Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 16:36 1 237 2

Манчестър Сити и Ливърпул предложиха всичко, но не и победител

  • манчестър сити-
  • футбол висша лига-
  • футбол-
  • висша лига-
  • ливърпул

Ерлинг Халанд откри в 27-ата, а Трент Александър-Арнолд изравни в 80-ата минута

Манчестър Сити и Ливърпул предложиха всичко, но не и победител - 1

Шампионът на Англия - Манчестър Сити и Ливърпул играят при резултат 1:1 в първия сблъсък от 13-ия кръг на Висшата лига. Ерлинг Халанд откри в 27-ата, а Трент Александър-Арнолд изравни в 80-ата минута.

Това са двата отбора, които в последните сезони създадоха невероятна битка за титлата, като с изключение на миналата кампания, и изглежда, че тази година ще продължат борбата си. Актуалните шампиони са лидер с 28 точки, но мърсисайдци са втори само с пункт по-малко, колкото обаче има и вицешампиона Арсенал.

Манчестър Сити влизаше в този сблъсък в серия от 15 поредни домакински победи във Висшата лига, като тази поредица датира от самото началото на 2023-а година. Мениджърът Хосеп Гуардиола бе направил една промяна в сравнение със зрелищното равенство с Челси (4:4) преди паузата за националните отбори - Нейтън Аке се завърна в титулярния състъв, заменяйки Йошко Гвардиол. На вратата бе Едерсон, а в защитата пред него действаха капитанът Кайл Уокър, Рубен Диаш и Нейтън Аке. В центъра бяха разположени Родри и Мануел Аканджи, а пред тях оперираха Фил Фодън, Хулиан Алварес, Бернардо силва и Жереми Докю. Голмайсторът Ерлинг Халанд, който бе под въпрос, също започна от първата минута.

Мениджърът на Ливърпул – Юрген Клоп, заложи на вратаря Алисон, а в защитата бяха Константинос Цимикас, капитанът Върджил ван Дайк, Жоел Матип и Трент Александър-Арнолд. Ибрахима Конате също е възстановен, но е на пейката. В центъра действаха възстановеният Къртис Джоунс, Алексис Мак Алистър, който се завърна след наказание, и Доминик Собослай. Тройката в нападение бе оформена от Диого Жота, Дарвин Нунес и Мохамед Салах.

Срещата стартира с опит за натиск от страна на домакините, които притиснаха съперника в неговата половина. Първият удар към една от двете врати дойде в 11-ата минута, когато Алисон сбърка с подаването си, което беше пресечено от Фил Фодън, а след това английският национал овладя отдясно в наказателното поле, нагласи си топката на левия крак и стреля, но право в ръцете на вратаря.

Ливърпул поизравни играта и на свой ред опита да застраши вратата на Едерсон, което се случи в 16-ата минута, когато Жоел Матип проби в половината на Сити, намери Мохамед Салах отдясно, след което египтянинът центрира, а Дарвин Нунес засече добре с глава, но стражът на домакините направи отлично спасяване, избивайки топката с една ръка. След това Диого Жота извърши нарушение срещу капитана Кайл Уокър в опит да играе с топката.

Минута след това отново Нунес бе изведен добре, но второто му докосване в наказателното поле не бе добро и това даде възможност на Уокър да предотврати опасността.

В 20-ата минута Къртис Джоунс върна много рисковано топката към Алисон, който бе притиснат от Халанд, но бразилският вратар се справи със ситуацията.

Така се стигна до 27-ата минута, когато шампионите откриха резултата чрез познатия си герой Ерлинг Халанд. Тогава Алисон не изрита по най-добрия начин топката, която остана в половината на „червените“, където бе овладяна от Нейтън Аке. Нидерландецът мина между двама играчи на Ливърпул и след това намери Халанд на границата на наказателното поле. Норвежецът пък успя умело да мине между Матип и капитана Върджил ван Дайк, след което стреля по тревата и не прати кълбото в долния ляв ъгъл на Алисон за 1:0. По този начин головата машина на "гражданите" подобри още един рекорд, ставайки играчът, който най-бързо стига до 50 гола във Висшата лига. Той направи това в 48 мача, подобрявайки постижението на Анди Коул, който имаше нужда от 65 двубоя.

Ливърпул се хвърли в предни позиции в търсене на изравнителен гол и в 35-ата минута имаше добра възможност да изравни. Мануел Аканжи сгреши и подари топката на Доминик Собослай, който напредна през центъра и пусна към Нунес. Ъгълът за уругваеца обаче стана малък и той прати топката от външната страна на мрежата.

Сити можеше да удвои преднината си три минути преди края на първата част. Жереми Докю взе топката пред своето наказателното поле и направи страхотен индивидуален пробив почти до другата пеналтерия, след което намери Хулиан Алварес отдясно в наказателното поле, но аржентинецът стреля по диагонала, но неточно покрай дясната греда на Алисон.

В 44-ата минута Алварес намери Фодън отдясно в половината на мърсисайдци, след което крилото влезе навътре и отправи мощен удар по тревата през дъгата на наказателното поле. Топката летеше към долния ляв ъгъл на Алисон, който обаче този път спаси.

Секунди след изтичането на редовното време на първото полувреме Едерсон спаси своя тим от доста куриозен гол. Салах намери Собослай пред наказателното поле, а унгарецът подаде за Нунес в наказателното поле, който отигра много леко с пета. Това хвана неподготвен бразилският страж на домакините, който с мъка изби топката пред голлинията си. След това и Уокър успя да блокира Жота и да изчисти. Така дойде и почивката.

Седем минути след началото на втората част Ман Сити пропусна добър шанс за второ попадение. Алварес намери Докю на левия фланг, белгиецът премина покрай Алексис Мак Алистър, влезе в наказателното поле и намери отново аржентинецът, който бе непокрит, но ударът му премина високо над вратата.

Юрген Клоп пръв посега към смените и пусна в игра Раян Гравенберх и Луис Диас, които влязоха на местата на Къртис Джоунс и Диого Жота, който получи контузия.

Ливърпул тръгна в предни позиции и се настани по-трайно в половината на Сити, като в 61-ата минута Константинос Цимикас центрира от корнер, а Матип стреля точно с глава, но право в ръцете на Едерсон.

Четири минути по-късно Родри стреля извън наказателното поле и се получи рикошет в Раян Гравенберх, като топката излезе в корнер. Домакините имаха сериозни претенции за дузпа, но съдията не видя основания да отсъди такава. Повторенията показаха, че кълбото дори се удря в крака на Гравнебрерх.

В 68-ата минута „гражданите“ пратиха топката за втори път във вратата на своя съперник, но попадение нямаше. Алварес центрира от корнер, а във вратарското поле Аканджи попречи на Алисон да играе с кълбото, което на далечната греда бе вкарано в мрежата. Съдията Крис Кавана обаче отсъди нарушение на Аканджи срещу вратаря на Ливърпул.

В 79-ата минута Халанд можеше да отбележи втори гол, след като отблизо опита да засече късо подаване от Доку, но ударът му бе блокиран.

Ливърпул обаче дочака своя шанс и изравни резултата десет минути преди края на редовното време. Луис Диас центрира отляво и намери Салах на другия фланг. Египтянинът веднага комбинира с Трент Александър-Арнолд, който влезе в наказателното поле и с чудесен удар по тревата с десния крак не остави шансове на Едерсон в долния му десен ъгъл за 1:1.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тотоо

    7 1 Отговор
    то беше ясно като "бял ден" заложих 300 , взех 840 ,,,,наздравееееее
  • 2 локо

    2 1 Отговор
    мъка,мъка...