Last news in Fakti

18 Април, 2023 13:00 868 2

В Саудитска Арабия: Няма да купуваме Формула 1, това са спекулации!

  • саудитска арабия-
  • формула 1-
  • спорт

Тази информация се появи през януари и доведе до грандиозен скандал между ФИА и Формула 1

В Саудитска Арабия: Няма да купуваме Формула 1, това са спекулации! - 1

Официалната позиция на Саудитска Арабия относно информацията, че държавният инвестиционен фонд да страната планира да купи търговските права на Формула 1 е, че става въпрос за „чиста проба спекулации”.

Тази информация се появи през януари и доведе до грандиозен скандал между ФИА и Формула 1, след като президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем обясни, че спряганата цена от 20 милиарда долара е твърде завишена. Настоящият собственик на търговските прави Либърти Медия реагира остро и дори заплаши със съд Бин Сулайем.

Предполага се, че от Либърти Медия са отказали тази оферта, дошла от Саудитска Арабия, но сега министърът на спорта на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Тюрки бин Файсал бин Абдулазис Ал Сауд обясни, че изобщо не е имало такова предложение.

„Знам само това, което видях в новините – заяви министърът пред германското издание TZ. – За мен това са чиста проба спекулации. Не е имало сериозни разговори между държавния инвестиционен фонд и представители на Формула 1 по този въпрос. Но явно тази тема все още е интересна.”

След скандала с цената на Формула 1 Бин Сулайем заяви, че няма вече да се намесва в управлението на спорта и във ФИА вече има специален директор, който отговаря за това. Но президентът на ФИА повдигна един много интересен въпрос: дали всяка една продажба на търговските права на спорта оттук нататък трябва да бъде одобрена от федерацията, така както стана при сделката с Либърти Медия? Американците твърдят, че това вече не е необходимо, тъй като става въпрос за компания, която се търгува на фондовата борса и тя е носител на тези права. Но с оглед на твърденията от Саудитска Арабия този казус явно скоро няма да има практическо значение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конфуций

    0 0 Отговор
    Картинката от Формула Е не стои добре на новина за Формула 1
  • 2 Русофил

    1 0 Отговор
    Ф1 не е Креди Суис, където перяха пари саудитите и потънаха накрая.