Last news in Fakti

22 Май, 2024 10:59 868 1

Байер Леверкузен и Аталанта определят новия шампион в Лига Европа

  • лига европа-
  • футбол-
  • байер леверкузен-
  • аталанта

Сблъсъкът на “Авива Стейдиъм” в Дъблин започва в 22:00 часа

Байер Леверкузен и Аталанта определят новия шампион в Лига Европа - 1

Тази вечер ще се изиграе първият финал в евротурнирите за този сезон. Аталанта и Байер Леверкузен ще кръстосат шпаги в спор за трофея в Лига Европа. Сблъсъкът на “Авива Стейдиъм” в Дъблин започва в 22:00 часа и ще бъде ръководен от румънския съдия Ишван Ковач.

За Аталанта това е първи европейски финал в клубната история. До момента отборът спечели само един трофей - Купата на Италия през далечната 1963 г. Преди седмица бергамаските можеха да я спечелят за втори път, но загубиха финала с 0:1 от Ювентус. Аталанта обаче изпраща страхотен сезон, след като се класира за Шампионска лига. Два кръга преди края на Серия А тимът на Гасперини е пети в класирането с шанс за третото място, като има 66 точки.

Байер Леверкузен влиза като фаворит в двубоя заради впечатляващия си сезон. Отборът спечели категорично титлата в Германия с 28 победи и 6 равенства и стана единственият отбор в историята на Бундеслигата, завършил без загуба.

Освен това тимът вече е триумфирал в този турнир, докато той все още носеше името Купата на УЕФА. През 1988 г. "аспирините" надделяха над Еспаньол след изпълнение на дузпи, след като и двата отбора си разменят домакински победи с по 3:0. Германците имат още един европейски финал - този в Шампионската лига през 2001/02, който обаче приключи със загуба с 1:2 от Реал Мадрид.

Освен това Байер постави рекорд и на Стария континент с 51 поредни мача без загуба от началото на кампанията. В събота отборът ще играе на финал и за Купата на Германия срещу втородивизионния Кайзерслаутерн. Ако спечели и двете срещи, Леверкузен ще постигне мечтан требъл.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Октопус Паул Две

    0 0 Отговор
    Атлантида ке бие, може би с дузпи.