Last news in Fakti

3 Декември, 2023 17:30 1 173 0

С човек по-малко ПСЖ взе седма поредна победа

  • льо авър-
  • псж-
  • футбол-
  • джанлуиджи донарума

Още в 10-ата минута на мача пък стражът ПСЖ Джанлуиджи Донарума бе изгонен с директен червен картон заради грубо нарушение срещу противников играч

С човек по-малко ПСЖ взе седма поредна победа - 1

Пари Сен Жермен победи с 2:0 като гост новака Льо Авър в мач от 14-тия кръг на Лига 1. В 23-тата минута Килиан Мбапе откри резултата за парижани, а в 89-ата минута Витиня подпечата победата им. Още в 10-ата минута на мача пък стражът ПСЖ Джанлуиджи Донарума бе изгонен с директен червен картон заради грубо нарушение срещу противников играч. Влезлият на негово място резервен вратар на парижани Арнау Тенас пък със сигурност ще запомни дебюта си, като записа няколко изключително ключови спасявания в двубоя.
Със седмата си поредна победа ПСЖ поведе на върха с 4 точки пред втория Ница. За отбелязване е, че тимът, собственост на Катар, днес излезе с екипи с надписи на корейски език. Домакините пък могат да съжаляват за многобройните си пропуски и това, че не се възползваха от численото си предимство, като това беше първа тяхна загуба в последните шест мача. Така Льо Авър остава на временната 9-а позиция.

Двата тима не се бяха срещали в официален мач от 2009 г. Логично статистиката изцяло е на страната на ПСЖ, които вече имат шест победи в последните шест мача между тях, а Льо Авър за последно е печелил пред вече далечната 1999 г.

Домакините залoжиха на схема с четирима бранители в лицето на Етиен Юте Кинкуе, Аруна Санганте и Гаутие Лорис. Атаката на Льо Авър пък водеха Лоик Него, Жосуе Казимир и Мохамед Байо, които щяха да тормозят отбраната на ПСЖ.

Наставникът на ПСЖ Луис Енрике не можеше да разчита на Маркиньос, Уaрeн Заир-Емери и дълготрайно отсъстващите Преснел Кимпембе и Нуно Мендеш, а Милан Шкриняр бе болен и остана на пейката. Центърът на отбраната бе изграден от Данило и Норди Мукиеле. В халфовата линия играеха Канг-Ин Лий, Фабиан Руис и Витиня. Усман Дембеле, Килиан Мбапе и Брадли Баркола пък бяха тримата в атаката на парижани.

Мачът започна с много по-активна игра на домакините, които в първите 6-7 минути те изпълниха три корнера и имаха много чиста ситуация за гол. След третия корнер Мохамед Байо се озова очи в очи с Донарума, италианецът успя да избие, а топката се озова в Гаутие Лорис, който стреля опасно, но Карлос Солер успя да избие от голлинията. Междувременно Фабиан Руис се контузи и бе заменен от Мануел Угарте. В 10-ата минута настъпи ключов момент в мача. След дълго подаване към Жосуе Казимир Норди Мукиеле и Джанлуиджи Донарума не се разбраха, италианският страж излезе неразчетено и фаулира грубо футболиста на Льо Авър, заради което бе изгонен с директен червен картон. Луис Енрике бе принуден да предприеме втората принудителна смяна, като пусна в игра резервният вратар Арнау Тенас на мястото на Брадли Баркола, като това бе дебют за каталунския страж, привлечен през лятото.

Въпреки че бе с човек по-малко ПСЖ можеше да открие резултата в 20-ата минута, когато Усман Дембеле изведе отлично Килиан Мбапе, който остана очи в очи със стража на домакините Артур Десма, но стреля в него и пропусна 100% положение. Само три минути по-късно обаче най-големият талант на френския футбол се реабилитира за пропуска си. Усман Дембеле проби отдясно и центрира, Мбапе овладя топката на дъгата на наказателното поле и с хубав изстрел с помощта на гредата откри резултата - 0:1 за ПСЖ. Гостите продължиха да играят по-добре, като пет минути по-късно Канг-Ин Лий се озова в добра позиция, но шутът му бе блокиран. В 32-рата минута пък нов гол на Мбапе бе отменен заради засада. Домакните пък имаха добра възможност че осем минути по-късно, след като Аруна Санганте стреля с глава в аут след изпълнение на пряк свободен удар. Само минута по-късно именно Санганте центрира към Жосуе Казимир, който се измъкна от защитата на ПСЖ, но ударът му мина на сантиметри от вратата на Арнау Тенас.

Втората част, също като първата, започна с натиск на Льо Авър. В 51-вата минута Далер Кузяев пробва опасен далечен шут, но резервният страж на ПСЖ Тенас успя да избие в корнер с върха на пръстите си. Седем минути по-късно Дембеле допусна грешка, от която последва контраатака за домакините, като Мохамед Бако излезе в отлична позиция, но стреля в обятията на вратаря на шампионите. Минута по-късно именно Дембеле можеше да удвои аванса на парижани, но шутът му облиза гредата на домакините. В 64-тата минута пък Арнау Тенас успя да спаси сигурен гол, след като Мохамед Байо засече опасно центриране, но каталунецът успя да улови. Три минути по-късно опасен удар на Набил Алиуи пък бе блокиран от Данило Перейра. ПСЖ пък опита опасна контраатака, като подаване на Витиня стигна до Усман Дембеле, който обаче не успя да уцели добре топката.

А добрите положения за домакините продължиха, като последваха и нови феноменални изяви на влезлия като резерва Арнау Тенас. В 79-ата минута отново Набил Алиуи се озова в много добра позиция, но двата му удара от непосредствена близост бяха отразени от стража на ПСЖ. Последваха и опасни шутове на Мохамед Байо и Антоан Жужу, но те бяха блокирани. Натискът на Льо Авър не спираше, като в 83-тата минута нов удар на Жужу мина встрани от вратата на гостите. Две минути по-късно последва нов удар на Байо, но за кой ли път Тенас успя да избие. В 88-ата минута Килиан Мбапе можеше да удвои аванса на парижани след като излезе очи в очи с Артур Десма, но стреля в него. Минута по-късно обаче това стори Витиня, който пробва далечен шут, топката рикошира в Гаутие Лорис и влетя в мрежата на домакините за 0:2, с което интригата в мача приключи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА