4 Август, 2024 21:45 1 613 6

Кристен Фоукнър измъкна олимпийската титла в колоезденето на шосе при жените

  • кристен фоукнър-
  • колоездене-
  • шосе-
  • златен медал-
  • олимпиада

Мариане Фос от Нидерландия спечели сребърния медал

Кристен Фоукнър измъкна олимпийската титла в колоезденето на шосе при жените - 1
Снимка: БГНЕС

Американката Кристен Фоукнър изненадващо спечели олимпийската титла в колоезденето на шосе при жените на Игрите в Париж. Тя измина разстоянието от 158 км за 3:59.23 часа, предава БТА.

Фоукнър се откъсна водачките в точния момент преди финала – около 3 километра, и започна да трупа аванс, за да пресече първа финала на "Трокадеро" срещу Айфеловата кула за по-малко от 4 часа.

31-годишната американка е родена в Аляска, но живее в испанския град Жирона. Тя е завършила в Харвард. Фоукнър става първата американка с титла в тази дисциплина след Кони Карпентър, която е първата шампионка в дисциплината в Лос Анджелис през 1984 година.

Американката имаше късмет, че преследвачките ѝ не тръгнаха бързо след нея, а започнаха да се дебнат за второто място. Така три състезателки преминаха заедно линия и се наложи да бъдат разделени от фотофиниш.

Мариане Фос от Нидерландия спечели сребърния медал, като изостана с 58 секунди от Фоукнър. Със същото време бронзов медал взе белгийката Лоте Копеки. Разочарованието бе за унгарката Бланка Ваш, която е с времето на Фос и Копеки, но остана без медал за страната си.

Австрийката Ана Кизенхофер, която спечели олимпийското злато в Токио, завърши едва на 52-ро място.

Италианката Елиза Лонго Боргини, която спечели бронзовите медали на последните две Олимпийски игри - в Токио и Рио де Жанейро, остана на девето място в центъра на Париж.

Колоездене жени, шосейно:
1. Кристен Фоукнър (САЩ) - 3:59.23 часа
2. Мариане Фос (Нидерландия) - на 58 секунди
3. Лоте Копеки (Белгия) - на 58 секунди


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Честито😂👸
  • 2 Фен

    2 4 Отговор
    САЩ "дъ бест форевър" 🇺🇲

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай Даньо

    1 0 Отговор
    не ИЗМЪКНА , а СПЕЧЕЛИ...
    Навсякъде подготвените и уверени спортисти печелят, и никой не им е виновен
  • 6 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    Така и не се разбра защо след като амириканката атакува 2 км преди финала , другите 3 не я последваха ! И я оставиха да натрупа близо 1 минута преднина !