Last news in Fakti

10 Август, 2023 08:00 942 2

Нестор Ел Маестро: В ЦСКА трябва всичко да се промени, напрежението изобщо не ми влияе

  • цска-
  • нестор ел маестро-
  • футбол

Имах някои семейни проблеми по отношение на това дали да приема офертата

Нестор Ел Маестро: В ЦСКА трябва всичко да се промени, напрежението изобщо не ми влияе - 1

Новият треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро даде обширно интервю за "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Той говори за завръщането си при "червените", както и за предстоящия двубой с Лудогорец.

Г-н Ел Маестро, с какво запомнихте първия си престой в ЦСКА?

– Много емоции и луди моменти със сигурност. И по някакъв начин това беше успешен период, защото след ЦСКА моята кариера тръгна нагоре. Определено имах прогрес. Тогава, както и сега от гледна точка на феновете и медийното отразяване, което има ЦСКА, мога да кажа, че това е най-големият клуб, в който съм работил.

Имаше ли колебания у вас в момента, в който бяхте поканен да се завърнете?

– Със сигурност не съм имал колебания. Имах някои семейни проблеми по отношение на това дали да приема офертата. Това е мое решение, но семейството ми очакваше всичко това да бъде обсъдено. А те бяха просто информирани че пътувам за България и ще подпиша с ЦСКА.

Коя е главната ви цел, завръщайки се в клуба?

– Още преди 5 години, когато бях в ЦСКА, научих едно нещо. Независимо от играчите, с които ЦСКА разполага, и от ситуацията, в която се намира клубът, целите винаги са високи и едни и същи. И нищо друго не се приема добре. Трябва да спечелим всичко възможно.

Как се стече кариерата ви след ЦСКА?

– По много позитивен начин. Веднага след като напуснах ЦСКА, се появи възможност да поема един от най-добрите отбори в Австрия. Само трябваше да изчакам да свърши сезонът. Но истината е, че нямаше как да поема Рапид Виена, тъй като съм прекарал много време в Аустрия. А това е съпоставимо с враждата между ЦСКА и Левски. Но имах информация, че може да получа покана от някой от другите традиционни клубове – Аустрия, Щурм Грац или ЛАСК Линц. И просто трябваше да изчакам и да се подготвя за новото предизвикателство. След Щурм отидох в Саудитска Арабия, където всички правят трансфери в момента. Впоследствие офертата от Турция беше малко изненадваща, но не се замислих и приех да стана треньор на Гьозтепе.

Къде намирате причините за състоянието на ЦСКА в момента?

– Със сигурност нямахме оптималния старт на сезона. Това ще прозвучи като извинение, а аз не искам да бъде така. Но мисля, че заради малкото време между края на миналия сезон и началото на този можеше да се подготвим и по-добре в паузата.

Физическата подготовка ли визирате?

– Да, и физически. Истината е, че подготовката и работата, която отборът е свършил през юли месец, очевидно се отразява на старта на сезона. И това е видно от резултатите. Не мисля, че проблем са качествата на новите попълнения, защото виждам, че те са силни играчи. Вярвам, че клубът е свършил добра работа на трансферния пазар с новите попълнения, в които не съм бил замесен. На всички тези футболисти ще им е нужно време за адаптация към начина на живот в България и стила на игра тук. Когато това се случи, съм убеден, че ще имаме сериозна роля през този сезон.

Желаете ли да привлечете нов нападател и нуждаете ли се от подкрепление на други позиции?

– Откакто съм в ЦСКА, постоянно получавам този въпрос. Аз не работя по този начин. Не се нуждая от нищо в момента. Смятам, че моята роля е да работя с отбора и играчите, които са налични. Да се адаптирам към текущата ситуация. Имаме контузени играчи и по-малко опции. И със сигурност недостатъчно попадения. Можем да купим двама нови нападатели. Но тогава клубът може да се запита: „Каква е ролята на треньора?“. Задължението да изстисквам максимума от наличните футболисти е напълно мое.

Каква е ситуацията с Майкъл Естрада?

– Всички работим усилено, за да може той да подобри своята физическа подготовка. Той е футболист със страхотна визитка. Ако успее да достигне игровата си форма, ще ни бъде от голяма полза. Естрада има по-различен профил и стил на игра в сравнение с това, което Назон и Фаетон носят. Той е реализатор, типичен таран. И може точно това, от което се нуждаем в предни позиции в момента.

Какво трябва да се промени в отбора?

– Звучи сякаш питате какво трябва да се промени в самия клуб, а смятам, че той е организиран добре. На терена се нуждаем от промяна в почти всеки аспект. От моята гледна точка всичко трябва да се промени.

Искам отборът да приеме моята идентичност и философия. Това е дълъг процес. Подобряваме се с всеки изминал ден и всяка тренировка. Видно е, че се нуждаем от повече динамика. И генерално, но и заради стила на игра, който искам да практикуваме. Желая да се защитаваме агресивно и високо по терена. А напред да атакуваме вертикално, директно, зад отбраната на съперника. С доста повече динамика и по-често. Това не е задължително да означава повече изминати километри от футболистите, но по-интензивно движение от тях. Работим върху това сериозно.

Във възможно най-лошия момент ли идва мачът с Лудогорец?

– Не знам, може и да е в най-подходящия. Попитайте ме отново в понеделник. Ако можех да избирам, бих искал повече време за подготовка с отбора. А и още малко време, за да може някои от ключовите ни играчи да се възстановят от травмите си. Имаме четирима контузени футболисти, които биха били в стартовия състав срещу Лудогорец в Разград. А това се явява голям проблем. Разбира се, имаме опции, които да запълнят тези празнини, но с пълен състав щях да съм изцяло удовлетворен.

Вашият бивш възпитаник Кирил Десподов ли е най-опасният футболист на Лудогорец?

– В последните няколко години Кирил се утвърди като най-постоянният офанзивен играч в България. Статистиката му показва ясно и красноречиво качеството му. Той е главната опасност в отбор като Лудогорец, който има голям набор от силни нападатели.

На „Българска армия“ витае известно напрежение, как се отразява то на вас и играчите?

– На мен лично напрежението изобщо не ми влияе. Винаги съм имал много изолиран и дистанциран начин на живот, който мисля, че ми подхожда. Ежедневието ми извън Панчарево е изключително скучно и почти нищо не ме афектира дали в позитивен или негативен план. Съветвам и футболистите ми да живеят така, но те са други хора и характери и няма как да го направят. Напрежението, което носи всеки играч на ЦСКА, прави този клуб толкова специален. Футболистите са наясно с тази тежест и мисля, че са достатъчно силни, за да се справят с нея.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пено

    2 1 Отговор
    Не разбирам, как може ЦСКА да си избере този клоун за треньор, още повече, че веднъж му сърбаха попарата. Абсолютен некадърник и мошеник. Трябвало да се промени всичко.А, защо след като предния треньор доведе отбора до най-доброто му представяне в шампионата ни за последните 10 години. Това менте трябва незабавно да затвор вратата на ЦСКА ОТ ВЪНШНАТА СТРАНА.
  • 2 Левски 1914

    1 0 Отговор
    Ковачев какво стана с 5 - 6 я европоход на МЕНТЕТО стигнаха ли до кривата круша или и до нея не можаха да стигтат? Пиши цялото име на това МЕНТЕ Ковачев не се прави на дръж ми шапката!