Last news in Fakti

30 Май, 2023 09:36 3 030 26

Джокович с патриотичен коментар, който вбеси феновете на тениса

  • новак джокович-
  • тенис-
  • тенис на корт-
  • спорт

Проблемите за Ноле дойдоха края на самия двубой, когато 36-годишният спортист изрази радостта си от победата

Джокович с патриотичен коментар, който вбеси феновете на тениса  - 1

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович не срещна трудности в първия кръг на “Ролан Гарос” и отстрани американеца Александър Ковачевич с чиста победа след 6:3, 6:2, 7:6 (7:1) за 2 часа и 29 минути. Проблемите за Ноле дойдоха края на самия двубой, когато 36-годишният спортист изрази радостта си от победата.

„Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“, бе коментара на поставения под номер 3 в схемата на “Ролан Гарос”, като го изписа с маркер върху обектива на една от камерите, записващи двубоя.

Новак Джокович е известен със своите патриотични пристрастия и оказва постоянна морална подкрепа на родната си Сърбия в политическия казус с Косово. Неведнъж Ноле се е изказвал против независимостта държавата от Западните Балкани, която обяви независимостта си през 2008 г. Сърбия официално не признава независимостта на наскоро сформираната държава, което важи и за 96 от държавите членки на ООН. И до днес мнозина международни анализатори твърдят, че сръбското население в Косово е жертва на насилие от местните власти. Нещото, срещу което именно Джокович обяви многократно позицията и за което проговори още веднъж на старта на кампанията си в “Ролан Гарос”.

Логично, това взриви напрежението и феновете освиркаха Ноле заради реакцията му. Франция, където се провежда турнирът е сред държавите, които подкрепят Косово, а населението ѝ е изключително чувствително спрямо провокациите, влизащи в разрез с разбиранията на либералните демокрации.

След мача в социалните мрежи се появиха още по-остри реакции на фенове не тениса, които искат директното отстраняване на сърбина от турнира. Ето и част от тях:

„Новак Джокович трябва да бъде забранен от всички спортни дейности. Много, много опасно е да му позволим да разпространява фалшива пропаганда, довела до смъртта на хиляди косовски албанци”

„Действията му допринасят не само за пропагандиране на омраза, но и за увековечаване на конфликти и разделения“

„Расизмът и шовинизмът нямат място в спорта“

„Този ​​човек просто обича сам да си копае гроба“

„Ролан Гарос“ трябва да го дисквалифицира за използване на техния турнир за насърчаване на расизъм“

Новак Джокович обаче неведнъж през годините е доказвал, че стои зад думите и действията си и отказа да се извини. Същото се случи и в началото на 2022 г., когато се забърка в прословутия скандал около “Аустрелиън оупън” и здравните мерки около пандемията заради COVID-19. Сега не бе по-различно и Ноле отговори на всичките си критици:

„Не съм политик и няма да участвам в политически дискусии. Като сърбин много ме боли от това, което се случва в Косово, изгонват нашите хора от общините. Това е най-малкото, което мога да направя, чувствам се отговорен като обществена личност и син на човек, роден в Косово, чувствам необходимост да дам подкрепа на цяла Сърбия. Не знам какво е бъдещето за сръбския народ и Косово, но е важно да покажем подкрепа. Не знам какво ще стане, знам, че имаше коментари от чужди журналисти, не знам дали ще ме накажат. Няма да се оправдавам, пак бих го направил. Аз съм против войните и всякакви конфликти, винаги съм говорил за това публично. Тази ситуация в Косово е прецедент в съответствие с устава на ООН и всички права, много съжалявам, че сме в ситуацията, в която се намираме. Косово е нашето огнище, нашата крепост, там се проведе най-голямата ни битка, там се намират най-важните ни манастири“, каза Джокович.

Предстои да видим какво ще бъде решението за 36-годишният тенисист, но едно е сигурно. И то е, че Джокович няма да спре с изказванията и ексцентричното си поведение въпреки масовото неодобрение и възможните рестрикции.

Иначе ако всичко е наред, във втория кръг на “Ролан Гарос” Новак Джокович ще трябва да се изправи срещу унгареца Мартон Фучович.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уважавам Джокович,

    18 29 Отговор
    но това, че Косово е сърцето на Сърбия, просто не е вярно исторически.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Голям

    54 7 Отговор
    Голям
  • 4 гого

    55 11 Отговор
    Евала Джокер! Каза им го на джендърите.
  • 5 Иначе голям играч

    17 49 Отговор
    Но явно слаб като възпитание, като политика и като послания като цяло.Сърбите са известни със своята арогантност и той не прави изключение от правилото!

    Коментиран от #8, #24

  • 6 приветствам

    50 8 Отговор
    браво на момчето така трябва да се прави !!! косово стана като македония и украйна всяка по-голяма страна бива отцепено малко парче пари ве нова измислена нация и се започват братоубийствените войни … благодарение на големи ни “приятел” чичо сам
  • 7 Летописец

    47 6 Отговор
    Браво на Джокович . А Косово е нова формация и най-голямата щатска военна база в Европа . Тези които плюят Джокович и подкрепят Косово , трябва да подкрепят и Крим , Донецката и Логанската републики , които са били подчинени на Киев само 20-30 години . Но не искат вече украински касапи начело .
  • 8 Така е!

    7 17 Отговор

    До коментар #5 от "Иначе голям играч":

    Погрешната самооценка или по-скоро самонадценка, рано или късно се връща и слага нещата на мястото им.
  • 9 Хомосапиенс

    12 15 Отговор
    Една изкуствено създадена страна като Югославия е нормално да се разпадне, няма за какво да реват сърбетата.
  • 10 Глупаци

    17 8 Отговор
    Тия всички който казват браво да ги питам за Македония и Западните покрайнини.
  • 11 Коментаторски клишета

    3 3 Отговор
    Направи себе си голям.
  • 12 Димитър Тодоров

    29 4 Отговор
    Добър тенисист и обичащ Родината си сърбин.
    Браво! Трябва да се Учим, как се обича Род и Родина!

    Коментиран от #19

  • 13 Винаги ще го уважавам

    36 1 Отговор
    За неговата позиция
    Тъжно е че ние нямаме гакива спортисти
    Жалко е че такива политици нямаме
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хорхе

    10 1 Отговор
    Обещано им е на мюсюлманите на Балканите самостоятелност от янките срещу вярност на принципа НАТО е зад вас. Пример- Македония с Тетово, Босна с Баня Лука и на финала Косово. Всичко е на принципа разделяй и владей. Без намесата на американците и до сега властта щеше да сръбска или про сръбска.
  • 16 Мнение

    15 1 Отговор
    Това е разликата между Джокович и Гришката!
    Единия е патриот и родолюбец, а другия дори позабрави и майчиния си език!
    Това е и разликата между българи и сърби, едните са сплотени и отстояват интересите на държавата си, а другите викат "от мен нищо не зависи, аз кво мога да направя"!
  • 17 Тренер

    2 19 Отговор
    Нали претендират че спортистите нямали нищо общо с политиката а той доказва точно обратното.Живее си в Монако и подстрекава сърбите.А баща му с руското знаме в Австралия.Да му забранят участие в състезания в демократичния свят.

    Коментиран от #25

  • 18 Булба67

    10 0 Отговор
    А ,,франсетата" кога ще си махнат ръчичките от Корсика
  • 19 То лесно се обича сърбия

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър Тодоров":

    От Монако.
  • 20 Графата

    10 1 Отговор
    Светът не зачита Източна Европа. Такива коментари са позволени само на Англо-Саксите.
  • 21 Радостин

    2 10 Отговор
    Джокович е алчен симулант.
  • 22 Ноле е клоун

    1 7 Отговор
    Джокович,когато играе срещу сръбски тенисисти и на тях прави номера.
  • 23 Косово добре

    1 0 Отговор
    А за Македония нещо да каже?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.