Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 10:30 943 11

Наско Сираков: Дам ли акциите, Левски може да фалира

  • наско сираков-
  • футбол-
  • левски-
  • акции

Голмайстор №1 в историята на Левски разясни за селекцията и младите момчета в тима, каза как и защо е взел акциите на клуба, вярва ли още в “Левски на левскарите”, ще даде ли акциите на феновете, които ги искат, страх ли го е от демократични избори за президент и засегна още куп други въпроси

Наско Сираков: Дам ли акциите, Левски може да фалира - 1

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков даде интервю за Спортал. В него легендата на “сините” и България говори по редица теми, които интересуват родната футболна общественост. Голмайстор №1 в историята на Левски разясни за селекцията и младите момчета в тима, каза как и защо е взел акциите на клуба, вярва ли още в “Левски на левскарите”, ще даде ли акциите на феновете, които ги искат, страх ли го е от демократични избори за президент и засегна още куп други въпроси.

Да започнем с новината от преди няколко дни. Създадохте дружество “Стадион Георги Аспарухов”. Защо го направихте?
- Целта е това, което обявихме със съобщение към медиите, към обществеността. Правим първи стъпки, и то сериозни, да придобием за дълъг период от време стадион “Георги Аспарухов”. Разбира се, всички искаме Левски да има нов стадион, но стъпка по стъпка.

Има ли яснота или план за някакво финансиране, дали ще се гради трибуна по трибуна или каквото и да е?
- На този етап нищо повече от това, което излезе като информация към вас и към обществеността, не можем да споделяме и говорим.

Значи има чуждестранен инвеститор, с когото сте говорили, каквито информации се въртят в публичното пространство?
- В публичното пространство се въртят толкова лъжи, че ако взема да отговарям на всичките, няма да ми стигне цял ден.

Следите изкъсо подготовката на Левски, какво ви направи впечатление? На мен ми направи налагането на много млади футболисти.
- Неслучайно доведохме толкова от нашите юноши, които играят във втория отбор. А и по-малки като в случая със Стивън, който е на 15 години. Но първо идеята беше да се води един нормален тренировъчен процес и второ - да видим децата в игрова обстановка. Знаем, че нивото на мъжкия футбол и отборите, с които се срещнахме, е прекалено високо за тях, но няма никакъв проблем. Така, според нас, добиват увереност, самочувствие и рано или късно това ще се прояви на терена.

Наблюденията са, че поне четирима от юношите на клуба ще са основни футболисти - Пламен Андреев, Патрик Галчев, Асен Митков и Марин Петков. Какво е тяхното ниво и могат ли да станат новите звезди на България?
- Тях в никакъв случай не можем да ги броим за юноши. Те още са юноши, но не можем да ги броим за такива, защото някои от тях имат по 100 мача в “А” група. Който заслужи правото да играе с представянето си в тренировките, той ще играе. А те, четиримата, са навлезли сериозно в мъжкия футбол, така че разчитаме на тях, както и на всички останали.

Как се развива трансферната политика? Взехте няколко нови, ще има ли още?
- На мен ми се иска да взема поне още пет-шест нови. Въпросът е доколко имаме финансови възможности. При всички положения искаме да се подсилим, защото имаме крещяща нужда на определени позиции. Прекалено сме рехави. Но до голяма степен трябва да сме убедени, че този футболист или футболисти, които ще привлечем, наистина ще ни свършат работа. Иначе няма смисъл да си харчим парите.

Значи търсите подсилване не с един, а с двама-трима футболисти?
- Със сигурност. Имаме набелязани играчи, но ние и досега имахме. Не можахме да привлечем някои от тях на базата на високите финансови претенции, които имаха, което е абсолютно нормално. Не се сърдя на нито един футболист, че иска да получава повече пари. Бил съм от тази страна на барикадата, така че ги разбирам. Но имаме бюджет, от който не можем да мърдаме.

Сред тях ли е Ангел Бастунов от Хебър?
- Много футболисти сме гледали последните три месеца. Като ви казвам много - сигурно над 500.

Уелтон и Кордоба, чиято цена не е никак малка, ще останат ли, защото много се шуми за изходящи трансфери?
- Ако някой я плати тази цена, която ние искаме, нищо чудно да се разделим с някой от тях. Но с двамата едновременно - няма да стане.

За Уелтон се говори за минимум 3,5 млн. евро. Толкова ли е скъп?
- Какво се говори, аз ти казах. Не следя, а ми казват от време на време какво пишат, но има определена цена, която ако бъде платена, всеки един от нашите футболисти се продава. Няма такъв, който да не се продава. Но не се продават за жълти стотинки.

Както преди се е продавало.
- И така може да се каже.

Да Ви върна към делата ви като собственик - още ли вярвате в Левски на левскарите?
- По принцип Левски винаги е на левскарите. Това е мотото, откакто е създаден този клуб. Но, според мен, не бива и да се злоупотребява с това. Да, моето огромно желание е рано или късно наистина огромна част от “синята” общност да притежава Левски. Но не определени бройки.

Вие бяхте един от радетелите за това, когато дойдохте и взехте акциите. Защо досега не се осъществява, може би заради дълговете ли или какво точно пречи?
- Може би и заради това. При всички положения свършихме изключително много работа последните 9-10 месеца. Погасихме голям процент от тези дългове и ще продължаваме по същия начин. И ако се продават футболисти на Левски, то ще се продават най-вече с идеята да бъде “смачкан” този дълг към държавата.

Плащате си дълга към държавата, който падна под 10 млн., но има един друг дълг към бившия собственик Васил Божков. С него какво става? Казва, че не си го иска, но документално всичко наред ли е, оправено ли е? Срещали ли сте се, говорено ли е по тази тема с него?
- Не, не съм се срещал, не съм говорил. На този етап ситуацията там е висяща. Наистина документално не е оправен тоя дълг, обаче аз познавам Васил Божков от 30 години и досега не съм бил лъган от него. Неколкократно заявява, че няма да си иска тези пари. Аз съм сигурен, че няма и да си ги поиска. Проблемът е, че те ни нарушават финансовия баланс. Това е. Иначе дългът ни ще бъде изключително по-малък.

И по силите на Левски.
- Мисля, че всеки един дълг в тези размери, в които е към момента, е по силите на Левски на базата на огромната подкрепа, която всекидневно ни оказват нашите привърженици. Така че заедно ще се справим с всичко.

Значи можем да кажем, че Левски няма да има проблем с лиценза?
- По принцип Левски няма никакъв проблем с лиценза. В момента, в който сключихме споразумението с НАП всякакви проблеми относно лиценза отпаднаха.

Да Ви върна малко по-назад във времето - защо се съгласихте да вземете акциите на Левски, при положение че знаехте какво е състоянието? Как го решихте, тъй като тогава никой не искаше да ги вземе?
- След като се разнасяха акциите по улиците на София и по жълтите павета от Сашо Диков, реших, че това е гавра с клуба. Звъннах на Васил Божков и го помолих да ми ги даде на мен. След един месец това се случи. Това е изцяло мое решение. Няма нещо, което да съм постигнал в този живот, или е много малко извън Левски, така че дължа всичко на клуба. Това е мисия да помогна с всичките си сили клубът да бъде спасен.

Страхувате ли се да излезете на демократични избори за президент? Това беше един от въпросите, които щяха да ви зададат част от феновете.
- Да се страхувам от какво?

Да излезете на избори и там феновете на Левски да ви изберат, за да получите легитимация чрез тях.
- Ти как смяташ? Че няма да бъда избран ли? По никакъв начин не ми е минавало такава мисъл. Само че, за да се стигне до такива избори, на този етап не виждам как може да стане.

И другият въпрос на феновете е има ли дългове Левски към спонсора на клуба?
- Те са задали публично този въпрос и на Общото събрание получиха отговор. Такъв договор за управление никога не е имало, никога не се е казвал договор за управление. Той е консултантски договор. Подписахме анекс към този договор със спонсора и въпросът е приключен.

Търси ли Левски инвеститори или по-сериозни спонсори?
- Не е въпрос за подготовката на отбора, така че в момента, в който имаме каквото и да е, ние уведомяваме “синята” общественост. Няма нещо скрито-покрито в Левски. Това е отговорът.

Каква е причината част от феновете да критикуват, а не да застанат зад клуба и вас като клубна легенда. Имате ли обяснение?
- Разбира се, че имам, само че то не е за широката общественост. Приемам критика от абсолютно всеки един фен на Левски и приемам, че това е нормално, защото живеем в демократична държава.

Чувствате ли се обиден като легенда на Левски, когато ви атакуват доста брутално понякога? Вие сте едно от най-големите имена в левскарската история.
- Мога да се обидя от хора, които са на моето ниво. Не мога да се обидя от всеки. Ако се обиждах от всеки, много отдавна да съм хвърлил кърпата. Така че приемам всякакви видове критики, приемам насочени към мен обиди. Единствено се притеснявам понякога това да не се отрази на представянето на отбора. Иначе на мен не ми пречат.

Да предположим, че кажете: “добре, ето ви акциите”. Вие ще излезете като спасителя на Левски, защото клубът щеше да фалира. Защо не го направите, за да излезете като герой? Да кажете: “добре, оправяйте се, ето ви акциите”? Мислили ли сте по тази тема?
- Защото се притеснявам, че Левски тогава ще фалира много бързо. Ето, казвам го с абсолютно съзнание, че това е до голяма степен много вероятно да се случи.

Да се върнем към спортно-техническата част. Какво очаквате от Левски през пролетта? Преди време казахте, че целта е Левски да е шампион и да играе в групи на евротурнири. Кога ще бъде постигната?
- Аз най-много искам да станем шампиони и да играем пак Шампионска лига. Разбира се, трябва да се съобразяваме с действителността при нас. Истината е, че ние и в момента имаме нужда и от допълнително качество в този отбор, и от количество като играчи. Както казах вече, има позиции, на които сме много тънки. Надявам се да се подсилим до края на трансферния прозорец с един-двама играчи. Целта е във всеки един мач да се представим по възможно най-добрия начин. Мисля че отборът се подготви повече от добре тук. Начина, по който играе отборът, ми дава голяма доза оптимизъм. Разбира се, в контролите се играе по един начин, а когато те натисне напрежението, при мисълта, че отборът ни е изключително млад, сигурно в някои мачове могат да се пропукат. Но начина, по който се готви, ми дава сериозна доза оптимизъм.

Да разбираме, че Костов има пълната ви подкрепа и слуховете, че при един-два негативни двубоя може да има треньорска рокада няма да се сбъднат?
- Не ми е минавало през главата такова нещо. Виждам във всеки един момент как се води подготовката, виждам начина, по който тренират момчетата. Още един път казвам - това не ми е минавало през главата. Е, на някои хора сигурно им минава през главата Костов да бъде сменен, но няма да бъде сменен.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Акциите са на Бойко Борисов.
  • 2 наглец

    7 1 Отговор
    прокуратурата кога ще се занимае с теб и другите от бандата ? колко народ оставихте без хляб...... свине
  • 3 Хитрото

    6 1 Отговор
    Ами тогава продай ги , така няма да изневериш на принципите си.
  • 4 456

    4 2 Отговор
    😡😱🤮🤮🤮 Колко гуп0сти от св@лените г@щи. " те са юноши, ама не са юноши" и още и още... Скрийте го този...... 🤮
  • 5 Левски 1914

    3 8 Отговор
    Браво на Наско Сираков каза , че първо трябва да спасим отбора и за момента го прави , а Ганчев, Стоичков и Майкела умишлено ФАЛИРАХА най мразения отбор цска!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 безпартиен

    5 1 Отговор
    Какви доходи има от Левски месечно,годишно-това е въпрос без отговор!
  • 8 ЛЕВСКИ 1914 - 1944

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Левски 1914":

    Левски фалира на ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бягай бе

    1 0 Отговор
    нагъзов....Даже миришеш. ..