Last news in Fakti

10 Август, 2023 17:00 877 8

БФС: Дигитализацията на футбола ни на всички нива, вече е факт

  • бфс-
  • футбол

Реализацията на проекта облекчава всички клубове от системата на българския футбол не само финансово

БФС: Дигитализацията на футбола ни на всички нива, вече е факт - 1

Една от приоритетните цели в стратегическия план на Българския футболен съюз – дигитализацията на футбола ни на всички нива, вече е факт. Анонсираната още през 2019 г. от президента Борислав Михайлов амбициозна задача за въвеждане на електронно първенство дори в най-ниските дивизии на аматьорския футбол, в това число четвърта и пета дивизия при мъжете, както и зоналните и областните първенства в детско-юношеския футбол, бе успешно финализирана благодарение на мащабната интеграционна и обучителна кампания, реализирана от структурите на футболната централа в последните 2 години.

От този месец всички клубове, участници в Четвърта и Пета лига, детско-юношеските първенства за всички възрастови категории, области и зони, както и от Държавното първенство за жени, ще могат не само да картотекират по електронен път състезателите и треньорските си щабове, но да извършват цялата си административна дейност по организацията и участието в официалните двубои чрез електроното първенство, в т.ч. водене на протоколи от мачовете, вписване на съдии, делегати и съдийски наблюдатели и т.н.

Реализацията на проекта облекчава всички клубове от системата на българския футбол не само финансово (поради отпадането на таксата за картотекиране на футболисти и треньори), но и организационно, тъй като спестява време и усилия по извършване на административните задължения.

„Това е огромна стъпка в помощ на клубовете. Зоналните съвети в София и Пловдив на практика ще организират стартиращите през този месец първенства на всички нива по електронен път. Част от първенствата в другите две зони – Варна и Велико Търново, също имат готовност да се включат. Очакванията са до няколко месеца процесът да бъде изцяло завършен и при тях. По този начин отпадат редица финансови и оперативни казуси пред клубовете от аматьорския футбол, което за тях е от огромна полза“, коментира председателят на ЗС на БФС София Петко Петков.

Електронното първенство в професионалния футбол бе въведено у нас още през 2013 г., а от 2015 г. обхвана и елитните юношески групи. От 2019 г. и клубовете от Трета лига бяха въведени в системата, а сега вече тя е на разположение и на останалите участници от футболната ни йерархия.

Системата на БФС е изцяло интегрирана с тези на УЕФА и ФИФА, като всички процеси (вътрешни трансфери, картотеки и др.) се отразяват в реално време, като България е една от малкото държави в Европа, които изпълняват това изискване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 1 Отговор
    Дигитализацията е единственото спасение за БГ футбола. Ще стане виртуален
    и хоп - световни шампиони.
  • 2 да де

    7 0 Отговор
    Само дето нямаме футбол и това е факт.
  • 3 Туй

    3 1 Отговор
    Какво ще рече. ВместУ два на един, ще пишем 2:1.
  • 4 Красимир Петров

    4 1 Отговор
    Оставка на перуката и мафиотското обкръжение в БФС

    Коментиран от #7

  • 5 Верно?

    2 1 Отговор
    Божкии живъ да не бяяяяаххх....
  • 6 Азз

    5 1 Отговор
    Ясно е,че на живо български футбол няма да има,поне електронна игра да има....
  • 7 Левски 1914

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Красимир Петров":

    Кой ще плати задълженията на ФАЛИРАЛИЯ отбор и какво стана с европохода на МЕНТЕТО?
  • 8 Електронно финтиране на противник

    0 0 Отговор
    Тя цялата Мара втасала във футбола .Футболистите ни играят виртуално , защо да не им плащат дигитално.