше да удвои, след като в 17-ата минута Кингсли Коман центрира отляво в наказателното поле, където Леон Горецка стреля добре с глава, но този път Кобел улови.

Минута по-късно обаче вторият гол стана факт. Горецка стреля от дъгата пред наказателното поле, получи се рикошет и топката излезе в корнер. След неговото изпълнение Де Лихт спечели въздушния двубой в наказателното поле с Нико Шлотербек и отигра с глава към далечната греда, а там капитанът Томас Мюлер бе изпуснат от Юлиан Брандт и отблизо вкара за 2:0.

В 20-ата минута Коман получи отляво, влезе навътре и шутира, но над вратата.

Тухел тръгна с важна победа с Байерн Мюнхен
Снимка: БГНЕС

Баварците играеха на убийствено темпо и затвърдиха пълното си превъзходство в 23-ата минута с трето попадение. Гостите сбъркаха при изнасянето на топката по левия фланг, което позволи на Сане да вземе кълбото и да стреля силно от дистанция. Кобел отрази, но топката попадна право на пътя на Мюлер, койтто от вратарското поле я прати покрай стража във вратата за 3:0.

Шест минути по-късно Бенжамен Павар отправи мощен удар отдясно пред наказателното поле, но топката профуча покрай дясната греда на Кобел.

В 39-ата минута Брандт засече с глава центриране отляво в наказателното поле, но не успя да уцели вратата.

Байерн обаче веднага организира контраатака, при която Горецка намери Ерик Макдим Чупо-Мотинг к хубав пас на границата на пеналтерията, а камерунецът овладя на гърди и стреля с десния крак, но право в Кобел.

В 41-ата минута Чупо-Мотинг открадна топката от Емре Джан в половината на Дортмунд и комбинира с Коман, който напредна към наказателното поле, премина покрай трима противникови играчи и шутира силно, но отново вратарят бе на точното място, за да улови.

Малко след това Коман излезе сам срещу вратаря, задмина го, но се подхлъзна, падна и не успя да стреля.

Тухел тръгна с важна победа с Байерн Мюнхен
Снимка: БГНЕС

Минута преди края на редовното време за първата част сеналожи да бъде извършена принудителна промяна в състава на Борусия, след като Нико Шлотербек се контузи и беше заменен от Матс Хумелс.

На почивката бяха извършени нови две смени в тима на гостите. Салих Йозджан и Дониел Мален замениха Юлиан Риерсон и Юлиан Брандт.

Пет минути след старта на втората част Байерн напълно уби интригата с четвърто попадение. Сане получи на десния фланг, никой не го посрещна, след което напредна, влезе навътре и даде много хитър пас по земя в наказателното поле. Там Мюлер пропусна топката между краката си, а Коман изскочи от втора позиция и засече във вратата на Кобел за 4:0.

Пет минути след това Джуд Белингам изведе отдясно в наказателното поле Дониел Мален, който отправи слаб изстрел, който Ян Зомер улови без проблем.

В 58-ата минута Йошуа Кимих предостави фантастичен пас за Чупо-Мотинг, който беше оставен съвсем сам, в наказателното поле, овладя на гърди и по страхотен начин се завъртя и със странична ножица прати топката във вратата за пети път, но попадението беше отменено заради засада на камерунеца.

В 67-ата минута Мален отправи силен далечен изстрел, който Зомер отрази. Вратарят не успя да улови топката от първия път, но нямаше противников играч в близост и я хвана спокойно от втория опит.

Борусия все пак успя да вкара поне почетно попадение в 72-ата минута. Тогава Белинам получи отляво в наказателното поле и бе препънат от Серж Гнабри, а съдията посочи бялата точка. С изпълнението де зае Джан, който беше точен в десния ъгъл на Зомер, който уцели ъгъла, но не успя да спаси – 4:1.

Пет минути преди края на редовното време Гнабри беше изведен зад разкъсаната защита на Борусия, напредна на скорост и от дъгата пред наказателното поле прехвърли красиво излезлия напред Кобел, за да отбележи във вратата му, но и това попадение не беше зачетено заради засада на крилото на Байерн.

Две минути след това отново Мален реши да стреля от дистанция, но твърде високо.

В последната 90-ата минута Борусия успя да върне още един гол. Мален проби отляво, влезе в наказателното поле и направи хубаво двойно подаване с Рафаел Герейро, след което стреля с десния крак с едно докосване, за да отбележи в долния ляв ъгъл на Зомер за крайното 4:2.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА