Last news in Fakti

24 Юли, 2023 15:00 1 275 0

Още една световна звезда идва в България за "Мача на Надеждата"

  • мача на надеждата-
  • футбол-
  • коло туре

Коло Абиб Туре е роден на 19 март 1981 г. в Буаке, Кот д'Ивоар. Започва кариерата си в местния гранд АСЕК Мимозас

Още една световна звезда идва в България за "Мача на Надеждата" - 1

През сезон 2003/2004 година Арсенал не допуска нито една загуба в цялата си кампания в английската Висша лига. Заради това тимът на Арсен Венгер носи гордия прякор "Непобедимите". И един от основните играчи на този отбор е Коло Туре. Роденият през 1981-а година в Кот д'Ивоар защитник идва в София на 6 септември, за да се включи в "Мача на надеждата", който ще се играе на Националния стадион "Васил Левски" и е организиран от фондация "Стилиян Петров". Събраните средства ще бъдат дарени за подобряването на условията за лечение на онкологични заболявания в България.

Коло Абиб Туре е роден на 19 март 1981 г. в Буаке, Кот д'Ивоар. Започва кариерата си в местния гранд АСЕК Мимозас. След кратки проби подписва с Арсенал на 14 февруари 2002 г., като за него са платени само 150 000 лири.

В началото Венгер го пробва като дефанзивен полузащитник и десен бек, но разкрива истинския си потенциал в центъра на защитата, където прави непробиваема двойка със Сол Кембъл. В сезона на "Непобедимите" изиграва 36 мача от 38 възможни. Освен титлата с Арсенал печели два пъти купата на Англия (2003 и 2005 г.) и два пъти суперкупата (2002 и 2004 г.). Играе във финала за купата на лигата през 2007 г. и в този на Шампионската лига през 2006 г., загубен от Барселона с 1:2.

На 28 юли 2009 г. Манчестър Сити плаща за него 14 милиона лири. Година по-късно към него се присъединява и по-малкия му брат Яя. И двамата извеждат тима до първата му титла след пауза от 44 години през 2012 г. През същата година печели и суперкупата.

Коло е един от само 11 играчи в историята, които са печелили титлата в Премиершип с два клуба. Останалите са Джеймс Милнър (Манчестър Сити и Ливърпул), Рияд Марез (Манчестър Сити и Лестър), Ашли Коул (Арсенал и Челси), Н'Голо Канте (Лестър и Челси), Гаел Клиши (Арсенал и Манчестър Сити), Карлос Тевес (Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити), Никола Анелка (Арсенал и Челси), Хенинг Берг (Блекбърн и Манчестър Юнайтед), Марк Шварцер (Челси и Лестър) и Робърт Хут (Челси и Лестър).

На 28 май 2013 г. Ливърпул обявява, че е привлякъл Коло Туре като свободен агент. И на 1 май 2015 г. се изправя за първи път срещу Яя в официален мач, като се появява като резерва в 83-ата мин срещу Манчестър Сити при успеха с 2:1 на "Анфийлд". С Ливърпул записва два загубени финала - за купата на лигата и Лига Европа през 2016 г., като след това е освободен.

По покана на бившия си наставник в Ливърпул Брендън Роджърс подписва едногодишен договор с шотландския гранд Селтик на 24 юли 2016 г. И с него записва домашен требъл - шампионска титла, купа и купа на лигата. В шампионата по навик Туре записва още един сезон без загуба.

Туре е втори във вечната ранглиста на националния отбор на Кот д'Ивоар със 120 мача, само три по-малко от Дидие Зокора. Вкарал е и 7 гола. Шампион на Африка за 2015 г. и вицешампион през 2006 и 2012 г. Участва и на три световни първенства (Германия-2006, Южна Африка-2010 и Бразилия-2014).

След края на кариерата си става треньор. Първо в младежкия национален отбор на Кот д'Ивоар като помощник. Привлечен е като технически асистент на Брендън Роджърс в Селтик, като заедно с него се мести в Лестър. За последно бе мениджър на Уигън в Чемпиъншип, но бе уволнен на 26 януари тази година.

Коло Туре има и лична причина да участва в "Мача на Надеждата". Двамата с Яя и сестра им Белинда загубиха най-малкия си брат Ибрахим от онкологично заболяване. Той почина едва на 28 г. на 19 юни 2014 г. Той също бе футболист, направил кариера в Украйна, Франция, Сирия, Египет и Ливан.

Коло Туре се присъединява към отбора на Световните звезди, където ще играят още Гари Кейхил, Максуел, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия, Неманя Видич, Джо Коул, Шей Гивън, Стюърт Даунинг, Ашли Йънг, Ричард Дън и Джеймс Колинс. Отборът е поверен на легендата Мартин О'Нийл.

Селекционерът на българската формация Димитър Димитров-Херо ще може да избира и от Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков, Христо Йовов, Валери Божинов, Илия Груев, Радостин Кишишев, Красимир Балъков, Илиан Илиев, Здравко Здравков, Илиян Стоянов, Димитър Иванков и Росен Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА