6 Август, 2024 12:30 860 13

Майкъл Фелпс поиска доживотно наказание за всеки, който е уличен в употребата на допинг

  • майкъл фелпс-
  • плуване-
  • спорт-
  • олимпийски игри-
  • париж 2024-
  • допинг-
  • наказание

Ако тестът ви е положителен, никога не трябва да ви позволяват да се връщате и да се състезавате отново

Майкъл Фелпс поиска доживотно наказание за всеки, който е уличен в употребата на допинг - 1
Снимка: БГНЕС

Легендата на световното плуване Майкъл Фелпс призова за по-строги санкции – включително доживотно наказание за всеки, който даде положителна проба за забранено вещество, на фона на скандала с уличените в допинг 23-а китайски плувци.

"Ако тестът ви е положителен, никога не трябва да ви позволяват да се връщате и да се състезавате отново", каза Фелпс.

Световната антидопингова агенция (УАДА) и Международната федерация по плуване (World Aquatics) признаха, че 23-а китайски плувци са дали положителни проби за забранено вещество преди Олимпиадата в Токио. Резултатите не бяха оповестени, докато тази година не се появиха съобщения в медиите. Двете организациите приеха обяснението на китайските власти, че положителните тестове са вследствие на заразена храна.

Девет от тези плувци спечелиха медали, няколко като част от щафетите, в Париж, което накара британската звезда Адам Пийти да се оплаче, че има нечестна конкуренция.

Фелпс повтори това и каза, че китайските плувци, които са дали положителен тест, не е трябвало да бъдат допускани да се състезават нито в Токио, нито в Париж.

Майкъл Фелпс поиска доживотно наказание за всеки, който е уличен в употребата на допинг


"Ако всички не преминат през едни и същи тестове, наистина има сериозен проблем. Това означава, че в спорта нещата не са равнопоставени", добави американската звезда.

Когато Фелпс поставяше множество световни рекорди и стана най-титулуваният олимпиец в историята, той знаеше, че има много хора, които следят внимателно представянето му и се чудеха дали може да постигне такива невероятни постижения без забранени вещества.

Фелпс каза, че всъщност се е подложил на допълнителни тестове в навечерието на Олимпийските игри в Пекин 2008, където той подобри емблематичния рекорд на Марк Шпиц с осем златни медала, за да докаже, че се състезава без допинг.

"Хората ме наричаха измамник през цялата ми кариера. Подлагах се на изследвания за кръв и урина всяка седмица. Защо? За да докажа всичко с резултатите от тях. Направих постиженията по най-чистия начин. Спечелих 23 олимпийски златни медала, може да се случи", коментира още американецът.

Фелпс добави, че винаги е чувствал, че някои състезатели са приемали допинг по време на неговото участие на пет олимпийски игри, на които спечели общо 28 медала.

Майкъл Фелпс поиска доживотно наказание за всеки, който е уличен в употребата на допинг

"Не мисля, че някога съм се състезавал равностойно или при феърплей. Има някои спекулации за определени спортисти, с които съм плувал, за които смятах, че взимат допинг. Но това е извън моя контрол", заяви легендата на световното плуване.

Откакто се оттегли от спорта след Игрите в Рио де Жанейро 2016, Фелпс говори откровено по въпроси като психичното здраве и антидопинговите мерки. Наскоро той свидетелства пред Конгреса на САЩ по въпросите за допинга, призовавайки за големи реформи в системата.

"Това, което трябва да се случи, е, че всички трябва да се съберат и да измислят един начин да се тестват всички по целия свят. И ако тестът ви е положителен, никога не трябва да ви позволяват да се връщате и да се състезавате отново", категоричен беше американецът.

Той каза, че разбира разочарованието на плувци като Пийти, чийто британски отбор завърши четвърти в мъжката щафета на 4 по 100 метра свободен стил в неделя - състезание, спечелено от квартета на Китай.

"Сърцето ми наистина се къса, когато виждам как хората полагат усилия в продължение на четири последователни години, за да се подготвят за Олимпийски игри, а след това победата им е отнета от някой, който мами. Не е редно. Застъпвам се за това и винаги ще се застъпвам това", завърши Фелпс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само да попитам

    10 4 Отговор
    а за мъжете които се бият в женски категории няма ли да има доживотни наказания?
  • 2 Някой

    8 5 Отговор
    Този защо не го наказваха за допинг, при положение, че не снимки пуши наркотик, което сам признава. А всеки наркотик се води допинг и се наказва като такъв. Отделно май 2 пъти ловен от полицията да кара пян, но му се разминава.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Точно ги ли ??

    8 1 Отговор
    Много ,специалисти ! казваха че твоите постижения без допинг ,,, Няма Как !
  • 5 ако пуснат екзотична маймуна на басеина

    1 0 Отговор
    и победи , пак ли ще изследват хормони и допинги - кока, крег , морфини и хероин . допинг значи стимулант . баретите пият една напитка преди акция . като ред бул или кафета за напръчаване . в аптеката е препълнено . стимуланти . лабораториите печелят . противогрипни , възтановителни , а и др. е не е феър плей , но ти дишат прахта , а и те хвалят , медали .
  • 6 Иван

    6 1 Отговор
    Наркоман дава акъл.
  • 7 Тома

    4 1 Отговор
    Този беше само на вендузи и стана най великия плувец защото ние доматите с колчетата ги ядем.
  • 8 Българин

    1 0 Отговор
    Докога ще гледаме допингирани китайци в плуването.

    Коментиран от #13

  • 9 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ти някой от фабриката на Путлер ли си
  • 10 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    3 0 Отговор
    Егати и нагляра - тозно този да говори за употребата на допинг.
    Ако не ползваше химия, резултатите му щяха да са малко по-добри от тези на ББ...
  • 11 Факт

    0 0 Отговор
    Много са малко хората, посветени на спортни постижения в продължение на 15 години.
  • 12 Професионалист

    3 0 Отговор
    Много е лесно Фелпс след като е приключил състезателната си кариера да говори за допинг. Нима той бил " чист"? Хахаха
  • 13 Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Наистина много досадно, гледаме как побеждават допингирани китайци, а искаме да гледаме победите на допингираните американци! От които само Фелпс не беше допингиран, той постигна рекордите си, хранейки се с марули и кисели краставички.